Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Boris Orava - rozhovor před Mozolani Classic a mistrovstvím Evropy 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MOZOLANI CLASSIC 2014 - 3. 5. 2014, Žilina
Češi před Mozolani Classic:
Jakub ŠubrtLuboš KoumalMartin Louda • Jozef Furin • Jan Machač • Patrik Jablonski • Michal Klečka
Petr Fric Matěj Ryšavý • Jan Huťka • Jaroslav Cink • Michal TrykarIveta Myslivečková • Lucie Juřičková
Veronika JavorskáJana Jeřábková • Lenka Lipšová • Valerie PeršinaJana Waclawková • Lucie Bronerská
Boris Orava (4 t.) • Peter Lissník
Před Mozolani Classic:
expo
Z Mozolani Classic očima závodníků:
očima Borise Oravy
Info z Mozolani Classic:
výsledky a fotografiekompletní výsledky s body

Absolutního mistra republiky z roku 2012 Borise Oravu vídáte na našem webu často, ať už prostřednictvím jeho videologů, nebo jako sparinga třeba s Milanem Šádkem. Boris soutěží v kategorii klasické kulturistiky a v tuto chvíli se připravuje na tři jarní soutěže v řadě: slovenské Mozolani Classic, mistrovství České republiky a španělské mistrovství Evropy. V poutavém rozhovoru se s Vámi podělí o zkušenosti z přípravy i o své plány do budoucna. Jak vypadá jeho soutěžní forma, ovšem Boris tentokrát tají a vzkazuje: přijďte o víkendu na Mozolani Classic nebo za dva týdny na pražské mistrovství České republiky a uvidíte sami!


Borisi, ty jsi známý svým alternativním a experimentálním přístupem ke tréninku. Jak a v čem se tyto postupy projevily na tvé současné formě? K jakým zlepšením u tebe díky nim došlo?

Tak to se posoudí až na závodech. :) Ale již dlouho se většina mého tréninku skládá z antagonistických supersérií. Toho jsem se držel i v mimosoutěžním období, které teď bylo docela krátké. Zkoušel jsem ještě různé kombinace, chtěl jsem zlepšit hlavně hamstringy a celkově zapracovat na detailech. Díky tomu, že jsem se nehrnul za objemem, jsem měl i v uplynulém mimosoutěžním období slušnou formu. Přípravu jsem zahájil od února a najel jsem na svoji klasiku 3 + 1 s váhou 95 kg na začátku diety.

Změnil jsem hlavně trénink stehen. A to kvůli tomu, že mě začalo nechápavě bolet koleno při maximálním pokrčení. Tápal jsem, z čeho to může být. Nakonec jsem došel k závěru, že to způsobuje cvik zakopávání vsedě, který působí na vnější hlavu hamstringů a já ho cvičil často a těžce. Zakopávání vleže by to srovnalo, ale bohužel jsem ho neměl k dispozici. Stejně jako u přední strany stehen i u zadní může vzniknout dysbalance, způsobující změny v kolenním kloubu, které se časem projeví určitou bolestí. Postupně jsem proto zakopávání vsedě vynechal a hledal alternativy, až jsem došel k funkčním cvikům, kterými jsem nahradil zakopávání. Pro zpestření jsem ještě střídal klasické dřepy se split squaty na bosu nebo stepperu, které zapojí stehno komplexně a hodně do hloubky. Tyto změny jsem cítil hodně pozitivně a i reakce rozvoje stehen se mi zdála silnější než kdykoliv dřív.

Obecně se u tréninku soustředím na plný rozsah pohybu, díky kterému nemusím dělat strečink, ale který také působí na komplexní rozvoj svalu. Stále cvičím bez opasku, klidně i maximální váhy u dřepů nebo mrtvých tahů, a používání opasku považuji za naprosto zbytečné. Přitom tréninkové váhy to ani neovlivnilo. Už bych to s ním ani neuměl. :)

Další věc je, že držím vysokou intenzitu tréninku, jsem schopný odcvičit velký počet sérií za relativně krátkou dobu. Mám rád intenzivní trénink, prostě že člověk maká v tempu a nefláká se. K tomu mě nakopává muzika, kterou poslouchám při tréninku, motivuje mě a izoluje mě od okolí. Takže se věnuji jen tréninku a kecám a odpočívám, až ho dokončím.

Co tě vlastně přivedlo ke hledání nových cest a kdy k tomu došlo? Vrátil by ses vůbec ještě někdy ke klasickému způsobu trénování?

Zaprvé - jako osobní trenér se snažím přinést klientům něco víc než kulturista. Vychází to i z mého všestranného životního stylu. Trenér by měl vyhovět všem klientům, měl by mít široké znalosti, ale i dovednosti. Naprostá většina klientů nechtějí být kulturisti. Dál by trenér měl nabídnout něco pestrého a nového pro klienty,. Proč by jinak s ním trénovali? Takže když jsem začal pracovat jako trenér, seznámil jsem se s aktuálními trendy, funkčním a core tréninkem atd... Některé prvky jsem použil i do svého tréninku. Časem jsem si začal vytvářet vlastní nebo jsem se k nim dostal podobně jako v minulé odpovědi. Zadruhé - vystudoval jsem FTVS UK, obor Tělesná výchova a sport. Proto jsem zvyklý hledat informace a učit se nové věci, přistupovat k tréninku systematicky a vědecky.

Nejvíc mě ovlivnily Poliquinovy principy a jeho přístup, se kterými mě poprvé seznámil můj učitel na FTVS Míra Petr, který mimochodem o tom napsal i knížku.

Poliquin mě ovlivnil také ve stravě. Čerpá z vědy a studií a já nemám problém prostě zkusit něco jiného. A s mými zkušenostmi to zapadá do sebe.

Po těch letech tréninku a konzumování rýže a kuřete mě to už nebavilo a ani jsem fyzicky necítil, že to je to pravé. Hlavní obrat u mě nastal před přípravou na jaro 2012, které se fantasticky vydařilo jako první sezóna v mužích. Od té doby se to posunulo ještě dál, protože každá příprava, přísun nových informací a přibývající zkušenosti, ale i každá překážka mi dají impulz k rozvoji.

Chystáš se na soutěže Mozolani Classic, mistrovství ČR a mistrovství Evropy. Na kterou z nich se nejvíc těšíš? Kterou si chceš nejvíc užít?

Všechny tyto soutěže jsou svým způsobem hodně zajímavé. Vím, že na Slovensku jsou hodně kvalitní závody a super atmosféra. Zároveň to vidím jako dobrý test před ME, protože bohužel mezinárodní soutěže a MČR jsou úplně odlišné. Přijde mi, jako by to nebyla jedna sportovní federace. Na republiku chodí úplně jiní závodníci a za jiných podmínek než reprezentanti. Ti zase málokdy zavítají na MČR, takže jsou tady takové dva rozdělené tábory závodníků.

Ale já jsem si řekl, že by bylo hezké a tak nějak i očekávané, abych šel na MČR. Je to v rámci jarní přípravy, tak by to mělo být samozřejmé. Myslím, že letošní MČR bude dost zajímavé. Je to podruhé v Praze, což zaručuje kvalitní závody i super atmosféru, jako jsme poznali minulý rok. Hodně lidí mě konečně uvidí živě, tak se na to těším!

Samozřejmě cílem jarní přípravy je ME v klasické kulturistice. Tam už taková podpora a organizace asi nebude, ale je to prostě Evropa a každý sportovec chce na velké závody, porovnat se s těmi nejlepšími na světě nebo v rámci kontinentu. Navíc do Santa Susanny jedu s rodinou, takže kromě závodů si užiji i takovou dovolenou. Už jsem tam byl v roce 2012 a vím, že je tam moc hezky.

Momentka z Borisova tréninku hrudníku a paží s Milanem Šádkem.
Jsi absolutní mistr ČR z roku 2012, kdy jsi zvítězil s naprosto dokonalou formou. Chci se zeptat - máš i pro letošek nachystané vítězné eso v rukávu? Co považuješ za své přednosti a výhody a co by naopak mohlo tvé šance ohrozit?

Byla to dokonalá forma v rámci republiky a toho roku. Po dvou účastech na MS vím, že světová úroveň je úplně jinde, ale díky tomu jsem poznal, jak to má vypadat. Tento rok však hodlám předvést čtyři esa. :) Komplexnost, symetrii, přiměřený svalový rozvoj a špičkovou formu. Snad nějaké eso neztratím, ale je to moje třetí sezóna v mužích, tak už by bylo namístě tak nějak dozrát, aby forma byla zase konečně podle mých představ. Když odkryju karty, tak je to cyklická ketogenní dieta, intenzivní a inteligentní trénink, mezinárodní zkušenosti (porážky) a plánuji trochu jiný postup v závěru před soutěží.

Ohrozit to může každý ze startovního pole. :) Jinak snad nic jiného... Teď opravdu cítím, že mám přípravu pod kontrolou. A snad vyjde forma, jakou jsem ještě neměl.

Jediné, z čeho mám obavy, je hodně krátká pauza mezi MČR a ME. Protože to budou opravdu megazávody všech kategorií, myslím, že moje kategorie má být ve čtvrtek a pátek. To je hrozně brzo na to, udělat další plnou superkompenzaci. Proto nevím, jestli na MČR zvládnu stoprocentní superkompenzaci, ale snad si s tím poradím.

Co dalšího pro letošní soutěžní sezónu plánuješ? Pomýšlíš už teď třeba na podzimní soutěže, nebo se rozhodneš až podle výsledků?

Určitě minimálně rok pauzu. Hlavně kvůli rodině, protože čekáme na podzim přírůstek. Nebude svalový, ale druhé dítě, které jsme plánovali. :) Takže kategorii zatím měnit nebudu, ale především kvůli tomu jsem se rozhodl připravit se na tuto jarní sezónu.

Nechtěl jsem delší soutěžní pauzu než rok, ale kdo ví, co bude potom. Podzim bude tedy náročný, ale moc se těším!

Také se chci zase víc věnovat kapele. Chystáme album a na podzim snad budeme koncertovat, což mi docela chybí.

Ve své přípravě se řídíš výlučně sám podle sebe. Přesto se zeptám - máš někoho, na koho se obracíš s prosbou o radu nebo kvůli posouzení formy? Párkrát jsi, myslím, zmínil, že kluci ze Slovenska jsou na toto ideální, protože si neberou servítky...

Chvíli jsem přemýšlel o tom, že nějakého kritika oslovím... Ale u nás je to těžké a Slováci jsou daleko, bylo by to asi pro mě časově nereálné. Takže jsem si řekl, že už bych se k pořádné formě mohl dokopat sám. Je třeba k tomu dospět a 3 roky v mužích by už mohly na to stačit. Ono je jednoduché jít na maximum a neříkat si, že je to dobrý. Loni na MS mi asi z jednoho metru ukázal Luboš Maliňák top formu. Mám to vyfocené, vždycky na to koukám s cílem přiblížit se tomu a říkám si, že dokud to nebude vypadat takhle, je to furt málo. Takže jsem to podchytil ze začátku tvrdě a ještě přitvrzoval v závěru. Žádné předsudky, žádné chvály, ale jít dál na maximum. Protože vždycky to jde ještě víc, než si člověk myslí.

Pro změnu jsem se rozhodl moc neukazovat každou chvíli formu, protože toho už tady bylo dost v mém případě a závěr tomu na posledních závodech neodpovídal. Takže to radši ukážu o to lepší a dotažené do konce na pódiu.

Děláš spoustu sportů, máš vlastní kapelu Under Conspiracy, vychováváte synka Doriana a živíš se jako osobní trenér ve fitku... Jak zvládáš vše stíhat, když se přitom naplno věnuješ soutěžní kulturistice?

Dá se říct, že naplno se věnuji kulturistice teď, ten poslední měsíc přípravy. Ten už je náročný, ostatní věci kromě práce teď nejsou tak horké. Ale jinak mě příprava moc nezatěžuje, naopak jsem v tom období nejvíc aktivní ve všech směrech. Snažím se prostě využít čas na maximum a potřebuji pestrou náplň života, i když mi nevadí určitý stereotyp. Jsem aktivní člověk s potřebou neustálého rozvoje a projevu. Ve skutečnosti mým největším zájmem a vášní je právě hudba. Ale tou se u nás živit nedá, takže dělím čas mezi rodinu, práci, hudbu a příležitostně akční sporty. Soutěžení beru jako součást práce, ale trénink je mou závislostí.

Když člověk nemarní čas, tak toho stihne hodně. Co člověk investuje, to se mu vrátí a všechno spolu souvisí. Já se řídím tím, že ze všeho chci vždycky vytěžit maximum. Takže i z času, který mi tady byl přidělen.

Chtěl bys také někomu poděkovat za pomoc v přípravě?

Určitě jsem vděčný svým sponzorům, se kterými spolupracuji již několik let v řadě. Je to firma MadMax, která mě podporuje oblečením a fitness doplňky, Fitnessworld, od které mám doplňkovou výživu Peak a QNT, a moravský výrobce nábytku firma NOVATRONIC, která mě dlouhodobě finančně podporuje. Velký dík za oporu patří mé manželce Martině, dále děkuji za podporu mojí mámě a rodičům Martiny. Dál bych chtěl poděkovat všem příznivcům a fanouškům a také Ronnie.cz. Děkuji také svým klientům, kteří mě podporují.

Díky za rozhovor a držím Ti spolu se čtenáři pěsti!


Více se o Borisovi dozvíte na jeho trenérských stránkách www.fitnesstrainer.cz, jeho kariéru můžete sledovat také prostřednictvím jeho stránek na Facebooku.

Borise Oravu v přípravě podporují:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

03.05.06:15Petr Prielozny - jestli necitis hamstringy pri zakopavani, zkus natahnou sp..
03.05.06:12Petr Prielozny - nejak nechapu to borisovo pitvani. Chapu, ze se snazi vypa..-1
30.04.23:42gumir - Borisovy logy jsou snad nejlepší, co jsem kdy viděl. Vždyc..+2
30.04.21:33tunerking - Boris je borec :) liší se od ostatních kultíků a to se mi ..+2
30.04.14:22lakatosKE - Borisove treningove logy aj rozhovory su tu jedny z naj, v..+3
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 121 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie