Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Roman Hajabáč - rozhovor po mistrovství Evropy 2021

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2021 - 14. - 16. 5. 2021, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Karla Stejskalová • Adéla Šťovíčková • Eliška Kučabová Petra Zvoníčková (video)Klára BalvínováVeronika Bečvářová (video)Eva BudinaSylvie MoocováJana JeřábkováNataliya Zornyk (video)Gabriela Králíková • Andrea Šantrůčková • Roksana Roshkaniuk • Tereza Jirkovská (video) • Nela Sejtková (video) • bodyfitness: Gabriela HejnáVeronika Vojtíšková (video)Martina Sletsjoee (video) physique: Dominik Velc • Roman Hajabáč • Zdeněk Vránakulturistika: Dan ŽaludMichal TrykarPavel Vacek (video) • Pavel Forman Pavel Krejčí (video)Miroslav Kubec (video)klasika: Ondřej JanušVáclav Onderka • Martin Dvorožňák • fitness: Nikoleta Hricová
Před ME:
nominaceharmonogram ME
Info z ME:
z místa dění fotogalerie
kompletní výsledky s body - 4 medaile!
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
P. Forman O. JanušR. Hajabáč očima P. Vacka

K nedávnému mistrovství Evropy, které se konalo ve dnech 14. - 16. května ve španělské Santa Susanně, se dnes vrátíme ještě jednou. Již jsme Vám nabídli svérázné ohlédnutí stříbrného Pavla Vacka i rozhovory s Pavlem Formanem a Ondřejem Janušem, kteří si z evropského šampionátu shodně odvezli bronz, a tentokrát Vám přinášíme také rozhovor s Romanem Hajabáčem, závodníkem kategorie physique masters od 45 do 49 let, kterého od zlaté medaile při vyhlašování výsledků dělil pouhý jeden bod. Do jeho sbírky medaili a trofejí tedy přibylo cenné stříbro z mistrovství Evropy.

S Romanem jsme se kromě ME vrátili také k jeho první letošní soutěži Diamond Cup Romania, zeptali jsme se ho, jak velká je v masters konkurence v jednotlivých věkových kategoriích, a jako osobnosti spjaté s organizací oblíbeného pražského Diamond Cupu jsme nemohli vynechat ani tohle téma. Romanovi děkujeme za jeho čas i vstřícnost a budeme držet palce na další soutěži, která ho čeká již tento víkend!


Romane, moc Vám gratuluji ke skvělému výsledku z ME. Vraťme se ale ještě zpátky do minulosti. Rok 2020 jste zakončil vítězstvím na Fitness Manii Classic. Měl jste jasně dané, na co se budete chtít v přípravě na sezónu 2021 zaměřit a co zlepšit?

Už na předposledním závodě minulého roku Arnold Classic bylo jasné, že soupeři jsou neskutečně silní. Horko těžko se mi povedlo 4. místo. Myslím, že v té době jsem byl ve svém topu, forma vygradovala, a přece to stačilo jen na 4. místo. Věděl jsem, že budu muset změnit víc věcí. Prohloubit svaly, potřeboval jsem určitě trochu zapracovat na rukou, rozšířit záda, ramena a pracovat na břichu - prohloubit ho a zvětšit břišní svaly. Začal jsem dělat nohy a víc jsem se věnoval spodku zad, který je také důležitý u zadní pózy. Nohy se docela povedly. Takže taková byla představa. Věděl jsem, co potřebuji, a pracovalo se na tom bez pauzy v podstatě od začátku roku.

I na letošní Evropě bylo patrné, že ti borci na to, kolik jim je, vypadají fenomenálně. Jsou to bývalí sportovci, kulturisté, lidé, co se tomu věnovali celý život, takže pokud jim já chci nějakým způsobem konkurovat, musím dělat jednou tolik, protože já svalovou hmotu jen neobnovuji, ale vyrábím ji nanovo, a to je v mém věku složitější. Ale krok po kroku se to daří.

Jak Vaše příprava a mimosoutěžní období před Vaší první letošní květnovou soutěží probíhaly a jak jste se dokázal vyrovnat s omezenými podmínkami, které v ČR prakticky až do minulého pondělí panovaly?

S omezením podmínek jsem se vyrovnal docela jednoduše, na přípravu jsme vycestovali do zahraničí. Na to mají lidé dva pohledy. Takoví ti zarytí přesvědčenci, kteří covid považují za reálnou a nebezpečnou věc, se dívali na lidi, kteří vycestovali, přes prsty. Buď že to jsou snobové, nebo že nedokážou držet spolu a podobné, s prominutím, kydy. Když jsme si spočítali náklady na život v Praze a v zahraničí, byly tam minimální rozdíly, třeba dvacet procent. A to už stálo za to vycestovat a 60 dní se připravovat venku. Lidé kritizují, že se jezdilo po dovolených, ale trénovat 2x denně není úplně dovolená. To samozřejmě pochopí až ten, co si to zkusí.

Roman Hajabáč v přípravě na mistrovství Evropy 2021

Příprava byla fenomenální. V zahraničí to úplně nehrotili, roušky se samozřejmě používaly, ale tréninky fungovaly. Je tam spousta gymů a mají v nich nula pozitivních lidí. Tohle mě mrzí na naší vládě, že místo budování imunity mladých lidí formou povolení pohybu na čerstvém vzduchu nebo týmových sportů, aby děti trénovaly, tak jsme všechno zavřeli. Neříkám, že nejdůležitější ze všeho jsou přímo posilovny, ale za celý rok jsem v televizi neslyšel jedinou radu, jak by si měly děti imunitu budovat. Jenom brečíme, že ji nemají. Myslím, že dopady budou ještě velké. V zahraničí to pojali po svém a ekonomicky jim to vyšlo náramně. Covidu tam měli minimálně a všichni byli spokojení.


Roman Hajabáč na Diamond Cupu Romania 2021
Když byla největší dřina za Vámi a čekal Vás start na Diamond Cupu Romania, jak jste byl s výsledky letošní přípravy spokojen?

Diamond Cup Romania byl dobrým testem. Chci pochválit organizátora soutěže a rád bych soutěž doporučil všem českým závodníkům. Konalo se to na pěkném místě, v pěkném hotelu, pěkný pokoj, sjeli jste si výtahem do přízemí, pár metrů byla registrace, hned vedle byl sál, kde se to konalo, měli tam k dispozici Jan Tanu, o všechno bylo postaráno a vařili perfektně.

Úplně jsem nesouhlasil s rozhodováním rozhodčích, ale samozřejmě jiný kraj, jiný mrav. Jinak to bylo perfektní a moc tuhle soutěž doporučuji. Trochu jsem měl obavy z toho, že jedeme právě do Rumunska, ale musím pochválit celý resort i krásný hotel s bazénem a sportovišti. Bydleli jsme jen 15 minut od letiště, fantazie. Z Vídně jsou dokonce přímé lety, což je fenomenální, za dvě hodinky jste tam.

Forma se mi povedla. Nebylo to samozřejmě ještě dotažené, ale chtěl jsem si to zkusit a chtěl jsem vědět co a jak. A pocity byly ve finále dobré.

Jak jste ve Španělsku odhadoval svoje šance, když jste viděl, jaká se letos sešla konkurence? Byl jste si jistý medailovým výsledkem?

Jak jsem to viděl? Upřímně řečeno to se mnou trochu zamávalo, protože když se podíváte na závodníky na 1. a 3. místě kolem mě i v kategorii níž na prvních třech místech, jsou to kluci, kteří regulérně závodí i mezi muži. Neskutečně silní a někteří jsou až takoví "mastodonti", opravdu velcí a vysekaní. Když jsem to viděl naživo, tak jsem si nebyl úplně jistý. Říkal jsem si, že buď budu úplně poslední, anebo někde nahoře, pokud budou rozhodčí hodnotit spíše estetiku a styl physique. Ale kdyby rozhodovaly jen objemy, protože někdy se stává, že i ve physique hodnotí jen velikost, což je smutné, tak by to dobře nedopadlo. Prostě jsem se bál. Neviděl jsem to reálně a jsem šťastný za druhé místo, kdy zlato mi uteklo o bod. Celé mě to jen utvrdilo v tom, že jdeme správným směrem.

Roman Hajabáč na mistrovství Evropy 2021

Na ME jste se letos posunul v rámci masters o jednu věkovou kategorii výš. Je mezi závodníky těchto dvou kategorií znatelný výkonnostní rozdíl?

Je tam trošku rozdíl, ale je třeba si uvědomit, že každým rokem z mladší kategorie pět šest kusů vyleze do té starší, takže to, co je dneska, nemusí platit po konci kalendářního roku. Neuvěřitelně se to dorovnává. Každým rokem jsou kategorie silnější a silnější a přijede víc a víc nových, perfektně připravených závodníků.

V roce 2018, když jsem se poprvé díval na videa z mistrovství světa, tak jsem úplně čuměl a říkal si, že tohle není úplně nemožné. První tři pět frajerů bylo geniálních, ale ten zbytek byl "datelný". Měl jsem pocit, že tohle je možné a je v silách jednotlivce se takhle připravit. Dneska už ten pocit nemám. Když se díváte na finále, tak ani nevíte koho vybrat. Neuvěřitelné, kvalita jde nahoru... Na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu musíme pracovat tvrději.

Roman Hajabáč s mistrem světa 2020 Vladimirem Lanevichem a mistrem světa IFBB Elite Pro 2020 Dmytrem Horobetsem

Jaká byla na ME přijata opatření s ohledem na epidemii? Lišila se oproti těm, která panovala na předchozí menší soutěži v Rumunsku?

Pravidla byla úplně stejná jako na loňském Diamond Cupu v Praze. Roušky, oddělené židle, nemožnost pohybovat židlemi, v zákulisí to taky trochu sekali, a když se někdo zrovna nerozcvičoval, tak musel mít roušku. Dezinfekce, měření teplot... Měli to vychytané opravdu do detailu a v roce 2020 měli nula pozitivních jak na Evropě, tak na Arnold Classic. Umějí už to udělat a sportovci chodí s negativními testy tam a s negativními testy domů. Je to stoprocentně ošetřené a všichni se drží víceméně v daných lokalitách, takže ani není odkud vir natáhnout. Letovisko bylo ještě prázdné, protože ještě není léto. Měli to vychytané opravdu pěkně a děkujeme jim za tenhle návod, protože na Diamond Cupu jsme to použili úplně stejně a vyšlo nám to perfektně. Takže se těším na další ročník v Praze.

Oficiální plakát IFBB Diamond Cupu Prague 2021

Máte pro letošní sezónu další soutěžní plány?

29. - 30. května je Diamond Cup France, který bude nedaleko Ženevy. Je to za pár dnů, takže formu ještě držím. Tenhle závod bych si ještě rád odjel, nasbíral zase nějaké zkušenosti a podíval se, jak to tam dělají, jací lidé tam jsou, zkrátka vědět o tom zase trochu víc a poznat další závodníky, abychom mohli v tomhle směru posílit i náš Diamond.

Loni na podzim jste naznačil, že po úspěších podzimního pražského Diamond Cupu by se v budoucnu mohl přidat ještě druhý v jarní části sezóny. Letos to ještě překazila pandemie, zůstává ale tenhle plán i nadále ve Vaší hlavě?

Tenhle projekt je pořád na stole a je to aktuální. Covid nám samozřejmě jaro nedovolil udělat a s úctou a s respektem k akcím, jako je Diamond Cup Ostrava, bychom nechtěli, aby to moc kolidovalo, takže hledáme řešení. Je to pořád otevřené a myslím, že až bude normální jarní sezóna, tak se tam ještě jedna akce hodně vysoké úrovně v Praze vejde.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie