Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodníci v kulturistice - rozhovory a formy před International Austrian Championship 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


INTERNATIONAL AUSTRIAN CHAMPIONSHIP 2017 - 30. 4. 2017, Rakousko
Češi před International Austrian Championship:
Petr Richtár Jiří HeřmanTomáš VykydalPatrik ŠerýRadka DubeneckáMichaela KrálováKlára Moravcová
Michaela HemmerováEva Havelková • Pavlína Štouračová • Marek SviridovIurka Ciubotaru • Jakub Šmucr
Info z International Austrian Championship:
výsledky a fotografie

Přibližně šedesátitisícové rakouské město Wels se v neděli 30. dubna stane dějištěm dalšího ročníku tradiční mezinárodní amatérské soutěže v kulturistice a fitness International Austrian Championship. Ta se po léta stává příležitostí i pro naše závodníky a nejinak tomu bude i letos. Jak bývá naším zvykem, i tentokrát jsme pro Vás české účastníky rakouského klání vyzpovídali v krátkých rozhovorech. Dnes Vám nabízíme ta interview, která jsme v předchozích dnech pořídili s Petrem Richtárem a Jiřím Heřmanem.

jménokategorie
Petr Richtár kulturistika mužů nad 95 kg
Jiří Heřman kulturistika mužů nad 95 kg

Petr Richtár

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2013 - 3. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
Mistrovství Čech 2013 - 1. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm

Petře, první letošní závody jste si vyzkoušel před několika dny, i když ne v roli závodníka, ale pořadatele. Jak jste s průběhem mistrovství Čech spokojený a jak náročné bylo organizaci soutěže skloubit s vlastní přípravou?

Zdravím čtenáře Ronnie.cz. Myslím si, že závody dopadly velice dobře. Opět se posunula divácká i závodnická návštěvnost a je vidět, že tento sport je stále na vzestupu. Spíš mě mrzí reakce některých závodníků a diváků, které jsou každý rok stejné. Hlavně co se týče prostoru a také vstupování do zakázaných oblastí a mezi diváky bez oblečení. Sám jsem závodník a věřte, že třeba na Arnold Classic Europe to bylo mnohem horší.

Petr Richtár v roce 2015 vs. 2017 (foto: Josef Adlt)

S kamarádem Pavlem Chámou jsme již sehraný tým, takže jsem věděl, že můžu jít v klidu do přípravy, a i kdybych tam nebyl, tak by soutěž proběhla hladce. Dietu mám velice pohodovou, tak jsem sobotní přípravy i nedělní závod zvládl celkem dobře. Je tedy pravda, že v odpoledních hodinách jsem začal trošku natahovat vodu z celého toho kolotoče, takže jsem se snažil více odpočívat (chyběl jsem třeba na předávání cen). Zvládl jsem i focení s Pepou Adltem, to jsem prostě musel, když byla ta možnost. Další dny už začaly být trošku unavenější, je to jako na houpačce. Nicméně týden do závodů se není čemu divit.

Je před Vámi start na International Austrian Championship, kde byste se měl představit v kulturistice mužů nad 95 kg. Znamená to, že jste hmotnostní limit klasické kulturistiky již definitivně přerostl? Jakou očekáváte soutěžní hmotnost?

Doufám, že přerostl. (úsměv) Na posledních závodech v roce 2015 jsem měl ještě v klasické kulturistice 99 kg. Kdyby se letos ručička na váze přiblížila ke 110 kg, bylo by to pro mě malé vítězství. Na mou výšku 192 cm to i tak bude málo. (úsměv)

Jak jste nyní, krátce před závody, spokojený s formou a s jakým cílem do Rakouska pojedete?

Asi jako většina spokojený jsem i nejsem. Jsem spokojený s progresem, s kvalitou, se zlepšením dolních končetin i s průběhem pohodové diety, kdy jsem si ani jako v dietě nepřipadal. Samozřejmě jsem nespokojen s velikostí svalového rozvoje kvůli mé výšce. S výškou nic neudělám, tak snad ty svaly půjdou někdy ještě nahoru. (smích)

K jakým dalším soutěžím byste letos ještě rád nastoupil?

V plánu je ještě BFC Cup, Prague Summer Classic a možná si to prodloužím do podzimu. Záleží, jaká bude konstelace hvězd. (úsměv)

Vzpomínám si, že v roce 2015 jste v přípravě na podzimní soutěže trénoval pod vedením Tomáše Bureše. Spolupracujete stále?

Začátek spolupráce s Tomášem Burešem byl pro mě velký mezník ve cvičení. Když se mě někdo zeptá, jak dlouho cvičím, říkám: "V posilovně jsem byl poprvé před sedmnácti lety, cvičit jsem začal pořádně až od té doby, co jezdím na osobní tréninky, takže dva roky." (úsměv) Jestli mě počáteční konzultace posunuly do jiného světa, tak tréninky s Tomášem mě posunuly do jiné dimenze! Prakticky přivedl velkou kulturistiku k nám do Kutné Hory a za veškeré svoje zlepšení děkuji právě jemu. Doufám, že naše spolupráce i nadále potrvá. (úsměv)

Petr Richtár v roce 2015 vs. 2017 (foto: Josef Adlt)

Vím, že sám působíte jako trenér. Co Vás na této práci baví?

Baví mě ukazovat u nás lidem, jak se cvičí. A že jsou překvapeni, jak se cvičí. (úsměv) Ono je cvičení a cvičení. Neříkám, že všichni u nás cvičí špatně, ale zatím se mi nestalo, aby někdo, kdo mě oslovil, nebyl překvapen. Kutná Hora byla dost dlouho nepolíbena tímto sportem a takovým tím "cvičením na úrovni". Znalostí s cvičením i stravou bylo málo, prakticky se nebylo na koho obrátit. Sám jsem to zažil a promrhal pokusy a omyly spoustu let. Když jsem se chtěl nějakým způsobem posunout, musel jsem vyrazit někam, kde tomu víc rozumí. Měl jsem tedy to štěstí, že jsem potkal Tomáše Bureše. Ten mi otevřel oči. Dost z našich tréninků čerpám i z mojí vlastní přípravy a na tom základě také vymýšlím cviky sám. Snažím se, aby každý trénink byl jiný. Samozřejmě vše přizpůsobuji potřebě klienta. Pak mám radost, když mají pod mým vedením výsledky, a jelikož připravuji i závodníky, tak i medaile. (úsměv)

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

V první řadě to je rodina. Dětem to je zatím ještě jedno, takže si v klidu přede mnou jedí čokolády. (úsměv) Největší podporu mám v přítelkyni, která to se mnou musí vytrpět a zastat spoustu věcí v domácnosti. Bude mě i doprovázet na všech závodech jako podpora a hlavní mazač, fotograf, kuchař i řidič. A snad je i můj největší fanoušek, včetně ostatních členů rodiny. Dále je to společnost Lion Nutrition, od kterých dostávám doplňky stravy. Samozřejmě děkuji Tomášovi za jeho cenné rady a brutální tréninky. Děkuji i mým klientům a fajn partě z Golem's Gymu, všem kamarádům, kteří mi snad taky trošku fandí. (úsměv) Poděkovat musím i Ronnie.cz za možnost se zde prezentovat.


Petr Richtár v přípravě na International Austrian Championship 2017

Zpět na přehled


Jiří Heřman

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2013 - 4. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
Mistrovství Čech 2013 - 4. místo v klasické kulturistice mužů nad 180 cm
Pražský pohár 2011 - 3. místo v klasické kulturistice mužů
Mistrovství České republiky 2007 - 5. místo v kulturistice mužů nad 90 kg

Jiří, na soutěžní pódium se vracíte po delší odmlce. Jak moc Vám závodění chybělo a jak se na závody těšíte?

Na závody se moc těším. Je to po delší době, takže motivace opět vystoupit je velká. (úsměv) Závody mi samozřejmě chyběly, ale chuť jsem si spravil přípravou svých svěřenců, ti mi udělali radost. (úsměv) Někdy musíte myslet i na ostatní, a ne jen na sebe.

Je před Vámi start na International Austrian Championship. S jakým cílem na soutěž pojedete?

Konkrétní cíl si nedávám. Mluvit o medaili by bylo bláhové, přáním je vystoupit v co nejlepší formě a kvalitně ji odprezentovat. S formou jsem prozatím spokojený, vše jde podle plánu. Pokud se něco v závěru nepokazí, mohlo by to být zajímavé. (úsměv)

Jiří Heřman týden
před International Austrian Championship 2017

Máte v hledáčku nějaké další soutěže, ke kterým byste letos rád nastoupil?

Chtěl bych se zúčastnit za týden po soutěži v Rakousku nějaké pohárové soutěže u nás. Jsou tam dvě, ještě uvidím, jednu bych rád. Lákalo mě ještě podržet formu do 27. května na Diamond Cup v Ostravě, ale to jsem v posledním týdnu zamítl. Vím, že bych formu neudržel, a jen tak to zkusit není na tuto elitní soutěž to pravé ořechové, tam musíte jít maximálně připravený. A to budu, myslím, v Rakousku.

Na Facebooku jste v souvislosti s přípravou na letošní soutěže uvedl, že byste chtěl důstojnou rozlučku. Znamená to, že před sebou máte poslední soutěžní sezónu?

Myslel jsem, že ano, ale příprava mě úplně pohltila, takže uvidíme. (úsměv) Když bude zdravíčko, za rok přejdu do kategorie starších pánů a opět budu mladý závodník. (úsměv)

Vím, že jste se v roce 2015 připravoval amatérskou Olympii, ale přípravu jste tehdy ukončil s tím, že jste usoudil, že na takovou soutěž prostě ještě nemáte. Musím říci, že se mi takový přístup líbí a že podobnou sebereflexi u některých závodníků postrádám. Zavzpomínejte, prosím, jak těžké rozhodování to bylo?

Ano, v roce 2015 jsem se připravoval na amatérskou Olympii. Celá příprava byla hektická. V létě panovala obrovská vedra, v práci (jsem profesionální hasič) jsme měli plno náročných výjezdů, do přípravy jsem nemohl dát maximální úsilí a podle toho to vypadalo. Forma nebyla taková, abych mohl na této soutěži pomýšlet na slušný výsledek. Když nemáte trenéra, musíte být na sebe daleko přísnější. Měsíc před závodem jsem po těžkém rozhodnutí přípravu ukončil a raději jel na dovolenou. Moc mě to tenkrát mrzelo.

Pokud se nemýlím, tak působíte jako trenér. Co Vás na této práci baví nejvíce?

Ano, trénuji běžnou klientelu, která má různá přání a cíle, také závodníky připravující na soutěž. Je to práce zodpovědná, vyžadující stoprocentní nasazení. Není to jen o počtu opakování a "pojď, bejku, jedem, dáš to!" Nechtěl bych někomu ublížit. Práce s lidmi mě opravdu naplňuje, baví mě předávat své zkušenosti a motivovat ostatní. Snažím se i neustále vzdělávat. Čtu si různé publikace o cvičení a stravě, nechtěl bych usnout na vavřínech! (úsměv) Chci být dobrý trenér.

Komu byste touto cestou chtěl poděkovat za podporu nebo pomoc v přípravě?

Tento sport je hodně náročný, sám bych to rozhodně nezvládl. Musíte mít kolem sebe tým! Já ho zaplaťpánbůh mám. Touto cestou bych rád poděkoval mé přítelkyni za neustálou podporu ve všem. Dále mým sparing partnerům Stanislavu Matějkovi a Karolíně Štěchové, že mě v tréninku vůbec nešetřili. Fitness centru Zvonárna, které mi vytváří už několik let domácí prostředí, a v neposlední řadě Fitness Pouzar, že mi umožnilo startovat na závodech. Zvláštní poděkování patří také panu Vjačeslavu Vinogradovi za velkou ochotu při vyřizování startu v Rakousku. Děkuji moc!


Jiří Heřman týden před International Austrian Championship 2017

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie