Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Soutěže kulturistiky a fitness
pro podzim 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Seriál článků, jehož pokračování právě čtete, se vztahuje pouze k soutěžím Svazu kulturistiky a fitness České republiky, a tedy i mezinárodní federace IFBB.
Jarní soutěžní sezóna Svazu kulturistiky a fitness České republiky přinesla sedm mistrovských a jednu pohárovou soutěž. Mistrovských klání se zúčastnilo rekordních 397 závodníků, což je o 95 více než v předešlém roce a o 162 více jak v roce 2012 (více statistik v minulém článku). Nyní je před námi soutěžní sezóna podzimní, pojďme si tedy představit, co vše v ní na nás čeká.

Pohárové soutěže

Tradiční pohárové soutěže se budou konat letos na podzim stejně jako v roce minulém tři. Tou první bude v sobotu 18. října Partners Cup 2014 v Čelákovicích, o týden později v sobotu 25. října proběhne Grand Prix PEPA Opava, den poté v neděli 26. října se bude konat Grand Prix Fitness v Brně.

Pohárové soutěže jsou určeny pro všechny registrované závodníky SKFČR (postup vyřízení nové nebo prodloužení stávající registrace zde), kompletní propozice včetně rozpisu vyhlášených kategorií budou publikovány v nejbližších dnech a týdnech. Elektronické přihlášky bude možné jako vždy podávat prostřednictvím svazových webových stránek, a to od chvíle zveřejnění propozic.

Přesný rozpis kategorií vypsaných pro jednotlivé soutěže se teprve dokončuje, předběžně lze ale říci, že kategorie budou velmi podobné jako v minulém roce s tím, že mužské physique bude v porovnání s loňskem na více kláních (v Brně můžete pravděpodobně očekávat kategorie bodyfitness a bikiny fitness, dále pak klasickou kulturistiku, physique mužů a fitness dětí; v Opavě můžete pravděpodobně očekávat kategorie bodyfitness, bikiny fitness a physique žen, kulturistiku, klasickou kulturistiku, kulturistiku masters a physique mužů a fitness dětí; v Čelákovicích pak bodyfitness a bikiny fitness, kulturistiku, klasickou kulturistiku, physique mužů a fitness dětí). Jak ale bylo zmíněno, uvedené kategorie jsou pouze předběžné, definitivní budou zveřejněny v následujících dnech.

Kondiční soutěže

Na podzim na nás ale bude čekat také pět soutěží v kondiční kulturistice, ale i bodyfitness, bikiny fitness a physique. Blok těchto klání zahájí Grand Prix Ostrava, a to v sobotu 15. listopadu, den poté proběhne v nedalekém Krnově Grand Prix Jalex Krnov. O jednom z víkendových dní o týden později se bude konat v Brně tradiční Smartlabs Cup, aby následující týden sezónu uzavřely sobotní Golem Classic v Kutné Hoře a nedělní Grand Prix Ronnie.cz v Březnici.

Kondiční soutěže jsou určeny pro všechny začínající závodníky, ale i pro řadu účastníků dorosteneckých a juniorských kategorií soutěžního jara. Přesné podmínky startu najdete v tomto článku. Elektronické přihlášky bude možné jako vždy podávat prostřednictvím svazových webových stránek, a to od chvíle zveřejnění propozic. Ty vyjdou v průběhu následujících několika týdnů. Na většině klání by měly být vypsány kategorie bodyfitness a bikiny fitness, dále pak kulturistika dorostu, juniorů a mužů, nově přibudou dvě kategorie physique mužů a na některých kláních budou vypsány i kategorie fitness dětí).

Připomeňte si loňské kondiční soutěže z pohledu kamer sportovní televize Sport 5!

Mezinárodní soutěže

Podzim samozřejmě přinese i řadu nejvyšších světových klání, letos povětšinou ve značně vzdálených destinacích. Mistrovství světa juniorů a masters se bude konat od 2. do 6. října v Mexiku, Mistrovství světa ve fitness od 17. do 20. října v Kanadě, Mistrovství světa v kulturistice od 12. do 16. listopadu v Brazílii a konečně Mistrovství světa v klasické kulturistice v relativně pozdním termínu od 12. do 15. prosince ve Španělsku. Přijdou-li Vám některé z destinací opravdu vzdálené, pak nesmíte zapomínat, že se jedná o soutěže mistrovství světa, tzn. o klání s účastí závodníků z mnoha desítek států napříč všemi kontinenty, z čehož i jistá pestrost v místech konání vyplývá (loni se šampionáty konaly na Ukrajině, v Mongolsku, Maroku a také v sousedním Rakousku). Mimochodem, zapomenout nesmíme ani na jediný evropský podzimní šampionát, a to ve fitness dětí, který se bude konat od 24. do 26. října v Maďarsku.

Nejsou to ale jen soutěže mistrovství světa, které podzimní amatérskou soutěžní scénu čekají. V kalendáři najdete postupně nabídku soutěží v bližších i vzdálenějších zemích Evropy, mezi nimiž mohou závodníci vybírat. V tuto chvíli je jistý termín nejvýznamnější z nich, totiž Arnold Classic Europe, který se bude konat od 25. do 28. září ve Španělsku, nepochybně stejně jako v minulých letech ale budou do kalendáře přidány o další soutěže, a to např. v Rakousku, Maďarsku, Bulharsku nebo v Rusku. Uvažujete-li o startu v opravdu netradiční destinaci, pak od 27. do 31. října proběhne druhý ročník Ben Weider Diamond Cupu v Číně.

Zapomenout nesmíme ale ani na třetí ročník soutěže EVL´s Prague Pro, který se bude konat 4. října v Praze. Letošní klání přinese souboje ve třech kategoriích profesionálů (Pro Men’s Open, Pro Men’s 212 a Pro Bikiny), amatérské kategorie na soutěži vypsány nejsou, neboť proběhly v rámci jarní pražské Olympia Amateur Europe.

Pozor na soutěže neschválené

Všechny výše uvedené soutěže jsou soutěžemi Svazu kulturistiky a fitness České republiky, v případě mezinárodních jsou pak pořádány národními federacemi sdruženými pod mezinárodní federací kulturistiky a fitness IFBB. V případě, že byste uvažovali nad startem na jakékoliv jiné soutěži, která je pořádána jinou organizací, pak bez ohledu na to, že ji pořadatel nazve „otevřenou“, „nováčkovskou“ či jakoukoliv jinou, jedná se s největší pravděpodobností o soutěž mimo struktury IFBB, a tedy účast na ní je proti pravidlům SKFČR a IFBB. Je samozřejmě na každém sportovci, kde se rozhodne startovat, měli byste ale vědět, že startem na neschválené soutěži dochází k porušení pravidel SKFČR či IFBB a výsledkem je zákaz startu na jejich soutěžích. V některých případech je sice umožněn návrat do IFBB (SKFČR), i v letošním roce ale musela být odmítnuta řada žádostí o vstup do SKFČR závodníkům, kteří neuváženě porušili startem na některé ze soutěží pravidla a uzavřeli si tak možnost postavit se na pódia řady soutěží uvedených výše.

Závěrem

V roce 2011 startovalo v rámci podzimní soutěžní sezóny v České republice 145 závodníků, o rok později jich bylo 179, v roce minulém pak rekordních 256. Bude letošní rok v tomto ohledu ještě úspěšnější? To záleží i na Vás! Uvažujete-li o startu na soutěži, řadu potřebných informací najdete na stránkách www.skfcr.cz. Avšak v případě, že byste odpovědi na svoje otázky nenašli, můžete kdykoliv kontaktovat sekretariát SKFČR, a to buď e-mailem na adrese sekretariat@skfcr.cz, nebo i telefonicky na čísle 739 788 348. Psát můžete samozřejmě i mně, a to na adresu martin.jebas@skfcr.cz. Vaše otázky mohou směřovat ke konkrétním soutěžím, rádi Vám ale pomůžeme i se základními dotazy ohledně soutěžní přípravy, v mnoha případech jsme v minulosti pomohli nadějným sportovcům zajistit trenéra i vhodnější podmínky pro jejich soutěžní přípravu. Soutěžní sezóna podzimu 2014 se blíží, vstupte do ní aktivně i Vy!



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 163 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie