Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Martin Dráb před MS masters 2018

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Mistrovství světa závodníků kategorií masters se koná ve dnech 7. - 10. prosince a třináctka českých reprezentantů tak už odcestovala do španělské Tarragony. Z mužské části výpravy jste měli příležitost nakouknout formou videa do tréninků a příprav kulturistů Zbyňka Ceradského, Jiřího Čermáka, Pavla Formana, Vladimíra Semeráda i Miloše Pavlů, který si zacvičil s naší další reprezentantkou na MS, bodyfitnesskou Máriou Hudec. Kromě kulturistů se do Španělska nachystali také závodníci kategorie physique Roman Hajabáč a Zdeněk Vrána, kteří naší kameře také neunikli.

Posledním z kulturistů, kteří nás letos budou na mistrovství světa reprezentovat, bude Martin Dráb, mistr Evropy z roku 2005, který už má na kontě desítky a desítky soutěží. Ačkoliv se zdálo, že s rokem 2014 svoji závodní dráhu ukončil, letos se na soutěžní pódia vrátil a jen těžko si lze představit úspěšnější comeback. Martin absolutně zvítězil na GP Fitness Brno, BFC Adel Cupu i na GP PEPA Opava. Ačkoliv původně plánoval závodit pouze v Opavě, už o víkendu bude bojovat i o medaile na mistrovství světa. Jak se vše seběhlo, Vám už poví sám v rozhovoru.

jménokategorie
Zbyněk Ceradský kulturistika masters 40 - 45 let do 90 kg
Jiří Čermák kulturistika masters 40 - 45 let do 90 kg
Pavel Forman kulturistika masters 40 - 45 let do 90 kg
Miloš Pavlů kulturistika masters 60 - 65 let do 80 kg
Vladimír Semerád kulturistika masters 60 - 65 let
Roman Hajabáč physique mužů masters
Zdeněk Vrána physique mužů masters


Martin Dráb

Vybrané úspěchy:

GP PEPA Opava 2018 - absolutní vítěz v kulturistice mužů
BFC Adel Cup 2018 - absolutní vítěz v kulturistice mužů
GP Fitness Brno 2018 - absolutní vítěz v kulturistice mužů
GP PEPA Opava 2010 - absolutní vítěz v kulturistice mužů
Mistrovství Evropy 2005 - 1. místo v kulturistice mužů nad 90 kg

Martine, Vy jste velezkušeným závodníkem, který má na kontě desítky soutěží a spousty prvních míst. Pokud jsem správně pátral, před Vaším letošním comebackem jste závodil naposledy v roce 2014. Prozradíte, co tuto pauzu způsobilo a co Vás letos přimělo se na soutěžní pódia vrátit?

Ano, v roce 2014 jsem závodil naposledy v Praze na Olympia Amateur. To měla být definitivně má poslední soutěž. Ztratil jsem motivaci k závodění a mé priority se upnuly na rodinu. Ale životní okolnosti mě vrátily zpět na soutěžní prkna. Potřeboval jsem se na něco upnout. No a co jiného by to mělo být něž závodění, které bylo řadu let součástí mého života.

S čím jste do letošní soutěžní sezóny šel, jak se Vám dařilo na soutěžích a jak jste s tímto vývojem spokojený?

Vzhledem k tomu, že jsem se vrátil víceméně proto, abych si vyčistil hlavu, tak jsem neměl žádné ambice. Prostě jsem se chtěl jen pobavit. No a to se povedlo mírou vrchovatou. Z původně plánovaného odreagování jsem postupem času začínal získávat motivaci a začalo mě to hrozně bavit. Forma gradovala den za dnem a já byl překvapený, jak dobře to jde po tak dlouhé pauze.

Původně jsem plánoval jen jeden start, a to na GP PEPA Opava v kategorii masters. Ale Richard Bilík který je můj kamarád a svěřenec v jednom, mě přemluvil, abych soutěžil už o 14 dní dřív v Brně na Grand Prix. Důležitější pro mě bylo, v jaké formě budu závodit, než samotný výsledek. Ale obojí se povedlo a stal jsem se absolutním vítězem. Na GP PEPA Opava jsem nakonec startoval ve zmiňované kategorii masters, ale také v kategorii muži nad 90 kg. Forma byla lepší než v Brně a nenašel se nikdo, kdo by mě porazil, a já získal cenné vítězství nejen v obou kategoriích, ale opět jsem se stal absolutním vítězem. Z téhle nesmírně prestižní evropské soutěže jsem si absolutní titul odnesl již podruhé. Poprvé to bylo v roce 2010.

Jelikož chtěl Richard startovat i druhý den na BFC v České Lípě, tak jsem ho v tom nenechal a i tam jsem si nakonec připsal absolutní vítězství. Otázka, jak jsem s tímto vývojem spokojený, je téměř bezpředmětná. (smích) Tři starty = tři absolutní tituly! Takže maximální spokojenost. A můj návrat měl být završen. Jenomže hned po poslední soutěži mi zavolal bývalý reprezentant a kamarád Radek Čejka a zeptal se mě, jestli to chci natáhnout až do Mistrovství světa masters. Slovo dalo slovo a společnost Aone Nutrition mi zaplatila veškeré náklady spojené s cestou na MS!

Kdo a kdy přišel s myšlenkou, že byste měl letos vyrazit i na mistrovství světa? Jak se na něj těšíte?

Jak už jsem zmínil výše, tak jsem v plánu nic takového neměl. Nebýt Radka Čejky tak na žádné mistrovství světa nejedu.

Reaguje Vaše tělo teď, když jste věkově již mezi závodníky masters, stejně, jako jste byl zvyklý před lety, nebo je pro Vás příprava v nějakém ohledu náročnější?

Paradoxně mám pocit že mládnu. (smích) Jsem ve skvělé kondici a myslím, že mám životní formu. Kdyby to tak nebylo, na svět bych určitě nejel.

Jak to bude s Vaším soutěžením příští rok? Máte v plánu pokračovat dál, nebo se jednalo o návrat pouze na jednu sezónu?

Měl to být návrat jen na letošní podzim. Jak to bude dál, je ve hvězdách. Vůbec nejsem schopný říct, co bude.

V oblasti kulturistiky a posilovnách se pohybujete spoustu let a vše má svůj vývoj. Je něco, co se v kulturistice nebo třeba v přístupu cvičenců změnilo a co Vy osobně silně vnímáte? Ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu.

Internet světu vládne a to zásadně změnilo dění kolem kulturistiky. Ať v pozitivním, či negativním smyslu. Rozepisovat se kolem toho moc nebudu, ať si každý udělá svůj vlastní názor. Jediné, co k tomu řeknu, je, že jsem rád za to, že jsem závodil v časech té krásné kulturistiky, která ještě v té době nebyla pouhým byznysem.

Je někdo, komu byste chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu ve Vaší přípravě?

Určitě bych chtěl poděkovat Radkovi Přívarovi za prvotní impuls k závodění a také za finanční podporu. Radimu Hložkovi a jeho firmě Under Armour UA75 za kvalitní a krásné oblečení na trénink, ale i na běžné nošení. Radkovi Čejkovi a společnosti Aone Nutrition Czech za pokrytí všech nákladů spojených s mistrovstvím světa. A také za vynikající doplňky stravy. V neposlední řadě chci poděkovat své rodině za podporu.


Martin Dráb na letošních soutěžích a před MS masters 2018 - fotogalerie




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

07.12.20:19th.0th - Hmmm... Dobrej...
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 106 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Valasekjakub123 (21:35) • No moc dobře ví na kterých závodech budou max. 3 v kategorii pak je to jistota. Jako po...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie