Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Ondřej Januš a Václav Onderka - rozhovory před mistrovstvím Evropy 2021

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2021 - 14. - 16. 5. 2021, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Karla Stejskalová • Adéla Šťovíčková • Eliška Kučabová Petra Zvoníčková (video)Klára BalvínováVeronika Bečvářová (video)Eva BudinaSylvie MoocováJana JeřábkováNataliya Zornyk (video)Gabriela Králíková • Andrea Šantrůčková • Roksana Roshkaniuk • Tereza Jirkovská (video) • Nela Sejtková (video) • bodyfitness: Gabriela HejnáVeronika Vojtíšková (video)Martina Sletsjoee (video) physique: Dominik Velc • Roman Hajabáč • Zdeněk Vránakulturistika: Dan ŽaludMichal TrykarPavel Vacek (video) • Pavel Forman Pavel Krejčí (video)Miroslav Kubec (video)klasika: Ondřej JanušVáclav Onderka • Martin Dvorožňák • fitness: Nikoleta Hricová
Před ME:
nominaceharmonogram ME
Info z ME:
z místa dění fotogalerie
kompletní výsledky s body - 4 medaile!
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
P. Forman O. JanušR. Hajabáč očima P. Vacka

Mistrovství Evropy 2021 - zprávy z místa dění!
Klasické kulturistice se v České republice vždy dařilo a není tak divu, že i v této kategorii budeme mít na mistrovství Evropy, které se koná ve dnech 14. - 16. května ve Španělsku, své reprezentanty. Odlehčenější games klasickou kulturistiku juniorů zde bude zastupovat Ondra Januš. Možná, že si ještě vybavíte jeho loňské tréninkové video s Radimem Paštěkou, které natáčel jen pár dní před juniorským mistrovstvím ČR, kde pak dokázal nejen vyhrát svou kategorii, ale získat i absolutní vítězství v kulturistice juniorů. Ondra byl na mistrovství Evropy už loni a v rozhovoru Vám prozradí, jak na něj vzpomíná, jak hodnotí svou letošní přípravu i jestli plánuje po ME i další závody.

Dalším z juniorských závodníků hájících ve Španělsku české barvy bude Václav Onderka, který se na pódium vrací po loňské vynechané sezóně. Jak tenhle borec přistupuje k tréninku, jaké jsou jeho silové výkony a s jakými zraněními si už musel poradit? Dočtete se níže.

V klasické kulturistice masters se představí Martin Dvorožňák, kterého máte možná spíše než jako závodníka zafixovaného jako trenéra, který má pod sebou celou řadu úspěšných svěřenců. V Santa Susanně to bude tentokrát on, kdo bude předmětem zájmu rozhodčích.

Ondrovi, Vaškovi i Martinovi držíme palce a věříme, že ME vyjde podle jejich představ. Pokud chcete sledovat, jak se naší výpravě ve Španělsku daří, nepřehlédněte náš průběžně doplňovaný článek plný aktuálních fotografií přímo od našich závodníků.

jménokategorie
Ondřej Januš games klasická kulturistika juniorů 21 - 23 let
Václav Onderka klasická kulturistika juniorů 21 - 30 let
Martin Dvorožňák klasická kulturistika masters 45 - 50 let

Ondřej Januš

Vybrané úspěchy:

Mistrovství Evropy 2020 - 6. místo v klasické kulturistice juniorů
Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2020 - 1. místo v kulturistice juniorů + absolutně
Mistrovství Moravy a Slezska dorostu a juniorů 2019 - 1. místo v klas. kult. juniorů

Ondro, loni jste se představil na mistrovství Evropy poprvé. Jaké vzpomínky ve Vás šampionát zanechal, například i v porovnání s předešlými soutěžemi, které jste absolvoval, a co Vám ukázalo srovnání s mezinárodní konkurencí?

Zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz. Je to tak, loni to pro mě byla velká premiéra na mezinárodní scéně. Mistrovství Evropy ve mně zanechalo opravdu silné vzpomínky, byla to pro mě obrovská výzva. Bylo pro mě opravdu ctí stoupnout si na pódium a vědět, že svým projevem nereprezentuji pouze sebe, ale celou ČR. To je pro mě asi největší rozdíl oproti ostatním soutěžím, které jsem absolvoval. V kategorii, ve které jsem loni závodil, tj. klasická kulturistika juniorů, jsem si vybojoval svoje místo v prvním vyvolávání a nakonec jsem v celkovém pořadí šestým místem uzavřel finálovou skupinu. To je něco, co mě opravdu namotivovalo k tomu ukázat se na mistrovství Evropy znovu a pokusit se svůj loňský výsledek vylepšit. Srovnání s mezinárodní konkurencí mi tedy především zvedlo sebevědomí a ukázalo mi, že jsem schopen dosáhnout výsledků i na mezinárodních soutěžích. Zdali tohle pořád platí, se však dozvím již za pár dní.

Jak se Vám dařilo v přípravě a jak by to letos na pódiu mohlo vypadat ve srovnání s Vaší loňskou formou?

Příprava na letošní mistrovství Evropy nebyla úplně lehká a tím teď myslím primárně skrz podmínky, které v ČR panují kvůli různým opatřením ohledně pandemie. Naštěstí se mi naskytlo pár možností k tomu, abych byl schopný přípravu odjet v co nejlepších podmínkách, tudíž jsem neváhal a využil je. Ihned po návratu z loňského ME jsem skočil do pozávodní a následně nabírací fáze. Snažil jsem se na sebe nalepit co nejvíc hmoty a co nejvíc zlepšit svoje nejslabší svalové partie. Na konci objemové fáze jsem byl v poměru kvality a váhy asi nejvýš, co jsem kdy byl, takže doufám že na pódiu letos budu mít více svalů a přijedu co nejpřipravenější.

Loni jste ve videu s Radimem Paštěkou zmiňoval, že jste si pořídil vybavení na cvičení doma. Pokračujete pořád v improvizovaných podmínkách, nebo jste našel způsob, jak trénovat jako dřív? Co jste si do sklepa pořídil?

Ano, je pravda, že mám doma ve sklepě skromnou posilovnu, kterou jsem využíval zejména v pozávodním období. Cvičení ve sklepě má svoje kouzlo, nicméně se mi naskytly i lepší možnosti, kterých jsem využil, každopádně kdyby se mi žádné jiné možnosti nenaskytly, jsem si jistý tím, že bych se připravoval i za těchto podmínek. Pokud to člověk opravdu chce, tak si přeci musí najít nějakou cestu. Do sklepa jsem tedy nic nového nepořizoval, ale než se objevily jiné možnosti, tak to bylo součástí plánu.

S jakým výsledkem "na Evropě" byste byl letos sám pro sebe spokojen?

Nebudu lhát, letos bych chtěl strašně moc vybojovat medaili. Samozřejmě můj největší vítr v plachtách je představa toho, že v očích rozhodčích budu na pódiu nejlepší. To ale nejde teď říct, opravdu nevím, jaká bude konkurence a jak se budu rozhodčím líbit. Každopádně jako hnací motor tyhle představy fungují. Stojím si za tím, že každý den dělám úplné maximum pro to, abych přijel v co nejlepší formě a udělal lepší výsledek než loňský rok.

Máte po ME v hledáčku letos ještě další soutěže?

Po ME už další soutěže neplánuji. Připravoval jsem se na loňské jarní soutěže, které byly nakonec na podzim, a ihned po podzimních jsem opět skočil do přípravy na letošní ME. Řekl bych, že bude rozumnější se na nějaký čas schovat do stínů, nechat tělo odpočinout a nabrat nějakou svalovou hmotu. Příští rok ale chci závodit a ukázat se pod světly reflektorů zase o kus lepší.

Chtěl byste sám něco dodat nebo někomu poděkovat za pomoc či podporu ve Vaší přípravě?

Rozhodně bych chtěl poděkovat několika lidem. Velký dík patří mému trenérovi Vojtovi Nádeníčkovi. Abych to upřesnil, s Vojtou fungujeme spíš jako skvělí kamarádi než jako trenér se svěřencem. Již několik let mě připravuje na závody a troufám si říct, že jsme dokázali posbírat i nějaké úspěchy. Jde vidět, že Vojta ví, co dělá, a já mu pěvně důvěřuji a poslouchám do detailu všechny jeho příkazy. Byl by obrovský hřích opomenout moji skvělou přítelkyni, která je mi v posledních dnech velikou oporou. Zaslouží si velký dík za to, jak je vůči mně a tomu, co dělám, tolerantní, jak moc mi fandí a v nejtěžších dnech přípravy stojí při mně nehledě na to, jak to se mnou může být těžké. To by byli asi dva lidé kteří jsou mi teď nejblíž. Pak jsou tu samozřejmě i další lidé, co jsou mi hodně nápomocní - Honza Fobl, který se mnou ochotně v poslední době trénuje pózování, Matěj Ryšavý, který mně a mému trenérovi poskytuje oko navíc a konzultuje s námi další kroky mojí přípravy, a v neposlední řadě samozřejmě rodina, kamarádi a i pracovní kolegové, kteří mi v těžkých chvílích dokázali nějakou vtipnou hláškou vykouzlit na tváři úsměv místo toho smrtelného výrazu, který je u mě teď na denním pořádku. Děkuji všem, jste skvělí.

Ještě tu je jeden dík, který směřuje přímo na vedení SKFČR a konkrétně Ludmile Čížové, která ochotně celou přípravu odpovídá na moje dotazy ohledně ME a vše se snaží pro český tým perfektně zařídit. Děkuji také Ronnie.cz za nabídku rozhovoru. Bylo mi potěšením.

Zpět na přehled


Václav Onderka

Vybrané úspěchy:

Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2019 - 7. místo v kulturistice juniorů nad 77 kg
Mistrovství Moravy a Slezska dorostu a juniorů 2019 - 3. místo v kult. juniorů nad 77 kg
Mistrovství Evropy 2019 - 8. místo v klasické kulturistice juniorů

Václave, loňskou sezónu jste vynechal. Bylo to plánované, nebo Vám stejně jako spoustě dalších plány narušila epidemie? Jak se celá situace dotkla konkrétně Vás?

Každému pandemie plány narušila, ale já měl v plánu vynechat rok a soustředit se na maturitu. Objem nebyl podle plánu, protože cvičení v garáži není ideální.

Jak se Vám dařilo v přípravě na ME? Šlo všechno podle plánu?

V přípravě na ME se mi pokazilo více věcí. Přišlo zranění, k tomu cvičení v garáži a forma také nešla tak, jak by měla.

Jaký výsledek na ME byste bral jako fantastický úspěch, s jakým byste byl sám pro sebe spokojený a jaké umístění byste bral jako fiasko?

Fantastický úspěch by byl pro mě se dostat do finále. Fiasko mimo finále... Jako předešlé dva roky budu zase na pódiu nejmladší a nejhubenější, a proto musím být vysekaný na prach, abych byl konkurenceschopný, tak doufám, že se vše povede, tak jak má.

Jaký přístup tvoří těžiště Vašeho tréninku? Sázíte spíše na silové, nebo pumpovací tréninky?

Moje tréninky tvoří převážně těžké základní cviky, negativní fáze a protahování.

Podělíte se o svoje nejlepší výkony v silovém trojboji?

Mám rád v objemu trénovat silově. Moje rekordní výkony jsou: dřep 200 kg, bench-press 140 kg, sumo mrtvý tah 280 kg a klasický mrtvý tah 250 kg.

Potkala Vás během Vaší fitness kariéry nějaká zranění? Jak se jim z Vaší zkušenosti nejlépe vyhnout?

Ano, potkal mě již nespočet zranění... První zranění na začátku přípravy 2017, a to bederní záda. Další natrhlá stehenní šlacha v roce 2018. Další vyhřezlá ploténka na konci minulého roku a teď 5 týdnů před soutěží natržený levý hamstring. Těžko se tomu vyhnout, trénujete furt těžce, furt pracuju a ta regenerace není ideální, takže opravdu se tomu dá těžko vyhnout.

Chtěl byste sám něco dodat nebo někomu poděkovat za pomoc či podporu ve Vaší přípravě?

Chtěl bych poděkovat Stanislavu Pešátovi a Janu Pitrovi, kteří mi pomáhali celou přípravu. Moc jim děkuju a doufám, že jim neudělám ostudu na mistrovství Evropy.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie