Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Jakub Šubrt - rozhovor a aktuální forma před Arnold Classic Europe 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ARNOLD CLASSIC EUROPE 2015 - 25. - 27. 9. 2015, Španělsko
Češi před Arnold Classic Europe:
Michal KulštejnJan JonášFilip Šteflovič • Ondřej Kmošťák • Václav PátekKarolína TlustáJana Jeřábková
Adéla Storzerová (video) • Lucie Cahová • Jana SlívováMargita Zámolová • Miroslava Mikanová
Renata HronováMartin NavrátilPetr Richtár (InBody) • David ŽelinaMilan BodlákJozef FurinJakub Šubrt
Před Arnold Classic Europe:
nominaceodlet české výpravy
Z ACE očima závodníků, rozhovory:
očima M. Kulštejna očima A. Storzerové
J. Furin M. Zámolová J. Slívová očima R. Hronové
Info z Arnold Classic Europe:
z místa děníprezentacevýsledky a foto (I.) - 6 medailí! výsledky a foto (II.)výsledky a foto (III.)
kompletní výsledky s body VIDEO&FOTO: SEMINÁŘ S ARNOLDEM

Jakub Šubrt se chystá na nadcházející prestižní zahraniční soutěže. Nejprve to bude Arnold Classic Europe, které se ve Španělsku odehraje již o tomto víkendu, a poté Olympia Amateur Europe, která proběhne hned týden nato v Praze. Svou formu samozřejmě Jakub směřuje k pozdější z obou soutěží, kde bude mít podporu domácího publika. Jak se před závody cítí, jak si věří a čeho by chtěl dosáhnout, prozradil v následujícím rozhovoru.

Kubo, tento víkend tě čeká soutěž Arnold Classic Europe. Ty jsi ale předem avizoval, že není tvým prvořadým cílem. Za jakým účelem tam tedy odjíždíš?

Ano, je to pravda. Vrcholem sezóny je pro mě o týden pozdější Olympia Amateur Europe v Praze. Tam směřuji formu a na tu se celoročně připravuji. Ovšem ani Arnolda samozřejmě nepodceňuji. Jde mi ale především o nasátí atmosféry velké soutěže, chci se dostat do soutěžního tempa, rozpózovat se a taky předpokládám, že mi to pomůžu k dosažení optimální formy na již zmíněné Olympii.

Není tajemstvím, že prvořadým cílem a motivací k účasti na těchto soutěžích je možnost vybojování profi karty. Proč si myslíš, že na amatérské Olympii je ta šance vyšší než na Arnold Classic?

Samozřejmě je pravdou, že i na Arnold Classic se dá vyhrát profi karta. Ale je to z mého pohledu těžší proto, že tam není to domácí zázemí, chybí tam hlasité domácí publikum, takže je to něco jiného, když máš ohlas u diváků, kteří tě podporují a ženou dopředu. Věřím, že to má vliv i na rozhodčí a koneckonců i na závodníka samotného, protože se závodí úplně jinak za potlesku a jinak za ticha.

Takže budeš dělat na Arnold Classic Europe klasické předsoutěžní postupy, jako je odvodňování, superkompenzace atd.?

Jen tak na půl plynu, řekl bych. Přestanu solit, zvednu lehce sacharidy, ale nic extrémního ani drastického. Nechci riskovat následnou zvýšenou retenci vody, která by ovlivnila můj výkon na Olympii.

Dobře, v tom případě směřujme rozhovor spíš k tvojí účasti na Olympia Amateur Europe. Kdy začala tvoje finální příprava?

Mohu říct, že na tuto soutěž se připravuju skutečně celý rok. Veškeré fázování tréninků směřuje k tomuto datu, ale tu finální, závěrečnou přípravu jsem začal v červenci.

Máš pocit, že si za ten rok na sebe nalepil nějaká kila svalové hmoty navíc?

Teď už tam není příliš mnoho tuku, spíš jde o vrstvu vody, kterou tělo drží, když jsou sacharidy nízko. Teď mám standardně 100 gramů sacharidů na den, takže až to trochu naplním, voda odteče, svaly ztvrdnou a bude to lepší. V tuhle chvíli mám 102 kg, takže si myslím, že několik kilo svalů tam je navíc.

Každopádně oproti loňsku změníš kategorii a nastoupíš o váhu výš, že?

To rozhodně. Teď mám 102 - 103 kilo a předpokládám váhu kolem 94 - 95 kg po odvodnění. Takže mě čeká kategorie do 100 kilo.

Jak vypadá tvůj momentální jídelníček 14 dnů před soutěží?

Sacharidy jedu dlouhodobě kolem 100 gramů na den. Bílkoviny kolem 2,5 gramů na kilo váhy. Před závody už využívám hodně zdroj bílkovin z vaječných bílků, ale omezuji maso a i proteiny - suplementy. Jsem bohužel typ, který je náchylný k retenci vody, takže i kvůli tomu vyřazuji v závěru proteinové suplementy.

I včetně aminokyselin?

Ne, to ne. Já používám hlavně BCAA 1800 mg, které mohu jet v podstatě až do dne soutěže. Tak jsem to jel minulý rok a ty jsou perfektní k té ochraně svalové hmoty. Stejně tak i glutamin. I ten používám až do dne soutěže a oba tyto produkty jsou na tento účel stavěné.

Používáš k redukci tuku sacharidové vlny, nebo držíš sacharidy konstantně nízko?

Dřív jsem používal sacharidové vlny, dnes je držím konstantně nízko s tím, že když cítím, že jsem vyfouklý, že tahám za sebou nohy, tak je na 1 - 2 dny zvednu na 300 - 400 gramů.

Je 400 gramů sacharidů tvé maximum v dietě?

Ano. Já víc nepotřebuju. Mně stačí i 50 gramů sacharidů nad ten nízký příjem a hned se mi opotí čelo, vyjedou žíly a jde to do svalů. Byť jen na chvíli.

Pokud teď budu mluvit o Olympia Amateur Europe, tak těžké kategorie budou soutěžit až v sobotu před profíky. Je velmi pravděpodobné, že se s některými setkáš v zákulisí. Je nějaký tvůj oblíbený kulturista, se kterým by sis tam chtěl potřást rukou, prohodit pár slov?

Těch je moc. Ale určitě je to třeba James "Flex" Lewis z 212, z open kategorie obdivuji spíš estetičtější typy, jako je Dennis Wolf, Shawn Rhoden, každopádně jak se znám, tak pokud budu mít možnost, udělám si fotku s každým, takže mě budou mít večer už plné zuby. (smích)

Jaké máš vlastně ambice na obou soutěžích? Jak na Arnoldu, tak na Olympii?

Já bych strašně rád spustil tirádu, jak tam jedu vyhrát, že nic jiného než titul neberu, ale tohle prostě nedokážu slíbit. Předpokládám strašnou konkurenci, v tom dobrém slova smyslu, myslím, že tam bude mnoho dobrých soupeřů a já jejich formu neovlivním. Musím se soustředit na sebe, na svůj výkon a snažit se o to, abych i já byl těžkým soupeřem. Samozřejmě bych byl rád za medaili, na Olympii v Praze bych chtěl dopadnout pokud možná co nejlépe. Ale jak říkám, tohle úplně neovlivním. Může přijet kdokoliv a vyklepnout mě.

Tak doufejme, že to bude naopak. Že si soupeři přijedou pro výprask od tebe…

Nebo tak. (smích)

Chtěl bys něco dodat na závěr rozhovoru?

Určitě bych se rád zmínil o pár lidech, kteří mi pomáhají s přípravou a bez jejichž pomoci by to kolikrát nešlo, nebo by to bylo rozhodně těžší a nákladnější. Byl by to dlouhý seznam, takže řeknu asi jen ty nejzásadnější a ty, které opomenu, nebo na ně v tuto chvíli zapomenu, těm se omlouvám. Takže v první řadě musím jmenovat firmu Extrifit a poděkovat jim za podporu, kterou u nich mám, pak je to Eagle Fitness v čele s majitelem Iljou Yefimchykem za skvělé podmínky. Taky chci vzpomenout firmu MadMax, která mě obléká a která se stará o to, aby mi nechyběly pomůcky na cvičení, jako jsou pásky, trhačky, bandáže apod. Určitě je potřeba zmínit i mediální partnery, jako je Ronnie.cz, který mi umožňuje točit videology a tímto způsobem se zviditelnit, za což jsem vděčný, a v neposlední řadě taky portál Time4Man, kde mám svůj prostor.


Jakub Šubrt - aktuální forma před Arnold Classic Europe 2015




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

22.09.20:21R_K - Když vidím formu Osladila před EVLS a Jakuba, tak to je ne..+1
22.09.15:55mrpsychic - voda nevoda, na nominačnim sraze nebyla forma o moc rozdíl..+1
21.09.22:34rakosnicek - Kéž by se mu to povedlo...
21.09.20:43darebak4 - V posledním videologu řikal, že to takhle vypadá u něj vžd..+4
21.09.18:43amoresPE - Jj ta forma nic moc, aj tak zelam skvely uspech..snad este..+1
21.09.18:16rakosnicek - ...domnívám se s takovou formou vyklepne Jakuba většina st..+4
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie