Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Martin Dráb - rozhovor
po mistrovství světa masters 2020

13.401 zhlédnutí
Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS MASTERS & MS VE FITNESS & MS MUŽŮ 2020 - 6. - 8. 11. 2020, Španělsko
Češi před MS:
MS masters: Vendula Mačalíková • Júlia Karová Marcela KotkováOlga Usova Lucie Jakešová Milena Koudelková (video) • Vladimíra Žeravíková • Ondřej PrichziRoman Hajabáč Zdeněk Vrána • Martin Paleček • Michal Trykar (video) • Martin Dráb • Zbyněk CeradskýJan Tomášek (video)Miloš Pavlů (video) • Michal Sitter • Richard BílíkBohumil Ševc David Černý (video) Miroslav Kubec
MS ve fitness: Kristýna Berná Adéla Uhrová • Julie Svitáková • Júlia Karová Denisa Grassingerová Sylvie Moocová Markéta Härtl (video) Sabina Kaderková (video)Simona Šimánová Martina Sletsjoee Lenka Červená (video) Anna Černošková
MS mužů: Aleš Lamka
Před MS:
nominace harmonogram MS
Info z MS:
z místa děníkompletní výsledky s body - 11 medailí!
Rozhovory s medailisty, očima:
S. MoocováJ. KarováZ. CeradskýK. Berná
B. ŠevcM. DrábL. Červená

Dny 6. až 8. listopadu ve španělské Santa Susanně patřily hned třem mistrovstvím světa mezinárodní federace IFBB, když se zde naráz konalo Mistrovství světa mužů, Mistrovství světa ve fitness a Mistrovství světa masters. Za účastí na těchto šampionátech se vydala také početná česká reprezentační výprava, jejímž členům se dařilo, když vybojovali celkem jedenáct medailí! Jednou z nejvýraznějších postav celého třídenního soutěžního maratónu se přitom ve Španělsku stal Martin Dráb, který nejenom, že vybojoval zlato v kulturistice mužů masters od 45 do 49 let nad 90 kg, ale dosáhl také na titul absolutního mistra světa! Jaký byl šampionát jeho očima a jaké jsou jeho další soutěžní plány, se dočtete v našem následujícím rozhovoru!

Nepřehlédněte:
Mistrovství světa 2020: kompletní výsledky s body!
Mistrovství světa 2020 - zprávy z místa dění!

Martine, blahopřeji Vám k titulu absolutního mistra světa v kulturistice masters. Myslím, že dosud jste ve své kariéře nejvýše stavěl stříbro z mistrovství Evropy 2005, kde Vás v kategorii do 95 kg překonal pouze Španěl David Perez. Jak je tomu teď? Je pro Vás titul ze Španělska tím největším sportovním úspěchem, který ve Vašich očích přebíjí i medaili z mistrovství Evropy mezi muži?

Tuhle otázku bych opravil. Perez byl diskvalifikován a já jsem tudíž pravoplatný mistr Evropy 2005. Takže bych odpověděl tak, že titul mistra Evropy 2005 byl doteď můj největší. Po letošním absolutním titulu mistra světa je jasné, že je to pro mě nejvýraznější titul v kariéře.

Ve své kategorii masters od 45 do 49 let nad 90 kg jste při pohledu do bodového hodnocení zvítězil zcela jasným způsobem. Věřil jste už při nástupu na pódium, že z toho bude zlato?

I když mi všichni říkali, že mám skvělou formu, tak jsem byl stejně na pochybách. Nikdy nevíš, co se může stát a jak budeš vypadat na pódiu vedle ostatních. Takže jsem do poslední chvíle čekal na to, jestli poslední jméno, které vyhlásí, bude moje. (úsměv)

Jak jste si i vedle pořádně mohutného Španěla Carlose Morala věřil, když jste poté nastupoval k souboji o absolutní vítězství?

V ten okamžik mě napadlo, že to nemůžu vyhrát. Soutěž byla ve Španělsku a já věřil, že to dají domácímu závodníkovi. A i když mi stejné jako v kategorii říkali, že ani tady nemám konkurenci, stejné jsem nevěřil. (úsměv) O to vetší radost jsem měl, když jsem vyhrál. A i podle rozhodčích jsem byl jasny vítěz.

Carlos Moral, Nicola Barlotta a Martin Dráb při souboji
o titul absolutního mistra světa v kulturistice masters (foto: Eastlabs.sk / Igor Kopček)

Závodil jste v opravdu parádní formě. Byla to Vaše dosud nejlepší forma, anebo vylovíte z paměti, kdy jste závodil podobně skvěle připravený?

Už jsem párkrát udělal skvělou formu, ale každá byla trosku odlišná. Tentokrát jsem měl vše, co jsem chtěl. Hloubku, pruhy, objemy, tvrdost, separaci. No, prostě jsem nadmíru spokojený a myslím, že to byla životní forma.

Když to pro Vás v kategorii masters dopadlo tak dobře, nelitoval jste potom, že jste se to nerozhodl zkusit také mezi muži?

Hrozně mě to mrzelo. Obzvlášť když mi opět říkali, že bych měl absolutku i v mužích. Ale nenastoupil jsem, takže není čeho litovat. Mám absolutku v masters a to mi stačí. (úsměv)

Jak se Vám líbila vlastní organizace soutěže a jaký celkově Váš pobyt ve Španělsku byl?

Organizace byla na výborné úrovni. Vše probíhalo, myslím, velmi dobře a neviděl jsem žádné vetší nedostatky. A v Santa Susanně se mi líbilo opravdu moc. Užil jsem si to.

Když teď odhlédneme od všeho, co přinesla pandemie, co všechno jste v letošní přípravě udělal jinak, že z toho nakonec byla taková fazóna a takový výsledek?

Ničím jsem si nelámal hlavu, nic jsem nebral moc vážně a to mi pomohlo zbavit se toho předsoutěžního stresu.

A teď zase jinak. Jak do Vaší přípravy zasáhla právě pandemie?

Ta mrcha nám do životů zasahuje všem, mě nevyjímaje. Ale když chceš, cestu najdeš bez výmluv a bez keců. A mně se to vyplatilo.

Martin Dráb při volné sestavě na mistrovství světa 2020 (foto: Eastlabs.sk / Igor Kopček)

I v sedmačtyřiceti letech si stále udržujete flexibilitu, kterou by Vám mohli závodit o generaci mladší borci. Kolik práce tohle stojí a jak často ji musíte trénovat?

Já ji netrénuju vůbec. (smích) Naposledy jsem udělal rozštěp na loňskem šampionátu. Až když jsem letos stál v zákulisí na "světě", tak jsem si uvědomil, že bych se měl trochu roztáhnout, když chci opět hodit rozštěp do sestavy. (smích) Tak jsem se na pět minut natáhnul a bylo hotovo.

Jaké jsou Vaše sportovní plány do budoucna? Pokusíte se v příštím roce třeba titul mistra světa obhájit?

Teď mě ještě čeká GP PEPA Opava, Arnold Classic ve Španělsku a Fitness Mania Classic. Na všech závodech chci startovat v mužích i masters. Příští rok bych rád obhájil titul mistra světa.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Chtěl bych poděkovat těmto lidem: Marian Čambal, Radek Přívara, Jan Kubík a Richard Bílík. A taky těm, kteří mi pomáhají v přípravě ještě na ty další závody, které chci letos absolvovat, a jsou to: Pavel Stachiv, Jindřich Popelář, Láďa Lněnička a jeho značka Vigor Sports Nutrition. A také Quatro Fitness Ostrava.


Martin Dráb na mistrovství světa 2020

Rozsáhlou fotogalerii z mistrovství světa 2020
plnou vydařených snímků z objektivu Igora Kopčeka naleznete zde, zde a zde
na stránkách Eastlabs.sk. Fotografie ve vyšší kvalitě si můžete zakoupit zde.


Foto:
www.eastlabs.sk / Igor Kopček



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

23.11.18:25fobo - Skvělá forma! A mám podobně výbornou zkušenost s VIGOR nut..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie