Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Bogdana Bashta a Adéla Stonawská - rozhovory před MS ve fitness 2021

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže


MS MASTERS & MS VE FITNESS & MS MUŽŮ 2021 - 4. - 7. 11. 2021, Španělsko
Češi před MS:
MS ve fitness: Lucie Jakešová (video) Milena Koudelková (video)Jitka Raclavská Veronika Vojtíšková (video)Bogdana BashtaAdéla Stonawská Jana Kawuloková (video) Zuzana Uhlířová (video)Adéla Uhrová (video)Nikola ZívalováLucie Hajduchová • Eliška Kučabová • Sabina Horáková • Alexandra Hirčová Barbora KrouželováKristýna PauříkováKarolína Hebká (video) Nela Sejtková (video) Sandra Ďuricová Kristýna BernáVeronika Skácelová Lenka Červená (video) Anna Tereza Černošková (video) Nikoleta Hricová (video) Gabriela Svobodová (video)Markéta HärtlMS mužů: Jan Pítr (video)Daniel Lochman • Petr Jach • Patrik Šerý Michal KropáčekRoman Paulík • Matěj Večerek • David Makula • Aleš Novák • MS masters: Veronika Vojtíšková (video) • Jana Cocherová • Petra Černá (video)Adéla StonawskáMartina Michálková (video) Sylvie Moocová (video)Marcela KotkováZuzana ŠíblováOlga Usova (video)Michal Sitter (video) Zbyněk Ceradský (video)Libor Voborník Pavel Forman • Petr Jach • Jiří Chládek Vladimír Semerád (video) Luděk Jiráček (video) Patrik ŠerýPavel Brožek (video)David Černý (video) • Michael Špaček • Roman Hajabáč (video) Michal Kropáček MS juniorů: Gabriela Hejná (video) Jana Kawuloková (video)Adéla Uhrová (video) • Eliška Kučabová • Martina Procházková (video) • Sabina Horáková • Veronika Skácelová Sandra Ďuricová Nikoleta Hricová (video) Anna Tereza Černošková (video) Gabriela Svobodová (video)Nela Bukačová (video) Milan Matějko (video)Václav Onderka (video)Daniel Lochman David JanatkaViet Anh Nguyen
Před MS:
nominace odlet reprezentaceharmonogram MS
Info z MS:
z místa děníkompletní výsledky s body - 7 medailí!
Rozhovory s medailisty, očima:
Z. CeradskýL. VoborníkG. HejnáA. UhrováN. Hricová

Aktuálně finišují svoji přípravu na MS (proběhne 4. - 7. listopadu) také bikiny závodnice, které budou v Santa Susanně startovat pod českou vlajkou. V početné výpravě nebudou chybět ani Bogdana Bashta, která se s fitness světem seznámila již doma na Ukrajině, ovšem od roku 2016 již žije v Česku a soutěží pod jeho barvami. Bogdana Bashta se ve Španělsku představí v kategorii bikiny fitness do 158 cm. Její kolegyní a zároveň rivalkou v kategorii bude Adéla Stonawská, kterou na závody připravuje na slovo vzatá odbornice a trenérka Jana Stöckelová. Její svěřenkyně Adéla Stonawská se na MS představí také v soutěži masters.

jménokategorie
Bogdana Bashta bikiny fitness do 158 cm
Adéla Stonawská bikiny fitness do 158 cm + masters 35 - 39 let do 164 cm
Jana Kawuloková bikiny fitness do 158 cm
Zuzana Uhlířová bikiny fitness do 158 cm
Adéla Uhrová bikiny fitness do 160 cm
Nikola Zívalová bikiny fitness do 160 cm
Lucie Hajduchová bikiny fitness do 162 cm
Eliška Kučabová bikiny fitness do 164 cm
Sabina Horáková bikiny fitness do 164 cm
Alexandra Hirčová bikiny fitness do 164 cm + fit páry (Matěj Večerek)
Barbora Krouželová bikiny fitness do 169 cm
Kristýna Pauříková bikiny fitness do 169 cm
Karolína Hebká bikiny fitness do 172 cm
Nela Sejtková bikiny fitness do 172 cm
Sandra Ďuricová bikiny fitness do 172 cm
Kristýna Berná bikiny fitness nad 172 cm
Veronika Skácelová bikiny fitness nad 172 cm


Bogdana Bashta

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky ve fitness 2021 - 2. místo v bikiny fitness do 160 cm
Mistrovství Čech mužů a žen 2021 - 2. místo v bikiny fitness do 160 cm
IFBB Diamond Cup Prague 2019 - 3. místo v bikiny fitness do 163 cm
IFBB Grand Prix PEPA Opava 2019 - 3. místo v bikiny fitness, superfinále

Bogdano, pamatujete si ten moment, kdy jste poprvé viděla nějakou bikini závodnici a řekla si, že byste chtěla vypadat jako ona? Jak dlouhá cesta k tomu vedla?

Ano, moc dobře si pamatuji ten den. Bylo to ještě na Ukrajině, odkud pocházím. Přišla jsem na závody podpořit svoje kamarády. A pak si pamatuji tu vteřinu, kdy jsem se zamilovala do bikiny fitness. Nastoupily na stage nejnižší bikiny, byly tak krásné, estetické, sportovně připravené, elegantní, ale jedna z nich se mi líbila nejvíc, už si nepamatuji její jméno, ale byla nejnižší, měla tmavé vlasy a červené plavky. Vypadala tak dokonale, že jsem ji v hlavě přirovnala k diamantu, jak je malinký, tak hezký a dokonalý. V tu chvíli jsem se zamilovala do toho sportu, do kategorie fitness bikiny a do soutěží.

Od toho večera jsem začala snít o tom, že bych ráda vypadala jako ona a jednoho dne se také postavila na stage. Myslím, že to byl říjen roku 2014. No a 2. října 2016 jsem poprvé soutěžila. Bylo to ještě ve Lvově na Ukrajině. Příští den po závodech jsem odjela žít do Česka. Jakmile jsem se dostala do Prahy, cítila jsem touhu po závodění a začala jsem hledat cestu k fitness bikiny v České republice. Jak se říká, kdo hledá, najde. Na jaře 2018 jsem udělala přechod z ukrajinské federace UFBB do českého SKFČR. Hned poté následovala příprava a v říjnu se uskutečnily moje první závody v ČR, Partner Cup v Čelákovicích, kde jsem získala svoje první zlato. Takhle hezky začala moje cesta jako bikiny fitnessky v České republice a trvá do dnes.

Kolik hodin v týdnu trávíte v posilovně nyní, krátce před závody?

Teď mám tréninky ve stylu 4+1, to znamená 4 dny za sebou cvičím a pátý den odpočívám Momentálně mám tréninky rozdělené takto: první den trénuji nohy, druhý den záda, třetí den hýždě a čtvrtý den ramena + ruce. Zhruba vždycky trénink s kardiem vychází na 2 hodiny. Poslední týden před soutěží dělám každý den spíš fullbody trénink na cca 40 - 60 min. Takže za týden mám asi 12 hodin tréninku.

Na kterou ze svých partií jste se v aktuální přípravě nejvíce zaměřila a jste spokojená s progresem, kterého se Vám podařilo dosáhnout?

V této sezóně jsem se hodně zaměřila na to, abych více propracovala nohy. A to znamená, že jsme se s trenérem snažili nastavit cvičení tak, aby nohy byly kvalitnější a menší objemově. Na každý nový start nám to vychází lépe a lépe. Zároveň je v letošní přípravě změna ještě v tom, že jsem minimálně trénovala biceps a triceps. Ty dvě svalové skupiny mám docela dobře rozvinuté a nechtěla bych je objemově zvětšovat. Proto jsem na ruce dělala spíš lehké vypalovačky. Pro moji kategorii je důležité nejenom mít hezké propracované sportovní tělo, ale zároveň zachovat jemné ženské tvary.

Jaký míváte rozdíl mezi soutěžní a mimosoutěžní váhou?

Moje soutěžní váha je 45,5 - 46 kg. Letos jsem začínala dietu s váhou 49 kg. Většinou se ten rozdíl mezi soutěžní a mimosoutěžní váhou u mě pohybuje kolem 3 - 3,5 kg.

Kategorie bikiny fitness je také o celkovém dojmu a ženskosti. Co všechno tedy zahrnuje Vaše příprava kromě cvičení a diety, abyste na pódiu vypadala co nejlépe?

Během přípravy nic až tak zvláštního nedělám. Ráda se o sebe starám a pečuji o své zdraví, nezáleží to na tom, zda mám přípravu nebo "off-season". Miluju zdravé jídlo, nakupuju většinou "green" potraviny a taky se starám o zdraví těla, pokožky, vlasů atd. celoročně. V dietě se snažím více hydratovat pokožku a těsně před závody si dělám domácí peeling (a to kávová sedlina, olivový a kokosový olej). Večer před soutěží vždycky aplikuju hydratující a vyživující pleťovou masku a snažím se dobře vyspat. To je asi vše.

Přiznám se taky, že před půl rokem jsem absolvovala krátký kurz líčeni "make-up pro sebe", který byl zaměřený na to, abych sama sobě dokázala udělat hezký make-up, abych na podiu mohla zářit. Kromě toho bych tady mohla ještě zmínit, že soutěžní plavky mám vždycky vlastní výroby. Každé svoje plavky šiju a zdobím sama, takže je do nich vloženo moje srdce a duše.

Do jaké míry se věnujete také nácviku své prezentace na pódiu a máte někoho, kdo je Vám v tomto ohledu kritickým okem a poradcem zároveň?

Nácvik prezentace je velmi důležitý, nelze podcenit. Musím uznat, že prezentaci nevěnuji tolik času, kolik bych chtěla. Vždycky mi ten čas chybí. Začínám trénovat prezentaci minimálně 2 měsíce před soutěží. Většinou po tréninku 30 - 40 min věnuji pózovaní. Do poslední doby jediným kritickým okem mojí prezentace byl můj trenér a poradce Vjačeslav Vinogradov. Před několika dny se ale přidalo ještě jedno kritické oko, a to slečna z Pro bikin, se kterou konzultuji online.

Je něco, na co se po MS těšíte? Něco, čím se po soutěži odměníte?

Týden po MS budu mít narozeniny. A určitě tam padne nějaký dortík a možná ještě něco dobrého. Narozeniny plánuju oslavit s rodinou, která je na Ukrajině. Takže po přicestování ze Španělska do Prahy mě hned čeká další cesta z Prahy na Ukrajinu. Na tu chvíli se svými nejbližšími se neskutečně těším. Bude to nejlepší odměna po MS.


Adéla Stonawská

Vybrané úspěchy:

Partner Cup 2021 - 5. místo v bikiny fitness do 162 cm
Partner Cup 2021 - 5. místo v bikiny fitness masters
Grand Prix Fitness Brno 2021 - 1. místo v bikiny fitness masters

Adélo, jste téměř před koncem přípravy na MS. Jak jste spokojená s tím, jak jste na sobě dokázala zapracovat? Se kterými partiemi jste spokojená a kde byste viděla ještě nějaké rezervy?

Jelikož jsem se rozhodla teprve před krátkou dobou zkusit tento sport, tak jsem spokojená s tím, jak jsem na sobě dokázala zapracovat. Jsem velmi sebekritický člověk, o to víc mě těší, když vidím, jak se mé tělo mění před očima. Samozřejmě, že stoprocentně spokojená nebudu nikdy, a tak to i má být, aby to člověka hnalo dopředu a stále na sobě makal. Spokojená jsem celkově se spodními končetinami - stehna, lýtka, a také s vrškem - paže, záda. Na čem chci ještě zapracovat, je břicho a zadek, tam zcela jistě vidím ještě rezervy. Jsem velmi vděčná, že mám po boku profesionální a skvělou trenérku Janu Stöckelovou, která stoprocentně ví, jak se mnou pracovat, a dokáže nastavit jídelníček a tréninky tak, aby to vše fungovalo a rostlo tak, jak má.

Soutěžní příprava, to je období dřiny a odříkání, ve kterém se asi obvykle střídají lepší chvíle se slabšími chvilkami. Kdo nebo co je pro Vás v těch obtížnějších momentech největší podporou?

Určitě je to má trenérka Jana Stöckelová, člověk na svém místě - profesně i lidsky. Podporou je mi i moje maminka a také můj čtyřnohý mazel - procházka s ním a svět je okamžitě zase slunečný, ne nadarmo se říká: pes nejlepším přítelem člověka.

Kolik máte ve své přípravě kardia a zařazujete jej samostatně, nebo bývá součástí posilovacích tréninků?

Chodila jsem pravidelně na spinning a běhala v rámci OCR, přípravou na soutěže jsme ale jakékoli kardio vyřadily.

Pro většinu žen v běžné populaci bývají problematickými partiemi zadek a stehna. Jaký je Váš recept na vytvarování a zeštíhlení právě těchto partií?

Jsem paradoxně jedna z těch závodnic, které musí papat. Takže než abych partie zeštíhlovala, tak do sebe naopak musím jídlo "ládovat". Samozřejmě těsně před závody ubereme na jídle, aby se to rýslo, ale není to nic dramatického. Naopak zadek bych do budoucna ráda zvětšovala, tzn. papat, trénovat, papat, trénovat. (smích) Můj recept tedy zní: poctivě a procítěně trénovat tyto partie a hlavně správně a dostatečně jíst.

Když jste ve formě, máte postavu, která nebývá běžně k vidění. Cítíte, že vzbuzujete větší pozornost, třeba mezi ostatními ženami v šatně fitka, v sauně apod.?

Určitě ano a je to velmi příjemné, když žena dokáže ocenit za vzhled druhou ženu, přeci jen se stejná pohlaví navzájem příliš neumí pochválit, škoda. Bohužel ale většinou chválu doprovází i komentáře typu: "Ty určitě nic nejíš, hladovíš, apod." Stále má mnoho lidí mylné představy o "sportovní dietě". Tak se pak snažím alespoň okrajově přiblížit těmto ženám, co vše jím a jak by se mělo jíst, aby to vypadalo, jak by si i ony přály. Výrazům překvapení se pak pochopitelně nevyhnu.

Soutěžní příprava, to jsou nejen tréninky, ale i dieta. Jaké je Vaše nejobvyklejší jídlo v dietě? Máte třeba nějakou mňamku, která se hodí i do diety a umí Vám toto období trochu zpříjemnit?

Mé nejobvyklejší jídlo je rýže s masem, pořád dokola, asi všechny závodnice známe tuto "klasiku". Mou mňamkou je peanut butter, takže abych neměla neustále rýži na slano, dělám si rýži na "sladko", kam přidávám arašídové máslo. Jsem velkým milovníkem této pochoutky, takže mi to jídelníček velice zpříjemňuje.

Co Vás čeká po soutěži? Na co z toho, co jste si v přípravě musela odepřít, se těšíte nejvíc?

Po soutěži mě čeká sladká odměna při pečení cukroví - na sladkém si vážně ujíždím, když můžu, a odlet za přítelem do Dominikánské republiky - dlouhé odloučení kvůli přípravě.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie