Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Závodnice v bodyfitness a fitness - rozhovory před mistrovstvím Evropy 2019

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2019 - 2. - 5. 5. 2019, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Nela Kordiaková (video) • Monika Špačková • Barbora Hudcová (video)Monika Klementová (video)Adéla UhrováEva DlabajováViktoria BabíkováBarbora KrálováMagdalena FejfarováJulie SvitákováJana ŽitnáMartina KůrkováMarcela KotkováŠárka Čejková bodyfitness: Markéta KretschováJana PaulátováDenisa KeppertováAndrea Jančíková (video) wellness: Kristýna Seidlová (video)Kristýna PolomisováSabina Kaderkováphysique: Matěj Belička (video) Ondřej NovákAntonín VuMichael Špaček (video)Zdeněk Vrána (video)Roman HajabáčMilena Koudelkovákulturistika: Michal MacekMichael KrihoLibor VoborníkPavel Bartoníček Jan Tomášek (video)Vladimír Semerád (video) • Milan BodlákEmil Boar (video) klasika: Václav OnderkaJakub KolínekVojtěch FojtíkMiroslav DopirákBohumil ŠevcPavel SamekMarian Jankovčinfitness: Ondřej Ságner (video)Lucie Dulovcová
Před ME:
nominaceharmonogram MEodlet české výpravy
Info z ME:
z místa děníden 1 + foto - 4 medaile!
den 2 + foto - 2 medaile! den 3 + foto
den 4 + foto - 1 medaile! kompletní výsledky s body
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
M. Kůrková L. VoborníkJ. Tomášek
J. KolínekP. Samek

Spektrum soutěžních kategorií na rychle se blížíčím evropském superšampionátu, který se koná ve španělské Santa Susanně už ve dnech 2. - 5. května, by nebylo úplné, pokud by zde chyběly kategorie bodyfitness a fitness. Rozhovory s českými závodníky, které Vám dnes přinášíme, ovšem napovídají, že tomu tak nebude. Na ME se chystá například Markéta Kretschová, která loni hned ve své první sezóně ovládla jak mistrovství Čech, tak mistrovství ČR v bodyfitness juniorek, další Češkou, která si zvolila tuto kategorii, je závodnice masters Denisa Keppertová, která Vám v rozhovoru prozradí, kde všude se věnuje nácviku pózingu. Jana Paulátová ve Španělsku na soutěžní pódium vystoupí poprvé od roku 2011. Jak probíhala její příprava, která trvala rovný jeden rok? Čtveřici českých bodyfitnessek na ME uzavírá Andrea Jančíková, kterou jste mohli nedávno sledovat ve svižném tréninkovém videu s Michaelou Kinc.

V kategoriích fitness budou Českou republiku reprezentovat dva závodníci. Ve fitness mužů to bude Ondřej Ságner, jehož neobvyklý trénink zad a hrudníku jsme Vám přinesli minulý týden. Co dalšího trénink kategorií fitness obnáší, se dočtete níže v rozhovoru se závodnicí ve fitness juniorek Lucií Dulovcovou.

Všem závodnicím i závodníkům děkujeme za rozhovory a přejeme na mistrovství Evropy hodně štěstí!

jménokategorie
Markéta Kretschová bodyfitness juniorek
Denisa Keppertová bodyfitness masters 35 - 39 let
Jana Paulátová bodyfitness masters 35 - 39 let
Andrea Jančíková bodyfitness masters 40 - 44 let
Lucie Dulovcová fitness juniorek do 163 cm
Ondřej Ságner fitness mužů

Markéta Kretschová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky dorostu a juniorů 2018 - 1. místo v bodyfitness juniorek
Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2018 - 1. místo v bodyfitness juniorek

Markéto, jedná se o Váš první předsoutěžní rozhovor pro Ronnie.cz. Mohla byste se našim čtenářům představit a poodhalit, co Vás vlastně přivedlo ke cvičení? A kdy pak přišlo rozhodnutí zkusit si také závody?

Přeji hezký den všem čtenářům, jmenuji se Markéta Kretschová a je mi 18 let. Už odmala se věnuji různým sportům, ke kterým mě vždy vedla mamča. Cvičení se intenzivně věnuji od března roku 2017, v tu dobu mě trénovala a na první závody připravila Lucka Jakešová (moje fitness mamča).

Minulý rok se Vám podařilo ve své první sezóně zvítězit na mistrovství Čech i České republiky. S jakým umístěním byste byla sama pro sebe spokojená na mistrovství Evropy a na jaké další soutěže se letos ještě chystáte?

Velkou radost by mi udělalo, když bych se dostala do finále, to by byl pro mě úspěch a asi i splněné přání. Dále se chystáme s trenérem Martinem Novotným na mistrovství Čech a následně České republiky.

Jsou nějaké partie nebo cviky, které v tréninku vyloženě máte ráda? A které naopak Vaše oblíbené nejsou?

Oblíbenou partií je zádové svalstvo. Cvik? Nejspíš přítah kladky k pasu. Nerada cvičím ruce.

Spolupracujete s nějakým trenérem nebo koučem? Jak Vaše spolupráce případně vypadá a jak je podle Vás pro závodníka důležité mít kouče či trenéra?

V současné době spolupracuji se státním trenérem Martinem Novotným, kterého mi doporučila Lucka Jakešová. Martin Novotný mě připravuje od června roku 2018. Od té doby dojíždím několikrát týdně do fitka do Mostu, kde se vždy sejde super parta, která se navzájem podporuje a povzbuzuje, pro mě je to druhá rodina. Přípravu bez trenéra si neumím představit. Takže dle mého názoru je trenér velmi důležitý.

Chtěla byste někomu poděkovat za pomoc či podporu ve Vaší přípravě anebo něco vzkázat našim čtenářům?

V první řadě chci poděkovat své mamce, která mě v tomto sportu podporuje od prvopočátku, rodině, Lucce Jakešové, velké díky patří Martinu Novotnému, který ze mě ždíme maximální výkon. (smích)

Zpět na přehled


Denisa Keppertová

Vybrané úspěchy:

Beautiful and Strong 2018 - 2. místo v bodyfitness
Partner Cup 2018 - 5. místo v bodyfitness

Deniso, jedná se o Váš první předsoutěžní rozhovor pro Ronnie.cz, můžete našim čtenářům prozradit něco o sobě? Jak dlouho cvičíte a co Vás poprvé přivedlo do posilovny a později pak k závodění?

Ráda o sobě něco povím. Sportu se věnuji od dětství, kdy jsem v 8 letech začala s basketem a vydržela u něj do 17 let. Pak přišla "telecí" léta, jiné zájmy a konec s hraním. Na sport jsem ale nezanevřela, běhala jsem, bruslila a pak se začala motat kolem fitka. Začala jsem ho navštěvovat za účelem skupinových lekcí a při čekání na hodinu pokukovala po všech těch krásných tělech fitness nadšenců a už tenkrát i některých závodnic. Moje první pevné kroky do fitka za účelem zvedat činky a začít makat přišly před 4 lety, tedy po porodu syna. Začala jsem trénovat s Danem Pechánkem. Dlouho jsem bojovala se snížením váhy a nabranými kilogramy. Když už jsem byla zoufalá, přistoupila jsem k drastické dietě, při které jsem shodila 14 kg za 3 měsíce, a všimla jsem si, že pod tím vším tukem jsou schované pěkné svaly. To mě přimělo popřemýšlet o nějaké té přípravě na soutěž. Rozhodnutí padlo přesně před rokem a dohodli jsme se s Danem, že zkusíme pohárovky na podzim 2018. Tak a tím to vše začalo a já začala makat.

Sledujete sama nějaké další kolegyně závodnice či závodníky, kteří Vás inspirují? Kdo jsou Vaši oblíbenci?

Sleduji plno závodnic a závodníků. Vyloženě oblíbence nemám, každý má své specifické přednosti, které mi přijdou na dotyčném zajímavé a mohou mě inspirovat a být mi přínosem.

Jak vypadají Vaše tréninky? Máte ráda spíše silovější tréninky, anebo si více užíváte tzv. kulturistickou pumpovačku?

Moje tréninky jsou dost silové, nicméně teď už je to síla s pumpou a je to už vážně masakr. Jsem tak trochu sadomasochista, takže si to teď maximálně užívám, i když si okolí myslí něco úplně jiného. Působím teď na všechny jako nejvíc naštvaná a zničená bytost, ale ve mně uvnitř je neskutečně moc síly a odhodlání a nadšení z toho všeho, kam jsem se za rok dostala.

Spolupracujete s nějakým trenérem či trenérkou? Jak Vaše spolupráce případně vypadá a jak je pro Vás důležitá?

Spolupracuji od úplného začátku s Danem Pechánkem. Tato spolupráce je pro mě neskutečný přínosem, ať už v životě fitness, nebo osobním. Vážím si ho, respektuji, a i když občas vymýšlím "kraviny", on je přesně ten správný člověk, který mě vrátí zpátky na tu správnou cestu. Jak řekla jedna moje známá, Dan je prostě sochař. Dokázal z takové hory ničeho (vlastně něčeho, ano, z hory sádla) vytesat podle mě už celkem obstojnou figuru. (smích) Ne, žádné celkem, vytesal že mě moc pěkný kousek a já jsem na sebe pyšná a jemu jsem za jeho výdrž a jeho práci se mnou neskutečně vděčná.

Do jaké míry je pózing Vaší silnou stránkou a kolik před ME věnujete zdokonalování pózování času?

Pózing je dost slabou stránkou podle mě pro všechny, je potřeba to pilovat a pilovat a je to trápení. Pózování věnujeme čas po každém tréninku. Je to obrovsky náročné, celá se u toho třesu, bolí to, ale je to něco, co musí být prostě na 100 % na jedničku. Jinak já už jsem tak poblázněná, že pózuji snad všude, kde je zrcadlo. Takže jakékoli zastavení na WC, ve zkušební kabince nebo výtahu se neobejde bez zapózovani si. (smích) Jestli někdo kouká na kamery, pokud tedy někde jsou, tak si musí myslet, že jsem utekla z blázince.

Jsou nějaké partie nebo cviky, které v tréninku vyloženě máte ráda? A které naopak Vaše oblíbené nejsou?

Asi se nedá říct, které mám a nemám oblíbené. Ráda jedu úplně na krev při každém tréninku, tak je mi to jedno, co je to za partii. Ale vzhledem k tomu, že teď se věnujeme mým slabinám, jako jsou nohy a zadek, tak teď skoro brečím při tréninku právě těchto partií. A ano, je cvik, který vůbec nemám ráda, a to jsou přítahy. Ty dělám vyloženě s nechutí.

Chtěla byste někomu poděkovat za podporu nebo pomoc v přípravě?

Poděkovat za pomoc a podporu chci určitě všem kolem mě. Největší dík patří manželovi, který mi umožnil přestat pracovat a věnovat se přípravě, a mému synovi, který zvládá všechny ty moje nerovnováhy nálad a pak mi prostě řekne: "Maminko, to nevadí, nezlobím se na tebe, mám tě rád." A samozřejmě velké díky Danovi. Děkovat by se dalo tolika lidem, patří mezi ně lidé z fitka, celé fitko, které mi umožňuje se připravovat, a mám tam podporu všech, dál moje celá rodina a mí nejbližší přátelé.

Zpět na přehled


Jana Paulátová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2019 - 5. místo v bodyfitness masters

Jano, pokud se nepletu, měla jste teď od závodění mnohaletou pauzu. Jak byla dlouhá, co ji způsobilo a co Vás přimělo ji ukončit?

Ano, přesně tak. Naposledy jsem soutěžila ve Španělsku v rámci Arnold Sports Festivalu v roce 2011 v kategorii bikiny fitness žen. Důvodů bylo hned několik. Studium druhé vysoké školy a především potíže s výhřezem ploténky. Vloni na jaře jsem se stejně jako každý rok účastnila mistrovství republiky jako trenér a tak nějak jsem dostala chuť to zase zkusit. Řekla jsem si: "Máš už na to i věk (do masters), do roka a do dne tu budeš stát!" A tak 1. května 2018 začala má příprava.

Jak celá Vaše příprava na letošní soutěže probíhala? Šlo všechno bez problémů a podle Vašich představ? A jak jste spokojená s formou, do které jste se před začátkem sezóny dostala?

Jak jsem již zmínila, má příprava trvala přesně jeden rok v klasické režii - objemová (8 měsíců) a rýsovací fáze (4 měsíce). Po osmileté pauze jsem si celý rok doslova užívala. Jediné, na co musím brát obrovské ohledy, je výhřez ploténky, proto s trenérkou (Věra Mikulcová) velmi důkladně vybíráme cviky na nohy. Výběr je bohužel dost omezený. Se svou formou nejsem nikdy spokojená, jsem věčný kritik a stále vidím chyby, na kterých je třeba pracovat.

V minulosti jste nezávodila pouze v bodyfitness. Která z kategorií, které jste si vyzkoušela, je Vám nejbližší stylem pódiové prezentace? Považujete pózing za svou silnou stránku? Kolik nácviku pózování věnujete času?

Před 13 lety jsem si poprvé vyzkoušela kategorii bodyfitness. V roce 2010 jsem jako první Češka startovala v USA na soutěži Arnold Sports Festival v kategorii bikiny fitness žen. Aktuálně se ve svém věku masters a tělesné konstrukci cítím lépe v pózingu bodyfitness. Pózingu se snažím věnovat ve volných chvílích mezi tréninky s klienty. Z pozice rozhodčího, trenéra a letos i závodníka si velmi dobře uvědomuji, jak je kvalitní prezentace na pódiu důležitá.

Hodláte po ME pokračovat ještě na dalších soutěžích?

Po mistrovství Evropy již neplánuji žádnou další soutěž. Můj život se vrátí do běžných kolejí, tedy trénování klientů, předcvičování skupinových lekcí a vaření ve fitness bistru. To vše v mém domovském Fitness Factory Jihlava.

Jakým způsobem si nejlépe odpočinete, ať už fyzicky, nebo psychicky?

Fyzicky i psychicky si nejlépe odpočinu při výletech do přírody a prací na starém statku. Nikdy jsem nevěřila, jak člověku prospěje zavřít se na dvoře 200 let starého stavení, sednout si na kýbl a sekerou čistit staré cihly.

Chtěla byste někomu poděkovat za pomoc či podporu ve Vaší přípravě anebo něco vzkázat našim čtenářům?

Za pomoc a podporu bych chtěla poděkovat především své trenérce a profesionální kulturistce Věře Mikulcové. Je skvělé, když vás vede trenér, který své práci rozumí. A samozřejmě všem, kteří nám fandí a vědí, že naše práce je nám koníčkem.

Zpět na přehled


Lucie Dulovcová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky ve fitness 2018 - 1. místo ve fitness dorostenek
GP Zbýšov 2018 - 1. místo ve fitness dorostenek
Mistrovství světa ve fitness dětí 2017 - 11. místo ve fitness dívek od 14 do 15 let

Luci, vítám Vás na Ronnie.cz. Můžete se našim čtenářům pro začátek krátce představit?

Zdravím moc všechny čtenáře Ronnie.cz. Jmenuji se Lucie Dulovcová, mám 17 let a pocházím z Lužic u Hodonína. Navštěvuji obchodní akademii v Břeclavi. Fitness se věnuji již osmým rokem. Pro lepší pochopení této kategorie - skládá se z pózování a volné sestavy na hudbu tvořenou z gymnastických, tanečních a silových prvků. Prošla jsem si spoustu let závodění v dětské kategorii a teď jsem krátce v kategorii dorost/junior. Mé první závody, kde jsem se světem fitness poprvé blíže setkala, byly GP PEPA Opava 2011. Postupem času, závod od závodu, jsem se v tomto neskutečně našla. Fitness se stalo nedílnou součástí mého života a mě samotné. Díky tomuto sportu jsem potkala spousty skvělých inspirativních lidí a zažila ty nejlepší zážitky.

S jakými ambicemi budete odjíždět na mistrovství Evropy? Máte přehled o tom, proti jakým závodnicím budete soutěžit?

Už pouhou nominaci na ME vnímám jako obrovský úspěch. Odjíždím s velkým očekáváním a zároveň i s obrovským respektem. Mezi mými soupeřkami budou nejspíš holky, proti kterým jsem měla tu čest stát na MS a ME, ještě když jsem závodila v dětské fitness kategorii. Nepochybuji, že přijdou skvěle připravené, konkurence zde bude zajisté obrovská. Moc bych si přála probojovat se na tak velké soutěži do finále, každopádně spokojená budu určitě s každým umístěním.

Jak vypadá Váš trénink? Kolik času strávíte ve fitku a kolik tréninkem gymnastických prvků a volné sestavy?

Nejvíce času, co se tréninku týče, věnuji aktuálně posilování. Trénuji čtyřikrát týdně ve fitness centru po rozdělených partiích. Gymnastice se věnuji většinou dvakrát do týdne. Při těchto trénincích se snažím pilovat především akrobatické skoky, stojky a také nové prvky a kombinace, které se snažím vymýšlet sama, abych ozvláštnila sestavu samotnou. Užívám si oba dva typy tréninků stejně, je zajímavé zjišťovat, jak spolu souvisí a krásně se doplňují. Odcházím z nich vždy mnohem šťastnější a nabitá jenom pozitivní energií. (úsměv)

Pro oko laického diváka vypadají sestavy fitness obdivuhodně až nebezpečně. Jak často se stane, že dojde k nějakému ošklivému pádu či zranění? Máte sama nějakou nepříjemnou zkušenost?

Ano, je to občas opravdu nebezpečné, až na hraně. I přes můj docela vysoký pud sebezáchovy se často pouštím do lehce šílených prvků a ne vždy to dopadá tak, jak má. Kolikrát stačí jeden chybný krok a člověk hned leží na zemi (na což já jsem docela talent). Můžete prvek důvěrně znát, a i když ho i několikrát zvládnete bez problémů, chyba se stát vždy může. Ale jak se říká, chybami se člověk učí a všechno zlé je pro něco dobré. Větší úrazy se mi naštěstí vždy vyhýbaly. Co ale můžu zmínit, je měsíc starý pád ze skoku, kdy jsem skončila na pohotovosti s pohmožděnou krční páteří a nohou. Nic vážného to ale nebylo, dva dny nato už jsem zase trénovala. (úsměv) Je to těžký sport, spousta cvičenců má různé problémy se zády, klouby atd. Je proto hodně důležité dbát na techniku a nic nepodcenit.

Jak velký je kladen ve Vaší kategorii důraz na vizuální stránku postavy? Je třeba před soutěží také upravovat stravovací návyky?

Důraz na vizuální stránku postavy je kladen stejný jako na volnou sestavu. Takže tomu podřizuji i můj jídelníček. Snažím se dodržovat stravu co nejlépe, aby byly viditelné výsledky na postavě a zároveň zůstala síla pro gymnastické prvky. Nemám žádnou nezvládnutelnou dietu. Jím vyváženě, přesně tolik, co mé tělo potřebuje s ohledem na požadavky a trendy na závodech. Jídelníček se mění podle vývoje formy. Baví mě připravovat si každé jídlo. I když ho sice není nejvíce, tak to stále není žádný extrém a dá se přitom i normálně fungovat.

Jak se Vám daří skloubit školu a tréninky, soutěže? Jaké jsou Vaše studijní plány do budoucna?

Snažím se dělat maximum jak ve škole, tak i při sportu. U obou chci něčeho dosáhnout a skloubit to občas bývá dost náročné. Naštěstí škola, kterou navštěvuji, nevyžaduje až tolik domácí přípravy, takže mám čas i na trénování. Mé plány do budoucna jsou především úspěšné složení maturitní zkoušky a pokračování na vysoké škole. Nejsem si ještě jistá, kterým směrem ve studiu půjdu dál, ale určitě budu se sebevzděláváním pokračovat, a to po celý život. Stále je co se učit.

Chtěla byste na závěr někomu poděkovat či vzkázat něco čtenářům?

V první řadě patří největší "děkuji" mé rodině, bez jejíž pomoci by to zdaleka nešlo tak dobře zvládat. Prochází si tímto vším se mnou už několik let. Podpora od ní je pro mě to nejdůležitější. Dále velké díky patří trenérům - Zdeně Veselé a Markétě Švarcerové, které mi pomáhají se stravou a posilováním. Jejich zásluhou mám v tomto směru skvělé výsledky a věřím, že to bude ještě mnohem lepší. Trenérce Kateřině Knápkové, za roky trénovaní. Celému našemu All Stars týmu Lužice, všem dětem a rodičům, kteří jsou jeho součástí. Podpora a energie od nich je opravdu neskutečná. Všem mým přátelům, učitelům a známým za úžasné projevy podpory. Děkuji také SKFČR za možnost reprezentovat naši republiku, udělám vše, co bude v mých silách. Děkuji za vše dobré i zlé, co se mi kdy přihodilo, protože díky tomu jsem tam, kde jsem, a jsem člověkem, kterým jsem. Děkuji i Ronnie.cz za možnost tohoto rozhovoru. Moc si vážím každého vlídného slova a snahu mi pomoct. Tohle je jenom začátek, budu bojovat dál! Jste skvělí, lidičky! Děkuji moc.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie