Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Jan Tomášek - rozhovor
a aktuální forma před ME
juniorů a masters 2013

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUNIORŮ A MASTERS 2013 - 1. - 6. 5. 2013, Španělsko
Češi před ME:
Petr Havlík • Radek Čejka (5 d.) • Jan TomášekMilan Bodlák Jiří FaflíkLucie Limbrunnerová • Monika Šlosrová
Jiří SchäferDaniel MinsterMartina HrubáPetra Šenkeříková • Eva Simkovičová • Luboš Koumal • Petr Kadlec
Ondřej Kraj • Kateřina KyptováPetra UrbánkováMilena Koudelková • Michaela Kopperová • Veronika Zubačová
Jitka ŠnajdrováŠárka PíckováEva Nutilová • Julie Wohaková • Veronika Szalayová
nominaceodlet české výpravy

Info z ME:
prezentaceden 1 + fotoden 2 + foto - 5 medailí!
den 3 + foto - 1 medaile!den 4 + foto - 3 medaile!
kompletní výsledky s body videa foto zákulisí

Z ME očima naší reprezentace:
očima Martiny Hrubéočima Veroniky Zubačové
Daniel Minster (trénink)


Na letošní Mistrovství Evropy juniorů a masters, které bude ve dnech 1. až 5. května hostit španělská Santa Susanna, pocestuje početná česká reprezentační výprava. K jejím členům patří také kulturista Jan Tomášek, který na soutěži nastoupí v kategorii mužů masters nad 40 let. Jak probíhala jeho příprava na závody a v jaké formě se nacházel při předsoutěžním fotografování s českým fotografem Josefem Adltem, Vám přiblíží následující řádky a snímky.


Aktuální forma Jana Tomáška před ME 2013

Jane, na soutěžní pódia se vracíte po čtyřleté soutěžní odmlce. Byla pro vás příprava z tohoto důvodu tentokrát náročnější než například před jarními soutěžemi v roce 2009?

Předně zdravím čtenáře Ronnie.cz. Příprava nebyla zpočátku vůbec náročná. Naopak vše šlo velmi hladce a tak nějak "až moc samo". Už měsíc před termínem odletu jsem měl téměř závodní formu, aniž bych hrotil dietu, a v současné době se musím denně docpávat, abych to "neupálil". Pouze večer dávám pozor na sacharidy a do určité míry i na tuky. Momentálně je příprava už dost těžká, protože s nízkým podílem tělesného tuku prostě není energie na nic a ani čokoláda před tréninkem už nepomáhá. (smích)

V jaké kategorii na evropském šampionátu nastoupíte a jakou plánujete soutěžní hmotnost?

Tohle je pro mne pekelná otázka. Vše vypadalo nadějně a váha mi díky velmi tvrdým tréninkům a pomoci sparingpartnerů šla nahoru i přes neustále se snižující procento podkožního tuku. Bohužel patnáct dnů před odletem jsem se zranil. Při tréninku nohou jsem si utrhl mezilopatkové svaly a v první chvíli to vypadalo, že je se vším konec. První verdikt lékařů na pohotovosti bylo podezření na rozdrcený obratel, nebo poškozený výběžek obratle a možnost úplného ochrnutí. Podepsal jsem revers s tím, že to nějak musím dotáhnout do konce. Rentgenové snímky nepřinesly jistou odpověď a teprve druhý den podrobná magnetická rezonance prokázala jen utržené svaly, a tak jsem se pokoušel hned druhý den trénovat. Bylo to samozřejmě velké trápení a první den po zranění jsem nemohl téměř nic i přes pomoc sparingpartnerů, kteří mi museli vše podávat, odebírat, pokládat mne na lavičky a vůbec jsem si připadal jako bezmocné dítě. Naštěstí se velmi rychle hojím a týden po zranění už dokážu alespoň prokrvit všechny partie.

Když se vrátím k vaší otázce, v jaké kategorii nastoupím, musím odpovědět, že to není jisté. Jisté pouze je, že nastoupím ve věkové kategorii do 50 let a až do zranění bylo jasné, že v nejvyšší váhové kategorii nad 90 kg, protože moje váha před zraněním byla 97 kg a spíše dále rostla. Měřím 169 nebo 170 cm podle toho, jak se postavím k metru. (smích) Momentálně se bojím, že pouhým prokrvováním svalovou hmotu neudržím a dopadnu jako na posledních závodech, kde jsem to upálil a ztratil tím plasticitu svalů, objem i ostrost. V současné době se ani nechci vážit a snažím se tím nestresovat. Ať padnu, kam padnu, nebudu před nikým utíkat a budu se prát do posledního dechu. A když budou soupeři lepší? Je to přece sport a pro mne není problém po závodech upřímně pogratulovat soupeři, který byl lepší než já. To ale neznamená, že nebudu celý příští rok dřít, abych mu porážku vrátil, protože podobné věci mne spíše nakopnou, než aby mne srazily na kolena.

Aktuální forma Jana Tomáška před ME 2013

Lidská vůle je velká zbraň a nelíbí se mi, když si někdo stěžuje na nedostatečnou genetiku některých partií. V 99 % je to jen výmluva. Když jsem začínal závodit, byl jsem samá slabina a podařilo se mi je postupně odstranit natolik, že si toho dnes těžko někdo všimne. Z některých slabin jsem dokonce vypracoval svou silnou stránku, i když málokdo věřil, že se mi to podaří. Chce to tvrdě pracovat a přemýšlet, jaký cvik je pro danou partii přínosný a nemyslet při tom, jestli při tréninku vypadám dostatečně atraktivně. To je, řekl bych, zlo mnoha lidí, že spíše trénují, aby při tom vypadali hezky, než aby trénovali pro opravdové zlepšení.

Co by v Santa Susanně mělo být vaší nejsilnější stránkou a s jakými ambicemi na závody vlastně jedete?

Ve chvíli, kdy jsem se rozhodl připravit na závody, jsem poprosil Tomáše Bureše, aby mi s přípravou pomohl. Tomáš mne upozornil, že ač jsem byl celkově na závodech vždy dobře připravený, měl jsem pokaždé rezervy na zadní straně stehen a na hýždích. Moje priorita byla odstranit další z mých slabin, což se mi, myslím, podařilo. Poprvé v životě mám vidět pruhy na hýždích, a to už deset dnů před závody. Podíl podkožního tuku na zadní straně stehen je také zanedbatelný. K tomu musím přičíst pár kilogramů svalů navíc - prostě měl bych nastoupit v mnohem lepší formě než kdy dříve. Když se to podaří, už to samo bude mým malým vítězstvím. Nepatřím k lidem, kteří mají odvahu už před závodem počítat se zlatou medailí. Takže abych se zase vrátil k otázce. Jdu se tam poprat s kýmkoliv bez jakýchkoliv ambicí jen s tím, že zadarmo nikomu nic nedám. Kvůli zranění mám problémy i s pózováním, zvláště v otevřených postojích, ale rychle se to lepší. Držte mi palce, aby to na závodech už znát nebylo.

Na závěr bych rád poděkoval za pomoc s přípravou Tomášovi Burešovi. Je to opravdu fér chlap, jak má být. Také děkuji svému učiteli a železnému dědkovi (smích) Milanu Bodlákovi, sparingpartnerům Radimovi Hovorkovi, Jirkovi Smolovi, Honzovi Voráčkovi a zejména mojí paní Monice, která je mi ve všem oporou, a jestli bude nějaký úspěch, pak je to její zásluha.


Jan Tomášek - aktuální forma před ME juniorů a masters 2013


Foto:
Josef Adlt



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

29.04.14:06admisk - Moc pěkná forma, ať se daří. Jenom se mi zdá že celkovej d..+1
29.04.14:03pajdule - Tichá voda břehy mele... Pěkně ses spravil!!! Na ME držím..+2
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 173 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie