Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Závodnice ve fitness a wellness fitness - rozhovory před MS ve fitness 2019

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Bodyfitnessky před MS ve fitness 2019
Naši slovenští sousedé pořádají ve dnech 29. listopadu - 1. prosince Mistrovství světa ve fitness, na kterém se představí i řada Češek. Přímo v kategorii fitness nás bude reprezentovat Lenka Červená, která v ní závodí již 20 let, a jak sama říká, je u nás jedinou dospělou závodící fitnesskou. V rozhovoru, který jsme s ní před MS pořídili, naznačila, co by mohlo vést k renesanci kategorie fitness. Další závodnicí, která se Vám dnes v předsoutěžním rozhovoru představí, je Jana Žitná, která má za sebou úspěšný přechod z bikin do wellness fitness. Co tato změna obnášela, Vám již prozradí sama. Ve stejné výškové kategorii wellness fitness se na MS představí také Nikola Keprtová, kterou jsme pro Vás již vyzpovídali před zářijovou soutěží IFBB Diamond Cup Warsaw FIWE 2019.

jménokategorie
Lenka Červená fitness žen do 163 cm
Jana Žitná wellness fitness do 163 cm
Nikola Keprtová wellness fitness do 163 cm

Lenka Červená

Vybrané úspěchy:

Mistrovství světa ve fitness 2018 - 5. místo ve fitness žen do 163 cm
Beautiful and Strong 2017 - 1. místo v bikiny fitness do 164 cm
EVLS Prague Amateur 2017 - 3. místo ve fitness žen
Mistrovství České republiky ve fitness 2015 - 1. místo ve fitness žen

Lenko, Vy jste jednou z mála českých závodnic ve fitness, kde se hodnotí také sestava. V minulosti jste se zmínila, že s ohledem na hodnocení a riziko zranění již vynecháváte některé náročné, a tudíž nebezpečné prvky. Které z fitness prvků, které se na soutěžích objevují, jsou ty nejnáročnější?

Čaute všichni čtenáři. Řekla bych, že ne jedna z mála, ale jako jediná z dospělých závodnic, která závodí v této kategorii u nás v ČR. (úsměv) Závodím ve fitness 20 let a ne jen v postavě, ale i v sestavě jsem si prošla a procházím vývojem. Posledních 8 let jsem ubrala v sestavách na těžké akrobacii. V podstatě ze třech důvodů. Podmínky (podlaha a prostor), ve kterých kolikrát máme dělat sestavy, byly jak z "gulagu". (úsměv) Druhá věc byla ta, že jsem chtěla ukázat, že fitness sestava nemusí být a nemá být jen o akrobacii, a třetí věc je sloučení dvou předchozích. (úsměv) Plus můj "zrající" věk. (smích) Každá závodnice vnímá náročnost prvků jinak, ale obecně každý prvek, kdy opustíte zemi rukama a nohama a do toho se točíte hlavou dolů, patří k těm nejnáročnějším. Ale každá závodnice dle své výkonnosti vnímá obtížnost prvků po svém. Pro jednu rychlý přemet bude stejně náročný jako pro druhou třeba salto. Záleží hodně na tom, jakou měla nebo neměla závodnice před fitnessem sportovní minulost. Tento rok jsem se rozhodla opět vrátit po těch pár letech k těžší akrobacii, jelikož stávající "lolitkofitnessky" se s tím nemazlí a nechci, když mi to tělo dovoluje, za nimi zaostávat a třeba si tím i škodit. (úsměv) Bylo to dilema, ale tento rok jsem se rozhodla, že celkově přípravu uchopím trochu jinak.

Klasické salto vzad na místě je kousek, který by si v koutku duše přála umět celá řada lidí. Existují nějaké kroky či rady, které by měly ke zdárnému provedení salta vzad vést?

Základ je vůle! Vůle chtít se salto naučit a mít trpělivost při nespočtu pokusů, no a nevzdat to! (úsměv) O ničem jiném to není. Sice každý člověk má jiné předpoklady, jak rychle se salto může naučit, ale pokud je člověk sportovec (o nesportovci, to už by byla těžká polemika), tak je více cest, jak se salto učit. Od toho, že vyhledáte člověka, který je schopen vám pomoci se ho naučit, až po to, že zkoušíte třeba na trampolíně pokusy nebo do vody, popřípadě molitanové jámy, či že vám pomáhá (chytá vás) druhý člověk. No a čím jste mladší, tím to hraje ve prospěch. Jak se říká "starého vola" nové kousky nenaučíš. (smích) Ale tak je to se vším. Čím je člověk starší, neříkám, že to není možné, ale je to o hodně těžší.

Před nedávným MS juniorů jsme tu měli rozhovor s mladou fitnesskou Lucií Dulovcovou, která vzbudila u našich čtenářů velké sympatie. Vy se ve fitness pohybujete již řadu let. Vidíte zde nějaké mladé talenty, které by u nás pomohly popularitu fitness zvýšit?

Více jak půlku mého života se pohybuji v závodním fitness. Talenti ve fitness vždy byli, jsou a budou. Je to jako v každém jiném sportu. Každopádně talent sám o sobě nic neznamená, pokud se nesejde dalších podstatných x elementů. Pokud talent a tyto elementy nejsou vzájemně propojeny a sladěny, tak... No, nic. (úsměv) A to koresponduje zároveň s popularitou fitness kategorie u nás, ale i ve světě. Na jednom nebo pár výborných fitness závodnících nestojí popularita této kategorie, ale na x dalších článcích, a hlavně to nejpodstatnější, jejich vzájemné propojenosti! Lidské tělo taky "nestojí " na srdci nebo mozku, podstata je vzájemná propojenost všech orgánů. Shrnuto a podtrženo, kategorie fitness má více pilířů poškozených, a pokud neopravíme postupně všechny, nebude tato kategorie "fungovat", tedy nebude populárnější.

Považujete za výhodu, že se MS ve fitness letos koná v Bratislavě, nebo máte radši exotičtější destinace, kdy se dá soutěž spojit i s příjemným několikadenním pobytem? Jak snášíte pošmourné české podzimy a zimy?

Výhoda je to ve více směrech, že letošní MS ve fitness pořádá Slovensko. Pro mne ta nejpodstatnější je, že za mnou mají možnost dorazit, vidět mě a podpořit moji nejbližší. To je pro mne vzácnost a moc se z toho těším, jelikož na domácí scéně závody ve fitness kategorii nejsou, a aby se MS nebo ME konalo takto poblíž domova, je taky vzácnost. Takže za tento "svět" jsem velmi vděčna! Nacestováno závodně toho mám za ty roky opravdu hodně a raději už užiji exotiku a příjemný pobyt s přítelem a mým synem než v rámci závodů. Jelikož naše roční období a počasí s ním fungují jako noty na buben, to není žádná novinka, beru to, jak to je. (úsměv) A zbytečně podléhat tomu, že je venku "napikaču", proč? (úsměv) Jsem hlavně celý den zavřená v práci od pondělí do pátku, takže i proto je mi to jedno. A víkendy mně přijde, že celý rok vychází parádně, a ty si pak užívám, takže za sebe jsem spokojená. (úsměv)

Chtěla byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu ve Vaší přípravě?

Mému příteli a všem těm, kteří mi opravdu fandí, každý ví. (úsměv) Všech těchto lidí si moc vážím. A jedno "spešl" DĚKUJI Mirovi Basovníkovi. (úsměv)


Lenka Červená na soutěži Partner Cup 2019 (wellness fitness)

Zpět na přehled


Jana Žitná

Vybrané úspěchy:

Beautiful and Strong 2019 - 1. místo ve wellness fitness
Mistrovství ČR 2019 - 3. místo v bikiny fitness masters
Mistrovství Čech mužů a žen 2019 - 2. místo v bikiny fitness do 160 cm
FFF Cup 2018 - 5. místo v bikiny fitness do 165 cm

Jano, Vy jste dříve závodila v bikiny fitness, letos jste si ale vyzkoušela také kategorii wellness fitness, ve které se představíte i na MS. Změnilo se s rozhodnutím přejít do wellnessek něco ve Vaší přípravě? Hodláte střídat wellness s bikinami i v budoucnu?

Především přeji všem čtenářům krásný, už pomalu předvánoční čas. Do kategorie wellness fitness jsem přešla natrvalo. (úsměv) To, že chci přejít do této kategorie, jsem si uvědomila na jaře 2019 na mistrovství Evropy. Příprava se změnila podstatně, a to především o zvedání větších vah. Prostě se na tréninku víc nadřu. (úsměv)

Jaké tři cviky byste doporučila ženě, která usiluje o větší svalový rozvoj stehen a hýždí?

Za nejdůležitější cviky považuji dřepy s větší vahou, dále legpress a zakopávání. V mém tréninku by se našlo cviků podstatně více. (úsměv)

Považujete za výhodu, že se MS ve fitness letos koná v Bratislavě, nebo máte radši exotičtější destinace, kdy se dá soutěž spojit i s příjemným několikadenním pobytem? Jak snášíte pošmourné české podzimy a zimy?

Určitě jsem raději, že se koná MS relativně blízko, i když mne lákají destinace, jako jsou Spojené arabské emiráty apod. Co se týče sychravého počasí, tak se snažím ho nevnímat a brát ho takové, jaké právě je. Tím, že budu naštvaná, protože prší, si stejně nepomůžu, ba naopak. Jinak v životě miluji slunce a teplo, takže bych nejraději trávila zimu někde v exotice. (úsměv)

V minulosti jste si pochvalovala Vaši spolupráci s trenérem Martinem Novotným. Jak Vaše spolupráce vypadá a jak důležité je z Vašeho pohledu pro závodnici či závodníka mít k dispozici zkušeného kouče?

Spolupráce s trenérem Martinem Novotným od přípravy na jarní sezónu 2019 stále pokračuje a následně jsme se pustili do přípravy na podzim 2019. Být pod vedením právě Martina Novotného považuji za TOP. Myslím, že je velmi důležité, aby si každý závodník, závodnice dobře rozmysleli, kým se "nechají" trénovat, jelikož se dle mého názoru v dnešní době s rádoby trenéry a trenérkami roztrhl pytel. (úsměv)

Chtěla byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu ve Vaší přípravě?

Ano, především právě Martinu Novotnému děkuji za každý trénink a radu. (úsměv) Dále bych ráda poděkovala své rodině za trpělivost v přípravě a všem, kdo mi fandí. Děkuji.


Jana Žitná na soutěži Beautiful and Strong 2019

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie