Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Boris Orava - rozhovor
a aktuální forma před MS
v klasické kulturistice 2013

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS V KLASICKÉ KULTURISTICE MUŽŮ 2013 - 15. - 18. 11. 2013, Rakousko
Češi před MS v klasické kulturistice mužů:
Boris Orava (videolog) • Tomáš Horák (11 t.) • Lukáš Topinka
nominace

Info z MS v klasické kulturistice mužů:
prezentacesemifinále + foto semifinále video
finále fotovýsledkykompletní výsledky s body

Z MS očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Borise Oravy


V rakouském St. Pöltenu dnes prezentací závodníků začíná letošní Mistrovství světa v klasické kulturistice mužů, kterého se účastní také trojčlenná česká reprezentační výprava ve složení Lukáš Topinka, Tomáš Horák a Boris Orava. Na co se ve své přípravě tentokrát zaměřil poslední ze zmíněných borců, Vám přiblíží následující rozhovor. Ten doplňujeme o snímky, které Borise zachycují pouhé dva dny před vstupem do semifinálové části šampionátu, jež je plánována na sobotu.

Připomeňme, že přípravu Borise Oravy na letošním mistrovství světa jste mohli sledovat i prostřednictvím videologů na Ronnie.cz!


Borisi, máte před sebou svůj druhý start na mistrovství světa v klasické kulturistice mužů. Vloni jste na soutěži ve své kategorii obsadil třinácté místo, když Vám forma nevyšla podle představ. Co jste letos všechno změnil, aby tomu tentokrát bylo jinak? A budete proti loňsku nějak upravovat i finální přípravu v podobě superkompenzace a odvodnění?

Boris Orava 2 dny před Mistrovstvím světa
v klasické kulturistice 2013

V první řadě jsem si trochu poskládal v hlavě cíle, na které jsem chtěl dát důraz v této přípravě. Nahánění hmotnosti na maximální limit jsem potlačil a vycházel z nedostatků, které jsem měl loni na podzim. Mojí předností je stavba, symetrie, objemově na klasickou kulturistiku mám také navrch. Ale co mi chybělo proti soupeřům, byla tvrdost a ostrost. Prostě pokud nemáte ostrou a tvrdou formu, je vám symetrie a objem k ničemu. To jsem poznal na minulém mistrovství světa, kde jsou nároky na formu daleko vyšší než na republice nebo mistrovství Evropy.

Ale zpět na začátek, tedy ještě do mimosoutěžního období. I když disponuji symetrií, přesto jsem ji chtěl ještě vylepšit. Zejména jsem cítil slabší rozvoj a hloubku hamstringů a trochu jsem chtěl přidat na objemu paží a ramen. S rozvojem trupu a stehen jsem byl spokojen, ale soupeři ty paže měli většinou lepší, přestože to není základní partie. Takže v objemové přípravě jsem nechtěl celkově přibrat, ale spíš jen lokálně zlepšit hamstringy a paže. Proto jsem na ně v tréninku dával důraz a trénoval je třeba dvakrát týdně. Jinak jsem držel vysokou intenzitu v tréninku, jak je u mě zvykem. Stejně tak základní cviky jako dřepy a mrtvé tahy. Různě jsem míchal partie a zkusil několik nových splitů, které určitě udělaly svoje. Postupně jsem také úplně přestal používat opasek, což tady vzbudilo diskusi i zájem. Rozhodně se cítím bez opasku daleko lépe, střed těla se ještě více zpevnil a myslím, že s tím i hloubka zad.

Přípravu na mistrovství světa jsem zahájil začátkem srpna úpravou stravy a vyšší frekvencí tréninků, jako to bylo i dříve. Ale velká změna byla v dietě. Postupně jsem snižoval sacharidy na úroveň, na kterou bych se dříve bál. Poslední měsíc v tréninkové dny držím sacharidy téměř na nule, což mi překvapivě nedělá žádný problém, a to také nejlépe cítím efekt. Teď si říkám, že jsem to mohl takhle radikálně zaříznout o něco dříve... Rozhodně to zcela přehodnotilo můj přístup k sacharidům, který budu nejspíš aplikovat trvale, nejen v přípravě. Samozřejmě jsem to nevymyslel jen tak, ale přivedlo mě k tomu několik velmi kvalitních a radikálních článků, které vychází z nejnovějších studií.

Co se týče finální přípravy - superkompenzace, tak tam se stále hledám. Každá příprava je jiná, každý závodník je jiný, takže buď si člověk najde časem svůj postup, který mu nejlépe sedí a funguje, nebo ho k tomu někdo přivede. Já s tím zatím bojuji sám. Loni před republikou mi to vyšlo, na podzim vůbec, protože jsem byl s váhou na hraně a nedotažený, takže jsem musel vše dělat jinak, což udělalo úplně opačný efekt, než mělo. Teď je to zase jiné, tak uvidíme.

Formu před startem na světovém šampionátu jste testoval 26. října na Tatranském poháru, kde jste skončil čtvrtý. Jakou zkušenost Vám slovenské závody daly a jaké případné rezervy v připravenosti odkryly?

Šel jsem na Tatranský pohár, protože jsem věděl, že tam bude špičková úroveň. Nechtěl jsem přípravu nechat náhodě a jít na přípravnou soutěž byl nejlepší ukazatel a impuls, jak to jde a jak dále pokračovat v přípravě. V první řadě to byly skvělé závody s fantastickou atmosférou a pohodou, takže jsem si soutěž velmi užil. Dále jsem si zkusil superkompenzaci a absolvoval dost náročnou cestu, která zřejmě také měla vliv. Věděl jsem, že mám ve formě ještě rezervy, ale přesto jsem si říkal, že to není špatné. V superkompenzaci jsem pak ještě experimentoval, takže teď vím, co nedělat příště, a zase jsem o kousek víc poznal, jak reaguji. Ale v sobotu před soutěží jsem cítil, že to není ono, takže jsem se nepřevedl tak, jak jsem chtěl. Forma prostě přešla, žíly zalezly a ostrost se ztratila, oproti dnu předtím to bylo prostě pryč. Mohlo to být lepší, ale na tom až tak nesejde, účel byl test a vyhodnocení. Dalo mi to další impuls a za těch pár týdnů jsem se zase výrazně posunul. V každém případě jsem moc rád, že jsem tam jel.

Jak jste nyní, několik dnů před závody, spokojen se svou formou a s jakým cílem na světový šampionát vlastně jedete?

Boris Orava 2 dny před Mistrovstvím světa
v klasické kulturistice 2013

To je vždycky těžké hodnotit. Myslím, že je to dobré, ale vždycky to může být lepší... To vím pro příště. Ale v mém případě jsem určitě celkově nejdál, kde jsem byl. Teď záleží, jak vyjde superkompenzace, která to buď podtrhne, nebo rozmaže. Mým cílem je dostat se do finále a vím, že to není jen tak. Je to svět, jsou tam ti nejlepší z celého světa v neskutečných formách, výkonnostní rozdíly jsou velmi těsné. O finále bude velký boj, tak snad vyjde forma a pak se uvidí. Rozhodně už teď jsem v této přípravě získal spoustu zkušenosti a posunul se. Teď by bylo dobré to nějak stvrdit. (smích)

Pracujete jako osobní trenér, máte rodinu, kapelu... Jak náročné tentokrát bylo vše sladit s vašimi tréninky a přípravou?

Náročné to je dost, ale já jsem prostě takový. Potřebuji aktivitu, pracovat na sobě, věnovat se svým zájmům a samozřejmě rodině, a to mě dělá šťastným. Nejsem člověk, který se v životě zaměří na jedno a zabední se, ale snažím se užít celou šířku života a něco vytvářet. Samozřejmě jsou období, kdy některé věci jdou na chvíli stranou. Tento rok jsem se věnoval hlavně nové kapele a přípravě, takže kajak jsem sušil tuhle sezónu doma. Pracovat obyčejný člověk v České republice musí a rodina také zasluhuje významnou pozornost a hlavně přináší radost. Snažím se to všechno nějak skloubit.

Všeho je hodně, ale když člověk nemarní čas, ostatní se diví, kolik toho stihne. V přípravě je náročných akorát těch pár měsíců, jinak mě to nijak neomezuje. Jsem celý den v posilovně, a to by bylo, abych si nezacvičil. A večer místo koukání na televizi radši vezmu sluchátka a kytaru nebo baskytaru. Když se ještě podaří rodinné víkendy, tak jsem plně spokojen. Po závodech chci zase dohnat zimu i za posledních několik let a pak zase rozvířit kajak. Také to vypadá, že s kapelou (Under Conspiracy) na jaře vylezeme ze zkušebny a na to se moc těším. Po tom úsilí, co tomu věnuji, aby byl konečně vidět výsledek. A hlavně muzika je mou vášní, možná i mou opravdovou tváří.

Kolik je pro vás hmotnostní limit klasické kulturistiky a máte do něj ještě nějakou rezervu, nebo už je to natěsno?

Výšku mám mezi 183 - 184 cm, takže počítejme 91,5 kg. Loni jsem byl natěsno, protože to nebylo dotažené. Teď ale jsem v pohodě, vejdu se v pohodě a alespoň se nemusím stresovat. V této přípravě jsem si řekl, že nebudu řešit váhu, ale formu. A můžu potvrdit, že o váze to opravdu není. Jsem skoro nejlehčí ve své kariéře, ale rozhodně to vypadá úplně jinak. Všichni chtějí nabírat, já spíš čím jsem starší, tím jsem lehčí. (smích) Rezerva minimálně 2 kg tam ještě bude...

Plánujete u klasické kulturistiky zůstat, dokud budete závodit, nebo vás lákají i jiné kategorie?

Nehrnu se nikam za váhou ani objemem, takže o jiné kategorii výhledově nepřemýšlím. Myšlenka physique není špatná, ale kazí to ty bermudy. Myslím, že je jedno, kdo je klasik, kdo sportovní, kdo má plavky s nohavičkou nebo oblek Batmana. Cílem je vypadat dobře, silně, symetricky, vyrýsovaně... Prostě mít postavu, po které většina lidí touží nebo ji obdivuje. A to nejen na soutěži, ale trvale. Co z toho člověk má, když vypadá chvíli dobře a pak jako nefunkční a nepraktický tvor... Jen fotky a medaile nestačí, měl by to být životní styl. Tak to vidím já.

Je někdo, komu byste chtěl touto cestou poděkovat za pomoc či podporu v přípravě?

Určitě už všichni dobře znají mé sponzory. Takže děkuji firmě MadMax za oblečení, Fitnessworld za doplňky výživy, moravskému výrobci nábytku NOVATRONIC za finanční pomoc a za skvělé podmínky pro trénink a práci Hammer Strength Fitness ve Vysočanech. Dále děkuji za spolupráci vašemu magazínu Ronnie.cz a všem, co mi fandí a podporují mě. V neposlední řadě manželce, že to se mnou zvládá, a nejbližší rodině.

A díky za rozhovor. (smích)

Za rozhovor Borisovi děkujeme touto cestou i my a na šampionátu v Rakousku mu přejeme hodně štěstí!


Boris Orava 2 dny před Mistrovstvím světa v klasické kulturistice 2013


Více se o Borisovi dozvíte na jeho trenérských stránkách www.fitnesstrainer.cz, jeho kariéru můžete sledovat pak také prostřednictvím jeho stránek na Facebooku.

Borise Oravu v přípravě podporují:


Foto:
Věra Mundilová, Ronnie.cz



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

15.11.19:50DiamonD123 - Formu má pěknou, ještě by to chtělo časem nabalit ty 2 kil..
15.11.14:44Maerlyn0 - Imho tím myslel držet sacharidy nízko, bílkoviny vysoko a ..
15.11.13:44Tyrael - Velmi blíže by mě zajímalo, co Boris myslí tím, když říká:..+1
15.11.13:21masterPomi - Hodně pěkná forma+1
15.11.11:449027 - Takhle to má vypadat,jeden z mála kulturistů,jejichž rozho..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 14 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie