Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Ondřej Januš - rozhovor po mistrovství Evropy 2021

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2021 - 14. - 16. 5. 2021, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Karla Stejskalová • Adéla Šťovíčková • Eliška Kučabová Petra Zvoníčková (video)Klára BalvínováVeronika Bečvářová (video)Eva BudinaSylvie MoocováJana JeřábkováNataliya Zornyk (video)Gabriela Králíková • Andrea Šantrůčková • Roksana Roshkaniuk • Tereza Jirkovská (video) • Nela Sejtková (video) • bodyfitness: Gabriela HejnáVeronika Vojtíšková (video)Martina Sletsjoee (video) physique: Dominik Velc • Roman Hajabáč • Zdeněk Vránakulturistika: Dan ŽaludMichal TrykarPavel Vacek (video) • Pavel Forman Pavel Krejčí (video)Miroslav Kubec (video)klasika: Ondřej JanušVáclav Onderka • Martin Dvorožňák • fitness: Nikoleta Hricová
Před ME:
nominaceharmonogram ME
Info z ME:
z místa dění fotogalerie
kompletní výsledky s body - 4 medaile!
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
P. Forman O. JanušR. Hajabáč očima P. Vacka

Ondřej Januš
- rozhovor před mistrovstvím Evropy 2021
Česká republika letos na mistrovství Evropy, které se konalo ve dnech 14. - 16. května ve španělské Santa Susanně, vyslala více než třicítku reprezentantů, pouze čtyřem z nich se však podařilo stanout na stupních vítězů. Medailovou úrodu závodníků masters Pavla Vacka, Pavla Formana a Romana Hajabáče svým bronzem doplnil Ondřej Januš, který se blýsknul v games klasické kulturistice juniorů a vybojoval bronz. Jak Ondra svoje vystoupení na ME hodnotí a na co se bude chtít v další přípravě zaměřit? To už se dozvíte v rozhovoru přímo od něj.

Ondro, moc Vám gratuluji ke krásnému výsledku na ME. Jak jste byl krátce před soutěží spokojený s tím, jak se forma vyvinula? Měl jste třeba i nějakou zpětnou vazbu od našich trenérů?

Zdravím čtenáře Ronnie.cz, moc děkuji za gratulaci. Troufám si říct, že poslední týdny do soutěže se forma hýbala každým dnem. Na rozdíl od jiných příprav jsem letos nebyl moc v předstihu, a proto bylo potřeba udělat závěr diety poněkud drastičtější. Pokud mám hovořit o formě těsně před soutěží, tak už to asi bylo v režii toho, jak ji načasuje můj trenér. Za mě nám ta forma vyšla krásně, přesně tak, jak jsme to potřebovali. U pravidelných kontrol forem se státními trenérkami si nepamatuji, že by mi k formě něco vytknuli, z toho usuzuji, že byly nejspíš také spokojené.

Před ME jste říkal, že byste rád vybojoval medaili. Když jste viděl svoje soupeře, na jaké umístění jste to viděl, a jak tedy hodnotíte své třetí místo?

Nejsem typ člověka, který by soudil podle toho, jak vypadají soupeři při napumpování v backstage, ale mohu říci, že letos jsem si věřil. Přišel jsem si oproti ostatním krapet vyrýsovanější, zejména co se týkalo nohou a hýžďových svalů. Na pódiu se podepsalo to, že mi chybí spousta svalů zejména v horní polovině těla, a soupeři, co skončili na místech přede mnou, měli v tomhle výhodu. Pro mě je třetí místo úspěch, loni jsem na ME skončil na 6. místě a letos se mi podařilo to zlepšit. To je pro mě asi nejdůležitější, že jsem se dokázal o něco posunout.

Na ME jste se představil v games klasické kulturistice (junioři + muži) a klasické kulturistice juniorů. Jak jste se v jednotlivých kategoriích na pódiu vedle různě velkých a různě starých soupeřů cítil a co si z tohoto srovnání pro sebe do budoucna odnášíte?

Jak jsem již zmiňoval v předchozí otázce, ve všech kategoriích, které jsem absolvoval, byl podle mě největší problém ve svalovém rozvoji. Mně chybí hodně svalů v oblasti hrudníku a zad, trápí mě hloubka břicha. To šlo prostě vidět v každé kategorii, ve které jsem závodil. Nejvíc jsem samozřejmě ztrácel v games klasické kulturistice mužů, ale rozhodně nelituji toho, že jsem si mezi ně zkusil stoupnout. Stát vedle někoho, kdo je o x let dál přede mnou, a zkusit se s ním srovnat, mě spíš motivuje k tomu, abych se neustále zlepšoval, než aby mě zklamal ten fakt, že jsem na ně prostě ještě úplně neměl. Takže do budoucna to chce prostě nalepit více svalů a ukázat se zase o něco těžší minimálně ve stejné kvalitě.

Jak se Vám ME líbilo z hlediska organizace a do jaké míry komfort závodníků poznamenala koronavirová opatření na místě?

Letos bylo ME rozděleno pouze do tří závodních dnů a to šlo hodně poznat. Pořadatelé podle všeho počítali s menší účastí závodníků, proto se pak stávalo to, že například naše závodnice v bikiny fitness závodily kolem dvanácté hodiny večer, což bylo asi čtyři hodiny předtím, než nám odjížděl autobus na letiště. Mně osobně žádná špatná zkušenost asi nezasáhla kromě menšího zpoždění, které je typické spíš pro španělskou mentalitu než pro organizaci ME. Co se týkalo opatření proti koronaviru, bylo to podobné jako minulý rok. Personál na hale nás hlídal, abychom měli nasazené respirátory, ale oproti loňsku v tomhle brali o něco větší ohled na závodníky v zákulisí, které letos tolik nenapomínali, pokud respirátor neměli.

Se svými 187 cm budete pravděpodobně patřit k vyšším závodníkům v jakékoli kategorii. Berete svou výšku do budoucna spíše jako výhodu, nebo byste si na pódiu klidně pár centimetrů ubral?

Do budoucna svoji výšku beru rozhodně jako výhodu, jen nevím, zda je to pro mě výhoda už teď. Na vyššího závodníka je vždy potřeba nalepit větší množství svalů a aktuálně na sobě takové množství ještě nemám. Uvidíme, jak budu vypadat, až se přiblížím svému váhovému limitu v klasické kulturistice. Centimetry bych si asi neubíral, řekl bych že se tahle "nevýhoda" může v budoucnu proměnit v opak.

Tento rok je u Vašeho jména zapsáno 82,8 kg. Na jaké objemové hmotnosti jste začínal dietu, na jakou hodnotu byste se rád vyšplhal v další objemovce a jaká váha by se Vám líbila na soutěži příští rok? Jste typ, který přibírá svalovou hmotu snadno?

V objemu jsem navážil nejvíc asi 103,7 kg, což je hodně podobná váha, na které jsem začínal dietu. Těžko říct, na jakou váhu se vyšplhám v dalším objemu, ale na příští soutěži bych chtěl mít aspoň o 3 až 4 kila více. Pokud mám porovnat loňskou závodní váhu z ME, tak byla tuším 80,9 kg. Takže jsem do letošního jara dokázal přibrat necelé 2 kilogramy svalové hmoty, z toho usuzuji, že alespoň těch 86 kilo v závodní formě bych příští rok mohl mít. Nevím, jestli svalovou hmotu přibírám snadno, mně přijde, že spíš asi ne, určitě se najde spousta lidí, kterým to jde lépe, ale člověk musí hrát s tím, co má, a já si myslím, že by to mohlo být i horší.

Navázal jste na ME nějaké nové kontakty? Zaujal Vás některý z našich ostatních závodníků nebo závodnic svou formou?

Na ME jsem poznal spoustu nových lidí, se kterými se určitě ještě rád uvidím, a hodlám s nimi zůstat v kontaktu. Tvořili jsme skvělou partu a panovala opravdu hezká a přátelská atmosféra. Musím se přiznat, že obecně mě zaujaly formy našich masters závodníků. Všichni vypadali parádně, zejména Pavel Vacek. Ten měl opravdu skvělou formu.

Chtěl byste poděkovat někomu, kdo se podílel na Vašem medailovém úspěchu?

Moc rád prostřednictvím tohoto rozhovoru opět poděkuji pár lidem, nejspíš to budou ti stejní jako v rozhovoru před ME, ale v tom nevidím problém. Obrovský podíl na mém medailovém úspěchu má můj trenér Vojtěch Nádeníček. Ochotně mi byl celou dobu k dispozici alespoň online, každý den jsem se mu xkrát fotil a na dálku jsme formu pořád ladili k lepšímu. Pak tu opět nemůže být nikdo jiný než moje přítelkyně, která mi byla velkou oporou i po dobu šampionátu a moc mi fandila z domova. Pak jsou tu další lidé, kteří mi pomáhali v průběhu celé přípravy, trenér mého trenéra Matěj Ryšavý, který se mnou na šampionátu také často komunikoval, dále Honza Fobl, na jehož rady ohledně pózování jsem se vždy na pódiu snažil vzpomenout, a pak už jen obecně - rodina, kamarádi. Nesmím opomenout také státní trenérky, které nám pomáhaly vždy s nátěrem barvy a před nástupem na pódium s námi vyladili i závodní olej pro poslední zvýraznění vyrýsovanosti. Dále Ludmila Čížová, která samozřejmě vše perfektně organizovala. Ronnie.cz samozřejmě děkuji za šanci se k mistrovství Evropy ještě jednou vyjádřit formou tohoto rozhovoru.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie