Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Závodníci v kulturistice - rozhovory
a formy před International Austria Cup 2016

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


INTERNATIONAL AUSTRIA CUP 2016 - 11. 9. 2016, Rakousko
Češi před International Austria Cup:
Tomáš VykydalPanos PlangesisMarek KavinaMarcela SľúkováEva HavelkováPatrik ŠerýPetr Šidlo
Lukáš JanoušekAdam PivoňkaDavid UlbrichtDominik Fujtík • Vlastimil Kalaš • Libor Kousal • Jan Turek
Ondřej Pírek
Info z International Austria Cup:
výsledky a fotografie - 9 medailí!
Z Austria Cup očima závodníků, rozhovory:
očima Evy HavelkovéPanos PlangesisJan Turek

Kdo pojede
na International Austria Cup 2016?
Padesátitisícové rakouské město St. Pölten v neděli 11. září přivítá další ročník tamní mezinárodní amatérské soutěže v kulturistice a fitness federace IFBB International Austria Cup. Klání každoročně patří k vítaným příležitostem i pro české závodníky, kteří se připravují na podzimní část sezóny a do Rakouska se vydávají testovat formu před dalšími soutěžemi. A nejinak tomu bude i letos, kdy se do země našich jižních sousedů plánuje vydat také pětice našich kulturistů. Podobně jako na závodníky z dalších kategorií jsme se i na ně v souvislosti s jejich blížícím se startem na International Austria Cup 2016 obrátili s prosbou o odpovědi na několik otázek. Dnes Vám můžeme nabídnout rozhovor se třemi z nich.

jménokategorie
Dominik Fujtík kulturistika mužů do 95 kg
Libor Kousal kulturistika mužů nad 95 kg
Ondřej Pírek kulturistika mužů nad 95 kg
Vlastimil Kalaš kulturistika mužů nad 95 kg
Jan Turek kulturistika mužů nad 95 kg


Dominik Fujtík

Vybrané úspěchy:

Mistrovství ČR 2013 - 1. místo v kulturistice juniorů do 77 kg
Mistrovství Moravy a Slezska 2013 - 3. místo v kulturistice juniorů do 77 kg

Dominiku, pokud se nemýlím, naposledy jste závodil na mistrovství Moravy a Slezska v roce 2014. Proč přišla ta dva a půl roku dlouhá přestávka? Potřeboval jste si dopřát čas na to, abyste byl připraven přejít z kategorie juniorů mezi muže?

V první řadě bych chtěl pozdravit všechny čtenáře Ronnie.cz. Ano, máte pravdu, naposledy jsem závodil na jaře 2014 a poté jsem si dal pauzu, abych dokázal nabrat nějaká kila do mužů a byl konkurenceschopný. Plánoval jsem závodit už na jaře, ale bohužel se naskytly nějaké zdravotní komplikace a musel jsem to odsunout na podzim.

Dominik Fujtík před International Austria Cup 2016

V čem je v současnosti Vaše postava jiná proti tomu, jaká byla před dvěma lety?

Před dvěma lety jsem měl závodní váhu 80 kg, teď bych měl navážit nějakých 90 - 95 kg, takže největší rozdíl bude asi v nabrané hmotě. Snažil jsem se zlepšit stehna, hlavně hamstringy, i když nevím, jestli se mi to úplně povedlo. (úsměv) A věřím, že zlepšení přišlo i v ramenou.

Do sezóny vstoupíte startem na International Austria Cupu. S jakým cílem na soutěž jedete?

Na Austria Cup jedu vyloženě otestovat formu a okusit si po delší pauze zase závodní atmosféru, vyzkoušet si pózování, barvu, cukrování. Takže co se týče cíle, tak nejedu s žádnými velkými ambicemi, ale určitě se budu snažit dopadnout co nejlépe. Nikdo nechce být poslední a každý by rád vyhrál, ale stojím nohama na zemi a jedu především na zkoušku. (úsměv)

Jaké jsou Vaše další soutěžní plány pro letošní sezónu? A máte v kulturistice vytčený i nějaký dlouhodobý cíl?

Další závody budou až za docela dlouho - pět týdnů po Rakousku se chystám na pohárovky u nás. Partners Cup, FitBalance IFBB Czech International Cup a GP PEPA Opava. A to mi bude pro letošní rok stačit. Jako dlouhodobý cíl beru zlepšovat sám sebe. Pomalu nabírat více kvalitní hmoty, pracovat na nedostatcích a chybách na své postavě a rok co rok se zlepšovat a posouvat dopředu.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc či podporu v přípravě?

Ano, určitě je více lidí, kterým bych chtěl poděkovat. V první řadě chci poděkovat rodině, která mě podporuje, fandí mi a drží palce. Dále obrovské díky patří Vjačeslavu Vinogradovi, se kterým jsem začal konzultovat přípravu asi před měsícem a půl a vidím tam neskutečný pokrok. Opravdu je to velký odborník a trenér s velkým T. Taky bych chtěl poděkovat všem, kteří mi jakkoliv pomohli třeba při tréninku nebo mi fandí, motivují mě a tlačí dopředu. A v neposlední řadě děkuji vám za možnost rozhovoru.


Dominik Fujtík před International Austria Cup 2016

Zpět na přehled


Libor Kousal

Vybrané úspěchy:

GP Ronnie.cz 2015 - 2. místo v kondiční kulturistice mužů nad 80 kg
Smartlabs Cup 2015 - 2. místo v kondiční kulturistice mužů do 30 let

Libore, vloni jste si úspěšně vyzkoušel start na domácích soutěžích v kondiční kulturistice, letos se chystáte vstoupit na mezinárodní scénu, když je před Vámi start na International Austria Cupu. S jakým cílem do Rakouska pojedete? Půjde především o test formy před EVLS Prague Amateur, kde se plánujete také představit?

Ano, v loňském roce se mi celkem úspěšně povedla sezóna dvěma druhými místy, a to v Brně na Smartlabs Cupu a v Březnici na Grand Prix Ronnie.cz. Po této sezóně jsem se rozhodl, že zkusím větší závody. Je to samozřejmě veliký skok do tak obrovské konkurence, ale to je na tom to hezké. Do poslední chvíle jsem nevěděl, zda se soutěž v Rakousku bude konat, ale když ji vypsali, ihned jsem se přihlásil. Ano, svým způsobem je to test formy před EVLS, ale pojedu si závody do Rakouska užít a reprezentovat Českou republiku, jak nejlépe budu moci.

Libor Kousal před International Austria Cup 2016

Na poli kulturistiky patříte k těm vyšším závodníkům. Kolik měříte, s jakou hmotností jste závodil vloni a s jakou by to mohlo být letos?

Je pravda, že tak vysokých kulturistů moc neznám. Ono s mými 192 centimetry výšky se těžko hledají. Loni jsem závodil se 101 kg a v přípravě na letošní sezonu se mi podařilo získat nějakou svalovou hmotu, takže pokud se mi vše podaří, chtěl bych závodit s větší váhou, a pokud forma klapne podle mých představ, chtěl bych mít 112 kg.

Kterou svalovou partii považujete za svou nejvýraznější přednost a kterou naopak za největší slabinu?

Já jsem s těmi přednostmi opatrný. Tvrdím, že žádnou přednost nemám. Snad jen záda mám výraznější oproti jiným svalovým partiím. Mou absolutní slabinou jsou lýtka. To pravé mám atrofované, protože před třemi lety jsem si rozdrtil kotník a mám ho napevno sešroubovaný. Tím pádem pravé lýtko nemůžu cvičit téměř vůbec.

Připravujete se na závody sám, anebo v tréninku či dietě spoléháte na něčí rady a pomoc?

Upřímně si nemyslím, že bych byl schopný sám sebe připravit na závody. V tomto ohledu se stoprocentně spoléhám na trenéra. Tím je Milan Suchý z Dobříše. Za jeho Fitnesscentrum Dobříš i závodím. Spolupracujeme spolu už delší dobu a i při úraze jsme řešili, co a jak s tělem.

Je někdo, komu byste chtěl touto cestou poděkovat za podporu v přípravě?

Samozřejmě, Milanovi Suchému za to, jak se o mě stará. Tomu patří největší dík. Dále pak rodině, ve které mám velkou podporu. A i vám za tento rozhovor.


Libor Kousal před International Austria Cup 2016

Zpět na přehled


Ondřej Pírek

Vybrané úspěchy:

GP Fitness Brno 2015 - 2. místo v kulturistice mužů nad 80 kg
GP PEPA Opava 2015 - 3. místo v kulturistice mužů do 90 kg
GP Čáslav 2015 - 2. místo v klasické kulturistice mužů
Fitness Mania Classic I. - 2. místo v kulturistice mužů do 90 kg

Ondro, vloni jste závodil v klasické i váhové kulturistice. Jak tomu bude letos? Připadá ještě v úvahu, že byste se do hmotnostního limitu klasické kulturistiky vešel, anebo už jste jej přerostl? Vloni jste, tuším, závodil s hmotností 83 - 88,5 kg. Kolik to bude letos?

V první řadě bych rád pozdravil všechny čtenáře Ronnie.cz a příznivce nejen kulturistiky, ale sportu celkově. Abych se vyjádřil k Vaší první otázce. Ano minulý rok tomu bylo tak, že svou váhu 124 kg, kterou jsem navážil v objemové fázi, jsem snížil na necelých 85 kg. Mohlo za to odvodňování v závěrečné fázi přípravy, které jsem nezvládl, přecenil své síly, tři dny před závody jsem zkolaboval a v nemocnici Motol mi infuzí podali tři litry solného roztoku. Je zajímavé, na co vše člověk v těchto chvílích myslí. Někdo na své nejbližší, své přátelé, svou lásku, děti... V mém případě, když si pro mě přijela záchranka a cestou jsem kvůli dehydrataci na půl hodiny oslepl, hlavou mi kolovala jen jedna myšlenka. A to, že celá ta dřina, odhodlání, to peklo, kterým si každý z nás projde, bylo zbytečné. Samozřejmě jsem měl i myšlenku, že je tohle můj konec a bál jsem se o své zdraví, to jsme měli, máme a vždy budeme mít jen jedno. Proto už mě s tak malou váhou asi nikdy na pódiu neuvidíte. S mými 189 cm je tato váha přeci jen příliš nízká. Jak tomu bude letos, ještě nevím. Jak moc dobře víte, ty největší váhové výkyvy se odehrávají těsně týden před závody, kdy tělo odvodňujete a cukrujete. Každopádně pod 100 kg určitě jít nechci. (úsměv) A když už bych měl jít pod 100 kg, tak těsně pod tuto hranici.

Ondřej Pírek před International Austria Cup 2016

Do sezóny vstoupíte startem na International Austria Cupu. S jakým cílem na závody do Rakouska pojedete?

V dřívější době bych Vám odpověděl, že vyhrát, ale je zajímavé, jak tento sport člověka změní a naučí ho disciplíně a pokoře. Dle mého názoru by měl každý člověk stát nohama na zemi. Neříkám, aby si nešel za svým a nepřekonával výzvy. To ne. Naopak, každý by si měl v životě sáhnout na dno, aby tuto hranici v budoucnu překonal a tím pádem se zdokonaloval. Když se mi povede dostat se do finále, budu rád, když budu v TOP 3, bude to skvělé, a pokud ukořistím první místo, budu moc šťastný.

Vím, že sám působíte jako trenér. Je ale někdo, kdo s tréninkem a dietou radí Vám?

Ano, jak jste zmínil, nyní působím, jako trenér fitness a kulturistiky, dále se zabývám nutričním poradenstvím se zaměřením a specializací na krevní skupiny v nově otevřeném fitness centru pod vedením Jana Kareše, trojnásobného rekordmana v počtu shybů, který je zapsán v Guinessově knize rekordů. Dříve mi pomáhal profesionální kulturista Jan Kubík. Jelikož jsem ale z Uničova, což je malé městečko ležící u Olomouce, a přestěhoval jsem se do Prahy z důvodu studia vysoké školy, tak byla tato spolupráce nadále nemožná. Proto jsem rád, že se mě ujal náš nejznámější mezinárodní rozhodčí Vjačeslav Vinogradov, který sice není mým trenérem, ale pomáhá mi jako konzultant. Tento člověk mi vždy vyšel vstříc, jeho rady jsou kolikrát k nezaplacení a hlavně je to správný chlap a motivátor! (úsměv)

Během podzimu byste si měl vyzkoušet i start na EVLS Prague Amateur. Jak se na atmosféru tak velké akce těšíte?

Na tuto soutěž se těším asi nejvíce, i když vím, že to bude šílené. Bude tu hrozně moc závodníků, ale myslím si, že organizátoři s tímto počítají a vše budou mít podchycené. Koneckonců se jedná o největší kulturistickou show v Evropě. Minulé ročníky amatérské Olympie a EVLS Prague Pro, to byl vždy neuvěřitelný zážitek. Jak pro závodníky, tak pro diváky. Posuďte sami, setkat se a mít možnost si popovídat se jmény jako Shawn Rhoden, Kevin Levrone, Dennis Wolf, Kai Greene nebo držitel titulu Mr. Olympia Phil Heath, to je neuvěřitelný zážitek. Takže jak jsem řekl, těším se moc. Už jen z důvodu, že to budou mé největší závody, které jsem si kdy zatím vyzkoušel.

Je někdo, komu byste chtěl touto cestou poděkovat za pomoc a podporu v přípravě?

V prvé řadě své rodině, hlavně své mámě, která mi pomáhala a doprovázela mě celým mým životem. Dala mi už dar největší. A to dar života. I když mě kolikrát odrazovala od přípravy, když viděla, jak malátně ležím a nemůžu popadnout dech. Ale to k tomu patří. Jak říkám, kdyby to bylo jednoduché, mohl by tento sport dělat každý. Proto jsem rád, že je to tak těžké. To je to nádherné, v čem se odlišujeme od ostatních. Nepoužíváme výmluvy, ale konáme činy. Ty za nás řeknou mnohem více. Dále bych moc rád poděkoval Vjačeslavu Vinogradovi, kterého jsem už zmiňoval. Udělal toho pro mě moc a já doufám, že naše spolupráce potrvá a povede k lepším a lepším výsledkům.

Dále bych chtěl poděkovat všem svým kamarádům a fanouškům, kteří mi píší. Díky nim si uvědomím v těch nejhorších dnech, že to, co dělám, má smysl. Ale děkuji i těm, kteří říkají, že na to nemám a nikdy v tomto sportu neuspěji. Díky těmto lidem jsem motivován k tomu, abych je přesvědčil o tom, že se mýlí. (úsměv)


Ondřej Pírek před International Austria Cup 2016

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie