Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Tomáš Horák - rozhovor
po MS juniorů a masters 2012

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS JUNIORŮ A MASTERS 2012 - 14. - 17. 12. 2012, Maďarsko
Češi před MS juniorů a masters:
Ludmila ŠircováJana ČernovskáTomáš HorákPetr GallivodaEva Simkovičová
Maryla Kubiena • Zdena Gottvaldová • Jana Bendová • Monika ŠlosrováMichal Šidík • Ladislav Šroubek
Miloš Pavlů • Jaroslav Kejř • Miroslav Mráz • Milan BodlákVladimír Dostál • Jiří Rohan • Bohumil Divílek
nominace poslední srazstartovní listinyodjezd české výpravy

Info z MS juniorů a masters:
prezentace váženíden 1 - tři zlaté! + fotoden 2 + foto
kompletní výsledky s body

Rozhovory s medailisty:
Michal ŠidíkTomáš HorákJana Černovská


Tomášovy poslední závody v roce 2010 mu přinesly na MS juniorů a masters nepříliš oblíbené čtvrté místo, dvouletá dřina se však vyplatila a přinesla své ovoce. Tomáš Horák byl letos také jedním z medailistů, kteří vybojovali pro Českou republiku tyto cenné kovy. První místo a titul mistra světa za juniory v klasické kulturistice mu už nikdo nevezme! Blahopřejeme k úspěchu a přejeme hodně síly a nadšení do dalších tréninků.


Tomáši, teprve před několika málo hodinami jsi spolu s ostatními závodníky dorazil z MS juniorů a masters domů. Někteří si s sebou odváželi radostné pocity z úspěšných umístění, jiní možná trošku zklamání. Jak probíhala zpáteční cesta, hodnotili jste mezi sebou své výsledky?

Nejprve bych chtěl pozdravit všechny čtenáře Ronnie.cz a poděkovat všem, kteří mi blahopřáli k titulu mistra světa. Bylo Vás opravdu hodně, tolik lidí jsem ani ve snu nečekal. Moc Vám všem ještě jednou děkuji. Udělali jste mi velkou radost.

Ono tomu už tak bývá, někdo má radostnější vzpomínky a někdo méně. Během cesty do České republiky jsme byli všichni tak utahaní, že většina výpravy spala. Ale i tak panovala velmi příjemná atmosféra u filmu Pelíšky. Výsledky se spíš vždy rozebíraly na konci soutěžního dne a z mého pohledu myslím, že bylo co rozebírat…

Za juniory v kategorii klasické kulturistiky se ti podařilo splnit si jeden z nejvyšších cílů, a to získat titul mistra světa mezi velice početnou konkurencí. Jaké byly tvé pocity těsně před vyhlášením tvého vítězství? Co se ti v tu chvíli na pódiu honilo hlavou?

Ano, početně nás bylo hodně, z čehož jsem měl radost, protože si pořádně alespoň zazávodíme. Jediné, co mě malinko štvalo, tak to bylo málo místa na pódiu, kde jsme se doslova bili o každý centimetr. Byla to hrozná mačkanice a došlo i k několikanásobnému napomínání některých závodníků, a dokonce i pod výhrůžkou diskvalifikace. Při samotném vyhlašování TOP 6 jsem měl největší obavu u vyhlášení 6. a 4. místa. Ale úplně nejvíc jsem trnul u toho 4. místa. Z toho důvodu, že jsem se na tomto velice neoblíbeném místě umístil na svém posledním MS v Turecku. Po vyhlášení 4. místa jsem si oddychl a v duchu si řekl: „Je tam placka!“ Vyhlášení 3. místa jsem nijak nevnímal. Při vyhlašování 2. místa jsem byl úplně mimo, a když mě vyhlásili jako mistra světa, rozplakal jsem se štěstím. V hlavě se mi začaly honit všechny momenty, které jsem si vytrpěl, abych tohohle okamžiku docílil, a byla to naprostá euforie. Je to nádherný pocit, když stojíte na pódiu se zlatou medailí na krku a hrají českou hymnu a Vy víte, že jste udělali něco pro naši malinkou zemi. Prostě krása!

Radost po vyhlášení výsledků a získání další medaile pro český tým vyvolala jistě mezi ostatními našimi závodníky vlnu radosti. Podporovali tě z publika, sledovali vyhlašování?

Troufnu si říct, že ano. V našem týmu byla skvělá semknutost a podpora, takže samotné vyhlašování určitě prožívali stejně emotivně jako já.

Jak na tebe působila konkurence ve tvé kategorii? Tušil jsi průběžně, jaké máš alespoň šance?

Abych se přiznal, já konkurenci moc nesledoval, ale někteří závodníci mi přišli jako obři. Co do připravenosti jsem věděl, že mám jednu z nejlepších forem ze všech závodníků. Po tom, kdy jsem byl vybrán v semifinále do prvního porovnávání, počítal jsem s finálovým kolem a možnou plackou.

Kdy ses dozvěděl, že postupuješ do finále?

Oficiálně jsem se to dozvěděl asi 5 minut po semifinále, kdy byla finálová šestka vyvěšena na nástěnce.

Následné finálové porovnávání a volná sestava proběhla hladce? Vše bez potíží?

Finálové porovnávání jsem si náramně užíval, byla to jedna velká show. Člověk se na tuhle show připravuje několik měsíců, tak proč si to pořádně neužít? Samotná volná sestava pro mě byla jedna velká neznámá, protože jsem měl připravenou jen hudbu, ale samotnou choreografii ne. Tu jsem si vymýšlel až na pokoji před finále a samotný nácvik až na samotném pódiu (smích), ale naštěstí mám dar improvizace, všechno se vyvedlo a dostalo se mi dokonce i chvály, že to bylo super.

Čím myslíš, že jsi porotu zaujal a přispělo to k tvému vítězství? Dalo by se říci, že jsi měl v něčem „navrch“ oproti ostatním - symetrie postavy, vyrýsovanost, technika pózování, volná sestava…?

Tak technika pózování to určitě nebude. Za tu by mě vždy můj trenér Vláďa Pajič nejraději zabil. (smích) Myslím si, že to bude určitě symetrie postavy, připravenost, která byla naprosto hraniční, a barva, kterou Vláda zvolil naprosto famózně.

Mohl bys stručně popsat, jaký byl program po příjezdu do Maďarska? Kdy jste dorazili na místo, jaké bylo ubytování, prezentace?

Já nastupoval v Brně, kam se autobus s výpravou dostavil okolo půl desáté dopoledne. Samotná cesta trvala asi 5 hodin. Hned po příjezdu na hotel se vyřešily náležitosti jako ubytování, depozit a na samotnou prezentaci se šlo hned po ubytování všech týmů. Jelikož bylo hodně závodníků, tak prezentace byla dlouhá, ale junioři šli hned po masters, tak jsem to měl rychle za sebou a mohl jsem se jít na pokoj namazat první vrstvou barvy. Po ukončení prezentace, asi někdy okolo půlnoci, přišel Vláďa a ještě kontroloval naše formy. Z mého pohledu to po organizační stránce bylo dobré.

Jakou hmotnost jsi měl při prezentaci. Do limitu výšky a váhy ses vešel bez problémů?

Při prezentaci jsem navážil 73,3 kg, takže na moji výšku 174 cm jsem mohl mít maximálně 74 kg. Abych se přiznal, měl jsem malinko obavu o to, abych se do váhy vešel, ale všechno nakonec klaplo, jak mělo, tak je to dobré.

Noc před samotnými závody asi nebývá moc klidná, nebo je tomu naopak a člověk padá únavou a spí jako zabitý? Nebo nervozita zapracovala a měl jsi bezesnou noc?

Tento rok jsem měl obrovské problémy se spaním poslední dny. Já už nemohl spát ze středy na čtvrtek, kdy jsem naspal cca 3 hodiny, pak i ze čtvrtka na pátek, kdy jsem naspal stejný počet hodin, a noc před závody to byly další 3 hodiny.

Dokázal bys nějak výstižně zhodnotit, jak na tebe celé závody působily? Atmosféra, ubytování, organizace…

Celé závody v maďarské Budapešti na mě působily velmi kladně, snažil jsem se je pořádně užít už kvůli tomu, že to byly mé poslední juniorské závody. Snad jediné, co bych vytknul, tak byly rauty a banket. S tím jídlem to bylo horší, jinak ubytování a prostor hotelu byly velmi pěkné. K atmosféře samotných závodů nemůžu říct jediné špatné slovo, byla super!

Jaké bylo přivítání doma, po návratu z Maďarska?

Domů k rodině jsem se bohužel ještě nedostal, ale v brzké době to napravím a věřím, že to patřičně oslavíme.

Prozradil bys na závěr nějaké své plány do nejbližších týdnů? Co život mezi činkami? Dáš si na chviličku odpočinek, nebo zas brzy vyrazíš mezi železo?

Po konzultaci s Vláďou mám volno od posilovny do konce roku. Od nového roku do toho znovu naplno šlápnem, ať v budoucnu cinkne třeba i nějaký ten kov mezi muži. Bližší informace zatím prozrazovat nechci, tak se nechte překvapit…

Na samotný závěr bych chtěl moc poděkovat právě mému trenérovi Vladimíru Pajičovi, který se o mě po celý šampionát (a nejen šampionát, ale i celou přípravu) staral jako o vlastní dítě. Bez něj bych tohoto výsledku nikdy nedosáhl a za to moc děkuji. Nejkrásnější moment pro mě byl, když jsem viděl, jak mu ukápla i slza a já se mu tímto odvděčil za jeho drahocenný čas, který mi věnoval. Další velké díky patří Marcu Ziglerovi za finanční výpomoc a super fotky, posilovně Big 1 Fitness, kde jsem se mohl připravovat, mé rodině, přátelům a kolegům z práce za podporu. Všem Vám moc ještě jednou děkuji!

Tomáši, děkuju ti za rozhovor a gratuluju ještě jednou ke krásnému umístění!





Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

20.12.10:49Malinus32 - Bomba! Gratuluju *1*
20.12.10:23greenmanDave - Váhový limit v juniorech v klasice je jiný než u mužů?
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 104 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie