Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodníci v kulturistice juniorů - rozhovory a formy před International Austrian Championship 2016

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


INTERNATIONAL AUSTRIAN CHAMPIONSHIP 2016 - 17. 4. 2016, Rakousko
Češi před International Austrian Championship:
Petr Vogel • Roman Širlo • Šimon Pešek • Jakub SpurnýRadek Juráň • Jan Střeštík • Petr Šulc • Jiří Surý
Vladyslav Kozerenko • Vladimír Dostál • Diana Wolfová
Jaromír PrášekMartina CrlováVeronika Kabátová - nakonec na pódium nenastoupili
Info z International Austrian Championship:
výsledky a fotografie - 2 medaile!
 

Vídeňská městská hala již v neděli 17. dubna přivítá další ročník mezinárodní amatérské soutěže v kulturistice a fitness International Austrian Championship, která se jako tradičně odehraje také za účasti českých závodníků. K nim patří i poměrně početná skupinka juniorských kulturistů, na které jsme se krátce před závody obrátili s prosbou o rozhovor.

jménokategorie
Jakub Spurný kulturistika juniorů open
Radek Juráň kulturistika juniorů open a kulturistika mužů do 85 kg
Roman Širlo kulturistika juniorů open
Šimon Pešek kulturistika juniorů open
Petr Vogel kulturistika juniorů open

Jakub Spurný

Vybrané úspěchy:

Loaded Cup 2016 - 5. místo v kulturistice juniorů nad 75 kg
BFC Cup 2015 - 5. místo v kulturistice juniorů
International Austrian Championship 2015 - 4. místo v kulturistice juniorů open

Jakube, věnovat se budeme především vašemu startu na nadcházejícím International Austrian Championship, vraťme se ale nejprve k vaší účasti na letošním Loaded Cupu, kde jste v nabité kategorii juniorů nad 75 kg dosáhl na páté místo. Jaké dojmy jste si z Bochumi odvezl a jak jste byl s výsledkem spokojený?

Dobrý den, v první řadě bych chtěl pozdravit čtenáře Ronnie.cz. Loaded Cup pro mě nebyl primární soutěží a do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli vůbec budu startovat. Rozjel jsem tedy superkompenzaci a modlil se, aby mě Slávek Vinogradov na soutěž přihlásil. Ve středu jsem byl na startovce, a tak ze mě opadl všechen stres a mohl jsem se soustředit na zbytek superkompenzace. Tato soutěž pro mě byla obrovskou zkušeností. Neskutečná atmosféra, prostory, organizace a vše úplně na jiné úrovni než třeba u nás. Co se týče umístění, tak jsem spokojený. Myslím, že jsem ostudu neudělal, ba naopak.

V Rakousku lze předpokládat přeci jenom o něco slabší konkurenci, než tomu bylo v Německu. S jakým cílem k soutěži nastoupíte a v čem by vaše forma měla být jiná proti té, v níž jste závodil na Loaded Cupu.

To určitě, ale nikdy nevíte kdo se kde "vyloupne". Rakousko by měl být můj letošní vrchol a tam to taky s trenérem celou přípravu směřujeme. Myslím si, že bych měl být ještě lehčí, tvrdší a mělo by to podle mě být více ostré. Uvidíme, nechci předbíhat, ale vše je zatím na dobré cestě. Cíl je zase neudělat ostudu, ale určitě by mi nějaký úspěch nevadil. Hlavně by to pomohlo mé hlavě, protože už druhou sezónu končím těsně pod stupni vítězů.

Jakub Spurný v přípravě na letošní jarní soutěže

Při tréninku s činkami se člověk tomu, že si skřípne prst anebo pustí kotouč na nohu, jednoduše někdy nevyhne. Vím, že podobný úraz potkal i vás. Co se stalo a nakolik je to pro vás při tréninku nepříjemné?

Tohle pro mě byla obrovská rána a hodně mě to poslední měsíc ovlivnilo. Spadl mi v úterý před Loaded Cupem 20kg kotouč ze stojanu hranou přímo na palec pravé nohy. Samozřejmě jsem ještě poslední sérii dojel (smích), pak jsem ale odkulhal do šatny, a když jsem viděl, jak můj prst vypadá, říkal jsem si, že to je můj konec. S ohromnými bolestmi jsem ale přesto odcestoval do Bochumi a závodil. Musel jsem tomu přizpůsobit veškeré tréninky. Cviky vestoje pro mě byly velký problém a o tréninku nohou ani nemluvím, jelikož jsem nemohl chodit v ničem jiném než v pantoflích. Den po zranění jsem to vyšperkoval a na palec si hodil ještě 7,5kg jednoručku. Když se to ..., tak přeci pořádně.

S Vašimi 186 cm patříte k vyšším kulturistům, pro které zpravidla není jednoduché zaplnit kostru dostatečným množstvím svalové hmoty. Jaká je letos vaše soutěžní hmotnost a kolik kilogramů svalové hmoty byste do budoucna ještě rád přidal?

Moje výška je na závodění nevýhodou, ale ne takovou, aby se s tím budoucna nedalo nic dělat. Musím na sebe prostě "naplácat" dost hmoty, abych dohnal své menší konkurenty. Kratší ruce a nohy, to znamená viditelně větší objem. Myslím, že to ale kompenzuji svou připraveností a mou silnou stránkou jsou podle mého nohy. Na Loaded Cupu jsem navážil nějakých 103 kg, což je o 9 kg víc než minulý rok. Myslím, že to je pěkný posun vpřed. Nevadilo by mi do budoucna mít na prknech 110 kg.

Je někdo, komu byste touto cestou rád poděkoval za pomoc či podporu v přípravě?

Ano, je tu spousta lidí, ale jmenovitě bych chtěl poděkovat firmě Vision Nutrition, která mi dodává celou přípravu kvalitní doplňky stravy. Dále je tu SHOP 102, který mě obléká a zásobuje mě příjemnými kvalitními věcmi na cvičení, ale i na normální nošení. Dále patří obrovské díky Jiřímu Havlištovi, bez kterého bych se na žádnou soutěž asi ani nepodíval, protože se mi od něj dostalo silné finanční podpory. Hlavně bych chtěl poděkovat své přítelkyni, před kterou smekám, jak to se mnou celé zvládla a přežila, protože moje nálady v dietě jsou opravdu strašné. Dále rodičům, bráchovi a také mým nejbližším kamarádům, kteří při mně stojí, když to nejvíce potřebuji. V neposlední řadě taky trenéru Pavlovi Vackovi, se kterým řeším celou přípravu, a Pavlu Bretšnajdrovi a jeho manželce Danče za pomoc při trénincích, užitečné rady, péči a starost. Všem vám patří obrovské díky.


Jakub Spurný v přípravě na letošní jarní soutěže

Zpět na přehled


Radek Juráň

Vybrané úspěchy:

Mistrovství Čech 2016 - 2. místo v kulturistice mužů do 90 kg
Mistrovství ČR 2015 - 5. místo v kulturistice juniorů do 77 kg
Mistrovství Moravy a Slezska 2015 - 5. místo v kulturistice juniorů do 77 kg

Radku, zatím jste závodil výhradně na domácích mistrovských soutěžích, ale nyní je před vámi první start v mezinárodní konkurenci. S jakým cílem na International Austrian Championship jedete a jak se na váš první souboj se soupeři ze zahraničí těšíte?

Ahoj, zdravím vás. Zatím jsem závodil jen na domácí půdě, a to v minulém roce, kdy jsem absolvoval soutěž juniorů za Moravu a Slezsko (5. místo) a mistrovství ČR juniorů (5. místo). Letos 9. dubna to pak bylo mistrovství Čech (2. místo), kde jsem se postavil mezi muže ve váhové kategorii do 90 kg.

Tak samozřejmě jako každý jede na závody s tím, že by se chtěl postavit na tu nejvyšší příčku, i já to tak mám a budu se snažit vybojovat co nejlepší umístění. Samozřejmě na závody se velmi těším a jedu si to tam užít.

Radek Juráň na letošním mistrovství Čech v kulturistice
mužů do 90 kg - 2.místo (Foto: Lukáš Machala, Ronnie.cz)

Na naší scéně patříte prozatím k méně známým tvářím. Prosím, přibližte našim čtenářům, kdy a jak jste s kulturistikou začínal, jaká byla vaše soutěžní hmotnost na prvních závodech a třeba i to, s jakou hmotností byste rád závodil na letošních soutěžích...

Jmenuji se Radek Juráň, je mi 21 let a kulturistice se věnuji již šest let. Pokud by čtenáře zajímal celý můj příběh, naleznou ho zde. Na prvních závodech, které se odehrávaly minulý rok, jsem startoval s váhou 75 kg. Na letošní soutěži - mistrovství Čech - jsem startoval s váhou 84,9 kg a na International Austrian Championship se postavím s hmotností asi okolo 80 - 82 kg.

Vím, že se vaše letošní příprava neobešla bez problémů v podobě zranění. O co se jedná a nakolik vás zranění limitovalo v tréninku?

Ano, ani letošní příprava se neobešla bez zranění, začal jsem mít problémy se zády tak jako minulý rok, dále se dostavila ještě bolest ramena a kloubů, ale co by to bylo za sport, kdyby to nebolelo. (smích) Limitovalo mě to hodně, nemohl jsem se pořádně ani sám obléct, ale díky obrovské podpoře fanoušků jsem vše poctivě dotáhl až do konce, za což jim velice děkuji! Bez nich by to nešlo!

Připravujete se na soutěže sám, anebo spoléháte na pomoc nějakého trenéra? A na jaký typ diety sázíte? Jsou to sacharidové vlny?

Momentálně jsem pod vedením trenéra Martina Adamuse. Co se týče diety, přechod z objemu do diety se lišil tím, že jsem zkvalitnil stravu a trochu utáhl sacharidy. Tak jsem to dělal do té doby, dokud to nepřestalo fungovat, a až poté jsem začal najíždět na sacharidové vlny.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc či podporu v přípravě?

Jako první chci strašně moc poděkovat mamince za všechno, co pro mě dělá a jak mi pořád pomáhá! Dále chci poděkovat svému trenérovi Martinu Adamusovi, také majiteli posilovny Sváťovi Spáčilovi, který mi neskutečně pomohl v cestě k mému snu! Všem lidem a fanouškům, kteří mě podporují, fandí mi - jde z vás neskutečná energie, která mě žene kupředu! Značce RhinoBeast za poskytnutí videa. Také děkuji Ronnie.cz za poskytnutí prostoru k rozhovoru.


Radek Juráň v přípravě na letošní jarní soutěže


Radek Juráň - den v letošní přípravě na závody

Zpět na přehled


Roman Širlo

Vybrané úspěchy:

Mistrovství Čech 2015 - 5. místo v kulturistice staršího dorostu nad 72 kg
BFC Cup 2015 - 9. místo v kulturistice mužů do 80 kg
Mistrovství Čech 2014 - 3. místo v kulturistice staršího dorostu nad 72 kg

Romane, máte za sebou start na německém Loaded Cupu, kde se sešla výborná konkurence. Jaké dojmy a zkušenosti jste si ze soutěže odvezl a jak jste byl spokojený s formou?

Ano, konkurence se sešla opravdu výborná. Dojmy úžasné, soutěž sama o sobě byla moc pěkně udělaná a zkušenosti jsem si přivezl určitě. S formou jsem moc spokojený nebyl, ale s tím jsem počítal.

Nyní formu ladíte pro vystoupení na International Austrian Championship. V čem by v Rakousku měla být vaše fazóna jiná proti té z Loaded Cupu a s jakým cílem k závodům nastoupíte?

V Rakousku bude forma lepší už jen z toho důvodu, že od německého Loaded Cupu jsem ještě dost stáhl a hlavně už budu dělat i superkompenzaci a odvodnění. Nastupuji s cílem umístit se na co nejlepší příčce a budu doufat i ve finále.

Absolvovat více soutěží v řadě znamená jistě zvýšenou únavu. Jak se vám s nedostatkem energie daří bojovat?

Náročné je to určitě. Minimum sacharidů je znát, únava je neustálá, ale snažím se do toho jít pořád naplno, abych nemusel na konci ničeho litovat.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie