Reklama:

Závodníci ve physique mužů
- rozhovory před Arnold Classic Europe 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ARNOLD CLASSIC EUROPE 2015 - 25. - 27. 9. 2015, Španělsko
Češi před Arnold Classic Europe:
Michal KulštejnJan JonášFilip Šteflovič • Ondřej Kmošťák • Václav PátekKarolína TlustáJana Jeřábková
Adéla Storzerová (video) • Lucie Cahová • Jana SlívováMargita Zámolová • Miroslava Mikanová
Renata HronováMartin NavrátilPetr Richtár (InBody) • David ŽelinaMilan BodlákJozef FurinJakub Šubrt
Před Arnold Classic Europe:
nominaceodlet české výpravy
Z ACE očima závodníků, rozhovory:
očima M. Kulštejna očima A. Storzerové
J. Furin M. Zámolová J. Slívová očima R. Hronové
Info z Arnold Classic Europe:
z místa děníprezentacevýsledky a foto (I.) - 6 medailí! výsledky a foto (II.)výsledky a foto (III.)
kompletní výsledky s body VIDEO&FOTO: SEMINÁŘ S ARNOLDEM

Nominační sraz SKFČR před Arnold Classic Europe
Již tento víkend se ve španělském Madridu koná jedna z nejprestižnějších amatérských soutěží - Arnold Classic Europe. O všech českých závodnících, kteří se na nedávném srazu nominovali k účasti na tomto klání, jsme Vás již informovali zde. Nyní Vám přinášíme seznam všech závodníků kategorie physique mužů a rozhovory s těmi z nich, kteří si našli čas, aby se podělili o své dojmy z předsoutěžní přípravy.


jménokategorie jménokategorie
Václav Pátek do 172 cm Filip Šteflovič do 178 cm
Jan Jonáš nad 184 cm Michal Kulštejn do 181 cm
Ondřej Kmošťák do 178 cm    


Václav Pátek

Dosavadní úspěchy:

Mistrovství světa juniorů a masters 2014 - 4. místo
Mistrovství České republiky dorostu a juniorů 2014 - 2. místo
Mistrovství Čech dětí, dorostu a juniorů 2014 - 1. místo

Pokud se nemýlím, naposledy jsme vás mohli vidět na soutěžním pódiu na podzim v roce 2014, kdy jste absolvoval řadu soutěží. Jak se vám soutěžní sezóna vydařila? Jakých soutěží jste se zúčastnil a jak jste byl spokojený s dosaženou formou a výsledky?

Ahoj všem čtenářům, ano je tomu tak, v minulém roce jsem absolvoval řadu závodů a některé byly úspěšné a jiné až zase tolik ne. (smích) Samozřejmě jsem závodník, a proto jsem závodil, ale největší radost jsem asi paradoxně měl ze čtvrtého místa v Mexiku na MS juniorů. Dále jsem startoval na mistrovství ČR, kde jsem obhájil druhé místo, a na mistrovství Čech, kde jsem asi bodoval nejvíce, jelikož jsem zabojoval o místo první. Pak následovala řada pohárových závodů a i na nich jsem v umístění příliš nezaostával. Jinak k formě, na MS jsem formu měl, ale bohužel jsem ji nedokázal udržet až do dne závodu, jelikož naši kategorii posunuli až na úplný závěr soutěže. Forma, se kterou jsem byl opravdu spokojen, byla až na Čelákovicích, kde jsem ale obsadil bohužel jen druhé místo.

To vůbec není špatné první soutěžní sezónu! Na co jste se zaměřil v přípravě na Arnold Classic Europe? Máte představu, jaká konkurence na vás čeká, jaký je aktuální trend v kategorii physique
a co nejvíce zaujme rozhodčí?

Václav Pátek na pódiu soutěže Partners Cup 2014.
Zaměřil jsem se více na hrudník, který kvůli mým zádům dost zaostával. Neříkám, že letos je to nějaká bomba, ale snad alespoň trochu hmoty tam je. O konkurenci nemám vůbec přehled, nějak jsem to neřešil, nijak se neporovnávám s ostatními. Buď se bude moje letošní forma líbit, nebo ne. Rozhodně si kvůli tomu žíly řezat nebudu. (smích) Letos pořád nejsem spokojený s formou, uvidíme, co to udělá v závěru, ale přijdu si pořád nedotažený. Určitě mě ale letos ještě uvidíte i na pohárových závodech a pokusím se nezklamat a ukázat, že umím být ve formě. A aktuální trend je u nás v Evropě stále neznámý, prostě je to podle mě, jak kdo působí a co ze sebe vydá.

Prozraďte něco o vaší předsoutěžní přípravě, tréninku a dietě.

Letos jsem měl klasický objem, jen trochu kvalitnější, a přišlo mi, že bych na tom možná i formu udělal, ale stejně jsem začal raději zkvalitňovat stravu už 3 měsíce před závodem a striktně pak 2 měsíce před závodem. Postupně jsem ubíral sacharidy a zvyšoval bílkoviny, prostě klasika. V dietě jsem přidal na intenzitě tréninků a snažil se udělat kvalitu svalstva, které jsem nabral. Trénink byl klasický split 3+1 a někdy, když jsem se cítil dobře, tak i 6+1.

Jak jste spokojený s aktuální formou krátce před soutěží? Jaké jsou vaše ambice a s jakým umístěním budete spokojený?

No, jak už jsem zmínil, s formou moc spokojený nejsem, ale do poslední chvíle se budu ze svého těla snažit vyždímat maximum. Moje ambice? Rád bych se umístil co nejlépe. Samozřejmě jde o to, že na takhle velkém závodu si mě rozhodčí nemusí ani všimnout a vyletím tak, jak do Madridu přiletím. (smích) Umístění je mi vcelku jedno, jedu se zase postavit na prkna a získat trochu motivace do dalšího soutěžení. Samozřejmě pokud bych se umístil dobře, budu jedině rád. To je největší motivace.

Kdo vás v přípravě nejvíce podporuje, ať už materiálně, nebo psychicky?

Připravuji se opět sám, materiálně mě podporuje společnost Siseandsymmetry, která se nabídla, že mi letos s formou pomůže. No a psychicky mě podporuje moje přítelkyně a tím jí chci taky poděkovat, že ty moje nervově labilní výlevy zvládá líp než já. (smích) A hlavně jsem rád za to, co vše dělá. Kvůli ní se to snažím dotáhnou do konce.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů na nadcházejících soutěžích!

Zpět na přehled


Filip Šteflovič

Dosavadní úspěchy:

Mistrovství Evropy juniorů 2014 - 5. místo
Mistrovství České republiky dorostu a juniorů 2014 - 1. místo
Mistrovství Moravy a Slezska dětí, dorostu a juniorů 2014 - 1. místo

Naposledy jsme vás mohli vidět na soutěžních prknech v březnu na Arnold Classic Amateur v Columbusu. Jaké zážitky jste si odvezl z USA a jak na vás celá soutěž působila? Jaká byla konkurence v porovnání s dosavadními soutěžemi, na kterých jste startoval?

Zdravím čtenáře Ronnie.cz! Arnold Classic v USA byl pro mě jeden velký splněný sen! Myslím si, že na Arnold Classic jsem se ukázal s obstojnou formou, ale konkurence byla vysoká a také 50 protivníků v kategorii, to bylo hrůzostrašné. Soutěž byla pro mě bohužel dost rychlá, ale zklamání ve mně netrvalo příliš dlouho. Nejel jsem si pouze zasoutěžit a jet domů. Tento výlet jsem chtěl spojit také s osobním marketingem a s dovolenou. Tato přání se mi také splnila. Měl jsem tu čest poznat se s mými vzory: Jasonen Postonem, Sadikem Hadzovicem, Jeremym Buendiou, Antonem Antipovem a dalšími. Dále jsem se podíval na Floridu do Miami, kde jsem měl také focení, a pořádně jsem si užil válení u moře. (smích) Prostě trip jaksepatří!

Na závodníka v kategorii physique disponujete poměrně velkými svalovými objemy. Myslíte si, že je to klíčem k úspěchu na velkých zahraničních soutěžích? Na co jste se v přípravě nejvíce zaměřoval?

Ano, mám mírně odlišný názor než spousty našich českých hodnotících, ale také z toho důvodu, že sleduji trendy z USA a beru si to za příklad. Nejenom na profesionální úrovni, ale i na té mezinárodní amatérské mají physique borci větší objemy a vyrýsovanost než v ČR. Chci také spoustě lidem ukázat, že physique je kategorie rovná všem ostatním. Miluji "old school" kulturistiku , a to pro mě physique je. Stále se ale snažím zachovat estetiku postavy a rovnoměrné rozložení svalstva na těle. Jinak nejvíce jsem se zaměřil na záda - šířku zad! Dále potom na horní části prsou. Myslím si, že tyto slabé partie jsem výrazně zlepšil a mohlo by to opět vypadat o něco lépe.

Pokud se nemýlím, vyzkoušel jste si i roli trenéra, který pomáhal s předsoutěžní přípravou jiným závodníkům. S kým jste spolupracoval a jaké byly výsledky?

Působím jako fitness trenér a výživový poradce ve Fitness Trinity Vyškov na Moravě. Dále dělám online koučink, kterého mám opravdu hodně. Na podzimní soutěž jsem připravil Lukáše Janouška, který vyhrál kategorii dorostu a dále na jarních soutěžích v roce 2014 se stal mistrem ČR. Teď na jarních soutěžích jsem měl své 3 závodníky, z čehož 2 postoupili do finále, ale na medailové příčky nedosáhli (byly to jejich první soutěže). Momentálně připravuji téměř 15 závodníků a s některými se ukáži v Brně na Smartlabs Cupu a dále s ostatními na jarních soutěžích.

Chystáte se na dvě velké soutěže - Arnold Classic Europe a Olympia Amateur Europe. Na které očekáváte větší konkurenci a na kterou se víc těšíte?

Ještě před měsícem jsem si myslel, že hlavní soutěž, kde půjde uspět, bude Olympie v Praze, ale po nominačním srazu jsem usoudil, že bych mohl i klidně uspět spíše na Arnold Classic. Spousta lidí mě srovnává s mým vzorem Ryannem Terrym (stavbou těla) a ten před dvěma lety získal absolutní vítězství v kategorii physique. Myslím si, že i na Arnold Classic mám akorát osvalenou postavu a v Praze uvidíme, jak se na mě budou dívat rozhodčí.

Těším se strašně na obě soutěže! Na Arnold Classic proto, že bude vládnout reprezentační nálada a budeme kousek od moře a taky tam bude hodně fitness celebrit, a na Prahu z toho důvodu, že by se na mě měla dorazit podívat neskutečná kvanta fanoušků a přátel, rodina atd., na což se velmi těším. A pak si po soutěži užiji všeho jídla! (smích)

Jak jste spokojený s formou krátce před soutěží? Jaké jsou vaše ambice? S jakým umístěním budete spokojený?

Měl jsem drobné potíže 10 dní před soutěží. Napadla mě chřipka a 2 dny jsem ležel a léčil se ve vysokých horečkách. To bohužel na formě nepřidalo, natáhl jsem spousty vody a mírně splaskl. Nic jsem ale nenechal náhodě a udělal jsem maximum pro to, abych mohl co nejdříve pokračovat a dostat se do stejné formy. Dovolím si říci, že už se mi to povedlo a forma postupně začíná gradovat do finále. Jinak doufám, že nebudu mít v kategorii zase 50 soupeřů, ale nějaký rozumný počet. A pak je mým cílem zaujmout porotu a postoupit do finále mezi top 6. Pokud se to povede, tak zde se už uvidí, jak zakouzlíme. :)


Filip Šteflovič v přípravě na Arnold Classic Europe 2015

Zpět na přehled


Jan Jonáš

Dosavadní úspěchy:

Mistrovství Čech juniorů 1996 - 4. místo
Mistrovství České republiky juniorů 1996 - 6. místo

Pokud se nemýlím, budete na soutěžních pódiích nováčkem. Představte se prosím krátce našim čtenářům a prozraďte něco o sobě.

Jmenuji se Honza Jonáš jsem narozen v roce 1976, v červnu, tudíž jsem devětatřicátník, který pochází z Litvínova. Jsem ženatý a mám 13měsíčního synka Honzíka, takže celá příprava je hodně náročná i z tohoto důvodu. V této době trénuji pod vedením státního trenéra Martina Novotného v Mostě v jeho posilovně u "Centra volného času". První soutěž jsem měl v roce 1996, a to na mistrovství Čech a mistrovství České republiky v kulturistice juniorů, kde jsem skončil čtvrtý na Čechách a šestý na republice v kategorii nad 90 kg.

Jak vypadala vaše cesta k posilování jako takovému a jaký impuls stál za rozhodnutím zkusit soutěžní kategorii physique?

Má cesta do posilovny počala již ve 14 letech, a to ve sklepních prostorách našeho domu, kde měl můj starší kamarád na tu dobu velmi dobře vybavenou posilovnu s velkým množstvím nakládacích činek, několik lavic, včetně šikmých, a také hrazdu, bradla a stojan na dřepy. Impulsem mi byl asi jako pro většinu kluků z té doby Arnold. V té době byl na trůně Olympie Lee Haney a dostával se do popředí mohutný Dorian Yates. Po několika letech tréninku jsem zkusil právě mistrovství Čech a republiky, kde jsem již výše popsal mé umístění. A proč zpátky na soutěžní prkna v kategorii physique? Libí se mi myšlenka a filozofie této kategorie, která by měla charakterizovat životní styl a více se přiblížit normálním lidem. Jeden z hodně velkých impulsů byli kamarádi z Ostravy Marcel Fujcik s Michalem Kulštejnem, kteří mě právě do Madridu přemlouvali, že bych na to měl a ať jedu s nimi, protože na Arnoldovi byli právě v roce 2014, kde se Michal umístil na skvělém čtvrtém místě. Poslední impuls mi dal právě Martin Novotný, kterého znám již pár let. A on se rozhodl do toho se mnou jít, za což mu moc děkuji. Tak to byl ten důvod, proč jsem do toho znovu po skoro 20 letech šel. :)

Prozraďte něco o vaší předsoutěžní přípravě - tréninku, dietě a obecně tréninkové filosofii, jaké se držíte. Od koho jste čerpal při své první předsoutěžní přípravě znalosti a zkušenosti?

Co se týká mé předsoutěžní přípravy, tak tu jsem neplánovaně začal skoro před rokem, kdy jsem chtěl více vyrýsovat postavu a zkvalitnit celkový vzhled. Jinak opravdová příprava začala asi před pěti měsíci. Jelikož jsem 11 let vegetariánem, měl jsem to maličko složitější, ale jelikož se stravou a cvičením zabývám již opravdu dlouhou dobu, neměl jsem s tím zas takový problém. A nad otázkami, jak mohu udržet svaly bez masa, jsem se jen usmíval. Často jsem v přípravě zařazoval cyklování sacharidů, takže když vyšla kniha mého kamaráda a spoluzávodníka Michala Kulštejna, měl jsem z toho radost, i když vím, že to není kniha pro každého. Jinak k mé dietě. Ve dnech, kdy byly převážně bílkoviny, jsem je čerpal ze Šmakouna, nízkotučných sýrů (syrečky jsou mé oblíbené), vaječných bílků a syrovátkového 80% proteinu. Ze sacharidů to byla povětšinou rýže a občas brambory. Z doplňků jsem hodně dával větvené aminokyseliny (BCAA), multivitamíny a vitamín C. Většinu mých znalostí jsem měl ze svého mnohaletého působení ve fitness a poslední tréninky a výživu jsem konzultoval s Martinem Novotným a něco i s Michalem Kulštejnem.

Arnold Classic Europe i Olympia Amateur Europe jsou soutěže s obrovskou koncentrací velmi kvalitních závodníků. Jaké jsou vaše ambice a s jakým umístěním budete spokojený?

Ano, právě Arnold Classic Europe a Olympia Amateur Europe jsou dle mého názoru hodně prestižní klání těch nejlepších závodníků, a to ve všech kategoriích. Je to výzva, po tak dlouhé době jít hned na takové prestižní závody, ale proč to nezkusit, když máte sen, jděte za ním. Bez velkých snů nemohou být ani velké cíle. A mé cíle v těchto závodech? V jedné knížce od Dana Millmana je krásný citát: "To cesta, cesta nám přináší štěstí, ne cíl." Takže jdu si závody hlavně užít a uvidím, jak vše dopadne. :)

Kdo vás v přípravě nejvíce podporuje, ať už materiálně, nebo morálně?

Nejvíce mě podporují lidé z mého nejužšího okolí, ti jsou pro mě to nejdůležitější v mém životě. Materiálně to zatím zvládám dobře sám a doufám, že to vydrží i do dalších závodů, na kterých mě určitě zase uvidíte.

Děkuji vám za otázky a přeji vám i celému Ronnie.cz jen to nejlepší, jelikož si vážím toho, že zde někdo dokázal vybudovat, tak velký a úspěšný server o našem sportu.

Já děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů na nadcházejících soutěžích!

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

25.09.11:54kome - Neměl by být Šteflovič spíš někde u klasiků. A Pátek na mě..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie