Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Závodníci v klasické kulturistice - rozhovory a formy před IFBB Diamond Cup Milano 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Na nadcházející IFBB Diamond Cup Milano, který se uskuteční 24. - 25. listopadu v Itálii, se chystá početná výprava 28 českých závodníků, kteří budou mít možnost zabojovat o 24 Elite profesionálních karet. Ty by si měli odnést tři nejlepší závodníci v absolutním pořadí každé z kategorií. My Vám naše závodníky mířící do Milána postupně představíme v předsoutěžních rozhovorech a dnes si tak můžete přečíst něco o přípravě a očekáváních klasických kulturistů Tomáše Javůrka a Davida Ulbrichta.

jménokategorie
Tomáš Javůrek klasická kulturistika nad 180 cm
David Ulbricht klasická kulturistika nad 180 cm
Marián Jankovčin klasická kulturistika do 180 cm

Tomáš Javůrek

Vybrané úspěchy:

Danish Open 2017 - 4. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
Sweden Grand Prix 2016 - 6. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
EVLS Prague Amateur 2016 - 8. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
Golem Classic 2015 - 1. místo v kondiční kulturistice mužů + absolutní vítěz

Tome, na jaře jste závodil na mezinárodní soutěži Danish Open, rok předtím to bylo EVLS. Bude teď soutěž v Miláně také jedinou Vaší podzimní soutěží, nebo Vás uvidíme i jinde? Co stojí za tímto Vaším přístupem? Nelákalo Vás v minulosti formu po náročné přípravě zúročit na více závodech?

S EVLS jsem plánoval i dvě podzimní české pohárovky, jenže po špatném výsledku v Praze jsem se rozhodl ihned začít pracovat na slabinách a další závody vynechat. Na jaře před Danish Open jsem absolvoval ještě Sweden Grand Prix, takže rozhodně to není tak, jak možná vypadá, že se chystám pouze na jednu soutěž. Další plány jsem tento rok už neměl a rozhodnutí se připravit na Milán padlo tak trochu kuriózně při moštování jablek u mého kamaráda Petra 6,5 týdne před závodem, který mě z hecu nahlodal a vlastně to i celé zařídil. (úsměv)

Na čem jste se od jara snažil nejvíce zapracovat a jak se to povedlo?

Těch slabin mám samozřejmě víc. Pro mě je důležitá hlavně komplexnost postavy, prostě jak to celé vypadá. Možná největší moje slabina je samotná prezentace na pódiu, a proto jsem vyhledal pomoc u Jany Bendové, která mě cepuje u každé pózy. Dělám maximum, aby byl znát posun, a pevně věřím, že bude.

S jakou váhou plánujete v Miláně nastoupit a jakou máte rezervu vzhledem k maximálnímu váhovému limitu klasické kulturistiky, ve které nastoupíte?

Můj váhový limit je cca 97 kg a myslím, že právě tuto hranici budu pravděpodobně atakovat.

Jak se Vám líbí americké pojetí klasické kulturistiky, tedy kategorie classic physique?

Určitě libí. Vyšší váhový limit dělá z těchto postav právě to, co je na kulturistice krásné. Na co jsem si ještě moc nezvykl, tak jsou plavky. (úsměv)

Máte informace o tom, s jakou konkurencí se v Itálii utkáte? S jakým umístěním byste byl spokojený?

O konkurenci se nezajímám. Je mi jasné, že to bude kvalitou hodně napráskaná soutěž, ale nedřel jsem pro to opět skončit vzadu, chci být ve finále.

Chtěl byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu ve Vaší přípravě?

Poděkovat chci určitě své rodině, skvělé manželce, která mi na každé soutěži dělá 100% servis, posilovně Monster Gym a Hulk Gym Dalibora Hájka, dále pak Janě Bendové za kupu užitečných rad a hlavně kamarádovi Petrovi, který tuhle rychlopřípravu vlastně odstartoval a celé to i zařídil.

Zpět na přehled


David Ulbricht

Vybrané úspěchy:

EVLS Prague Amateur 2016 - 4. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
International Austria Cup 2016 - 4. místo v klasické kulturistice mužů nad 175 cm
Olympia Amateur Spain 2015 - 4. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
Loaded Cup 2015 - 2. místo v klasické kulturistice mužů do 190 cm

Davide, závodíte už řadu let a na soutěžích jste se objevil už jako starší dorostenec. Na které závody nejraději vzpomínáte a proč?

V Čechách nejraději vzpomínám na rok 2013. Zúčastnil jsem se ve třech týdnech celkem čtyř kondičních soutěží. Podařilo se mi vyhrát třikrát za sebou, včetně absolutního vítězství v Krnově, a byl to pro mě v této době zásadní impuls k tomu, abych pokračoval dál v závodění. Následně jsem se zkusil připravit na první zahraniční soutěž. Byl to Loaded Cup 2015 v Dánsku. Sešla se tam skvělá parta závodníků z Čech. Pořadatelsky moc povedená soutěž, což se potvrdilo i v dalších letech. Podařilo se mi v mé kategorii získat druhé místo. Byl to můj první zahraniční úspěch a motivace do dalších závodních příprav. I na tento rok rád vzpomínám.

Pokud se nemýlím, naposledy jste závodil vloni na EVLS. Na čem jste se snažil od minulého podzimu zejména zapracovat a jakou plánujete na Milán oproti Praze závodní váhu?

Ano, minulý rok jsem se zúčastnil EVLS. Je to pro mě docela složitá otázka. Přiznám se, že jsem se po EVLS sám v sobě celkem dlouho sbíral z výkonu, který jsem na EVLS předvedl. Napadalo mě, jestli má ještě cenu závodit. Stál jsem na pódiu s Polákem Ratuzsnikem, který minulý rok zaslouženě vyhrál vše, kde se ukázal. Měl neskutečnou fazónu a ani na EVLS nenechal rozhodčí na pochybách. Dnes už zaslouženě patří do IFBB Elite Pro. Dalšími byli Lumír Štefek s neskutečným svalovým rozvojem a skvěle připravený Maďar Gábor Dénes, který mě také bez problémů porazil. Ztrácel jsem hlavně ve svalovém rozvoji, o který jsem dokázal tradičně přijít v závěrečném odvodnění, ale ani udržení svalového rozvoje by v tomto případě na tyto tři chlapy zřejmě nestačilo. Celkem dlouho jsem si rovnal v hlavě, co dál, protože když jsem viděl, o kolik byli kluci lepší, říkal jsem si, jestli má ještě cenu se o něco pokoušet. Klasická kulturistika jde každým rokem dopředu a uvědomil jsem si, že mi celkem ujíždí vlak a že jestli mám někdy ještě vylézt, je zapotřebí udělat zásadní změny. Od roku 2015 jsem si na medailové umístění nedokázal sáhnout a rád bych to co nejdříve prolomil. Zároveň si uvědomuji vzrůstající kvalitu závodníků a vím, že bude těžké se na mezinárodním poli prosadit.

Chtěl bych patřit ke stabilní špičce ve své kategorii na mezinárodním poli. Jestli je to naivní, nebo reálná myšlenka, ukáže čas. Snad co nejdříve. Rozhodl jsem se pracovat na tom, abych byl zase o kus lepší, a proto se snažím do toho vložit v rámci svých aktuálních možností maximum. Konkrétní závodní váhu plánujeme určitě vyšší. Vždy jsem stál na pódiu s váhou, která byla maximálně 83 - 84 kg. To je v případě, že naměřím výšku 181 cm velmi málo. Můj váhový limit je dle pravidel při této výšce až 89 kg. Pokud bych byl na Diamondu o něco těžší než na EVLS a při větší připravenosti, bylo by to fajn.

Působíte také jako trenér. Neobvyklé je, že máte i vlastní aplikaci "Trenér Ulbricht". Jak funguje a jak se osvědčila?

Na aplikaci se stále ještě pracuje. Proběhl cca měsíční test a je zapotřebí vše vyladit, aby bylo vše přesně podle mých představ. Jsem v tomto ohledu notorický puntičkář a nemám rád, když je něco napůl, proto jsem ji nechal zatím z App Storu i Google Play odebrat. Přes aplikaci mě bude možné komfortně kontaktovat, bude možné plánovat tréninky pro každého klienta zvlášť a dotyčný bude mít své naplánované tréninky vždy u sebe. Nyní mám s klienty tréninkové lekce sdíleny prostřednictvím kalendáře, je to fajn, ale aplikace to posune ještě dál. Do aplikace bude možné zadávat průběh spolupráce ve smyslu dosažených progresů u jednotlivých klientů atd. a notifikace v případě změn v profilu budou samozřejmostí. Veškeré tyto informace mezi s sebou budu mít nasdíleny s každým klientem zvlášť. V této chvíli je ale vše v režii vývojáře.

Aktuálně jsem dostupný na webu trenerUlbricht.cz, kde lze najít veškeré potřebné informace. Update webu je naplánován po Novém roce.

Sledujete i profesionální kulturisty na sociálních sítích nebo na YouTube? Kdo patří k Vašim oblíbencům?

Baví mě dění okolo osobnosti Phila Heatha, je pro mě vždy na Olympii favoritem a v kulturistice velkou osobností a jsem rád, že jsem ho mohl na EVLS poznat osobně. Byl to skvělý zážitek. Sleduji i ostatní profesionály. Posun například Williama Bonaca v poslední době je neuvěřitelný a fandím mu.

Z Čechů profesionálů fandím a sleduji Milana Šádka. Osobně ho neznám, ale líbí se mi obecně jeho přístup k profi kariéře. Umí to a jsem přesvědčený o tom, že je zapotřebí být nejen kvalitní sportovec, ale důležité je umět komunikovat s lidmi a věnovat se jim. To si myslím, že mu jde parádně. Další je Lukáš Osladil. Obdivuji, s jakým neuvěřitelným citem umí se svým tělem pracovat. V rozhovoru řekne, že chce být na Olympii v ještě lepší formě než kdy dříve, a přesně s takovou formou se následně prezentuje. Řekne: "Na další soutěži budu mohutnější," a na další soutěži tomu tak je. Podle mě má cit pro detail, obzvlášť to, jak si dokáže detailně připravit třeba volnou sestavu s tolika prvky, které umí přesně použít v ten pravý moment bez jediného zaváhání.

S jakým umístěním v Miláně byste byl spokojený?

Potřebuji nejdříve porovnání se soupeři v Miláně. Je to pro mě možná něco, jako když jsem začínal. Přeji si úctyhodně obstát na soutěži, ale vlastně pořádně nevím, s čím mohu počítat. Má příprava je teď diametrálně odlišná od předchozích let. Myslím si, že je to lepší než dříve, ale mohu se mýlit. Je těžké odhadovat a moc nechci polemizovat. Výsledek bude takový, jaký má aktuálně být. Každý chce vyhrávat a já si uvědomuji, že stát na bedně na mezinárodních soutěžích není jednoduché, a proto možná cítím, že tam letím s větším respektem než kdy jindy.

Chtěl byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Ano, samozřejmě! Na začátek navážu na mou předchozí odpověď. Jak už jsem uvedl, má příprava se 7 týdnů před Diamond Cupem diametrálně změnila. Může za to mé rozhodnutí nebýt na to úplně sám. Došlo mi, že potřebuji upřímnou a objektivní zpětnou vazbu od odborníka, kterému jsem ochotný věřit. Bylo pro mě důležité, aby člověk, se kterým bych chtěl spolupracovat, měl cit pro plánování a dávkování zejména jídla po čas přípravy. Já jsem totiž bohužel přirozený "sebetrýznič". Bál jsem se vždy najíst a vždy se ukázalo, že to bylo na škodu. Právě proto jsem se ozval Kateřině Kyptové. Nesmírně si vážím jejího přístupu. Oproti ostatním rokům jsem v absolutní psychické pohodě. Někteří lidé, se kterými se stýkám denně ve fitku, donedávna nevěděli, že se připravuji na závody, a mé propadlé tváře přisuzovali spíše nějakým osobním problémům. Vždy mě totiž prozradila podrážděnost, která vyplývala z nespokojenosti vývoje formy a také toho, že jsem byl až zbytečně dlouho v extrémním kalorickém deficitu. Přesně takhle na pohodu jsem si přál vždy v přípravě být. Katka je pro mě neuvěřitelný psychický komfort, užívám si fakt (skutečnost), že už nepotřebuji polemizovat o tom, jestli je lepší v tuto chvíli udělat tohle, nebo tamto, jestli teď dát více sacharidů, nebo méně. Je to jednoduché, trenér naplánuje a já to udělám. Její postupy a přístup mi naprosto vyhovují. Díky, Katko!

V neposlední řadě děkuji všem těm, kteří za mnou dlouhodobě a pravidelně několikrát za týden dojíždějí na cvičení. Bez jejich přístupu bych si závodní výlet do Milána nemohl dovolit. Jedná se o několikaleté spolupráce - Radoslav Pastva, Petra Stuchlíková, Štěpánka Tichá, Jonáš Tichý, Tomáš Brambora a Marcel Martančík. Díky moc Vám všem a díky i těm dalším, kteří ne vždy mohou dorazit!

Dále velké díky těmto přátelům, kteří mi vždy, když jsem v tomto období potřeboval, pomohli se vším, co bylo zapotřebí, a jsem si jistý, že se na ně mohu vždy spolehnout - Jonáš Tichý, Mirek Lelič, Petr Hozman. Díky, pánové!

Teď bych rád vyzdvihnul výkony mé přítelkyně, která je teď s naší šestnáctiměsíční dcerou na mateřské "dovolené". Je to pro ni aktuálně náročné, protože když se zrovna nevěnuji klientům, tak dvoufázově trénuji, a když zrovna netrénuji, tak buď vařím, nebo se snažím trochu odpočívat, a za to bych jí rád poděkoval. Je na domácnost sama, a pokud by mi nedala takový prostor a toleranci, těžko bych to dotáhl do fáze, kdy píši tyto řádky. Jsem zastáncem hesla, že je zapotřebí "vracet nazpět", a těším se, až to budu moci udělat. Nikčo, vydrž mi, prosím, zbývá už jen pár dní.

Pokud by měl někdo zájem sledovat dění na Diamondu v Miláně na mé adrese, tak na Instagramu mě lze sledovat pod nickem "trenerUlbricht" a na Facebooku je to "David Ulbricht". Budu se na Vás těšit. Zdravím všechny a děkuji Ronnie.cz za zájem.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie