Reklama:

František David: rozhovor a aktuální forma před Mistrovstvím světa juniorů a masters 2011

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


Češi před MS juniorů a masters:
Milan ObořilJana ČernovskáMichaela PodneckáBarbora Černáková
František DavidMichal Šidík • Jana Bendová • Renata Richterová • Vladimír Štěpánek
odlet české výpravy

Info z MS juniorů a masters:
telegraficky medailové žně! - 2x zlato, 3x stříbro, 1x bronz!
kompletní výsledky s body

Z MS očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Míši Podnecké + rozhovor
Milan ObořilJana ČernovskáB. Černáková


"Není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!"
František David

Toto interview bylo domluveno již dlouho dopředu. Cílem bylo udělat minirozhovor těsně před odletem na mistrovství světa, na kterém bude František David obhajovat svůj titul v kategorii masters v klasické kulturistice. Na místo určení dorazil na minutu přesně. Spokojenost s formou, průběhem přípravy a jeho dobrá nálada byly dobrými základy k povídání. Posuďte sami…

Františku, je to skoro přesně 100 dní, co jsme spolu seděli a probírali začátek přípravy na svět. Soutěž se uskuteční o tomto víkendu ve Španělsku. Jaké ty 3 měsíce byly?

Šlo to. Vlastně to šlo velmi dobře. Hlavním cílem bylo zachování tréninkových vah, což se mi 100% podařilo. V tomhle jsem jako beran, neustoupím ani o půl kila a ani o jedno opakování. Vše jsem směřoval a směřuji k váze 72 kg, ve které budu obhajovat titul. Začínal jsem na zhruba 80 kg a udělal jsem si tréninkový plán s cílem udržet svalovou hmotu a pouze shodit tuk. Resp. použít jej jako zdroj energie.

Naposledy sis s dietou příliš starostí nedělal, co nyní?

Nepodcenil jsem nic a mám za sebou na své poměry velmi přísnou dietu. Maso a rýže na 100 způsobů, řekl bych. To je moje úspěšná formule. (smích)

Jak vypadal jídelníček?

Od rána hladovka do té půl jedné, jedné hodiny a pak už v podstatě jenom rýže, maso a zelenina.

Jaké maso?

No, kuřecí prsa já moc nemusím, takže hlavně kuřecí stehna a ta jsem prokládal buď hovězím, nebo vepřovým. Vepřové maso moc dobrou reputaci mezi kulturisty nemá, ale já jsem jeho zastáncem. Dával jsem hodně vepřovou kýtu. Ta, když se dobře udělá a vysuší, je to hodně podobná krůtímu. Vyzkoušel jsem si, že i na vepřovém lze udělat formu. Je třeba se toho nebát a zkusit si to a pak teprve hodnotit.

Já i k těm rozdílným typům masa přistupoval trochu jinak. Když jsem měl pocit, že mi jde síla dolů, že se nějak necítím, tak jsem vynechal kuřecí a poslal tam hovězí, nebo i to vepřové a tělo se opravdu nakoplo.

Vlastník domu, ve kterém bydlíme, prováděl předem neplánovanou a náročnou rekonstrukci, která probíhala měsíc, a kuchyň se nedala téměř vůbec použít. Často jsem tedy končil na rýži s masem u Vietnamců a vysvětloval jim, že potřebuji pouze suchou rýži, pouze určité odřezky masa, že nechci ty jejich sójové omáčky, glutamany a tak. (smích) No ale, dalo se. Každou nenadálou situaci je třeba brát jako realitu života a vyjít z toho vítězně. Nemá smysl se na něco vymlouvat. Tyhle nestandardní situace si naopak dovedu v hlavě otočit jako mentální výhodu a posílení na vytyčené cestě za svým cílem.

Jak bys zhodnotil svou formu teď - pár dní před závody?

Vloni jsem měl problémy se do své kategorie dostat díky tomu kiksu, který pořadatelé udělali, a musel jsem na poslední chvíli velmi shazovat. Teď to bylo postupné, takže jsem s formou skutečně spokojen. Celá příprava byla dobrá, byl jsem zdravý a ani jednou jsem nemusel řešit nějaké nachlazení nebo chřipku, které člověka vždycky hodí trochu zpátky.

V posilovně mám kamarády, kteří mě znají léta, jsou ke mně upřímní a jsou mými dobrými kritiky. Všichni se shodují, že za poslední 3 roky vypadám nejlíp. Tak věřím, že to vydrží až do vyhlášení vítěze.

A co kritici doma?

(smích) Ano, největšího kritika mám doma v podobě své přítelkyně. Občas mě teda dovede pořádně vytočit, ale na druhou stranu to vždy beru velmi vážně, a pokud vidí nedostatky, tak mě to v první chvíli trochu štve, ale řeknu si, že na tom něco bude, a makám na jejich odstranění.

Dával jsi nějaké kardio?

Žádné kardio. Zato jsem dával tří až čtyřhodinové tréninky, to pak není potřeba kardio pro spalování tuku. Teď v pátek jsem měl poslední těžký trénink a následující tréninky až do soutěže budou nekonečně dlouhé série s lehkou váhou s cílem co nejvíce vyčerpat glykogen z těla. Čím více člověk odčerpá, tím lepší je reakce těla na následné nacukrování, protože tělo si začne okamžitě tvořit zásoby energie.

Jak tedy bude vypadat následující týden před soutěží, co se týče stravy? (Rozhovor proběhl v neděli 20. 11.)

Víceméně klasika, alespoň moje klasika. Je to tak trochu alchymie. Následující dny, tedy pondělí, úterý a středa, to budou jenom bílkoviny, možná trochu zeleniny. Já začnu cukrovat až relativně pozdě, naplno až v pátek večer po vážení. Cukrovat tedy budu hlavně přes noc. Svaly se pak objemově zvětší a tvarům dodají plnost a reliéf. V hlavní roli budou rýžové chlebíky, klasická rýže má totiž spousty vody, což je nežádoucí. Tělo si ve fázi cukrování bere energii zpátky a ukládá glykogen. Je to docela příjemný pocit, protože člověk skutečně cítí, jak mohutní, jak se objemy zvětšují.

Před finále pak budu mít další možnost cukrovat, takže ta forma bude doufám vrcholit s každou další hodinou.

Jak probíhala příprava volné sestavy? Byla vůbec nějaká?

Já na toto moc nejsem. Jsem člověk, kterému pózování není až tak cizí, a tak jsem žádnou přípravu nedělal. Skutečně nevím, jaké konkrétní pózy a v jakém pořadím tam dám. Muziku už vybranou mám, to ano. Bude to švýcarská skupina Gotthard, kterou mám osobně velmi rád a to je pro mě důležité. Ale že bych měl v hlavě sestavu, kterou tam rozbalím, to ne. Preferuji klasické a elegantní pózy a nejsem příliš fanda těch gorilích póz zepředu. Raději ukazuji komplexní rozvoj, pózy zboku, zádové pózy a podobně. Ale pokud někdo pózovat fakt umí a natrénuje to, pak klobouk dolů a dovedu to ocenit. Napadá mě Vince Taylor a jeho robot - to bylo neskutečné.

Jak náročná byla příprava po stránce zdravotní a… co si budeme povídat, sponzory zrovna zavalen nejsi, i po stránce materiální?

Začnu od konce, velmi rád a ze srdce bych chtěl touto cestou poděkovat firmě Q-Elektrik, jmenovitě Jardovi Ježkovi, a také jedné mé klientce paní Ireně Greplové, která má firmu úklidových služeb. Tito lidé byli jediní, kteří mi finančně přispěli na přípravu. Vše ostatní jsem si platil sám a vůbec to není levná záležitost. Pokud by bylo těch peněz o trochu více, určitě by byla i lepší příprava, lepší maso, doplňky a všechno se vším. Ale nestěžuji si, to určitě ne. Jsem velmi vděčný, že se našel alespoň někdo, kdo mi věřil a přispěl na přípravu.

No a co se týče zdravotní stránky, tak to jde. Není to 100%, ale dá se to. Delší dobu mě pobolívá rameno, ale po tolika letech cvičení je to celkem logické. (smích) Musím však dodat, že jsem to vždycky udělal tak, že počet opakování ani váha činek tím neutrpěly. Vždy jsem to pořádně rozcvičil.

Pokud tvůj trénink trvá 3-4 hodiny, což je opravdu extrém, kolik sérií vlastně dáváš na partie?

Ani přesně nevím, ale třeba teď jsem jel nohy a začínám předkopáváním s jednou cihličkou, která má 5 kg. Pak přidám další na 10 kg a postupně to dám až na 40 kg. To je samo o sobě 8 sérií a pořád se bavíme o rozcvičovacích sériích. Pak přidávám větší váhy a dám třeba 12, 10, 9 a 8 opakování. Takže nějakých 12 sérií jenom předkopávání. No a pak jdu na dřepy. Začnu s osou, pak přidám 5 kg, 10 kg a jedu podobně dlouhou pyramidou. Končil jsem na 120 kg s 20 opakováními a pak dolů až na 8. Poté jedu legpress a ještě něco dalšího. Já nikam nespěchám a i díky tomuto přístupu mohu cvičit tak, jak cvičím, i po padesátce. Síla mi rozhodně neubyla a chuť tvrdě dřít teprve ne.

Pořád cvičíš sám?

Ano, cvičím sám. Na baru ale dělá můj dobrý kamarád Mirek, bývalý vzpěrač, který tohle všechno prožívá se mnou, povzbuzuje mě a je i dobrým kritikem. Pořád mě přemlouvá, ať jdu do kategorie 80 kg. Což o to, zkusil bych to rád, ale to je potřeba jíst mnohem více masa a všeho a tohle stojí peníze. Tělo by chtělo růst, ale brzdím ho stravou.

Jak bude probíhat cesta na soutěž do Španělska?

Z Ostravy odjíždím ve čtvrtek, asi vyzkouším nový RegioJet. Odpoledne je sraz na letišti a letíme do Barcelony. Večer se tedy ubytujeme a vážení je v pátek večer, což mi vyhovuje - budu mít relativně dost času na případné doladění váhy, pokud bude rezerva na váze, tak ještě docukrovat.

Franto, vím, že se ptám zbytečně, ale musím. S jakými cíli na svět jedeš?

Jedu obhajovat, to je jasná věc. Nechci, aby to znělo namyšleně, ale už mám něco za sebou a motivací pro mě určitě není účast ve finále. Když člověk začíná, pak i finále může chutnat jako vítězství, ale já mířím jedině na zlato. Není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!

Pěkný konec. Díky, Franto, za povídání a držím palce, ať je to obhajoba. A s rezervou.

Taky děkuji. Věřím, že nezklamu a obhájím titul. Děkuji všem za podporu, kterou dostávám. Opravdu si toho velmi vážím.


František David - aktuální forma před MS juniorů a masters (20. 11. 2011)



Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

24.11.11:06regi09 - pro HaToRi. jasan až brzy odpoledne. Jde o klasický tzv. k..
24.11.09:23HaToRi - zacne davat sacharidy az odpoledne....? to me zarazilo pac..
24.11.01:10regi09 - na lidového vypraveče jsem přímo u zdroje se ptejte co vám..
23.11.21:38BackyW - No nevím jestli nemá dvojníka ale v některým článku je že..-2
23.11.21:26johny c - souhlasím s honzou...podle mě je to lidovej vypravěč...-1
23.11.21:04Veros - Já ho dost obdivuji,zase jsem si zakroutil hlavou nad tím ..
23.11.20:54Marcus81 - 20 let *1*
23.11.20:52Marcus81 - Hodně dobrá forma, když se na něho podívám, tak jsem rád, ..+2
23.11.19:57guruhonza - forma skvělá! ale krom tý formy mu nic nevěřím =)
23.11.18:13Daniel Hill - hladovka :D 3-4 hod. treninky *1* skoro neji a forma dobrá..+2
23.11.14:58Corn3r - To je chlapík!!! Hodně štěstí...+2
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínVýsledky tipovací soutěže: Wings of S...
Majka (11:31) • Píšu e-maily, ale že jste to Vy, můžete rovnou na redakce@ronnie.cz. :) Nezapomeňte tel...
magazínGP Ostrava 2019 - fotogalerie
Zodiak411 (11:05) • S tím gynem je to diskutabilní. Někdy postihují a někdy ne. Ale osobně si myslím, že po...
magazínVýsledky tipovací soutěže: Wings of S...
Zodiak411 (10:32) • Děkuju moc za ceny :) Jsem rád, že mi tip konečně vyšel po dvou letech :) Chtěl bych se...
magazínGP Ostrava 2019 - fotogalerie
xroll (10:17) • A pokud by si nechal gynekomastii odstranit bylo by to ok? Ne každý kdo sype má gynekom...
magazínGP Ostrava 2019 - fotogalerie
ezio (09:00) • Absolutní vítěz kondiční kulturistiky s gynekomastií? rozhodčí a pořadatelé by se měli...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra