Veronika Žižková se rozhodla letošní sezónu odstartovat na dánském Loaded Cupu a následně se postavit na soutěžní prkna také na pohárové soutěži ve Švédsku. Proč se tak rozhodla, kam chce směřovat dál a kdy nejvíce myslí na čokoládu? To vše se dočtete v následujícím rozhovoru doplněném o fotografie Veroničiny aktuální formy.
Veroniko, naposled jste startovala na loňském květnovém mistrovství Evropy. Prozraďte, co se u vás od té doby změnilo?
Ano, mistrovství Evropy pro mě byla důležitá zkušenost, protože jsem si tam uvědomila, jak moc dobře připravené soupeřky na soutěže takové úrovně chodí. Uvědomila jsem si, že pokud chci konkurovat, je nutné udělat větší progres na mnoha partiích. A k tomu je potřeba více času a hlavně striktnější a dlouhodobá dieta. Doufám, že něco málo se na mně opravdu změnilo a ten progres teď snad zúročím na soutěžích v Dánsku (Loaded Cup) a Švédsku (Sweden Grand Prix).
Proč jste se letos rozhodla startovat právě na těchto soutěžích a jaké máte další plány pro letošní rok?
Chtěla jsem zkusit pohárové soutěže v zahraničí a napadl mě právě Loaded Cup, který má značnou mediální podporu a kde uvidím spoustu zajímavých osobností. Soutěž ve Švédsku se nám s naším soutěžním výpravným týmem (Ginzel, Szalayová, Ferenčuková, Martínek) zdála jako fajn nápad v pokračování naší expedice na severu. Pro tento rok také zvažuji start na Olympia Amateur Europe v Praze, kde by měla být i má kategorie. Jestli to tak dopadne, záleží na jednom jediném aspektu, a to zda do té doby dosáhnu reprezentativní formy, aby to mělo vůbec smysl.
Přibližte nám svou přípravu. Jak probíhají tréninky, na jaké partie se zaměřujete především? Máte nějakou partii, která vás trápí a potřebuje zlepšit? Na jakou jste naopak hrdá?
Tréninky jsem měla rozvrhnuté tak, abych měla více čas odpočívat a regenerovat. Takže přes podzim a zimu jsem trénovala pouze 4 - 5x týdně. Teď samozřejmě s blížící se soutěží trénuji 6x týdně a jeden den odpočívám. V letošní přípravě jsem se zaměřila hlavně na nohy a ramena, a to právě proto, že nohy a zadek jsou mou velkou slabinou a naopak ramena považuji za svou přednost, tak ať jsou vidět!
Co jíte nejraději v dietě a co vám nejvíce chybí? Je pro vás stále těžké některé věci omezovat a odpírat si je, nebo už berete tento režim jako jakousi rutinu?
Například dnes? Všechno! Čokoláda, pizza, "zlaté obloučky", sushi! No ale popravdě musím přiznat, že tou dlouhodobější přípravou se mi trochu změnil pohled na dietu a asi to vyzní jako klišé, ale beru to už jako součást mého zdraví, abych se cítila v kondici. Samozřejmě že teď před soutěží je má dieta hodně striktní. Jsem díky tomu dost unavená a asi tak 100x denně myslím na čokoládu v různé podobě a skupenství. Ale vím, že to je jen přechodný stav a je to prostě vše jen o hlavě…
S jakými ambicemi budete na soutěže odjíždět?
Ráda bych skromně uvedla, že si chci hlavně užít tu fajn atmosféru soutěže, ale moje ambice jsou poměrně vysoké a ráda bych domů přivezla nějakou tu kovovou placku. Ale obávám se, že ona se ta pokora najde, až uvidím všechny ty úžasně připravené závodnice…
Chtěla byste na závěr někomu poděkovat nebo něco vzkázat čtenářům?
Chtěla bych poděkovat všem mým nejbližším, kteří mě i přes fakt, že mám na ně tak málo času, chápou a podporují v tom, co dělám a za čím si jdu, i když to mnohdy vypadá jako sebetrýznění. Dále bych ráda poděkovala fanouškům, kteří mě na dálku podporují a dávají mi najevo sympatie a dodávají mi odhodlání makat dál. V neposlední řadě bych ráda poděkovala Tomášovi Burešovi, který mě v přípravě na soutěže vedl, a Pavlu Trampotovi, jehož PT Servis mě dlouhou dobu podporuje. Všem děkuji, vím, že nic není samozřejmost a to, že se člověk rozhodne být bláznivým sportovcem, je jen jeho úděl.
Veronika Žižková - aktuální forma před Loaded Cup 2015