Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Daniel Minster - rozhovor
po mistrovství Evropy 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2014 - 14. - 18. 5. 2014, Španělsko
Češi před ME:
Petr Havlík • Miloš Růžička • Tomáš Horák • Bohumil ŠtěpánekBoris Orava (II.) • Jindřich Musil (9 t.)
Filip ŠteflovičVítek Sahula (6 t., 4 t., 2,5 t.) • Vladimír ŠtěpánekMilan BodlákMiroslav Mráz • Jaroslav Kejř
Luboš Koumal (II.) • Martin Louda (II.) • Aleš Réman • Ladislav Šroubek • Štěpán Ginzel (2,5 t.) • Jiří Vilímek
Martin MesterLadislav NovýLenka ČervenáDaniel MinsterValerie Peršina (II.) • Eva NutilováMarie Turková
Eva HavelkováAdenike EndtováKarolína Machová • Renata Richterová • Lenka Ferenčuková • Jana Ludmila Bendová • Lucie Limbrunnerová • Veronika ZubačováLucie JakešováŠárka DědkováPetra Urbánková
Margita Zámolová • Veronika ŽižkováMilena KoudelkováLucie KoumarováDominika Krejcarová
Před ME:
sraznominace harmonogram MEodlet české výpravy
Info z ME:
z místa děníprezentaceden 1 + foto - 2 medaile!
den 2 + foto - 4 medaile! den 3 + foto - 2 medaile!
den 4 + foto - 1 medaile! návrat foto masters
kompletní výsledky s body
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Martina Mesteraočima Víta Sahuly
Ladislav NovýBoris OravaDaniel Minster
Miroslav Mráz

Mistrovství Evropy 2014: kompletní výsledky s body
Mistrovství Evropy 2014: výsledky a fotografie (den 3.)

Českého kulturistu Daniela Minstera jsme po jeho stříbrném úspěchu na letošním mistrovství Evropy v kulturistice vozíčkářů zpovídali nadvakrát. Prvními otázkami jsme jej zahrnuli krátce po samotném šampionátu, dalšími pak o několik dnů později, kdy se Danovi dostalo významné pocty, když od profesionálního kulturisty - vozíčkáře a pionýra tohoto sportu Nicka Scotta obdržel nabídku na přestup k profesionálům.

Z odpovědí Daniela Minstera na otázky týkající se jeho účasti na evropském šampionátu i nečekané Scottovy nabídky pak vznikl tento článek.


Daniel Minster o mistrovství Evropy 2014

[Otázky pokládala: Michaela Breitkopfová] Vaše odhady ohledně umístění na ME se potvrdily, když jste sám říkal, že by výhodou pro vašeho soupeře mohl být fakt, že je postižen až v oblasti beder a bude tedy mít lepší symetrii. Jaké tedy pro vás bylo srovnání s tímto borcem, jenž navíc posiloval ještě před usednutím na vozík, a co jste si z toho "odnesl" za postřehy?

Daniel Minster na mistrovství Evropy 2014

Byl jsem opravdu rád, že to konečně bude alespoň trochu podobné, jako je tomu u zdravých kulturistů, a že na pódiu nebudu sám.

Co se týče italského soupeře, tam to bylo jasné. Jak jsem se již zmínil, nebylo co vytknout. Kompletní břišní stěna a při opětovném prohlížení fotek ze společného pózování jsem musel uznat, že soupeř měl i svalnatější hrudník, ve kterém já zaostávám. A jak všichni víme, velký svalnatý hrudník v postavě taky dělá své - vždyť jde o velkou svalovou partii. A co jsem si z toho odnesl? Byl to úžasný pocit a zážitek a hlavně motivace do dalších tréninků.

Jak se vám celkově na ME "líbilo"? Co vás mile nebo naopak nemile překvapilo? Jak byste ohodnotil organizaci, zázemí pro závodníky, hotel... zkrátka celý pobyt a cestu. Prozraďte také nakolik jsou na takovýchto soutěžích "připraveni" na hendikepované závodníky? Bylo možné se všude pohodlně dostat, nebo se někde "vloudila chybička" a bylo zapotřebí využít něčí pomoci?

Na letošním ročníku bych chtěl především pochválit pořadatele za dobře zvládnutou prezentaci závodníků, která oproti loňsku proběhla hladce a rychle. Co se samotného hotelu týče, můžu říct sám za sebe, že jako vždy příjemné prostředí, možnost výběru z velkého množství nabízených jídel, dokonce zde byla i neochucená rýže vhodná do diety závodníků. Ani nemám žádnou výtku bezbariérovosti, v dnešní době jsou hotely přizpůsobeny vozíčkářům, takže nehrozí, že by byl problém se někam dostat. Na samotném závodišti oproti loňsku zpřístupnili bezbariérový vstup do suterénu, tím tak odpadlo obtěžování kolemjdoucích, jestli by mi pomohli vystoupat pět schodů do haly, jako tomu bylo předchozí rok.

A co nyní po ME, hodláte pokračovat v přípravě a závodění, nebo se odehraje nějaká pauza, abyste si odpočinul? Jakým způsobem vůbec relaxujete? Co děláte, když potřebujete vypnout nebo třeba naopak trochu "dobít baterky"?

Momentálně si léčím zranění, které jsem si dovezl ze Španělska. Jde o poškození kůže na nohou a jako paraplegik tomu musím věnovat pozornost, jelikož poranění tohoto typu se v ochrnutých částech těla velmi špatně hojí. Samozřejmě si tak z donucení odpočinu od cvičení. Nechtěl jsem odpočívat, ale co už člověk nadělá. Už teď se těším do fitu!

Jakým způsobem relaxuji? Nejvíce asi spánkem a takovým krásným odreagováním je projížďka po venku někde v přírodě, ale i to je u mne jen zřídka, kvůli nedostatku času.

Nezatoužil jste třeba také po profi kartě? Jakým způsobem byste ji vůbec měl možnost získat?

Daniel Minster na mistrovství Evropy 2014

A tady se dostáváme k tomu, co mne velmi mile překvapilo asi druhý den po návratu ze Španělska, kdy mne kontaktoval Nick Scott z USA, který je jakýmsi koordinátorem všech kulturistů - vozíčkářů na světě. Právě jím mi byla nabídnuta profesionální karta. Zatím si dávám čas na rozhodnutí. Ale i tak, už samotná nabídka je pro mne pocta a velmi si jí cením.

Loni jste svou exhibicí obohatil prestižní soutěž EVL's Prague Pro, letos Vás mohli takto spatřit diváci na mistrovství Moravy a Slezska. Uvidíme vás letos v této roli ještě i jinde?

Měl jsem se ukázat na letošním mistrovství České republiky dorostu a juniorů ve Frenštátě, ale jak jsem se již zmínil, bohužel si musím vyléčit zranění, takže vše padá, což mě mrzí, jelikož jsem i po návratu držel dietu, abych neztratil formu. Ohledně letošního EVL's Prague Pro - rád bych se tam opět předvedl, ale bude záležet jak na pořadatelích, tak na samotné formě a připravenosti v danou chvíli. Jedinou exhibicí, o které vím už teď, že se na ní předvedu, bude již tradiční soutěž pořádaná Standou Pešátem, a to GP PEPA Opava.

Plánujete nějaké další změny co se týče vaší formy, nebo se osvědčila letošní spolupráce s Tomášem Burešem a hodláte v podobném režimu pokračovat?

Rozhodně budu i nadále pokračovat v již v zaběhlém režimu, jak s Tomášem Burešem, tak i tady na Moravě se Standou Pešátem. Co se formy a samotných tréninků týče, chci si více osvojit správnou techniku cvičení, jelikož se mi v posledních objemových trénincích osvědčila při nabírání a rozvoji svalových partií. V nastávajícím období mám v plánu především nabrat na prsou a zádovém svalstvu. Obě tyto partie zaostávají. Takže je stále co zlepšovat a už teď se na to těším!

Máte nějaký vzkaz pro čtenáře a své fanoušky?

Moc si cením všech povzbuzujících komentářů od mých fanoušků. Hodně mi jich napsalo, že jsem se stal pro ně velkou motivací, což opět potěší. Chtěl bych jim tak vzkázat, že nikdy není pozdě začít cvičit i s jakýmkoliv hendikepem.


Daniel Minster o nabídce na přestup k profesionálům

[Otázky pokládal: Miroslav Jordán] Dane, krátce po návratu z letošího mistrovství Evropy jste od Nicka Scotta, který je považován de facto za duchovního otce profesionální kulturistiky vozíčkářů, obdržel nabídku k přestupu mezi profesionály. Překvapila vás a jak s ní naložíte?

Daniel Minster na mistrovství Evropy 2014

Ano, nabídka profesionální karty a vstupu mezi "profi vozmeny" mne opravdu zaskočila. Osobně se považuji za jakousi rychlokvašku v tomto odvětví sportu. Nabídku si vysvětluji tak, že ze strany Nicka Scotta jde především o rozšíření řad profesionálních kulturistů - vozíčkářů s cílem udělat tímto zámořské profi závody pestřejšími. Nicméně si této nabídky velmi cením.

Co vidíte v otázce vašeho přestupu mezi profesionály jako hlavní překážku?

Hlavní a bohužel v mé nynější životní situaci neřešitelnou překážkou jsou finance. Mám čtyřčlennou rodinu a už samotná příprava na mistrovství České republiky a následné mistrovství Evropy ve Španělsku se znatelně projevila na rodinném rozpočtu. Takže si nedovedu představit přípravu na profi závody a vycestování do USA, kde probíhá většina těchto závodů. Co se sponzorů týče, tak zrovna dvakrát dobré zkušenosti nemám, sponzoři se zrovna do tohoto moc sportu nehrnou.

Sledujete jinak profesionální scénu vozíčkářů? Máte mezi profesionály nějakého borce, který je Vám z nějakého důvodu blízký a považujete jej třeba i za svůj vzor?

Profesionální scénu vozíčkářů sleduji hlavně přes sociální síť. Většinu závodníků mám v přátelích a tak díky jejich příspěvkům týkajícím se například přípravy a samotných závodů získávám i přehled o dění v profesionální kulturistice vozíčkářů. Samozřejmě že jsem si mezi těmito borci našel i vzor, je jím Johnny Quinn se stejným poraněním míchy, jako je tomu u mne, což je v oblasti hrudníku.

Zmíněný Nick Scott se netají svou ambicí rozšířit počet soutěží v profesionální kulturistice vozíčkářů, přilákat do tohoto sportu více závodníků a pomoci tak této kategorii až do programu Olympia Weekendu. Nakolik je podle vás tento cíl reálný? Věříte v jeho naplnění?

Já jsem přesvědčen, že k tomu časem opravdu dojde. Stačí se ohlédnout, co pro toto odvětví kulturistiky Nick Scott už udělal a kam jej dostal, takže já věřím v to, že jednou bude v programu Olympia Weekendu zařazena i kategorie Wheelchair Bodybuilding.

I v kulturistice vozíčkářů závodí sportovci s různou úrovní postižení. Vidíte budoucnost této kategorie (za předpokladu, že si k ní najde cestu větší množství závodníků) v tom, že by se rozdělila do několika menších kategorií podle povahy hendikepu?

Po pravdě řečeno, nebylo by to špatné, jelikož poranění jsou rozdílná a pro některé zúčastněné tak trochu nevýhodou při rozhodování, ale určitě by se toto rozlišení hodilo udělat až v době, kdy závodníků bude více, aby se nestalo, že nakonec soutěžící nastoupí do své kategorie sám. Já sám bych takové rozdělení udělal minimálně do třech skupin, a to na skupinu, kterým chybí část dolních končetin (u těchto závodníků je zbytek těla zcela v pořádku), druhá skupina by byli závodníci s poraněním v dolní oblasti beder (což znamená, že tělo od hlavy do pasu, včetně břišního svalstva, je plně funkční a v pořádku) a třetí skupinu by tvořili závodníci s poraněním míchy v oblasti hrudníku (tuto skupinu charakterizuje funkční svalstvo hrudníku, včetně horních končetin). Tak nějak by do budoucna mohlo vypadat rozdělení tělesně postižených kulturistů.

Danielu Minsterovi touto cestou ještě děkujeme za poskytnuté odpovědi a ať už se jeho další sportovní kariéra bude odvíjet jakýmkoliv směrem, držíme mu v ní palce!


Daniel Minster na mistrovství Evropy 2014


Foto:
www.eastlabs.sk



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

04.06.13:05masterPomi - Dle mého názoru Dan nijak citelě za vítězem nezaostal. Hru..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie