Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Závodníci v klasické kulturistice - rozhovory a formy před MS mužů 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS MUŽŮ 2017 - 2. - 6. 11. 2017, Španělsko
Češi před MS mužů:
nominace odlet
Jiří KočvaraLukáš TopinkaRadim KolářJan Páleníček (video) • Patrik Herčzík

Info z MS v kulturistice mužů:
z místa děníprezentacekompletní výsledky s body - 3 medaile!

Rozhovory s medailisty, očima:
Jan PáleníčekPatrik Herčzík


Španělské letovisko Benidorm nacházející se asi 500 kilometrů jižně od Barcelony ve dnech 2. až 6. listopadu přivítá letošní ročník Mistrovství světa mužů mezinárodní federace IFBB, na který se vydá také pětičlenná česká reprezentační výprava. Součástí našeho reprezentačního týmu přitom bude i trojice závodníků, kteří se představí v kategorii klasické kulturistiky, a to Jiří Kočvara, Lukáš Topinka a Radim Kolář. S jakými očekáváními právě oni na jih Evropy odlétají, se dnes dočtete v našich předsoutěžních rozhovorech!

jménokategorie
Jiří Kočvara klasická kulturistika do 175 cm
Lukáš Topinka klasická kulturistika do 175 cm
Radim Kolář klasická kulturistika nad 180 cm

Jiří Kočvara

Vybrané úspěchy:

Partner Cup 2017 - 2. místo v kulturistice mužů do 80 kg
Mistrovství České republiky 2016 - absolutní vítězství v kulturistice juniorů
BFC Extrifit Cup 2016 - 1. místo v kulturistice juniorů do 77 kg
BFC Extrifit Cup 2016 - 1. místo v kulturistice mužů do 80 kg

Jiří, od Vašeho prvního mezinárodního startu, který se navíc odehraje hned na mistrovství světa, Vás dělí pouze dny. Těšíte se, hlásí se nervozita, anebo u Vás převládá kombinace obojího?

Moc se na celý výlet těším! Opravdu to bude moje první mezinárodní soutěž, s tím je spojeno i to, že celá ta cesta a vše kolem je pro mě premiéra, jelikož jsem ve Španělsku ještě nebyl a v podstatě i poprvé poletím letadlem. (smích) Takže jsem plný zvědavosti i očekávání. Samozřejmě nějaká nervozita je, ale spíše z toho, aby forma vygradovala tak, jak mám v plánu.

Do sezóny jste vstoupil startem na Partner Cupu v Čelákovicích. Dělal jste před soutěží superkompenzaci, anebo jste šetřil tělo a na pódium si takříkajíc "odskočil z přípravy"?

Partner Cup pro mě byl důležitý hlavně kvůli nominaci na mistrovství světa a kvůli "vytvrzení formy" díky pózování při samotné soutěži. Bylo to čtrnáct dní do vrcholu přípravy a rozhodně jsem to tam moc nehrotil. Superkompenzaci jsem nedělal, jen jsem den před soutěží odsolil a trochu snížil pitný režim.

Jiří Kočvara 5 dnů před Mistrovstvím světa mužů 2017

Vím, že jste na světovém šampionátu původně plánoval nastoupit v kulturistice mužů do 80 kg, nakonec byste se ale měl představit mezi klasiky. Kdy a kde se o tom rozhodlo? Bylo to během nominace, která se odehrála právě v Čelákovicích?

O kategorii klasické kulturistiky jsem uvažoval již před devíti měsíci při rozhodnutí připravit se na mistrovství světa. S mým trenérem jsme však dospěli k závěru, že podle tehdejší formy by asi byla lepší kategorie do 80 kg. Definitivní rozhodnutí jsme s trenérem Milanem Obořilem udělali až na EVLS, kde proběhla kontrola formy, a vzhledem k mojí hmotnosti a výšce bylo jasné, že bych na kategorii do 80 kg byl moc vysoký, a tudíž bych vypadal hodně subtilně. Proto klasika. Budu v kategorii i s úřadujícím mistrem Evropy Lukášem Topinkou a jsem zvědavý, jak si v konkurenci nejen tohoto našeho špičkového reprezentanta povedu.

Bude pro Vás nějakým způsobem obtížné splnit hmotnostní limit klasické kulturistiky?

Bude to hodně těsné. Zatím jsem 1,5 - 2 kg nad limitem. Vše bude záležet na tom, kolik naměřím. Zjistil jsem, že mi výška kolísá v rámci dne i o 1,5 cm.

Na jaký výsledek si před startem na mistrovství světa věříte?

Do každé přípravy jdu s tím být lepší než v té minulé, a pokud se připravuji na konkrétní závody, samozřejmě vždy s tím nejvyšším cílem. Možná se přeceňuji, ale neumím si představit, že bych se na nějakou soutěž (nejen v kulturistice) připravoval s cílem "vyzkoušet si to" nebo "jen se zúčastnit a uvidíme" a tak podobně, a to i když se jedná o světový šampionát. Je to nejvyšší soutěž, jakou může amatérský kulturista vyhrát a já tam s tímto cílem jedu. Jen tak dám do přípravy sto procent.

Skončí pro Vás startem na šampionátu ve Španělsku sezóna, anebo třeba plánujete ještě start na některém z Diamond Cupů, které se odehrají během listopadu?

Mistrovství světa je pro mě v této sezóně poslední soutěž.

Je někdo, komu byste touto cestou rád poděkoval za pomoc nebo podporu v přípravě?

Strašně moc chci poděkovat celé své rodině, která mě každou přípravu podporuje na sto procent. Své přítelkyni za úžasnou podporu, toleranci a to, že si tím vším prochází se mnou. Svému trenérovi Milanovi Obořilovi za veškerou pomoc. Dále skvělým přátelům, klientům i všem, co mě jakkoli podporují a fandí mi. Extrifit Clubu za to, že za ně mohu závodit. E-shopu Fitnessfaktor.cz, který mi nesmírně pomáhá. Firmě BM Group za nemalou finanční podporu do přípravy a prostě všem. Jsem vděčný, že mám kolem sebe takové lidi a žene mě to vpřed. Děkuji.


Jiří Kočvara 5 dnů před Mistrovstvím světa mužů 2017

Zpět na přehled


Lukáš Topinka

Vybrané úspěchy:

Mistrovství Evropy 2017 - 1. místo v klasické kulturistice mužů do 175 cm
Mistrovství Evropy 2016 - 6. místo v klasické kulturistice mužů do 175 cm
Mistrovství světa 2009 - 1. místo v klasické kulturistice juniorů
Mistrovství světa 2008 - 1. místo v klasické kulturistice juniorů
Mistrovství Evropy 2007 - 1. místo v klasické kulturistice juniorů

Lukáši, nacházíte se v pro Vás nezvyklé situaci, když po jarní části sezóny budete závodit i na podzim. Kdy jste se pro start na mistrovství světa rozhodl? A pomohl k této Vaší volbě vydařený start na mistrovství Evropy?

Ano, je to pro mě neobvyklé, protože vždy dělám jenom jeden vrchol za sezónu, ale letos budou dva. Naposledy jsem závodil v jarní i podzimní sezoně v roce 2006. (úsměv) Svoji účast na mistrovství světa jsem dlouho zvažoval, ale nakonec jsem se rozhodl někdy kolem července po dovolené v Egyptě. V rozhodování určitě přispěl fakt, že jsem Evropu vyhrál a budu tak aktuálně v paměti rozhodčích.

Lukáš Topinka v přípravě na Mistrovství světa mužů 2017

Bylo pro Vás příprava na mistrovství světa v něčem jiná právě proto, že se na závody chystáte už podruhé v sezóně? Šlo to lépe, anebo naopak třeba hůře? Musel jste udělat nějaké změny?

Řekl bych, že to šlo zhruba nastejno jako na jaře, dal jsem tělu co nejvíce odpočinku, jak jen to šlo, a tělo reagovalo překvapivě dobře a chovalo se, jak jsem potřeboval. Jediné, co mě opět trochu trápí, je hmotnost, aktuálně mám ještě 2 kg do váhového limitu, takže se budu muset ještě potrápit. Žádné větší změny jsem neprováděl.

Nemůže chybět tradiční otázka předsoutěžních rozhovorů. S jakým výsledkem budete spokojený?

Na mistrovství světa odjíždím s jasným cílem a to je zisk jedné z medailí. Každý jiný výsledek bude zklamáním.

Budete se ve finální přípravě těsně před soutěží držet toho, co se Vám osvědčilo v minulosti, anebo co se týká superkompenzace chystáte nějaké změny?

Přesně tak, není co vymýšlet, za ty roky mám vyzkoušeno, co mi sedí a co naopak zase ne, takže to bude hodně podobné jako na jarním mistrovství Evropy.

Překvapíte letos ještě nějakým dalším soutěžním startem, anebo po účasti na světovém šampionátu už bude následovat odpočinek?

Ne, po mistrovství světa mě bude čekat už jen odpočinek. (úsměv)

Komu patří Vaše poděkování za pomoc nebo podporu v této přípravě?

Nejvíce samozřejmě mé přítelkyni, celé mé rodině, kamarádům a všem, kteří mě podporují, firmě Bodyflex Fitness za doplňky výživy, TOPFIT za tréninkové zázemí a mému vedoucímu, který mi dal na poslední chvíli dovolenou. (úsměv)


Lukáš Topinka v přípravě na Mistrovství světa mužů 2017

Sportovní kariéru Lukáše Topinky můžete sledovat také prostřednictvím
jeho kanálu na YouTube, kam pravidelně vkládá videa z přípravy.

Zpět na přehled


Radim Kolář

Vybrané úspěchy:

FFF Cup 2017 - 5. místo v kulturistice mužů do 80 kg
Mistrovství České republiky 2017 - 3. místo v kulturistice mužů do 90 kg
Mistrovství Čech 2017 - 1. místo v kulturistice mužů do 90 kg

Radime, závodíte teprve od letošního jara a na naší scéně tak patříte k novým tvářím. Přibližte, prosím, našim čtenářům, co Vás ke kulturistice přivedlo a co se pro Vás stalo impulsem vyzkoušet si závodění?

Zdravím Vás i čtenáře Ronnie.cz. Ano, máte pravdu, jarní soutěže byly moje první závody. Zúčastnil jsem se mistrovství Čech, kde jsem získal v kategorii do 90 kg 1. místo. Dále jsem se nominoval na mistrovství České republiky, kde jsem získal opět v kategorii do 90 kg 3. místo. Mou poslední jarní soutěží byl FFF Cup v Rakovníku, kde jsem získal v kategorii nad 90 kg 5. místo. Ke kulturistice mě přivedlo to, že jsem si chtěl vyzkoušet dietu v kombinaci s motivací od ostatních závodníků a přátel. Jelikož jsem cvičil už 6 let, tak jsem se rozhodl připravit na závody a vyzkoušet si to. Zvolil jsem si kulturistiku, protože se mi líbí mohutná vyrýsovaná těla.

Radim Kolář 7 dnů před Mistrovstvím světa mužů 2017

Po účasti na několika domácích soutěžích je před Vámi nyní start na mistrovství světa. Co od šampionátu očekáváte a s jakým cílem se do Španělska vydáte?

Jelikož je to moje první soutěž v zahraničí a ještě k tomu největší, kterou může amatérský kulturista absolvovat, do Španělska jedu s cílem získat zkušenosti. Chci se hlavně porovnat s ostatními závodníky z celého světa, abych se mohl zlepšovat a zdokonalovat svoji postavu. Od šampionátu očekávám obrovskou konkurenci, nicméně nedělám si z toho hlavu a do přípravy jsem dal všechno. Chci se ukázat v co nejlepší formě.

Pokud se nemýlím, pak byste v Benidormu měl nastoupit v kategorii klasické kulturistiky. Kolik pro Vás činí hmotností limit? Vejdete se do něj bez potíží?

Ano, jak jsem již zmínil, jarní soutěže jsem odzávodil ve váhové kategorii do 90 kg, nyní si chci vyzkoušet kategorii klasické kulturistiky. Závodit budu v nejvyšší kategorii a tou je klasická kulturistika nad 180 cm. Moje výška je 183 cm a váha musí byt maximálně 91 kg, ale nemusím se ničeho bát, protože moje váha aktuálně je 86,5 kg, takže váhový limit splním s rezervou.

V čem byste byl rád, aby na šampionátu byla Vaše forma jiná nebo lepší proti té z jarních soutěží?

Chci se hlavně ukázat v co nejlepší formě. Doufám, že vyrýsovanost a pózing budou lepší než na jarních soutěžích. To je můj cíl, na který jsem se soustředil. Dále chci oslnit porotu svojí symetrií a ukázat své hlavní přednosti, kterými jsou úzký pas, široká záda a ramena.

Platí, že v kulturistice zkušenosti stále spíše sbíráte. Máte trenéra? Kdo Vám pomáhá s tréninkem, dietou či pózováním?

Ano, zkušenosti teprve sbírám, proto jedu na mistrovství světa, kde bude obrovská konkurence. Trenéra mám. S tréninkem, dietou i pózováním mi pomáhá nejlepší člověk, trenér, mezinárodní rozhodčí a hlavně předseda SKFČR pan Vjačeslav Vinogradov. Jsem nesmírně rád, že mě připravuje právě on. Právě pan Vinogradov mi pomohl zdokonalit všechno, co jsem dělal špatně.

Je někdo, komu byste chtěl touto cestou poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Na prvním místě jsou dva lidé, kterým chci strašně poděkovat. Panu Vinogradovi za jeho pomoc v mé přípravě, za to, že mi se vším pomáhá a udává mi správný směr. Dále chci poděkovat své přítelkyni, která musela se mnou vydržet celou dietu a která mi pomáhá všechno zvládnout. A ještě své rodině, přátelům, kteří mě podporuji, a samozřejmě Ronnie.cz za rozhovor.


Radim Kolář 7 dnů před Mistrovstvím světa mužů 2017

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 172 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie