Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Informace o pravidlech soutěží
a jejich změnách pro rok 2016

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní


Následující zpráva je převzata z webových stránek Svazu kulturistiky a fitness České republiky.


Opět po roce přichází další drobné změny Pravidel a soutěžního řádu (o těch loňských jsme informovali zde). Letošní novinky nejsou svým způsobem zásadní, týkají se především prezentace závodníků některých kategorií na pódiu. Přehled hlavních změn najdete níže, kompletní znění pravidel pak můžete najít na této stránce. V nich sice „na první pohled“ uvidíte změn více, jedná se ale především o zrušení duplicitních částí, kdy se např. v záhlaví popisu pravidel každé ze soutěžních disciplín opakovaly výpisy jednotlivých výškových/váhových kategorií a podobně (v nové verzi už jsou tyto informace jen ve společném úvodu a pravidla jsou tedy přehlednější).

Nová kategorie masters mužů

Věkové kategorie masters mužů byly až doposud 40-49 let, 50-59 let a nad 60 let. Nově se zavádí kategorie masters mužů nad 65 let, ta je již vypsána v propozicích letošního mistrovství České republiky (více v bodech 1.6 a 1.7 kompletního znění pravidel).

Nové kategorie pro dorostenky a dorostence

Dorostenky (tzn. závodnice do 18 let) mají nově zavedeny kategorie bodyfitness a také bikiny fitness. V dosavadní verzi pravidel byly tyto kategorie jen pro juniorky a ženy, nyní tedy nově budou i pro dorostenky (viz bod 1.8.1). Nově je také zavedena kategorie dorostenců physique.

Nová výšková kategorie physique mužů

Nově se zavádí další výšková kategorie physique mužů, v pravidlech tedy najdete dělení této populární disciplíny na výškové kategorie do 174 cm, do 178 cm, do 182 cm a nad 182 cm (viz bod 1.8.1).

Hlavní a pódioví rozhodčí

S ohledem na postupně zaváděný mezinárodní systém rozhodování, který umožňuje objektivnější posuzování závodníků a o kterém jsme již informovali dříve, se v pravidlech zavádí pojem „pódiový rozhodčí“.

Plavky závodníků v kulturistice a klasické kulturistice

Byla zpřesněna definice plavek u kategorií kulturistiky a klasické kulturistiky mužů (bod 2.2.1). Základní parametry plavek zůstávají totožné jako v minulosti, doslovně jsou vyloučeny plavky z kožených materiálů a též je doslovně zmíněno, že plavky nesmí být zdobené (tyto formulace v pravidlech v minulosti nebyly, nicméně i tak žádný ze závodníků kožené či zdobené plavky nepoužíval - přesto s ohledem na dotazy tímto směrem byla formulace v pravidlech upřesněna).

Zavedeny již avizované změny v pózování v kulturistice mužů

Již v minulém roce jsme informovali, že na mezinárodních soutěžích došlo k drobným změnám v pózování v kulturistice mužů. Jedná se především o upřesnění polohy nohou při některých pózách, kdy v minulosti docházelo k tomu, že někteří závodníci (např. u pózy široký zádový sval zepředu) měli jednu nohu výrazně unoženou, naopak jiní měli nohy u sebe - a těžko se potom porovnával jejich svalový rozvoj, vyrýsování a podobně. Proto se nyní postoje zpřesňují, aby při daných pózách byly polohy nohou shodné (bod 2.5).

Úpravy v pózování fitness a bodyfitness

Ve fitness a bodyfitness všude, kde pravidla popisovala boční pózy jako nejdříve bez vytočení a poté s vytočením těla, zůstává už jen póza s vytočením.

U závodnic bodyfitness se pak mění zahájení finálového kola, kde v minulosti byl příchod všech závodnic najednou na pódium - nyní je nově nástup po jednotlivých závodnicích, které přijdou do středu pódia, předvedou krátce libovolné základní pózy a zařazují se k závodnicím ostatním (tzv. I-walk, viz bod 5.2.4).

U závodnic bodyfitness byla z pravidel odstraněna formulace o nutnosti dotýkat se u čelních postojů minimálně jedním prstem vnější strany stehen (i přesto je ale tento postoj doporučen, protože výrazně pomáhá docílení symetrického vzhledu postavy, naopak paže výrazně zvednuté před tělo na dojmu ubírají - nově je to však na volbě závodnice, jakou polohu paží zvolí).

Upřesnění bot u bodyfitness žen

V dosavadních pravidlech byl popis obuvi u bodyfitness žen s omezením na „lodičky dle vlastního uvážení“ s definovanou výškou platformy (maximálně 1 cm) a podpatku (maximálně 13 cm). Nyní dochází k rozšíření možností, kdy si závodnice sama může zvolit, zdali bude mít boty s uzavřenou nebo otevřenou špičkou (viz bod 5.2.1). Rozměry (maximálně 1 cm platforma, maximálně 13 cm podpatek) zůstávají beze změn.

Upřesnění pózování u bikiny fitness žen

V povinných postojích bikiny fitness žen jsou nově lépe upřesněny polohy paží při provádění póz a také jsou sjednoceny polohy nohou, kdy je nezbytné, aby při čelní a zadní póze byla váha těla na jedné noze a druhá byla unožená do strany (viz bod 6.4).

Také se mění tzv. T-walk (tzn. příchod závodnice do středu pódia, následně do jeho pravé a levé části) na I-walk (příchod závodnice a předvedení libovolných póz pouze uprostřed pódia).

Upřesnění pózování u physique mužů

I u physique mužů dochází k drobným změnám u pózování, kdy je nově lépe definována poloha nohou u jednotlivých póz (viz bod 8.5; např. u čelního postoje místo obou propnutých nohou zůstává propnutá noha jedna, druhá je unožena).

Plná verze pravidel

Výše uvedené změny v pravidlech jsou zapracovány do kompletní verze Pravidel a soutěžního řádu a zveřejněny na www.skfcr.cz/pravidla. I přesto, že kompletní pravidla mají 44 stránek, jednotlivá pravidla ke konkrétním soutěžním disciplínám jsou podstatně kratší - prosíme všechny závodnice a závodníky, aby se s nimi seznámili.

Nejste si jistí? Zeptejte se!

Nezapomeňte, že vždy a za všech okolností platí, že budete-li mít jakoukoliv nejasnost vztaženou k pravidlům, a to ať už těm dosavadním, nebo těm novým, je vždy nejlepší se na ni zeptat s předstihem a získat včas odpověď, než vše řešit až na soutěži - v den, který je pro závodníky tolik důležitý a ve který jsou další starosti zcela zbytečné a velmi nepříjemné. Budete-li tedy mít jakékoliv otázky, můžete nás kdykoliv kontaktovat. Potřebné e-maily i telefonní čísla najdete zde.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

20.03.09:47Ronnie - Protože postavení nohou ovlivní i držení zbytku těla, tzn...
20.03.07:32wondra - Proč tam jako definují postoj nohou???:D
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie