Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Petr Vaniš: rozhovor a aktuální forma před Arnold Classic Europe 2011

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


Před Arnold Classic Europe:
kdy závodí našiodlet české výpravy
Češi před Arnold Classic Europe:
Petr VanišPetr BřeznaMartin DajčMartin Rezek
Jana PaulátováVěra Mikulcová • Kateřina Kyptová

Info z Arnold Classic Europe:
prezentacevýsledky a foto (I.) - máme stříbro!výsledky a foto (II.)výsledky a foto (III.) - máme bronz!
kompletní výsledky s body fotografie


Ty jsi teď, Petře, ve finální části přípravy na Arnold Classic Europe. Kdy jsi rozjel přípravu na tyto závody?

Já jsem nezačínal přípravu s tím, že bych šel na Arnold. Chystal jsem se spíš na soutěž federace NABBA, ale když pak Tomáš Bureš absolvoval Arnold a amatérskou Olympii, přišel za mnou s tím, že jak to viděl, nemuselo by pro mě být vůbec špatné zkusit malé profíky v IFBB. Začal jsem tedy nad tím uvažovat, ale jelikož bych musel hodně shazovat, abych se vešel do jejich kategorie do 92 kg, zase jsem to zavrhnul. Jenže pak mi IFBB nahrálo tím, že hranici zvedli na 96 kg, což by byla přesně váha, která by mi seděla.

Takže jako na zavolanou.

Dá se to tak říct. Z IFBB jsem ale dostal podmínku, že pokud chci startovat na Olympii, musím se nejdříve zúčastnit Arnold Classic Europe. Sám jsem si ještě řekl, že bych měl skončit do 3. místa, nebo v případě opravdu veliké konkurence třeba i do pátého, jinak nemám mezi profíky co dělat.

Rozumím. Po jak dlouhé době tedy odcházíš z federace NABBA?

Dá se říct, že jsem patřil mezi zakládající členy a byl jsem tam od roku 2006, takže po pěti letech.

Arnold by tedy měl být pro tebe takovým mezistupínkem...

No, Arnold Classic je významná soutěž, a když jsem se o ni teď více zajímal, zjistil jsem, že má přijet asi 400 závodníků. Takže to bude velký svátek a prestižní záležitost a ne jen nějaký mezischůdeček.

Zajímáš se o to, jaká tě tam bude čekat konkurence?

Abych pravdu řekl, tak příliš nezajímám. Já se na závodech spíš snažím si někam zalézt, abych nikoho neviděl a nikdo neviděl mě. Jsem spíš nervóznější typ, a tak se snažím předejít zbytečnému stresování.

To je rozumné. Ale abych se vrátila k tvé přípravě... Kdy jsi s ní tedy začal?

Přípravu jsem začal v lednu, ale provázely mě problémy s ramenem.

Co s ním máš?

Mám tam velký výrůstek, který mi tlačí na šlachy a po sezóně mě čeká operace. Nemůžu teď tedy cvičit žádné tlakové cviky.

To je ale hodně limitující. Nechápu, jak ses vůbec mohl připravovat...

Tak ono to šlo trochu obejít. Když všechny cviky dělám s úzkým úchopem, docela dost bolest eliminuji a mohu jet téměř na plný výkon.

Takže se ti podařilo rameno trochu přechytračit.

Tak trochu ano.

Vím, že tréninky se mění, ale můžeš alespoň načrtnout, kolik tréninkových jednotek míváš týdně a jaký používáš tréninkový split?

Obyčejně trénuji šestkrát týdně jednofázově, od půlky července jsem začal s dvoufázovými tréninky. Ty dávám z těch šesti tréninkových dní čtyřikrát.

Obě fáze obsahují silový trénink, nebo dáváš i kardio?

Poslední tři roky nedělám kardio vůbec, ale nyní bylo jedno období, kdy jsme mysleli, že ho budeme muset zařadit, protože se mi nedařilo shazovat, jak jsme potřebovali. Ale pak se to z týdne na týden zlomilo a šlo to i bez kardia. Asi z něj tělo dostalo strach. (smích)

Nebo ty jsi dostal strach? (smích) Jak dělíš tréninky jednotlivých partií v rámci týdenního cyklu?

Nedá se říct, že mám nějaký přesně daný split, ale dost pravidelně cvičím v pondělí prsa, v úterý ramena, středu ruce, čtvrtek záda a v pátek jedu dvoufázově nohy. Ráno se snažím zařadit třeba maximální váhy na dřepech, večer dojíždím hamstringy a lýtka.

Nevadí ti mít ráno těžké tréninky?

Když jsem byl ještě v zaměstnaneckém poměru a chodil jsem cvičit ve čtvrt na pět ráno, tak to bylo těžké, ale teď chodím kolem deváté a s tím nemám vůbec žádné problémy.

Trénuješ podle předem sestaveného tréninkového plánu?

Dřív jsem měl dopředu přesně dané, co budu cvičit, vedl jsem si tabulky a doma mám mraky tréninkových deníků, ale teď přicházím do posilovny jen s představou, co bych chtěl cvičit, ale klidně se může stát, že mě začne během tréninku něco bolet a já celý trénink z gruntu překopu.

S jídelníčkem to máš obdobné?

Můj jídelníček je tak stereotypní, že už si ho nepotřebuji psát. Já už si ani nic nevážím a beru to dost orientačně, 50 g sem, 50 g tam, na to už moc nehledím.

Kdy jsi začal v téhle své poslední přípravě s dietou?

Na dietu jsem najel po návratu z rodinné dovolené, ze které jsme přijeli 16. července.

Jak tohle období zvládáš?

Dieta mi nic moc nedělá, už jsem vůči ní otupělý a hlavně, letos jsem měl úplně jinou dietu než dřív.

Tak to mě zajímá. V čem byla jiná?

Dříve jsem vždy sacharidy cykloval, ale teď jsem měl celou dobu 300 g sacharidů denně.

A fungovalo to dobře?

Fungovalo. Sice to šlo možná pomaleji, ale zase jsem měl víc energie na trénink a vůči organismu to je asi šetrnější.

Jak jsi zatím spokojený s formou?

To musí posoudit ostatní, ale nemělo by to být špatné, alespoň podle toho, co mi říkají lidé kolem mě. Takže uvidíme.

Těšíš se na závody? Baví tě soutěžení, užíváš si to?

Tak teď už jsem trochu vyhořelý a závodím hlavně proto, že mě to žene dopředu. Jak jsem dřív dokázal žít kulturistikou celý rok, tak teď jí začínám opravdu žít až tak dva měsíce před závody.

Tak je to pochopitelné, už máš za sebou spoustu závodů a do jisté míry už je to rutinní záležitost. Vzpomeneš si ale na své první závody, kdy to bylo asi ještě hodně jinak?

Trochu si vzpomínám. Cvičil jsem převážně doma s náčiním, které jsem si sám vyrobil, protože nejbližší posilovnu jsem měl 50 km. Přesto jsem tam ale jezdil, abych si odcvičil nohy, protože doma jsem na ně vybavení neměl. No a majitel té posilovny jednou sháněl závodníky pro své závody, a když se na mě podíval, řekl mi, ať to rozhodně jdu zkusit. Chvíli mi to vrtalo hlavou a nakonec jsem se rozhodl, že do toho půjdu.

Věděl jsi tehdy, jak by měla taková příprava vypadat?

Něco mi poradil právě ten majitel posilovny, na něco jsem si musel přijít sám. Jedna z mála věcí, které si pamatuji z té první diety, je, jak jsem si vařil diuretický čaj. Měl jsem čaj sypaný, ale neměl jsem sítko, takže jsem to pil i s tím listím. To byl strašný utrejch.

Vždy se bavím tím, jakou lidé dřív používali „soutěžní barvu“. Pamatuješ si, co jsi pro soutěžní opálení tehdy použil ty?

Barvu na vlasy Palette bordó.

Bordó? To jsi byl do fialova, ne?

No, byl jsem trochu do červena, ale proti některým jsem byl pořád ještě fešák. Lidi se tam barvili třeba i kakaem...

Tak to byla veselá doba. (smích) Kolik ti vlastně bylo na těch prvních závodech a jak jsi skončil?

Bylo mi něco přes 19 let a skončil jsem tehdy pátý. Další rok jsem stejné závody absolvoval znovu - to už jsem vyhrál, tak jsem se rozhodl zkusit registrované závodníky. Jako registrovaný jsem nejdříve vyhrál kraj, na Čechách jsem byl druhý a na republice asi šestý v kategorii do 75 kg.

A pak už se s tvým soutěžením rozjel vlak. Na jaké své závody vzpomínáš rád?

Hodně si cením série závodů z roku 1997, kdy jsem vyhrál pohárovou soutěž v Německu, potom jsem byl druhý na Slovensku za Horváthem, a když jsem se vrátil do Čech, startoval jsem na Promil Cupu, kde jsem skončil, myslím, pátý. Tehdy se tu konalo MS a já měl v kategorii 7 reprezentantů, takže těchto závodů si velmi cením, i když jsem nevyhrál. Raději obsadím 5. místo ve velké konkurenci, než první v soutěži, kde jsme v kategorii čtyři.

Dokázal bys vypíchnout nějaký závod, který byl pro tebe největším zážitkem?

Takovým byla asi soutěž v roce 2003 v Holansku, která se jmenovala Night of Champions a napodobovala stejnojmennou americkou soutěž profesionálních kulturistů. Byla to open soutěž, a tak jsem závodil třeba s trojnásobným mistrem světa, nebo jsem stál vedle kluka, který vážil 138 kg, zatímco já měl 89 kg. Takže to byl skvělý závod a měl neskutečnou atmosféru. Bylo tam tenkrát asi 1800 diváků a moderátor nás vyhnal mezi diváky přesně tak, jak to dělají i v Americe.

To sis asi hodně užíval, že?

To jsem si hodně užíval už proto, že jsem tu soutěž vyhrál. Když jsem tam pak šel k autu, procházel jsem uličkou lidí, kteří mě poplácávali po zádech, chtěli se vyfotit a to byl super pocit. A ještě o to lepší, že jsem v té soutěži porazil opravdu kvalitní závodníky.

Tak tam sis užil atmosféru, jaký svůj úspěch ale považuješ za největší ze sportovního hlediska?

Tím je jasně NABBA Mr. Universe. Ovšem ještě mě napadají jedny závody, které jsem si neskutečně užil. Moji rodiče se totiž nikdy nebyli podívat na žádné mé závody, ale jednou jsem je s manželkou přemluvil a oni dorazili. Byl to druhý ročník Vitalmaxu a já tam vyhrál.

To museli být pyšní.

Byli a dá se říct, že to i trošku obrečeli.

Tak to se nedivím, že to byl pro tebe výjimečný závod. A pokud vyjde Olympie, tak další výjimečný závod tě ještě čeká. Budeme držet palce, ať to klapne!


Petrův hlavní sponzor je firma Silmet, o jejímž majiteli Petr Vaniš říká: "Luděk Hošna je můj velký kamarád, bez kterého bych tak velkých úspěchů nikdy nedosáhl! Doufám, že se mi naskytne příležitost se Luďkovi alespoň z části revanšovat. Na Luďka musím ještě prozradit, že byla doba, kdy jsem měl co dělat, abych mu při tréninku ramen stačil. Dovede zatlačit za hlavou s velkou činkou 140 kg a ne žádné poloviční opakování, ale pěkně dolů až na krk."

Další sponzoři:

Počítačová společnost s.r.o. - tato firma je Petrovi sponzorsky věrná již od roku 2000, proto Petr tímto moc děkuje panu Karlu Strejčkovi za dosavadní podporu a těší se na další spolupráci.

Schneeberg Příbram - zakázková výroba kuchyní - majitel je dalším kamarádem Petra, který k tomu říká: „Já vlastně ani žádné sponzory nemám, spíš jsou to hodní kamarádi.“

Povltavské mlékárny Sedlčany (hermelín Pepa).

Vitalmax v čele s panem Filem dodává Petrovi doplňky výživy.

L-P nábytek Ladislav Pešek , Sedlčany.


Petr Vaniš na tréninku před Arnold Classic Europe 2011


peVan vs Predator... train chest (11. 9. 2011, váha 102,7 kg)


peVan vs arms (17. 9. 2011, váha 101,8 kg)


peVan vs shoulders (25. 9. 2011, neváženo)




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

06.10.16:45Tom_93 - držím mu palce *1* dobrá forma , sympatický člověk :) .. ..+1
06.10.12:39Karlos - Forma neskutečně super, jako vždy. Ukaž jim to tam a přej..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie