Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Aleš Lamka - rozhovor po mistrovství Evropy 2020

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2020 - 17. - 20. 9. 2020, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Olga NehasilováNatálie Myslíková (video)Markéta Härtl (video) Andrea Šantrůčková (video)Denisa Grassingerová (video)Jana Jeřábková (video) • Jana Šemberová • Kamila Brzobohatá • Lucie Žďárská • Sylvie Moocová • Marcela Kotková (video) bodyfitness: Marie ZapletalováGabriela Hejná (video)Martina Sletsjoee (video) wellness: Sabina Kaderková (video)Michaela Krajčová • Viktoria Babíková • physique: Lucie Jakešová (video) Milena Koudelková (video) • Libor Škopek • Ondřej Prichzi • Zdeněk Piekarz (video) • Roman Hajabáč • Martin PospíšilZdeněk Vránaclassic physique: Daniel Lochman • kulturistika: Radim Paštěka (video)Zbyněk Ceradský (video)Michal Trykar (video)Miroslav Kubec (video)klasika: Ondřej Januš (video) Vojtěch Nádeníček (video)David Černý (video) games klasika: Aleš Lamka • fitness: Anna Černošková (video)Lenka Červená (video)
Před ME:
nominaceharmonogram ME
Info z ME:
z místa dění fotogalerie
kompletní výsledky s body - 18 medailí!
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
A. LamkaL. JakešováM. KubecM. SletsjoeeN. Myslíková
Z. CeradskýV. NádeníčekG. HejnáL. Škopek
S. MoocováD. GrassingerováJ. JeřábkováM. Kotková

Aleš Lamka je závodník ověnčený mnoha tituly z českých mistrovských i pohárových soutěží, které posbíral v kategorii physique. Od roku 2018 jsme ho ale na závodech neviděli, což se změnilo letos v září, kdy zhodnotil další nabrané kilogramy v klasické kulturistice na mistrovství ČR, odkud si odnesl titul absolutního mistra republiky. Svou skvělou formu se rozhodl prezentovat i na navazujícím mistrovství Evropy a triumfoval i zde. V odlehčenější kategorii games klasická kulturistika dokázal ovládnout svou výškovou kategorii a zvítězil i v souboji o absolutní vítězství, kde mu byl soupeřem další český závodník Vojtěch Nádeníček.

Aleš je známý také jako populární youtuber, který na svém kanále ukazuje, jak správně trénovat, jíst i suplementovat, dokumentuje zde svůj progres a v jeho videích se objevila i řada známých osobností včetně například kulturisty Milana Šádka nebo vzpěrače Jiřího Orsága. Ať už Vás napadne ve spojitosti s fitness cokoliv, můžete vzít jed na to, že se o tom v nějakém z jeho více než 1300 videí dozvíte více.

V rozhovoru, který Vám s Alešem přinášíme, jsme se s ním bavili nejen o jeho letošním úspěšném návratu na soutěžní pódia a mistrovství Evropy, ale i o odvrácené straně popularity a jeho dalších plánech.

Až rozhovor dočtete do konce, schválně nám napište, co si myslíte, že to mají ten Aleš s Lukášem Roubíkem zase za lubem!


Aleši, Vy jste se z hecu s Lukášem Roubíkem rozhodl vrátit na soutěžní pódium a společně jste se pak střetli na MČR. Šlo opravdu jen o tohle, anebo Vám samotnému soutěžení už trochu chybělo, zvlášť když bylo vidět, že od roku 2018 jste se zase o pořádný kus posunul?

Já se nevracel pouze díky hecu s Lukášem. V roce 2019 jsem měl plánovanou pauzu od závodění, která měla trvat 1 - 1,5 roku, abych se pokusil nabrat nějakou tu svalovou hmotu navíc, a pak jsem se chtěl vrátit na soutěžní pódia. Jen jsem nečekal, že se z kategorie physique přesunu do klasické kulturistiky. O tom byl náš hec! Hodně mě nakopl, byla to větší motivace, protože jsem to chtěl dotáhnout na jiný level, který jsem doposud ještě nezvládl. Nevěděl jsem, jak to vše dopadne a jak to bude vypadat. Přestup se ale vyplatil!

Mistrovství Evropy bylo Vaší zatím největší soutěží, navíc poprvé v "reprezentačním dresu" ČR. Do jaké míry bylo ME z hlediska Vašich zážitků z pódia i celé soutěže stejné jako závody, které jste již absolvoval, a v čem pro Vás bylo nové?

V kategorii physique jsem absolvoval pár mezinárodních soutěží typu EVLS Prague Amateur. Byly to také velké soutěže s velkou konkurencí, každopádně mistrovství Evropy samo o sobě zní lépe, prestižněji a je zajímavější pro diváka. Byl to jiný pocit už jen proto, že jsem byl součástí reprezentační party. Byla to cesta letadlem, na několik dní, do cizí země. Doteď jsem všude dojel autem, přespal v hotelu a šel si zasoutěžit. Byl to skok do neznáma, neznal jsem detaily a nevěděl, co mě čeká. Chtěl jsem uspět, protože titul mistr Evropy zni moc dobře! Nechtěl jsem zklamat sebe ani diváky, a tak jsem měl trochu nervy. Stát na pódiu bylo víceméně podobné všem soutěžím, ale ty věci okolo, to byl tedy zážitek, to vám povím! Jak v dobrém, tak v tom špatném...

Co Vás na mistrovství Evropy zklamalo?

Zkusím zlehka pár těch negativních zážitků nastínit. Já jsem člověk, který má rád vše pod kontrolou do sebemenších detailů a vše naplánované na čas. Tak jsem to dělal celou přípravu. Nebylo nejpříjemnější přijet dva dny před závody na hotel, kde bylo slíbené jídlo bez soli, rýže a podobné naše klasické šílenosti v závěrečných dnech přípravy, na které člověk spoléhá, a zjistit, že tam podobná jídla nejsou. Když jsem se chtěl kuchaře zeptat jednoduchou angličtinou "is this rice and chicken already with salt?", tak i když vzápětí přiběhli další tři lidé, nedokázali jsme se domluvit ani na slově "salt", protože mě nechápali. Místo cukrování bez bílkovin jsem si tedy dal buchtu a vejce kdoví s čím. Pro normálního člověka to zní samozřejmě jako nesmysl, ale závěrečné dny musí být v detailech pod kontrolou. Tohle mi naznačilo hned po příletu, že to bude asi pěkně v pr*eli. Slíbená rýže a maso bez soli sice nakonec byly, jenže až po příletu všech soutěžících, což už pro mě byl téměř konec všech mých jídel a bylo tedy skoro pozdě.

Druhý problém byla registrace a ubytování, čemuž jsem se osobně díky cestování o den dříve vyhnul, ale druhá větší část týmu takové štěstí neměla. Vyčerpaní, bez vody, jídla, klidu po dlouhé cestě z letadla museli čekat na sluníčku před hotelem dalších několik hodin, než se vyřešily detaily okolo peněz a ubytování, než je vůbec pustili v klidu na pokoj a na registraci. Soutěžní den měl začínat v 11:00, proto jsem poctivě vyrazil co nejdříve spolu s mou těhotnou ženou, která mě natírá a zjišťuje věci okolo, abych měl klid. No, na místě jsme zjistili, že kvůli covidu nás dovnitř nepustí a musíme zůstat ležet kdesi venku na šutru společně s Rumuny. Jeden z nich byl tak hodný, že mi každých 15 minut kouřil pod nos a klepal mi na nohy popel. Nakonec jsme leželi venku asi o 4 hodiny navíc, protože Ukrajina měla problém s cestou, registrací a celý start soutěže se kvůli nim posunul. Nakonec byli tak hodní a za všechno to startovné, které jsem platil za nás oba, nás na pár minut pustili dovnitř, kde jsme se mohli naolejovat a jít na pódium.

Odvezl jste si ze Španělska i nějaké pozitivní zážitky a zkušenosti?

Pozitivní zážitky? Poznal jsem spoustu dalších závodníků, kteří byli přátelští a v pohodě. Poznal jsem trochu více naše trenérky ze svazu, což je pro mě nové, protože celou dobu mé kariéry jsem na vše sám. Užil jsem si i atmosféru soutěže - tedy až potom, co to pro mě skončilo a já už měl klid a trpěli jen ostatní. (úsměv) Samozřejmě jsem sklidil spoustu gratulací za mé umístění od závodníků i fanoušků, což je vždy parádní pocit, a zkoušel jsem obecně vstřebat celý zážitek, úspěch a dobrý pocit z toho, co jsem vlastně dokázal. Tahle část se velmi těžko popisuje. Dostal jsem kupu nové motivace do budoucna a posunulo mě to zase o kus dál!

Máte velmi úspěšný a sledovaný YouTube kanál. Je nějaký rozdíl mezi Alešem Lamkou, kterého známe z YouTube, a Alešem, když na něj nikdo nekouká?

Pokud bych měl odpovědět bez přemýšlení, tak hlavní rozdíl bude v tom, že v reálu jsem spíš takový protiva, který musí mít vše naplánované, a když mu to nejde, je to znát na náladě. Na YouTube se snažím být v pohodě, předávat dobrou náladu a radost lidem, kteří mě sledují. Protivný hajzlík by asi nikoho moc dlouho nebavil. To bude takový největší rozdíl. Každopádně ve většině věcí se snažím být takový, jaký jsem, a nepřetvařovat se. Říkat, co si myslím, a ukázat lidem, jak se věci mají. Jinak by to dlouhodobě nemělo smysl a lidé by to stejně prokoukli.

Máte spoustu fanoušků, na druhou stranu vždycky se najdou i jedinci, kteří ačkoliv vidí, že se Vám skvěle daří v osobním životě a díky mnohaleté dřině Vám právě věší na velkém pódiu na krk zlatou medaili, mají potřebu napsat, že to stejně nestojí za nic. Nechávají Vás "hejtrs" úplně v klidu, nebo Vás to někdy dostane? A bylo to tak za nějakých 6 let, co točíte, vždycky, nebo jste se postupně učil s tím pracovat?

Upřímně řeknu, že to je asi ta nejtěžší věc na tomto celém mém "povolání". I když se snažím být v klidu, nic si z toho nedělat a nepustit si podobné věci do hlavy, tak to moc nejde. Je to velmi těžké, často mě to štve, často mi to vrtá potom v hlavě, blbě se usíná a člověk má horší náladu. I když těchto "hejtrs" moc není, vždy se nějací najdou, přesně jak píšete. Neustále se s tím učím bojovat, nepřipouštět si to, jak to jenom jde. Poslední dobou se zlepšuji, ale stále to není ono. Pořád mě dokážou někteří jedinci pěkně naštvat. (úsměv)

Po ME jste uvedl, že pro Vás bylo velkou motivací a pochopil jsem z toho, že máte chuť v závodění pokračovat. Uvidíme Vás na soutěžích i příští rok?

Plány zatím nechci úplně prozrazovat... Uvidíte mě ještě v tomto roce na soutěžním pódiu a bude to velké pódium. Příštím rokem si bohužel nejsem úplně jistý. Čekáme v lednu společně s mou ženou dceru a nevím, jaké to bude. Malinko pochybuji, že bych zvládnul těžké závěry diet s tím, abych byl klidný, hravý a spokojený táta. Pokud to půjde, v závodech bych rád pokračoval i v roce 2021. Každopádně je tu i jeden obrovský plán na rok 2022, nad kterým jsem začal přemýšlet zrovna včera společně s Lukášem Roubíkem, a ten mě totálně nadchnul. Sám o tom ještě ale moc nevím po stránce detailů, ale bude to pro mě (pro nás s Lukášem) obrovská bomba, výzva a už teď věřím, že zážitek.

Je o Vás známo, že cvičíte naturálně. Jste ale téměř učebnicovým a ideálním příkladem někoho, kdo by se mohl rozhodnout posunout to takzvaně na další úroveň. Jste disciplinovaný v tréninku i ve stravě, znáte dobře své tělo a za těch několik let jste se přiblížil svému naturálnímu maximu. Je tohle něco, co máte v sobě otevřené, anebo jste odhodlaný nikdy nepřejít "na druhou stranu"?

Někdy nad podobnou věcí přemýšlím s vidinou další motivace, dalšího růstu, protože na mé úrovni je každý gram svalové hmoty velký boj. Každopádně poslední dobou a rozhodně právě po včerejším rozhodnutí mám jasno. Což tady vlastně říkám snad i poprvé, že to rozhodně následujících letech neplánuji změnit, protože jsem objevil nové a reálné možnosti soutěžení na vysoké úrovni, kde je reálná možnost na velký úspěch i naturálně. Není to nic nového, jen jsem o tom já osobně nikdy neslyšel až doteď. Srovnal jsme si cíle v hlavě a mám jasno. Bude to velká motivace pro kupu lidí, zůstanu dle mého názoru správným příkladem pro mladé a zároveň tady je něco, co je vlastně dělané přímo pro mě s možnými velmi zvučnými výsledky. Tím pádem budu mít přesně to co potřebuji - velkou motivaci na zlepšení v rámci reálných naturálních možností a mimochodem, pro diváka možná i se zvučnějšími soutěžními úspěchy, než je nějaká profesionální karta, které stejně nikdo nerozumí a neví, co to vlastně je.

Máte Vy sám něco na srdci, chtěl byste našim čtenářům něco vzkázat nebo je pozvat na svoje stránky?

Všechny můžu pozvat na můj web aleslamka.cz, kde nabízím své služby, společně s YouTube kanálem, Instagramem a Facebookem, kde mě mohou lidi sledovat. Hlavně ale všechny vyzývám k tomu, aby neházeli flintu do žita. Sám jsem před pár lety byl člověk bez cílů, bez budoucnosti, kterého nic nezajímalo, jen flaška vína. Pak jsem to v sobě našel, aniž bych tušil, že tam něco je - našel jsem vůli, odvahu a odhodlání makat naplno a jít si za svým. Každý to v sobě může najít a splnit si svoje cíle!




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie