Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodníci v kulturistice (II.) - rozhovory před Arnold Classic Europe 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ARNOLD CLASSIC EUROPE 2017 - 22. - 25. 9. 2017, Španělsko
Češi před Arnold Classic Europe:
bikiny: Lucie Černíková • Marina Mocanu • Andrea Moleková • Jana Jeřábková • Alena Krůtová • bodyfitness: Jitka Vorlováphysique: Alena HatvaniZdeněk ZatloukalMichal Makovský kulturistika: Jaroslav Paseka • Jan Turek • Miroslav KalichMartin KlusákDenis ŠtěrbaPavel KoukalLukáš Brunclík klasika: Michal Kropáček
Před Arnold Classic Europe:
nominace
Z ACE očima závodníků, rozhovory:
Info z Arnold Classic Europe:
z místa dění výsledky a foto (I.) výsledky a foto (II.) výsledky a foto (III.) - medaile!
kompletní výsledky s body
Strongman:
videotrénink Čechů

Závodníci v kulturistice (I.)
- rozhovory před Arnold Classic Europe 2017
Závodníci ve physique a bodyfitness
- rozhovory před Arnold Classic Europe 2017
Ve španělské Barceloně ve dnech 22. až 24. září probíhá jedna z největších kulturistických soutěží sezóny, když se zde za účasti bezmála třinácti stovek závodníků z přibližně sedmdesáti zemí světa koná Arnold Classic Europe. Za závody na Pyrenejský poloostrov odcestovala také početná skupina sportovců z České republiky, které Vám postupně představujeme prostřednictvím předsoutěžních rozhovorů. Dnes jsou na řadě další z nich!

jménokategorie
Martin Klusák kulturistika mužů do 90 kg
Denis Štěrba kulturistika mužů do 100 kg
Miroslav Kalich kulturistika mužů nad 100 kg
Jan Turek kulturistika mužů nad 100 kg

Martin Klusák

Vybrané úspěchy:

EVLS Prague Amateur 2016 - 13. místo v kulturistice mužů do 90 kg

Martine, po loňské účasti na EVLS Prague Amateur je před Vámi další velká mezinárodní soutěž, a to Arnold Classic Europe. Jak se za uplynulý rok Vaše postava proměnila a na jakých zlepšeních se Vám podařilo zapracovat?

Co se týče progresu za poslední rok, tak jsem se hlavně zaměřil na objem nohou. Letos budou nohy objemnější a vidím i zlepšení hloubky kvadricepsů. Minulý rok jsem byl v kategorii do 90 kg a letos jsem počítal s kategorií do 100 kg. Nicméně v závěru to vidím tak, že se mi to podaří opět stáhnout do 90 kg, ale s mnohem kvalitnějšími a hustějšími svaly. Vidím tam i zlepšení, co se týče detailů svalů.

Martin Klusák před Arnold Classic Europe 2017

S jakým cílem ke španělským závodům nastoupíte?

Na tuto otázku je těžké odpovědět. V sobě si přeji samozřejmě vyhrát, být nejlepší, a proto i tak přistupuji k tréninkům, k doplňkům výživy a k celkové životosprávě. Jako úspěch bych považoval dostat se do pátého místa.

Po "Arnoldu" Vás čeká opět start na EVLS. Kterou z těchto soutěží vnímáte jako vrchol sezóny a jak se na další vystoupení před domácím publikem těšíte?

Pro mě jsou každé takovéhle závody vrcholem, avšak ukázat se před domácím publikem v té nejlepší formě je asi pro mě nejvíce. Lidi u nás Vás znají a máte v nich na pódiu podporu, což je jednoznačně nejlepší pocit, který můžete na pódiu zažít.

Pozorní fanoušci kulturistiky si Vás jistě budou pamatovat jako sparingpartnera Slavoje Bednáře z jeho nedávného tréninkového videa. Trénujete spolu pravidelně? A odkud se se Slavojem vlastně znáte?

Ano, máte pravdu, už jsme spolu natočili nějaká společná videa a rozhodli jsme se, že budeme spolu točit i nadále. Slavoje jsem potkal před třemi lety ve Fine Fitness v Pardubicích a hned jsme si padli do oka. Trénujeme spolu od té doby pravidelně každý týden a naše tréninky jsou díky tomu opravdu výživné. Trénovat se Slavojem je obrovskou motivací.

Udělal jste v tréninku či dietě letos nějaké změny proti minulosti?

Ano, moje tréninky jsou od minulého roku jiné. Snažím se zařazovat pomalá opakování s podržením a zmačknutím svalů. Díky tomu cítím, že jsou svaly tvrdší, hlubší a mají lepší detaily. Což je přesně to, co kulturista na pódiu potřebuje. Z mého pohledu nejde až tak o objem svalů, ale o to, jak jsou svaly hluboké a jaké mají detaily. I menší objem nohou se potom jeví na pódiu jako velký. Co se týče diety, tak tam jsem udělal taky změnu, a to takovou, že jsem letos nezařazoval žádné sacharidové nuly. Nejvíc se mi osvědčilo, když nejdu pod 100 g sacharidů za den. Cítím, že tak lépe spaluji tuk. Tělo je neustále ve stavu spalování a nepřepne se do šetřícího režimu.

Skončí pro Vás účastí na EVLS Prague Amateur sezóna, anebo plánujete letos nastoupit i k dalším soutěžím?

Uvažoval jsem ještě o závodech ve Finsku Ben Weider Legacy Cup, které jsou hned další týden po EVLS Prague, ale už bych takovou cestu nezvládal finančně. Už tak je to pro mě finančně dost náročné.

Komu byste touto cestou chtěl poděkovat za podporu nebo pomoc v přípravě?

Každopádně bych moc rád poděkoval mému sparingovi, trenérovi, ale hlavně kamarádovi Slavojovi Bednářovi, který je pro mě obrovskou motivací tenhle sport dělat naplno. Oba v tom vidíme životní cestu a možná proto si strašně sedíme jako lidé. Dále bych moc rád poděkoval Extrifitu, který mi pomohl teď v závěru, co se týče doplňků. A v neposlední řadě bych chtěl poděkovat mým blízkým, kteří jsou se mnou v každodenním kontaktu a musejí se mnou teď v konečné fázi přípravy vytrpět ty moje hrozné nálady a někdy i výbuchy vzteku. Snažím se tento sport dělat na sto procent a to znamená, že k tomu i tak přistupuji, co se týče diety. A ten, kdo viděl člověka, který je na dně svých sil a je ještě hladový, tak ví, o čem mluvím. (smích)


Martin Klusák před Arnold Classic Europe 2017

Zpět na přehled


Denis Štěrba

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2015 - 2. místo v kulturistice mužů nad 90 kg
Mistrovství Moravy a Slezska 2015 - 1. místo v kulturistice mužů nad 90 kg
Mistrovství Moravy a Slezska 2012 - 2. místo v kulturistice juniorů nad 77 kg

Denisi, pokud se nemýlím, pak jste nezávodil zhruba dva a půl roku. To už je pořádně dlouhá doba a pro mladého kulturistu, jako jste Vy, to představuje dostatečný čas na dosažení viditelného zlepšení. V čem by letos měla být Vaše postava jiná proti té z roku 2015 a o kolik kilogramů předpokládáte, že bude vyšší Vaše soutěžní hmotnost?

Dobrý den a zároveň zdravím čtenáře Ronnie.cz. Ano, je to přesně dva a půl roku co jsem naposledy závodil. Naposledy jsem závodil s hmotností asi 91 kg, letos by to mělo být o takových 8 kg více, určitě jsem celkové zesílil a svaly už jsou zralejší. Tak doufám, že neudělám ostudu. (úsměv)

Denis Štěrba před Arnold Classic Europe 2017

Do sezóny vstoupíte účastí na Arnold Classic Europe, kde jste naposledy závodil ještě v juniorském věku. S jakým cílem do Španělska pojedete?

Celou přípravu letos beru zodpovědně a snažím se celkově v tomhle sportu hodně vzdělávat. Mým cílem je finále, a když bude medaile, tak budu šťastný.

Udělal jste v tréninku či dietě proti minulosti nějaké změny?

Trénuji úplně stejné jako doposud, jen se snažím víc poslouchat tělo. Když můžu, tak klidně chodím čtrnáct dní po sobě trénovat, když cítím že jsem unavený, tak dám pauzu. V tomhle nemám žádný daný plán. Moje strava v dietě je úplně stejná jako vždy. Nedělám žádné sacharidové vlny, dietu si nastavím na určitém množství sacharidů a postupně do závodů je snižuji. Bílkoviny držím kolem tří gramů na jedno kilo, tuků minimum a převážně jen zdravé.

Co bude po "Arnoldu"? Plánujete se představit i na dalších soutěžích?

Ano, ještě bych chtěl závodit o týden později na EVLS Prague Amateur. Jestli budou letos i další soutěže, to se uvidí podle toho, jak skončím na Arnoldu a právě zmiňovaném EVLS. Pokud budu na obou závodech do trojky, tak půjdu. (úsměv)

Většina kulturistů, kteří dosáhnou nějaké výkonností úrovně, sní o tom, že se jednoho dne postaví na pódium také mezi profesionály. Jak je tomu u Vás?

No, jste asi dvacátý člověk, co se mě na to ptá. (smích) Být profesionálem, to znamená živit se kulturistikou v plném slova smyslu, to se stane málokomu. Samozřejmě když člověk za tím jde, tak toho může dosáhnout, ale ne každý pro to má fyzické předpoklady. Někdo talentovaný se dostane do profi v prvních pěti letech závodění, někdo druhý třeba až po patnácti letech závodění. A to ani netušíme, čím vším si musel projít. Takže moje odpověď je ne, mým cílem není být profíkem. Mám to jako koníček, který ale miluji.

Prozraďte, prosím, co je Vaší profesí a jak se Vám daří přípravu skloubit s prací?

Mojí profesí je zlatník a hodinář, máme rodinnou firmu zlatnictví a hodinářství, takže dělám veškerý servis hodin a hodinek a do toho opravuji zlaté šperky. Skloubit se to dá dobře, jelikož se fyzicky nenadřu.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu?

Určitě, tady se trošku rozepíšu. (úsměv) Zaprvé bych chtěl poděkovat mojí přítelkyni, která mě neuvěřitelně podporuje a fandí mi, potom celé mojí rodině za to, že mi vychází ve všem vstříc a důvěřují mi. Zatřetí mému novému sponzorovi Bodyflex, který vlastní Jiří Borkovec, a dále mým blízkým přátelům, které mám kolem sebe a kteří mi fandí. V neposlední řadě mému trenérovi Viktoru Hellovi za jeho zkušenosti, které mi předal, a cenné rady.


Denis Štěrba před Arnold Classic Europe 2017

Zpět na přehled


Miroslav Kalich

Vybrané úspěchy:

Olympia Amateur Europe 2015 - 6. místo v kulturistice mužů nad 100 kg
Arnold Classic Amateur 2015 - 5. místo v kulturistice mužů nad 100 kg
Mistrovství České republiky 2011 - absolutní vítězství v klasické kulturistice mužů

Mirku, je před Vámi start na Arnold Classic Europe. Jak jste nyní krátce před závody spokojený s formou a s jakým cílem do Španělska pojedete?

Zdravím čtenáře Ronnie.cz a všechny příznivce našeho sportu. S formou nejsem spokojený nikdy, nicméně cítím, že se mi podařila posunout dále než v sezóně 2015. Teď bude záležet na závěrečné fázi, ale tam hodlám vsadit na vyzkoušené metody a postupy z předešlých závodů. Cílem je pro mě jako vždy nastoupit v co nejlepší formě, žádné vyšší ambice nemám.

Miroslav Kalich před Arnold Classic Europe 2017

Podle výsledkové listiny Arnold Classic Amateur, kde jste závodil předloni, jste tehdy navážil 114,6 kg. Jakou soutěžní hmotnost očekáváte letos?

Ano, na jaře na Arnold Classic Amateur jsem navážil 114,6 kg. Na podzim potom na Olympii Amateur necelých 117 kg. Počítám, že bych mohl mít váhu zase podobnou. Moje kategorie přijde na řadu v Barceloně až v neděli a vážení je už ve čtvrtek, ještě předtím, než začnu vůbec cukrovat, takže je možné, že váha bude ještě nižší. Ale to pro mě nehraje žádnou roli.

Po startu na soutěži ve Španělsku nastoupíte před domácím publikem na EVLS Prague Amateur. Jak se na tyto závody těšíte a jak těžké bude představit se zde v ideální formě, když za Vámi bude přesun ze Španělska?

Přišla by mi škoda nevyužít toho, že jsou dva tak velké a prestižní závody týden po sobě. Samozřejmě se těším, že si zazávodím s těmi největšími kulturisty, navíc na domácí půdě, ale je pravda, že teď už se hlavně těším, až to bude všechno za mnou. Mám trochu obavu z toho, že mezi závody je vlastně jen 6 dní, tak doufám, že tělo stihne dostatečně zareagovat.

Udělal jste v tréninku či dietě letos nějaké změny proti minulosti?

Vzhledem k tomu, že závodím v nejtěžší váhové kategorii, chtěl jsem samozřejmě něco přibrat, ale mám čím dál větší problém s jídlem. V objemu se moje váha pohybuje přes 130 kg a mám vyzkoušeno, že pokud chci jít s váhou nahoru, musím přijímat minimálně 700 - 800 g sacharidů denně, což mi dlouhodobě dělá čím dál větší problém. Co se týče samotné diety, tam jsem se tentokrát na rozdíl od minulých příprav oprostil od snahy udržet co nejdéle co nejvyšší váhu a rozhodl jsem se jít cestou kvality. Nejenže se mi podařilo posunout formu dále, ale tím, že jsem vůbec neřešil váhu, pomáhalo mi to i dost psychicky.

Vsadíte letos ve finální přípravě před soutěží na stejný postup jako v minulosti, anebo v superkompenzaci vyzkoušíte nějaké změny?

Nebudu nic vymýšlet. Metody použité v minulosti se osvědčily, takže vsadím na stejný postup. Lákalo by mě něco vyzkoušet, ale vzhledem k tomu, jak je příprava náročná a drahá, nebudu nic riskovat.

Plánujete letos nastoupit pouze k oběma zmíněným soutěžím, anebo máte v hledáčku ještě i nějaké další závody?

Plánuji pouze tyto dvě soutěže a potom už jen zasloužený oddech. (úsměv)

Komu byste touto cestou chtěl poděkovat za podporu nebo pomoc v přípravě?

Poděkovat bych chtěl Fitness Abacie ve Valašském Meziříčí a jeho osazenstvu za perfektní zázemí a péči v mojí přípravě, svojí rodině a přítelkyni za trpělivost, ohleduplnost a pomoc. Dále Lukášovi Bečičkovi a Mirkovi Vyňuchalovi za pomoc při tréninku, pózování atd.


Miroslav Kalich před Arnold Classic Europe 2017

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie