Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Martin Mester - rozhovor po MS
žen a fitness mužů 2013

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS ŽEN A FITNESS MUŽŮ 2013 - 13. - 16. 9. 2013, Ukrajina
Češi před MS žen a fitness mužů:
Marie MikšováMaria PomerantsevaAlena BurešováRadka PráškováMargita Zámolová
Blanka LovasováKateřina KyptováLadislav NovýMartin Mester
sraznominacestartovkyodlet české výpravy
Info z MS žen a fitness mužů:
z místaprezentacesemifinálevýsledky - stříbro!
kompletní výsledky s body
Z MS očima naší reprezentace, rozhovory:
Martin Mester

Martin Mester byl jistě pro mnohé želízkem v ohni a jistým kandidátem na zlatou medaili na uplynulém MS žen a fitness mužů. Nakonec se navzdory své skvělé formě a připravenosti neprobojoval ani do finále, což mnozí nemohli pochopit. Jak se na celou situaci dívá sám Martin a co si myslí o všech skepticích, kteří kategorii physique zatracují?

Závěrem přikládáme také video z Martinova posledního tréninku před MS, který proběhl v Čechách ve fitku u Tomáše Bureše. Více o Martinovi se dozvíte také na jeho facebookové stránce.


Martine, před odletem na MS fanoušci i my věřili ve tvůj úspěch, ale po semifinále nikdo nechápal. Pokud se podíváme na tvou kategorii v profi divizi, tak jsou tam závodníci i větší než ty, ale na MS ti prý řekli, že jsi velký. Jaký na to máš názor?

Co na to říct. Mě taky mrzelo, že lidi, co mi fandili a věřili v úspěch, jsem takto zklamal, ale já si z takových věcí hlavu nedělám. Samozřejmě, že když jdu závodit, tak chci vyhrát, ale vždy respektuji názor rozhodčích. Jak řeknou, tak to prostě je. Tečka. Já jsem měl formu jako ještě nikdy předtím, byl jsem, dá se říct, spokojen, ale nevyšlo to. Je to přesně tak - na amatéry jsem asi velký a na profíky malý. (smích) Já sebe v žádném případě nevidím jako velkého, ale o tom rozhodují rozhodčí.

Jak hodnotíš svou formu? Myslíš, že musíš nějaký sval zvětšit, nebo naopak zmenšit?

Já byl s formou tak nějak spokojen a snažím se vždy udělat vše na maximum, jak by to asi mělo dle mého uvážení vypadat. Zmenšit asi nic nepotřebuji, ale zvětšit bych potřeboval ramena a ruce.

Myslíš, že tam hrála roli i politika?

No, do těchto témat já moc nevidím, ale myslím, politika v tomto sportu roli hrála vždy a hrát ji bude. Nevím, zda by něco takového mohlo pomoci mně nebo jiným členům českého týmu k výrazně lepšímu umístění, protože tam opravdu byli kvalitní závodníci a závodnice. Ale kde si osobně myslím, že jsme tu politiku poznali, tak to bylo v kategorii ženského physique, kde nás reprezentovala Katka Kyptová. Opravdu na ni byla radost pohledět a myslím, že člověk nemusí být rozhodčí, aby poznal, že jí zlato nikdo nemůže vzít, ale první nakonec skončila závodnice z Finska. Možná se pletu, ale Katka neměla ve své kategorii absolutně žádnou konkurenci.

Co myslíš, že posuzovali rozhodčí na MS v Kyjevě? Co přesně chtěli?

No, abych pravdu řekl, tak sám nevím. (smích) V mé kategorii byli opravdu skvělí závodníci, ale každý byl tak nějak jiný, takže dle mého názoru je docela těžké posuzovat a hodnotit závodníka, který cvičí třeba tři roky, a toho, kdo cvičí 20 let. Svalstvo i kvalita jsou prostě na jiné úrovni. Přijde mi, že i když se rozhodčí snaží, tak sami neví, co by vlastně chtěli. Přijde mi, že ve Státech v tom mají více jasno. Kdybych se vrátil k profíkům, jak jste se ptali na začátku, tak podle mě to jsou obři se super symetrií a kvalitou. Myslím, že kdyby kdokoli z nich nastoupil na MS, musí skončit poslední, protože by řekli, že jsou moc velcí a udělaní, ale podle mého názoru, pokud je někdo profík, měl by být příkladem. Každý amatér v jakémkoli sportu maká a snaží se dostat do profesionální ligy. Ale tady to vypadá, že ta snaha jde spíš opačně, takže byste měli cvičit stále na stejné úrovni, bez snahy se zlepšovat.

Slyšeli jsme také názory, že už jsi starý, že máš nohy jako čáp, široký pas, úzká ramena. Co k tomu řekneš?

(smích) Samozřejmě, že tohle všechno může být pravda. Většinou ale takové věci říkají lidé, kteří vám něco závidí. Vůbec neřeším, že je mi 37 let, cítím se skvěle - a to je hlavní. Někomu je 45 a může se cítit ještě lépe a někomu může být dvacet a je na tom naopak zle. Já si na věk nestěžuji, ba naopak při závodění je to výhoda, protože můžu být v kategorii masters, která je zatím jen v USA. Mají tam masters od 35 a od 45 let. Takže to možná vypadá, že budu závodit ještě dlouho, i když se to někomu nelíbí.

No a k tomu ostatnímu - jako asi nikdo, tak ani já nejsem dokonalý. Každý má svoje nedostatky. Já mám dlouhé končetiny a nějak mi nerostou, což teda ani nechci, ale myslím si, že docela makám. Až budu někdy v Praze, rád si zacvičím nohy s kýmkoli z těch, kterým mé nohy vadí, kteří se v tom vyznají a poradí mi a hlavně ukážou, jak takový trénink nohou má vypadat, aby rostly. (smích) Pak se aspoň takový člověk už nebude muset stresovat z mých nohou a bude žít v pokoji a klidu, že udělal dobrý skutek. Já cvičím velmi rád a za ty roky to dělám s chutí a elánem a to je pro mě vážně nejdůležitější a moc si to užívám.

Martine, ty jsi vlastně první, kdo tuto kategorii přivedl do Evropy. Myslíš si, že tato kategorie má budoucnost?


Martin Mester na MS žen a fitness mužů 2013
Já si to nejen myslím, já o tom nepochybuji. Tenhle názor se možná nebude líbit mnohým kulturistům, ale je to tak a vše, co s touto kategorií souvisí, tomu nasvědčuje. Počet závodníků a soutěží se v této kategorii tak rapidně zvýšil, že to nikdo nechápe. Myslím, že kdyby tomu tak nebylo, nebyla by tato kategorie uznána mezinárodní federací IFBB, nikdy by se nedostala na Mr. Olympia. Tak jako ve všech sportech, tak i v kulturistice hraje velkou roli marketing a sponzoři. A jak jednou řekl Rafael Santonja, bylo potřeba vymyslet nějaké kategorie, které jsou blíže široké veřejnosti, protože kulturistika tak nějak nemá ten pořádný zátah a závodníků ubývá a sponzorů taky.

Je to normální, protože kulturisté potřebují na přípravu daleko více financí a sami říkají, že nezávodí kvůli penězům. Já asi přemýšlím jinak, ale ať si každý závodí, v čem se mu zlíbí. Nekritizuji nikoho a sleduji jen to, co se mi líbí. Když se mi něco nelíbí, neztrácím tím čas. Ve physique mohou nastoupit špatně připravení závodníci, protože cvičí chvíli a sami přesně neví co a jak, ale chtějí si vyzkoušet, jaké je postavit se na pódium a zlepšovat se na další závody.

Kolik já už viděl kulturistů, kteří nebyli připraveni, ale na ta prkna vlezli bez ostudy a nikdo to neřešil. Ještě jsem neviděl, že by si někdo z physique stěžoval na kulturisty, že jsou moc velcí a že mají velké svaly... Většinou je to tak, že kulturisti řeší tuto kategorii, a já prostě nedokážu pochopit proč. Ať každý závodí, v čem chce. Až bude tato kategorie upadat a bude málo závodníků, myslím, že ji určitě zase zruší, ale teď tomu tak není a tahle kategorie roste, ať se to někomu líbí, nebo ne.

Takže ať si každý najde ten svůj ideál postavy, který by chtěl mít, a snaží se toho dosáhnout, aniž by přitom kritizoval ty, co chtějí vypadat jinak. (smích)


Martin Mester - poslední trénink před MS žen a fitness mužů 2013




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

25.09.06:58Dr.Manhattan - mozna ze zije v teple, teploucku,v Espane se vubec nic ner..+2
25.09.06:44jari - Možná proto že nežije tady*2* +2
25.09.01:45Dr.Manhattan - Nevite na cem frci ? ze se porad smeje, to se u nas v CR..+1
25.09.01:08Sidic - Jojo to je ten pán co má absolutně perfektně esteticky sla..
25.09.00:23NB4U - tohle vás rozbije... http://www.youtube.com/watch?v=qhhGM..-2
25.09.00:12wiro - Velmi pekny rozhovor, ten Martinov prirodzeny optimizmus c..+1
24.09.22:51fobo - Tak jsem rád, že do mě hned všichni neprudí, i když zrovna..+1
24.09.22:45Dr.Manhattan - cilem je mit tkz plazova tela, proste plážáci, jsou to jak..-1
24.09.21:45Pan cinka - Nejsem vyznavac fitnes! Ale!!! Martinovy logy jsou m..+2
24.09.21:40fobo - Může mi někdo objasnit, jaké jsou požadavky v mužském phys..
24.09.21:23Seazer - Velký to člověk. Má můj neskonalý obdiv za své názory a elán-1
24.09.20:44bodyeee - Martin Mester je suprovej člověk a jeho pozitivní nálada i..-2
24.09.18:39Filip Vaško - Já toho pána obdivuju a držím mu palce na dalších závodech..+1
24.09.15:45Dr.Manhattan - Dame spolecnej trenink nohou čapíku, ale Masters za dvermi..-2
24.09.15:45LUC - s člověkem, který má evidentně jasno. Neznám Martina Mest..
24.09.15:23pomberek - Moc hezký rozhovor. Přeji ať příště zadaří o kousek víc *1*
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie