Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Zbyněk Ceradský - rozhovor s dvojnásobným medailistou MS 2022

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS MUŽŮ 2022 - 3. - 6. 11. 2022, Španělsko
Češi před MS mužů (MS mužů, masters mužů):
Tomáš Svoboda (video)Zdeněk Piekarz (video)Tomáš Mach (video)Zbyněk Ceradský (video)Pavel Vacek (video)Jan Tomášek (video)Jiří Chládek Petr FricPatrik Šerý Michal Kropáček (video)
Před MS mužů:
nominace
Info z MS mužů:
kompletní výsledky s body - 3 medaile!
Women´s World Cup - výsledky - 5 medailí!
Rozhovory s medailisty, očima:
P. ŠerýZ. Ceradský

Na Mistrovství světa mužů, které se konalo ve dnech 3. až 6. listopadu v Santa Susanně, dostali možnost zabojovat v mezinárodní konkurenci o co nejlepší umístění jak závodníci z mužských kategorií bez rozdílu věku, tak borci kategorií masters. Českou republiku zde reprezentovalo devět závodníků, z nichž si vůbec nejlépe vedl Zbyněk Ceradský, kterému parádní forma vynesla zlato v kulturistice mužů do 90 kg a bronz v classic physique, v obou případech ve věkové kategorii 45 - 49 let.

Jak Zbyněk mistrovství světa hodnotí, jaké nováčkovské chyby se před soutěží dopustil, jak na pódiu prodal vylepšené hýžďové svaly a kolik kilo už má po soutěži nahoře? To Vám už usměvavý majitel posilovny Muscle Factory Březnice sám prozradí v rozhovoru, který jsme s ním po mistrovství světa pořídili.


Zbyňku, loni to bylo na MS zlato a bronz v classic physique a kulturistice masters do 90 kg, letos sis medaile ve stejných kategoriích prohodil. Do jaké míry sis před soutěží myslel, že z toho budou znovu medaile? Věřil sis letos víc na kategorii classic physique, nebo na váhovku?

Srdečně zdravím čtenáře magazínu Ronnie.cz. K daným otázkám, na šampionáty této úrovně odjíždím vždy jen s přáním umístit se ve finálové šestici a nezměnilo se to ani po těch posledních, relativně úspěšných letech. Přeci jen je vždy lepší být mile překvapen než nepříjemně zklamán… (úsměv)

Vloni jsem v classic physique zvítězil, takže ano, to byla ta kategorie, ve kterou jsem doufal víc. Na devadesátku jsem už příliš vysoký, a pokud jsou tam borci o půl hlavy menší, mají logicky mnohem více svalové hmoty. Letos jsem měl zase obrovský kus štěstí, že Verdiyev i Skryplonek nebyli dotažení, což mi hrálo do karet. Ale i tak jsem až do poslední chvíle ve vítězství nedoufal a při vyhlášení trnul, jak to dopadne! (úsměv)

V classic physique už letos do mé věkové kategorie poskočil i Peťo Tatarka, takže o vítězství už nemohla být řeč! (smích) Navíc jsem udělal nováčkovskou chybu. Před samotným startem jsem, byť jen trochu, jedl a pil a s naplněným břichem se vakuum pořádně udělat nedá, takže na pódiu to bylo hodně znát. Sypu si popel na hlavu a je to hořké poučení pro příště! Zda by to však pomohlo k získání stříbra, je ve hvězdách a jsem moc rád i za tu bronzovku. Koneckonců v classic physique jsem v životě startoval pouze třikrát a skóre mám všechny tři barvy medailí z MS… (úsměv)

Zmiňoval jsi, že loni tě vítězství, i když to bylo zlato z MS, vzhledem ke slabší konkurenci až tolik netěšilo. Jsi v tomhle ohledu letos spokojenější? Byla konkurence silnější?

Ano, vloni opravdu nebylo moc co poměřovat. Letos, jak už jsem psal o několik řádků výš, to bylo o něčem jiném. Petr je opravdu neuvěřitelný talent a jsem rád, že i letos jsem skončil na pomyslných stupních vítězů.

Každý závodník se snaží rok od roku zlepšovat a ty ses tentokrát mimo jiné rozhodl více zaměřit na hýžďové svaly, které jsou hlavně ve váhové kulturistice a kvůli menším plavkám více vidět. Jakým způsobem jsi je v tréninku zařazoval a jak jsi spokojen s výsledkem? Vyplatilo se a byl na pódiu vidět rozdíl?

S hýžďovými svaly bojuji celou svou soutěžní kariéru! Kdyby mi šel ten zadek stejně lehce jako břicho, byla by to pohádka! (smích)

Letos jsem se mu zkusil pověnovat trochu víc a krom pěti běžných tréninků na základní svalové partie jsem ve zbylých volných dnech zařazoval krátké, půlhodinové až čtyřicetiminutové tréninky zaměřené právě na hýžďové svaly.

Rozdíl byl, myslím, znatelný, nicméně ani zdaleka se nepřiblížil mojí představě o tom, kterak bych chtěl, aby to vypadalo! (smích)

Zbyněk Ceradský v kulturistice mužů masters od 45 do 49 let do 90 kg

Máš nějaký konkrétní cíl, co zlepšit, také pro příští sezónu?

Otázkou spíš je, zda ta příští sezóna bude… ale to říkám každý rok. (úsměv) Ne, myslím to tak, že v téhle dnešní hodně podivné době nelze nic moc plánovat, natož řešit, co bude za rok. Zkrátka budu cvičit stejně jako posledních třicet let (smích) a až to přijde, uvidíme…

Vzpomínky na konkrétní soutěž může ovlivnit také spousta věcí mimo pódium, ať už je řeč o cestě, organizaci soutěže, časovém harmonogramu, nebo třeba stahování váhy. Šlo v tomhle ohledu letos na MS všechno hladce, nebo se objevila i nějaká nepříjemnost?

(…)

Stahování váhy je vždy ne příliš příjemná věc. Letos to bylo v poklidu, nemusela být ani vana, ve středu jsem při prezentaci navážil s půlkilovou rezervou (tedy 88,5 kg) a na pódiu jsem v pátek stál s necelými 92 kily.

Organizace soutěže, ubytování i stravování je zde vždy (tedy alespoň v mých očích) bezchybné, i prezentace byla letos bez čekání. Jen v neděli v classic physique jsme byli v harmonogramu jako druhá kategorie, ale z nějakého důvodu jsme šli až jako pátí nebo šestí, takže o cca dvě hodiny později. Ale s tím toho nikdo moc nenadělá, takže nezbývá než se obrnit trpělivostí a čekat.

Trochu mne ale zamrzel přístup našeho svazu, nicméně špinavé prádlo se pere v soukromí, takže to zde rozebírat nebudu...

Jak to máš po ukončení sezóny s jídlem? Najíždíš na mód "co hrdlo ráčí", nebo se snažíš, aby váha příliš rychle nevyskočila?

Každý rok si říkám, že musím pozvolna, že to vydržím, ale pokaždé jsem jak utržený ze řetězu, takže v době, kdy píši tyto řádky, mám oproti soutěžní prezentační váze 19 kilo nahoře! (smích)

Zbyněk Ceradský v classic physique masters od 45 do 49 let

Dáváš si po poslední soutěži v sezóně tréninkově výraznější odpočinek, nebo do toho šlapeš zase naplno, hned jak je to možné?

Dal jsem si pár dní oddychu, ale koncem týdne už jsem cvičil. Ne snad, že bych to cvičení musel mít, ale spíš aby začalo odtékat to obrovské množství v těle zadržované vody. Od pondělí, tedy týden po soutěži, už ale začínám s klasickým pětidenním tréninkovým splitem.

Chtěl bys poděkovat někomu za podporu v přípravě anebo něco vzkázat našim čtenářům?

Stejně jako každý rok děkuji za podporu zejména své rodině! Velký dík patří opět sparingpartnerovi Petrovi, který si celý ten další rok oddřel se mnou a zase mne tlačil kupředu, když já už nemohl a nechtěl! (úsměv)

Vašim čtenářům přeji krásný zbytek roku a za nás za všechny si z celého srdce přeji, ať se svět brzy vrátí k normálu!



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie