Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodníci v kulturistice - rozhovory
před mistrovstvím Evropy 2016

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2016 - 4. - 8. 5. 2016, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Michaela Mazáčová • Andrea Horňáková • Yuliya ArkhiyereyevaNikola MatoušováBarbora Votavová
Karolína Machová • Eliška DombkováDaniela BečkováLenka TrčkováMarkéta TůmováMarcela Blechtová
bodyfitness:
Pavla PranspergerováArleta KrausováJana BolomováKateřina Fantováphysique: Lenka Jandová • Margita ZámolováRadek SvobodaVyacheslav ArkhiereevViktor Minářkulturistika: Vojtěch Trnka
Pavel FantaRadek ČejkaMilan BodlákVladimír Dvořák • Jiří Rohan • Vladimír Štěpánek klasika: Lukáš Bína
Lukáš TopinkaJan Páleníčekpáry: Kateřina FantováPavel Fanta
Před ME:
nominaceharmonogram MEodlet české výpravy
Info z ME:
z místa děníprezentaceden 1 + foto - 1 medaile!
den 2 + foto - 2 medaile! den 3 + fotoden 4 + foto
tréninkkompletní výsledky s bodyVIDEOREPORT
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
očima K. a P. Fantových
Milan Bodlák

Nominace závodníků na mistrovství Evropy 2016
Španělská Santa Susanna ve dnech 4. až 9. května hostí letošní mistrovství Evropy federace IFBB, kterého se zúčastní také početná česká reprezentační výprava. K jejím členům patří i Lukáš Topinka, Jan Páleníček a Vojtěch Trnka, které jsme v souvislosti s jejich nadcházejícím startem na šampionátu vyzpovídali v následujících rozhovorech.

jménokategorie
Lukáš Topinka klasická kulturistika mužů do 175 cm
Jan Páleníček klasická kulturistika mužů do 180 cm
Vojtěch Trnka kulturistika juniorů do 75 kg a kulturistika mužů 75 kg
Lukáš Bína klasická kulturistika juniorů

Lukáš Topinka

Vybrané úspěchy:

Mistrovství světa 2013 - 7. místo v klasické kulturistice mužů do 175 cm
Mistrovství světa 2009 - 1. místo v klasické kulturistice juniorů
Mistrovství světa 2008 - 1. místo v klasické kulturistice juniorů
Mistrovství Evropy 2007 - 1. místo v klasické kulturistice juniorů

Lukáši, od vaší poslední soutěže uplynulo dva a půl roku. Proč tak dlouhá soutěžní odmlka a z jakého důvodu padla vaše volba právě na mistrovství Evropy?

Já mám skoro vždy dlouhé odmlky (smích), potřeboval jsem zase oddych a najít zase motivaci. S formou na mistrovství světa jsem byl celkem spokojený, ale pořád mi v hlavě vrtalo, jestli dokážu zlepšit vrchní část těla oproti nohám, a tím vznikl zase nový impuls. Prvně jsem chtěl závodit opět na MS v roce 2015, ale mělo se konat v Koreji a navíc jsem změnil povolání, takže jsem to odpískal s tím, že se připravím na Evropu, která se bude určitě konat v Evropě, a budu už zaběhlý v nové práci.

Netajíte se, že si vždy vybíráte jen jednu vrcholnou soutěž, ke které směřujete svou přípravu. Z jakého důvodu děláte formu vždy jen na jedny závody? Umožňuje vám to lépe se soustředit na vytčený cíl?

Lukáš Topinka 6 dnů před mistrovstvím Evropy 2016

Dělal jsem to tak již v juniorských letech a v tomto trendu pokračuji dále, neztotožňuji se s tím, že někdo jede zkusit formu, to je absolutně proti mému postoji k závodění, vždy se chci ukázat jen v TOP formě! Soustředím se jen na jediný cíl v roce a za tím jdu a popravdě si nedokážu představit, jak budu mít TOP formu na 3 - 4 závodech v roce, to jsem se zatím nenaučil. (smích) Navíc závodím v klasické kulturistice, kde jsem omezen váhovým limitem a váhu stahuji vždy na gramy.

Jaký výsledek by pro vás na evropském šampionátu byl úspěchem a jaký naopak zklamáním?

V roce 2013 mi byl výsledek celkem jedno, jen jsem chtěl předvést co nejlepší formu a nezklamat sám sebe, letos pomýšlím na cenné kovy. Touha po tom urvat placku je fakt obrovská. Když budu ve finále, nebudu naštvaný, pokud bude placka, tak budu šťastný, a pokud nebude ani finále, tak budu "naštvaný". (smích)

V přípravě na mistrovství Evropy jste vyměnil klasický kardio trénink za HIIT. Kde jste se k tomuto typu tréninku inspiroval a jak se vám osvědčil?

Četl sem o něm na nějakém webu a také jsem viděl, že ho používá Ben Pakulski, tak jsem ho zařadil. Klasické kardio na tepovou frekvenci mě hodně ždímalo, kdežto HIIT mi nakopne metabolismus, cítím, jak na mě perfektně funguje, ale zároveň mě nějak extra neunaví. Zařazuji sprinty, sprinty do schodů nebo klasický cyklotrenažer.

Bude pro vás mistrovství Evropy vaší jedinou letošní soutěží? Jaké jsou vaše další soutěžní plány?

Na 99 % ano, 1 % si nechávám na Diamond Cup v Žilině, protože tam bude startovat moje přítelkyně a navíc bude deset dní po mistrovství Evropy. Ale uvidím, jak budu s výsledkem na mistrovství Evropy spokojený a kolik bude ještě sil do přípravy. Jinak svou sportovní kariéru bych chtěl zakončit na Světových hrách 2017 v Polsku.

Je někdo, komu byste touto cestou rád poděkoval za pomoc nebo podporu v přípravě?

Doufám, že na někoho nezapomenu. Největší dík patří manželům Borkovcovým a jejich prosperující firmě se suplementy BODYFLEX Fitness za pomoc, co se týče doplňků výživy, Tomáši Pitnerovi a jeho fitku TOPFIT za tréninkové zázemí, určitě chci také poděkovat celé mé rodině, přítelkyni, Oldovi, Jindrovi, Jirkovi, klukům z Brodu a všem, kteří mě podporují a pomáhají mi.


Lukáš Topinka 6 dnů před mistrovstvím Evropy 2016 (fotografie)


Lukáš Topinka 6 dnů před mistrovstvím Evropy 2016 (video)

Zpět na přehled


Jan Páleníček

Vybrané úspěchy:

Malta Grand Prix 2016 - 3. místo v klasické kulturistice mužů
Mistrovství ČR 2016 - 1. místo v klasické kulturistice mužů do 180 cm
Mistrovství ČR 2015 - absolutní vítězství v klasické kulturistice mužů
FitBalance IFBB International Cup 2015 - 3. místo v kl. kulturistice mužů nad 175 cm

Honzo, blahopřeji ke třetímu místu z Malta Grand Prix. Jaká se na soutěži sešla konkurence a jak jste s výsledkem spokojený?

Malta Grand Prix jsem si užil. Vyrazili jsme společně s Jirkou Vilímkem, který soutěžil ve své kategorii physique. Já jsem odjížděl na soutěž s ambicí do první trojky, takže třetí místo pro mě bylo uspokojující. Strategii přípravy jsem řešil těsně před odletem a forma na nedělním galavečeru byla z mého pohledu dobrá, i když jsem byl o půl kilogramu lehčí než před týdnem na mistrovství České republiky. V mé kategorii klasické kulturistiky open nastoupilo pouze pět závodníků, zato s vysokou úrovní připravenosti. Bylo příjemné nechat za zády čtvrtého muže loňského ročníku Olympia Amateur England Antonia Ludovica i čtvrtého nejlepšího účastníka Arnold Classic Amateur 2013 v klasické kulturistice mužů nad 180 cm Henrika Lindha. Škoda, že naši výpravu nedoprovázel nikdo z českých delegátů. Myslím, že soutěžní podmínky nebyly rovné pro všechny české závodníky.

Jaká soutěž byla po organizační stránce?

Jan Páleníček několik dnů před mistrovství Evropy 2016

Soutěž proběhla v neděli od 17. hodiny a vyhlašování se konalo ve 20 hodin. Perličkou bylo šokující zjištění ztráty startovního čísla, na což jsem přišel deset minut před nástupem na pódium. Okamžitě jsem informoval maltského vedoucího závodníků o mé ztrátě, ten vřele odskočil a napsal mi číslo 24 na novou kartičku. Tuto ochotu a vřelost organizátorů hodnotím velmi kladně. Číslo jsem pak našel v kufru závodníka vedle sedícího. No, je třeba si věci řádně hlídat, zvlášť ty důležité pro vlastní start!

Dva týdny po závodech na Maltě vás čeká ještě start na mistrovství Evropy, které by pro vás mělo být vrcholem sezóny. V nedávném rozhovoru pro Ronnie.cz jste se svěřil, že byste se zde rád probojoval do finále. Co vše je podle vás předpokladem pro to, aby se to povedlo?

Ano, evropská scéna je pro mě velkou výzvou. Jsem si vědom, že šampión klasické kulturistiky z mistrovství České republiky nemusí automaticky znamenat favorit na mistrovství Evropy. Dle zjištěných informací bude moje kategorie klasické kulturistiky mužů do 180 cm velmi početná (v roce 2015 čítala 32 závodníků). Úroveň klasiků je o dvě až tři třídy vyšší než na českých soutěžích. Bude oříšek se probojovat přes samotnou eliminaci a pak do vysněné šestky. Mým úkolem je přijít v co možná nejlepší formě. Soustavně se týden po týdnu zlepšuji a ladím detaily. Velkou úlohu v mém projevu hraje volná sestava, kterou si užívám, a prezentací nenechám oko diváka či rozhodčího odvrátit jinam. Mým cílem je ukázat volnou sestavu na mistrovství Evropy!

Na jaře máte náročný program, evropský šampionát pro vás bude představovat už čtvrtou soutěž během několika týdnů. Jak moc se v těchto dnech už hlásí únava?

Jelikož jsem počítal s účastí na této vrcholné soutěži (mistrovství Evropy), tak jsem tomu podřídil i přípravy na soutěže první, tedy mistrovství Čech a mistrovství České republiky, kde jsem startoval takříkajíc z tréninku. Bez samotného odvodnění a velkého laborování s vodním prostředím. Vytvořil jsem si tedy rezervu, kterou mohu aplikovat v těchto důležitých dnech právě na evropském šampionátu. Únava je znát, ostatně bez ní by to taky bylo špatně. Fyzická únava je pro mě také známkou připravenosti.

V přípravě na letošní soutěže jste uvedl: "Kulturistika je někdy zvláštní sport a to, co mi přináší, nedovedu přesně popsat. Někdy ji nenávidím a někdy ji miluji." Co na kulturistice máte rád a co je pro vás tou méně příjemnou součástí vašeho sportu?

Přesně tyto pocity mám i tento rok. Kulturistiku nenávidím i miluji! Začnu neméně příjemnou stránkou kulturistiky (tj. samotného fitness světa) - nikdy není váš výsledek objektivní. Jednou se umístíte "dobře", podruhé "špatně". Opravdová příprava, dlouhodobá nízkoenergetická dieta a kvantum tréninků, zasahuje nemile do pracovního, osobního i rodinného života. To jsou vše výzvy, které mě testují a já je na této cestě plním.

Kdyby to bylo lehké, dělal by to každý. Pro mě nejpříjemnější věcí v kulturistice je samotná prezentace a radost ze soutěžení. Dále si pak více vážím pozávodního cvičení a libuji si v pestrosti výběru potravin.

Je někdo, komu byste chtěl touto cestou poděkovat za pomoc či podporu v závěru náročné přípravy?

Poděkování směřuje přítelkyni Martině, že vždy stojí při mně a podporuje mě v tom, co dělám. Velké díky rodině na Moravě za příliv motivace a pozitivní energie. Zvláště pak mému dědečkovi, který stál na počátku mých sportovních krůčků a vedl je všestranným směrem rozvoje. Z partnerů pro letošní sezónu pak Olomouckému kraji za finanční podporu na mistrovství Evropy. Novému spolupracujícímu partnerovi, olomoucké firmě Šufánek, specializující se na výrobu prvotřídních oříškových másel v České republice.


Jan Páleníček několik dnů před mistrovstvím Evropy 2016

Zpět na přehled


Vojtěch Trnka

Vybrané úspěchy:

Mistrovství ČR 2016 - absolutní vítězství v kulturistice mužů
Mistrovství Čech 2016 - absolutní vítězství v kulturistice mužů
Mistrovství ČR 2015 - absolutní vítězství v kulturistice juniorů
Mistrovství Čech 2015 - absolutní vítězství v kulturistice juniorů

Vojtěchu, blahopřeji vám k úspěchu na dosavadních jarních závodech. Máte za sebou skvělou bilanci čtyř startů na domácích mistrovských soutěžích a čtyř absolutních vítězství. Jaký je to pocit? Počítal jste s tím, že se vám letos mezi muži bude dařit stejně dobře jako vloni mezi juniory?

Děkuji. Popravdě řečeno vůbec nepočítal. Letošní start mezi muži měl být jen takový zkušební. Nasát tu závodní atmosféru, vyzkoušet si pózování a volnou sestavu. Je to tedy velmi příjemné překvapení na začátek sezóny a určitě velká radost.

Nyní je před vámi první mezinárodní soutěž, a to hned mistrovství Evropy, kde nastoupíte jak mezi juniory, tak i v kulturistice mužů. S jakými výsledky byste byl spokojený?

Vojtěch Trnka na mistrovství České republiky 2016
(Foto: Lukáš Machala, Ronnie.cz)

Tak samozřejmě s co nejlepšími. Ačkoliv mezi muže jdu nabrat spíše jen zkušenosti, tam nemám co ztratit. Právě naopak. Mezi juniory se pak bude lámat chleba, takže se pokusím odjet s co nejlepším výsledkem.

Je vám stále pouze dvaadvacet let a máte za sebou už zajímavé úspěchy. Plánujete u kulturistiky zůstat i do budoucna? Pokud ano, vytkl jste si nějaký dlouhodobý cíl, kterého byste chtěl dosáhnout?

Určitě plánuju. Kulturistika mě velmi baví a myslím, že v ní mám alespoň trochu budoucnost. Uvidíme. K dlouhodobějším cílům patří asi hlavně to, abych se pořád zlepšoval. Rád bych se účastnil i nějakých větších soutěží než jen tady u nás.

Přes vaše výborné výsledky jistě platí, že na soutěžních pódiích teprve sbíráte zkušenosti. Kdo vás v přípravě vede v roli trenéra, kdo vám pomáhá s dietou a případně i pózováním?

V přípravě za mnou stojí Štěpán Ginzel. Od diety přes tréninky a pózování. Občas se ujistí u Tomáše Bureše, že mi to nastavil dobře. Tomáš mi v přípravě pomohl i s pózováním, za což mu moc děkuju. Je veliká čest učit se od mistra.

Vím, že pro vás posilování zprvu bylo pouze doplňkem k bojovým sportům. Jak je tomu v současnosti? Najdete si na bojové sporty ještě čas?

To bohužel už ne. Jen na obrazovce monitoru, kde sleduji hlavně MMA a thajský box. Chtěl bych se k tomu alespoň kondičně zase vrátit, momentálně však všechen čas zabere kulturistika a studium. Takže uvidíme, jestli to vyjde, nebo ne.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl za pomoc či podporu v přípravě poděkovat?

Největší dík patří Štěpánu Ginzelovi za to, že díky němu jsem v tomhle sportu tam, kde jsem. Mít v trenérovi zároveň i kamaráda a motivaci, to nemá dnes každý a moc si toho vážím. Dále Verče Szalayové, Tomáši Práškovi, Jirkovi Vackovi a dalším. Oni vědí za co. Svojí přítelkyni za super zázemí a trpělivost. Rodině za podporu. Zkrátka všem, co mi jakkoliv fandí, podporují mě a motivují. Nesmím zapomenout na Fit Pro Czech za pomoc v přípravě, co se suplementace a doplňků ke cvičení týče. Je to od nich veliká pomoc hlavně v závěru přípravy a já jim za to moc děkuji.


Vojtěch Trnka v zákulisí letošních mistrovských soutěží

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

05.05.23:51bodyeee - Ronnie by mohlo natočit s Lukášem videolog, určitě by byl ..+1
05.05.18:57mmichaelveliky - Je fakt borec a dělá čest kulturistice. Takový člověk by m..+1
05.05.16:48bob79 - Takovýhle lidi jako je Lukáš Topinka by měli točit logy a ..+2
04.05.17:38vlkisekk - Topic je dobrej, neni o nem slyset, nehraje si na zadneho ..+3
04.05.17:24jari - Prosím Vás nevíte někdo, co hraje za song v pozadí u rozho..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie