Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Michal Trykar - rozhovor a aktuální
forma před Loaded Cup 2013

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


LOADED CUP 2013 - 29. - 31. 3. 2013, Dánsko
Češi před Loaded Cup:
Michal TrykarMarína HámováJiří Lasík (7,5 t.) • Michal Gáborik • Veronika Lasíková
startovní listiny
Info z Loaded Cup:
prezentace den 1 (výsledky, foto, video) den 2 (výsledky, foto)
 

Povíš něco o soutěži, na které budeš už za pár dní startovat? Dánský Loaded Cup je poměrně prestižní záležitostí s každoroční velice kvalitní účastí, exhibicemi a semináři profesionálů apod. Jaké jsou tvé zážitky z této soutěže?

Loaded Cup je prý třetí nejprestižnější amatérská soutěž v Evropě. Nevím, jak tomu bude letos, ale v minulém roce byly soutěžní kategorie našlapané kvalitními a známými závodníky, jakými jsou třeba Štefan Havlík nebo Litevec Ott Kiivikas, který zvítězil v mé kategorii do 90 kg. Exhibici zde měl loni samotný Mr. Olympia Phil Heath a na semináři se k němu přidali ještě německý obr Dennis James, anglický profík a nový Mr. Olympia v kategorii do 212 liber James Flex Lewis a fitnesska Larissa Reis. Takže opravdu zvučná jména a výběr hostů snad nemohl být lepší! Nevím, jak tomu bude letos, ale pořadatel soutěže Stellan Bossen jistě nenechá nic náhodě a pozve opět kulturistickou smetánku. Nevím to jistě, ale údajně by se na Loaded Cupu měl letos objevit Shawn Rhoden a Hidetada Yamagishi.

Mé zážitky ze soutěže jsou takové, že vše je jiné něž u nás a soutěž má opravdu rázný spád a perfektní koordinaci. De facto každý jednotlivý závodník je včas a několikrát upozorňován, kdy půjde na pódium, což mi bohužel na našich soutěžích často chybí. Člověk je pak vystresovaný a často ani neví, kdy se má jít rozcvičovat nebo kdy ještě může něco jíst atd. A pokud jde o atmosféru, tak je vidět, že Dánové tímhle sportem opravdu žijí a umí povzbudit i toho nejhoršího závodníka bouřlivým potleskem.

Pokud se nepletu, loňská sezóna byla dosud tvoje nejúspěšnější. Zvítězil jsi na mistrovství Čech a ve své kategorii sis odnesl taky bronz z mistrovství republiky. Jak jsi byl celkově s loňskou sezónou spokojený?

Ano, máš pravdu a myslím si, že loňská sezóna se mi, co se týče soutěžních úspěchů, povedla. Trošku mě mrzelo, že jsem nebyl dotažený už právě na loňském Loaded Cupu, kde jsem se kvůli tomu ocitl na 5. místě v konkurenci 8 nebo 9 borců. Svou subtilní postavou nemůžu ohrozit žádného mohutného borce, pokud nebudu maximálně dotažený a tvrdý. Zde jsem na to doplatil a myslím, že to mohlo být při lepší formě i třetí místo. V každém případě to byla zkušenost, které se chci letos vyvarovat, a soustředím se na načasování formy hlavně na tuto soutěž, která je pro mě prioritní. Jinak jsem byl samozřejmě s loňskou sezónou a formou na mistrovství České republiky maximálně spokojený.

Jsi závodník, který se prosazuje především díky perfektní připravenosti, kvalitě svalů a vyrýsování, takže jaký je tvůj recept na perfektní formu? Jinými slovy - prozraď něco z tvé přípravy, ať už o tréninku, nebo o dietě.

Přesně tak, bohužel nejsem z těch, co dobře přibírají, ale spíš patřím mezi ty, co dobře pálí a někdy to musí dokonce brzdit, aby nepřepálili. :) Tím ale nechci říct, že nedržím přísnou dietu. Naopak jsem v tomhle extrémista a jdu s cukry často až na dno, kdy mám třeba i hypoglykémii. Kvůli poměrně fyzicky náročné práci, kterou mám tady v Dánsku v masokombinátu, je těžké odhadnout množství cukru, které budu potřebovat na každý den, takže abych pravdu řekl, letos jsem neměl žádný rozpis sacharidů na týden, jak to dělám obvykle, ale postupoval jsem instinktivně. Mám s sebou vždy gainer, nebo nějaké rychlé cukry v podobě marmelády nebo oplatek, které v případě krize prostě "stlačím". :)

Nejde to jinak, protože zvládat práci a vydělat peníze je pro mě tady prioritní záležitost a to, že k tomu mohu dělat svůj sport vrcholově, je jen a jen velký bonus. Zakládám si na formě, protože jedině tak jsou i malé svaly opticky velké a vypadají větší než ve skutečnosti. Ještě že se na soutěžích neměří obvod bicepsu, to bych byl asi v pr... :) A můj recept na formu? osvědčily se mi velké sacharidové vlny, kdy jedu třeba systémem 100 g, 300 g, 700 g, 100 g, 500 g, 100 g, 200 g, 800 g atd. Hodně je to také dané mou prací, při které se potím a spaluji tuky pasivně. Letos jsem zařadil i kardio, neboť jsem měl na začátku diety ještě v polovině ledna metrák, a to opravdu v mizerné kvalitě. Beru spalovače tuku několikrát denně a střídám výrobky i značky, karnitin piju jako vodu. Snažím se zkrátka za každou cenu využít tuky pro energii jak na tréninku, tak v práci.

Trénink mám rád hodně intenzivní a používám všelijaké pyramidy, ubírané série a hodně pumpuju svaly do maximální bolesti. Přestávky jsou minimální, s výjimkou tréninku nohou, kde se projevuje kyslíkový dluh. Soustředím se hlavně na kvalitní provedení cviků a často třeba jedu s minimální zátěží a každé opakování trvá několik vteřin. Je to peklo a svaly pálí jako čert!

Žiješ v zahraničí. Co bylo tím impulsem pro změnu tvého bydliště a jak se ti v Dánsku žije? Jak oblíbená je tam kulturistika, když porovnáš s Českou republikou?

Ano... Dánsko je nádherná a čistá země plná lidí s čistými úmysly. Jsou tu důvěřiví lidé, kteří když pak třeba navštíví Českou republiku, tak se strašně diví, že jim někdo vybral auto, když bylo zamčené. Je to tu jiný svět snad ve všech směrech, ale jak se říká, haj*lové jsou všude. Jen tady jsou zákony trošku spravedlivější a ten, kdo zlobí, je po zásluze potrestán, což u nás prostě není. Policistu tu běžně na ulici nebo s radarem neuvidíš, dokud se něco nestane. U nás je policie na každém rohu, a když se něco stane, tak je nevidíš. :) Ne nadarmo je Dánsko jedním z nejvyspělejších států Evropy. Já jsem tady samozřejmě kvůli výdělku, neboť řeznické řemeslo je tu placeno zlatem a ještě si tě váží. Co jsem slyšel, tak to ale platí pro všechny manuální a těžké práce.

Kulturistika je tu oblíbeným sportem a fitka jsou běžně nabitá k prasknutí. Na podzim loňského roku jsem byl podpořit svou kamarádku Kristinu Schwartz, která se mnou pracuje ve firmě, na soutěži Nordiske Masterskabe 2012 v dánském městě Herning. Bylo to vlastně mistrovství Skandinávie, kam se museli soutěžící kvalifikovat z jednotlivých skandinávských zemí. Kristina skončila druhá v kategorii klasické kulturistiky žen, která je u nás prakticky neznámá. Překvapila mě a zaujala kategorie Fitness Physical, kde soutěžící na čas dělali veslování na trenažéru a pak shyby na hrazdě a kliky na bradlech na počet opakování. Celková atmosféra byla výborná a je vidět, že Dánové se umí bavit.

Jakou očekáváš na Loaded Cupu konkurenci a jak jsi spokojený s formou, kterou nyní máš? Vidíš to na dobré umístění?

Na tuhle otázku se těžko odpovídá, ale pokud jde o konkurenci, tak je zatím v mé kategorii do 90 kg nahlášeno 6 závodníků a neznám žádného z nich, kromě jednoho Švéda, který byl loni v téhle kategorii na 2. místě. Měl perfektní stavbu těla, hmotu a X-tvar, ale nebyl dotažený. Kdyby byl, tak by vyhrál. Moje forma je letos v porovnání s loňskou o poznání lepší a jsem spokojený. Prakticky už jde jen o podkožní vodu a rozhodující bude, jak se povede superkompenzace. V každém případě umístění příliš neřeším, protože jde vždy o konkurenci. Důležitý je vlastní pocit, že jsem pro vítězství udělal maximum a dal do toho vše. Na výsledek si počkáme a jen tiše doufám, že bude potěšující.

Michale, děkuji ti za rozhovor a přeji pěkné zážitky a hodně úspěchů na soutěži!


Michal Trykar - aktuální forma týden před Loaded Cup 2013




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

28.03.12:09johny c - to že má dost zvláštní tvary ví každý hlavně on sám, ale p..+2
27.03.23:15Smile04 - mi přijde dost zvláštní...tvary celkově...dost atypické
27.03.10:25White or black - ***
27.03.10:15naazgul3 - ked je loaded cup tretia najprestiznejsia sutaz, ktora je ..
27.03.10:15Welle - Držím Ti palce Mišáku!!!+2
27.03.10:10naazgul3 - flex lewis a.k.a. walesky drak
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie