Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Milan Šádek - rozhovor a aktuální forma před Mistrovstvím Evropy mužů, juniorů a masters 2012

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


Češi před ME mužů, juniorů a masters:
Vít SahulaLudmila ŠircováMilan Šádek • Petr Havlík • Aleš ZelinkaBohumil Štěpánek
Boris OravaMaryla KubienaMilena Koudelková • Pavel Bartoníček • Ladislav ThunMilan Bodlák
nominaceodlet české výpravy

Info z ME mužů, juniorů a masters:
prezentaceden I. - tři medaile!den II.den III.
fotogaleriekompletní výsledky s body videa II.

Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Borise Oravyočima Milana Šádka
M. BodlákL. ŠircováV. SahulaM. ŠádekB. Orava


Za juniory vybojoval v roce 2009 na mistrovství světa stříbro, nyní se po několikaleté odmlce vrací zpět na mezinárodní pódia, tentokrát však za kategorii mužů do 100 kg. Jasně, není řeč o nikom jiném než o Milanu Šádkovi. Forma se posunula výrazně dopředu a i přes značné zdravotní komplikace, které Milana mezitím potkaly, se mu podařilo připravit se na letošní Mistrovství Evropy mužů, juniorů a masters 2012, které bude probíhat ve španělské Santa Susanně.


Milane, pátrala jsem a pátrala a poslední zmínka o tvém soutěžním vstupu na pódium pochází z roku 2009, a to z MS juniorů a masters, kde jsi získal krásné druhé místo. Proč tak dlouhá pauza v závodní kariéře? Řekl sis už tenkrát: „A dost, stříbro stačilo a končím?“

Máš pravdu, poslední soutěží bylo mistrovství světa juniorů v roce 2009, ale po tom, co jsem získal stříbro, jsem si naopak řekl: „A dost, mělo to být zlato!“ Takže jsem si chtěl udělat soutěžní přestávku, abych konečně to zlato, které mi už párkrát uniklo, získal. Takže jsem celý rok 2010 pracoval na objemech a někdy v květnu 2011 jsem na vrcholu objemové fáze měl asi 97 kg ve slušné kvalitě a začal jsem si říkat, že to je už použitelné a přemýšlel jsem nad podzimním startem na pohárovkách v mužích. Jenže jsem se někde nachladil a chytl mě silný kašel a já, abych nepřišel o formu, tak jsem i přesto pořád tvrdě trénoval. A to byla chyba. Kašel byl tak silný, že jsem nemohl ani spát a během víkendu, kdy jsem si řekl, že opravdu musím přestat cvičit, se mi objevila v tříselné oblasti malá bulka. Prvně jsem myslel, že je to nějaká nateklá uzlina, ale raději jsem si to chtěl uvěřit u doktora, který mi řekl, že je to povolená břišní stěna a hrozí protrhnutí, tedy kýla. A s tímto verdiktem jsem si nemohl dovolit trénovat naplno a jediným řešením byla operace, která mě na dlouho vyřadila z tréninku.

Doktor mi zakázal 3 měsíce cvičit. Já však byl už po 5 týdnech ve fitku, vážil o 10 kg méně, měl špatnou formu a začínal jsem cvičit dřepy se 30 kg a soustředil se na dokonalou techniku a správné prodýchání, aby zatížení břišní oblasti bylo co nejmenší. Velmi pomalu jsem přikládal zátěže, až jsem v prosinci vypadal docela k světu a mohl si dovolit trénovat téměř naplno. V tu dobu jsem si řekl, že když tělo po vynucené tréninkové pauze pěkně reagovalo na trénink, tak se vrhnu do přípravy.

Proč zrovna závody tento rok? Proč ME? Kdy ses rozhodl, že si pojedeš zazávodit na pódia do Santa Susanny?

Už jsem potřeboval závodit, a když jsem viděl, že jsem byl v dietě schopný se v tréninku ještě zlepšovat, protože před operací jsem vypadal slušně a věřím ve svalovou paměť, tak jsme si s trenérem Vláďou Pajičem řekli, že se zaměříme na jarní sezónu. Příprava šla na začátku velmi dobře a začali jsme uvažovat o přeskočení MČR a startu na ME, abych neměl 2 vrcholy po sobě a mohl dát vše do jedné soutěže.

Forma se posunula hodně dopředu a kladné reakce z diskuze jsou zjevné. Jsi se svojí formou spokojený, nebo máš nějaké svalové partie, které bys ještě potřeboval „dotáhnout“?

S formou nikdy spokojený nejsem, vždy chci být lepší. Momentálně mám problém se zavodněním dolních končetin, pravděpodobně kvůli tomu, že posledních 5 měsíců stojím 10 - 13 hodin na nohou. Dělám totiž osobního trenéra v perfektním zlínském fitness Vita Sana Club, kde mám velké množství dobrých klientů a dělá mi problém je odmítat, i přes mé předsoutěžní vytížení. Z toho důvodu jsem se domluvil, že na poslední týden před soutěží si vezmu úplné volno, abych se mohl soustředit pouze na trénink a nenutilo mě moje svědomí jít do práce. (úsměv) Samozřejmě mi v práci všichni vycházejí velmi vstříc, i vedení mě velmi podporuje a dokonce mi přispěli na přípravu.

Naposledy tedy v roli juniorského závodníka, nyní budeš závodit za muže ve váhové kategorii do 100 kg. Mohl bys nějak rámcově porovnat přípravu na závody juniora Milana Šádka a současného Milana Šádka? (úsměv) V čem se lišily? Popsal bys, jak probíhala tvoje příprava před nynějšími závody?

Jako junior jsem měl problémy zvládat přípravu s fyzicky náročným studiem fakulty sportovních studií na MU, nyní mám problémy zvládat přípravu s tím, že denně pracuji od 7 hodin asi do 21 hodin. Jsem ten typ člověka, který dělá práci, která ho baví a dělá ji celý den. Od toho se odvíjí i nedostatek spánku během celé přípravy… Každá příprava je ale pro každého náročná, vždy se najde něco, co je výhodou a co je nevýhodou. Musím ale říct, že výhody převažují a za ty nevýhody si můžu jenom já sám. (úsměv)

V prostředí, kde pracuji, mě všichni podporují. Jak moji nadřízení, tak kolegové a v neposlední řadě i spousta klientů, z nichž se slušné procento stalo mými sponzory.

A co se týče přípravy jako takové, je to víceméně to samé. Jen teď vše daleko víc řeším s Vláďou Pajičem, voláme si prakticky každý den a vymýšlíme další postupy.

Formu, dietu a tréninky si řídíš sám, nebo s někým spolupracuješ, konzultuješ?

Tentokrát naprosto vše konzultuji s Vláďou Pajičem. Sice toho znám a vím hodně, ale on je něco jako guru. Začali jsme spolupracovat už v roce 2009 a výsledkem bylo těsné druhé místo na MS a forma, s kterou jsem byl opravdu spokojený. Od té doby jsme jako bratři, zná mě i mé tělo velmi dobře. Věřím, že se nám podaří všechny překvapit.

Jaká je tvoje současná hmotnost a jaká předpokládáš, že bude při vážení v Santa Susanně?

Momentálně mi posledních pár týdnů ukazuje váha hodnotu těsně nad 100 kg. Hmotnost sice neklesá, ale forma se pomalu zlepšuje. Na soutěži předpokládám váhu kolem 94 - 96 kg, protože držím ještě dost vody na dolních končetinách. Mám to asi z toho každodenního dlouhého stání na nohou, ale jak to odvodním, věřím, že to bude vypadat dobře.

V oblasti kulturistiky jsi jako doma, přesto - jsi nervózní ze závodů? Nebo už všechno vnímáš v klidu a s nadhledem? Jaké jsou tvé nynější ambice? Předpokládám, že přivézt medaili…

Vím, že stres v přípravě jenom uškodí. Takže to beru naprosto s nadhledem a jdu si pomalu za svým cílem. Jelikož budu v kategorii do 100 kg, čekají na mě soupeři jako Peter Tatarka a můj vzor Štefan Havlík. Bude pro mě pocta stát na jednom pódiu se Štefanem, sleduji ho už dlouho a vždy jsem mu moc fandil. A moje ambice? Je to kategorie do 100 kg, bude to moje první soutěž v chlapech, myslím, že i finále by byl úspěch. Ale upřímně, toužím po medaili a trénuji na to.

Působíš jako trenér, což není vždy snadná práce, nejen po stránce fyzické, ale také psychické. Jak tohle všechno zvládáš v období diety?

Ze začátku to bylo v pohodě, ale teď v dubnu už to na mě každý pozná, že jsem přetažený a nezáří ze mě energie jako dřív. Je mi to trochu blbé, že nejsem schopný předat svoji energií klientům tak jako dříve, ale oni to naštěstí chápou a vědí, že jim to vyhradím. Mám štěstí, že mám v práci nejen dobré zázemí, ale i dobré klienty.

Komu bys chtěl závěrem poděkovat za podporu v přípravě na ME mužů, žen a masters 2012? > Určitě největší poděkování patří Vláďovi Pajičovi, protože pro mě dělá naprosté maximum. Samozřejmě děkuji své rodině za celkovou podporu a toleranci mého „předsoutěžního módu“.

V přípravě mi velmi pomohli: Fitness Muscle Shop, Size And Symmetry, velkou podporu mám ve fitness centru, ve kterém působím jako trenér a samozřejmě cvičím - Vita Sana Club. Dále mě sponzorují firmy Wellfi, Medi-ap, Allivictus, MadMax, Largo.cz a podpora přišla i z řad klientů: Barbora Stodůlková, Antonín Stojan, Zdeněk Szamko, Jiří Prchal, Štefan Marco a ještě jedna klientka, která však nechce být jmenována.

Všem strašně moc děkuji, protože s jejich pomocí se můžu víc soustředit na sportovní výkon a nestresovat se finanční stránkou. A neměl bych zapomenout na thajské masáže Bai Mai, které jsem mohl kdykoliv během přípravy využívat a hodně mi pomohly.

Děkuji za tvůj čas a za poskytnuté odpovědi. Držím palce a přeju mnoho úspěchů!

A já moc děkuji za rozhovor a doufám, že mi čtenáři na mé první soutěži v mužské kategorii budou držet pěsti. (úsměv)


Milan Šádek před Mistrovstvím Evropy mužů, juniorů a masters 2012




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

01.05.13:31guruhonza - Každý neví, jak to je. +2
01.05.13:18BigL - Každý ví jak to je. Každopádně 20 kg i s dopingem je dost ..+1
01.05.10:15downunderer - tak Milana sleduju taky delsi dobu.A poznal jsem ho ze str..+1
30.04.23:23Kolejar - Tak Milana sleduju delší dobu a považuju ho za velkej tale..
28.04.18:21p.Burns - *8* +1
28.04.14:53downunderer - za tri roky kolem 20kilo masa,hmmmm (myslim si svoje)+2
28.04.11:45johny c - Milan je obrovskej talent, ale dřív se mi líbil víc. No uv..-1
28.04.08:48e-witch - ... fotka toho letiště vlevo dole je dokonalá, dokonce tam..+1
28.04.07:10p.Burns - po 3/4 cviceni vypadáš že ses nedotk činky
27.04.23:40fashion7 - Jo,ale jak vypadáš strécu.Kvalita,jak má babička a to ji b..+2
27.04.22:47p.Burns - ***
27.04.21:03RANDO - A sumo má po týždňovom cvičení na výšku 168cm 170kg... Nes..+4
27.04.20:41Xaphan69 - Nechci byt hnusny, ale 80 kg na 168 cm mam ja po 3/4 cvice..-1
27.04.19:41fashion7 - Ale já neměřím ani 170,takže myslím,že váha je v mým připa..
27.04.19:32Hrubian - Kamaráde ty jsi hrozná trubka :D...tobě se pořád něco nezd..
27.04.19:22HaniisLevrone - Kdyby sis precetl clanek, nebo alespon uplny zacatek, tak ..
27.04.19:17fashion7 - Kolik mu je?35?
27.04.19:12x.e.r.x.e.s - Do 82,5kg je to pekne.
27.04.18:18Emerson - Tak toto je brutálna forma. *1* +1
27.04.18:03vymča - Zlínský obr *79* moc fandím Milane!
27.04.17:25Smile04 - tak ruce dokonalý a záda zezadu no týýýjo to mě překvapilo..
27.04.16:12TheNaturalWay - jake zviera, paradicka *79* +1
27.04.15:29zztop - hodne dobre! az na ten oblicej jak nutrie se mi libi+2
27.04.15:10Horyn - Zavodnik tveho formatu by nikdy do soutěže neměl chodit s ..
27.04.15:06guruhonza - Jé a já byl právě nejvíc zvědavej na ty nohy. Vypadá skvěl..+1
27.04.14:33patRAW - Tenhle sport je bohužel dost o penězích. Ale stejně ho mil..
27.04.14:30growler - ***
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie