Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Lubomír Koumal - rozhovor a aktuální forma před Mozolani Classic a mistrovstvím Evropy 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MOZOLANI CLASSIC 2014 - 3. 5. 2014, Žilina
Češi před Mozolani Classic:
Jakub ŠubrtLuboš KoumalMartin Louda • Jozef Furin • Jan Machač • Patrik Jablonski • Michal Klečka
Petr Fric Matěj Ryšavý • Jan Huťka • Jaroslav Cink • Michal TrykarIveta Myslivečková • Lucie Juřičková
Veronika JavorskáJana Jeřábková • Lenka Lipšová • Valerie PeršinaJana Waclawková • Lucie Bronerská
Boris Orava (4 t.) • Peter Lissník
Před Mozolani Classic:
expo
Z Mozolani Classic očima závodníků:
očima Borise Oravy
Info z Mozolani Classic:
výsledky a fotografiekompletní výsledky s body

Byl kulturistou, pak pět let metal neohroženě a velmi úspěšně salta při závodech kategorie fitness a nyní se Lubomír Koumal opět vrací ke kulturistice. Proč se rozhodl pro návrat a jaké změny to s sebou nese, jsme se Luba zeptali bezprostředně před jeho startem na soutěži Mozolani Classic, kde tohoto závodníka čeká kulturistický comeback.

Lubo, letos se po pětiletém intermezzu, během kterého ses věnoval kategorii fitness, opět vracíš ke kulturistice. Je to po těch pěti letech zas tak trochu nové, nebo se cítíš spíš, jako by ses vracel domů?

Pět let je celkem dlouhá doba, takže si troufnu říct, že je to více nové. Musím hodně pracovat na pózování. Správné provedení povinných póz a postojů není nikterak jednoduché, ve fitness jsme měli "jen" čtvrtobraty. Záměrně jsem použil uvozovky, protože správná prezentace ve čtvrtobratech chce také své.

Ulevilo se ti hodně v tréninku, když už nemusíš trénovat přemety a salta? Nebo ti občas i trochu chybí být hlavou dolů?

Ulevilo se mi hlavně díky tomu, že nemusím shazovat tolik hmoty, abych se vešel do kategorie. Hmotnostní omezení proti výšce závodníka ve fitness jsou velmi nízko nastavená a nahrávají spíše subtilnějším závodníkům s menším rozvojem dolních končetin. Ti navíc díky této koncepci postavy mohou do volných sestav zařazovat prvky, které "nohaři" nemají šanci zvládnout. Ale taková jsou pravidla a je na jednotlivém závodníkovi, kterou z mnoha kategorií si v dnešní nabídce IFBB zvolí. Dále s přibývajícími lety při gymnastice více bolí klouby a vazy, takže s tím se teď také nemusím trápit. Protože se ale věnuji svému Moog fitness týmu, občas si na gymnastickém tréninku dám i já nějaké to salto a přemet se svými svěřenci, takže mé gymnastické srdce rozhodně nestrádá.

Jak se změnil koncept tvých tréninků a jak tělo zareagovalo na absenci výbušných gymnastických prvků?

Tak především po dlouhé době jsem mohl bezstarostně sáhnout po oblíbených těžkých váhách v trénincích a také jsem poprosil kamaráda Lukáše Roubíka o sestavení tréninků zaměřených přímo na svalový růst. Absencí výbušnosti netrpím, protože se ještě věnuji lednímu hokeji a ten je hodně o výbušnosti. Fyzické i té psychické. :)

Dělají se svaly bez gymnastiky snáz?

Já bych tuhle otázku trochu otočil - gymnastika s hromadou svalů se dělá hůř, ale nic není nemožné. Jen při některých prvcích ty svaly opravdu překáží a kilogramy na stehnech zase nepřidávají práci břišních svalů, rovnou je vypnou. :) Aby člověk zachoval v dnešní době oblíbený termín tzv. funkční svaly, je nutné do tréninku zařazovat jiné tréninkové principy, případně doplňkové sporty. Namátkou vyberu TRX, různé druhy jógy a třeba jako u mě gymnastika a hokej.

Kdy jsi začal přípravu na letošní jarní sezónu a byla v něčem jiná než tvé předchozí kulturistické přípravy?

Správná příprava na závody by neměla začínat dietou, tzv. sesekat to z "něčeho", ale už cílenou objemovou přípravou. Já se do toho vrhnul někdy v půli července, i když v té době prozatím s nejasným cílem jarních soutěží. Především jsem chtěl zjistit, jak bude tělo reagovat na tréninkové změny a zkvalitnění jídelníčku, a potom se vydat směrem dalším. Změn z předchozích příprav jsem udělal celou spoustu. Objemová příprava se nesla ve znamení přibrat hlavně kvalitní hmotu, ne dostat se na co nejvyšší váhu. Dále jsem střídal tréninkové principy po konzultacích s Lukášem, jak už jsem předeslal výše. Začal jsem se stravovat dle krevních skupin, takže přišlo velké zkvalitnění stravy i v objemové přípravě. Dietu jsem zase jako v minulých letech konzultoval s chodící encyklopedií biochemie a výživy Viktorem Hellem. Nejvýraznější a nejpříjemnější změnou, bylo množství přijatých bílkovin a sacharidů, protože jak jsem psal výše, nečekají mě tvrdé limity kategorie fitness. Musím zmínit i vynikající spolupráci s firmou SmartLabs, která mě maximálně podporuje.

Jako závodník už jsi velice zkušený. Znamená to, že jsou pro tebe přípravy na soutěže čím dál snadnější, nebo je to pokaždé boj?

Příprava na soutěž je vždycky boj. Ať už po psychické stránce, tak i po fyzické. Přípravu ovlivňuje celá řada vnějších i vnitřních vlivů a tělo na ně nereaguje vždy stejným způsobem. Já konkrétně cítím velkou pohodu, ale to je dáno tou jednodušší kategorií, která mě čeká. Vždyť můžu mít klidně o 11 kg více než ve fitness, takže svoji konečnou soutěžní hmotnost absolutně neřeším. Ve fitness jak nenavážíš správný koeficient, končíš. V kulturistice můžeš jít o kategorii výše. To je velká psychická úleva... Dále při volné sestavě v kulturistice neřešíš, jak je velké pódium, jak kluzký a tvrdý je jeho povrch. A nebo jestli nespadneš na kokos při saltu nebo neprodupneš po doskoku pódium, jak se mi to stalo na MS v Itálii. :)

Nyní budeš startovat na soutěži Mozolani Classic a deset dní poté hned na mistrovství Evropy. Dokážeš připravit na obě soutěže stejně dobrou formu, nebo jeden ze závodů upřednostníš a svou top formu budeš směřovat na něj?

Stěžejní formu budu určitě chystat na ME do Španělska, ale to neznamená, že do Žiliny přijedu nepřipraven. Chci si to po těch 5 letech jakoby vyzkoušet a hlavně si zazávodit v super atmosféře.

Jak jsi spokojen se svou momentální formou a s jakými pocity tedy budeš odjíždět na závody?

Jak se denně mění tělo, mění se i moje spokojenost. Takže jednou si říkám "jo, ujde to", jindy zase "sakra, kde mám ty svaly a proč su najednou tak tlustej". Takže normálka, asi jak to má každý. Proto mám i já svého trenéra - poradce, protože nikdo se na sebe neumí celou přípravu dívat tím správným objektivním okem.

Jaké soutěžní výzvy pro sebe ještě v letošním roce chystáš?

Konkrétně zatím nic, trochu mě láká se po letech vrátit do Mexika na mistrovství světa, ale to uvidím podle situace, chuti a financí...


Lubomír Koumal - forma 2 týdny před Mozolani Classic
a 4 týdny před mistrovstvím Evropy 2014




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

30.04.00:51Turakam - Ty si ma nepochopil, Moog mi to napísal výstižnejšie, vďak..
29.04.23:09Simp´[L]e - turakam: a to jako čekáš, že každý rok bude jezdit na ME/M..
29.04.22:31MOOG - Samozřejmě, že všechny závodníky nominují reprezentační tr..+4
29.04.21:09Turakam - to je síce pekné, len príde mi to teda odveci, akoby žiadn..-4
29.04.20:03LUC - .. tak ať vyjde forma a je to tam hráči`` :)+2
29.04.18:02litlemarkus - ty jo, vypaddá dobře
29.04.17:54Simp´[L]e - tady to máš napsaný ... https://kulturistika.ronnie.cz/c-1..+2
29.04.17:26Turakam - Ako je to zo závodníkmi v ČR? Pôjde na ME za rpere, alebo ..-4
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 175 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie