Na soutěžní pódium prestižního IFBB Diamond Cupu, který se koná již tuto sobotu v Žilině, míří společně s dalšími českými závodníky také Martin Lešenar. Jaké změny v přípravě udělal ve snaze představit se v co nejlepší formě? To se dočtete níže.
[Text: Martin Lešenar] Dobrý den, hned úvodem chci pozdravit všechny čtenáře a fitness nadšence serveru Ronnie.cz. Aktuálně se nacházím v přípravě na jarní sezónu již třetí rok za sebou. Letos se díky posunu mistrovských soutěží představím jen na jedné, zato velmi prestižní soutěži, a to na Diamond Cupu v Žilině. Dlouho jsem zvažoval, zda zkrátit již naplánovanou přípravu a startovat i na domácích soutěžích, ale nakonec jsem se rozhodl jen pro Diamond Cup, kde se pravděpodobně objevím v kategorii do 95 kg. Dle mých odhadů to bude při páteční prezentaci s váhou na hraně, ale chtěl bych se vtěsnat pod váhový limit 95 kg.
Jsem si vědom obrovské konkurence, která se v Žilině sejde, a mým hlavním cílem je se představit v lepší formě než loni, což je zároveň i mým dlouhodobým sportovním cílem, tedy na každé soutěži představit více svalů v lepší kvalitě a stále výkonnostně růst a nestát na místě.
V celoroční přípravě jsem se hlavně zaměřil na zlepšení hloubky kvadricepsů, nárůst hmoty v oblasti hrudníku a šířku zad. Myslím si, že jsem se v těchto směrech určitě posunul, ale jak už to tak bývá, asi nikdy nebudu úplně a zcela spokojen.
Oproti minulým přípravám jsem udělal pár změn jak v tréninku, tak i ve stravování. Co se týče tréninku, tak hlavní změnou je to, že se snažím používat stále "těžké" váhy až do samotného konce a naopak používám méně takzvaných "vypalovacích" opakování i kardia. Celoročně jsem trénoval 6x týdně, což mi svědčí, měsíc před soutěží jsem začal trénovat 6x týdně dvoufázově a rozdělení je následovné:
1) ráno hrudník, večer biceps + triceps
2) ráno záda, večer ramena
3) ráno kvadricepsy, večer hamstringy
- břicho a lýtka každý druhý trénink
Ve stravě jsem v celé přípravě zařadil ještě více tuků, než jsem byl zvyklý. K mým již vyzkoušeným zdrojům, jako jsou ořechy, semínka, kokosový olej, losos a hovězí, přibyly zdroje jako avokádo a ricotta a z doplňků nově i MCT olej. Kromě tuků jsem celkově přidal i na sacharidech, které jsem v předchozích přípravách škrtil právě až moc. Každopádně jak se v konečném důsledku všechny změny projeví, se ukáže 22. května v Žilině, kde to pro mě bude velký test porovnat se s konkurencí, se kterou jsem na pódiu prozatím nestál. Více informací o mně i mé přípravě naleznete na mých facebookových stránkách.
Martin Lešenar před IFBB Diamond Cup 2016