Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Matěj Belička - rozhovor a forma před IFBB Diamond Cup Malta 2018

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


IFBB DIAMOND CUP MALTA 2018 - 6. - 8. 4. 2018, Malta
Češi před Diamond Cup:
Jiří VacekPetr ŠidloTomáš Koutník • Luboš Kvasnička • David Ulbricht (video) • Michal Makovský (video)
Matěj BeličkaMichal Komosný (video)Antonín MoravecPetr Bílek (video)Margaryta Říčařová
Arleta Krausová • Olexandra Voronina • Vladislava Galagan

Info z Diamond Cup:
z místa děníkompletní výsledky s body

Z Diamond Cup očima závodníků:
P. ŠidloP. BílekM. ŘíčařováM. MakovskýM. KomosnýD. Ulbricht


Antonín Moravec
- rozhovor a forma před IFBB Diamond Cup Malta 2018
Po kulturistovi Jiřím Vackovi a závodníkovi physique Antonínu Moravcovi tu máme dalšího z borců, kteří se chystají na IFBB Diamond Cup Malta 2018. Ve physique mužů do 179 cm se představí Matěj Belička. V rozhovoru jsme se ho zeptali, jak se dostal ke cvičení i jaký má názor na trénink nohou v kategorii physique. Jeho odpovědi už najdete níže. Popřejme Matějovi, ať se z Malty vrátí s pěknými zážitky.

Matěj Belička

Vybrané úspěchy:

BFC Adel Cup 2017 - 7. místo ve physique mužů do 178 cm
Partner Cup 2017 - 2. místo ve physique mužů do 178 cm
Beautiful and Strong 2017 - 2. místo ve physique mužů do 178 cm
Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2017 - absolutní vítěz ve physique

Matěji, jedná se o Váš první rozhovor pro Ronnie.cz. Mohl byste se našim čtenářům krátce představit? Kdy, jak a proč jste začal se cvičením a co Vás pak přivedlo k myšlence sám vystoupit na pódia?

Nejdříve bych rád pozdravil všechny čtenáře a fanoušky Ronnie.cz a poděkoval Vám za uskutečnění tohoto rozhovoru. Jmenuji se Matěj Belička, letos mi bude 24 let a pocházím z Unhoště, malého města nedaleko Prahy. Již odmala jsem byl veden ke sportu, za což jsem velice rád. Nejdříve jsem začal chodit na tenis, karate a později i na další bojové sporty, jako je kickbox nebo MMA. Do posilovny jsem poprvé zavítal již před více než 8 lety, ještě na konci základní školy. Chtěl jsem asi jako každý hubený kluk nabrat nějakou svalovou hmotu a mít nějakou fyzickou průpravu ke zmíněným bojovým sportům. Navštěvoval jsem fitness pouze dvakrát, nanejvýš třikrát týdně a nevěděl ani pořádně, co a jak cvičit. O stravě ani nemluvím, tu jsem ještě nedodržoval žádnou. Ale zhruba před čtyřmi lety jsem definitivně skončil s bojovými sporty a začal se více zajímat o rozvoj těla a výživu. Následně po dvou letech intenzivního cvičení jsem začínal konečně vidět vetší změny ve formování postavy a sledovat závodní fitness scénu. Díval jsem se hodně na YouTube videa závodníků v kategorii physique a říkal si, že bych chtěl také takhle vypadat a zkusit si závodní úroveň. To pro mě byl zlomový okamžik a já se s pomocí mého prvního trenéra Antonína Hodana začal připravovat na jarní sezónu 2017. S podzimní sezónou mi pomáhal výživový poradce a trenér Jan Caha, který mi také předal spoustu užitečných rad.

Jestli se nemýlím, tak Diamond Cup na Maltě bude Vaší první zahraniční soutěží. Proč jste si vybral právě Maltu a jak tuto premiéru prožíváte? Jste nervóznější oproti domácím závodům, nebo je to pro Vás zkrátka jen další soutěž?

Ano, přesně tak, Diamond Cup na Maltě bude má první zahraniční soutěž. Tuto soutěž jsem si vybral hlavně kvůli její lokaci. Byla zde již spousta mých přátel a vřele mi Maltu doporučovali ve všech směrech. Proto je tato soutěž ideální příležitostí vyzkoušet si, jaké to je stát na mezinárodních prknech a zároveň se podívat do pěkného malého státu obklopeného mořem. I když musím přiznat, že jsem poměrně náchylný ke stresovým situacím, naštěstí před těmito závody zatím nervózní nejsem. Bude to asi hlavně tím, že budu závodit již třetí sezónu a vím, co mě čeká. Spíš se již velmi těším a nemůžu se dočkat, až budu stát na pódiu a ukážu formu, na které jsem tak tvrdě dřel.

Jak jste spokojený se svou formou před soutěží a kde jste zaznamenal oproti loňsku podle Vás největší posun?

Asi jako každý závodník s formou spokojený úplně nejsem. Je to krása a zároveň pech tohoto sportu, kdy je stále co zlepšovat a nikdy nebudete úplně spokojeni. Oproti loňsku jsem určitě zaznamenal velký posun vpřed, a to jak v projevu a vystupování na pódiu, tak v kvalitě a tvrdosti svalů. Velkou zásluhu má na tom také nově navázaná spolupráce s Target teamem, konkrétně s Vjačeslavem Vinogradovem, kterého jsem oslovil s žádostí o pomoc na mých prvních mezinárodní závodech.

Myslím, že dnes už pominuly doby, kdy byli závodníci physique obviňováni, že vůbec necvičí nohy. Vím, že řadu závodníků dokonce mrzí, že nejsou šortky kratší a nemohou nohy ukázat. Jak jste na tom s rozvojem nohou Vy a jaký přisuzujete tréninku nohou význam?

Ano, to Vám musím dát za pravdu, že už závodníci physique nejsou tolik kritizování za tzv. "chicken legs". Nohy sice nejsou moje dominantní partie, ale rozhodně jejich tréninku v objemové přípravě nedávám menší význam než ostatním partiím. Na nohách to přeci celé stojí, a pokud má být postava symetrická, je jejich rozvoj základem.

Loni jste byl soutěžně velice aktivní, plánujete to opakovat i letos? Kde Vás všude uvidíme?

Na jaře loňského roku jsem teprve poprvé okusil závodní prkna, ale natolik mě to nadchlo, asi také po dobrých výsledcích, že jsem se rozhodl připravit i na podzimní sezónu. Letos jsem si dal za cíl vyzkoušet zahraniční scénu, tak doufám, že budu stejně úspěšný jako na té české. První závody této sezóny mám tedy na Maltě a další ještě nejsou jisté. Vše se to bude odvíjet až podle výsledku na této soutěži. Ale přemýšlím, že bych se přihlásil ještě na mistrovství Čech, které se koná hned další víkend po zmíněné Maltě. Rád bych se totiž postavil před domácí publikum, aby mě mohli přijít podpořit i přátelé.

Chtěl byste někomu poděkovat za podporu nebo pomoc v přípravě?

Nejprve bych chtěl poděkovat hlavně rodině, která mě podporuje a bez které by to nešlo. Dále přátelům. Ti, kteří to jsou, to ví. V neposlední řadě také Slávkovi, se kterým jsem udělal svoji životní formu, a za jeho cenné rady. Tímto se s Vámi všemi chci rozloučit a držte palce všem českým závodníkům, ať pro Čechy přivezeme co nejvíce medailí.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie