Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Závodníci v kulturistice - rozhovory a formy před IFBB Diamond Cup Milano 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Závodníci v klasické kulturistice - rozhovory
a formy před IFBB Diamond Cup Milano 2017
Závodnice v bodyfitness a wellness fitness před IFBB Diamond Cup Milano 2017
Závodníci ve physique - rozhovory
a formy před IFBB Diamond Cup Milano 2017
Nabitá podzimní část sezóny pokračuje a už o nadcházejícím víkendu se odehrají další velké mezinárodní soutěže v kulturistice a fitness. V mezinárodní federaci IFBB to bude nedělní klání profesionálů IFBB Elite Pro Milano, kterému o den dříve bude předcházet amatérský IFBB Diamond Cup Milano. Na ten se podle prezidenta italské IFBB Benedetta Mondella chystají přicestovat závodníci z pětačtyřiceti zemí světa, včetně České republiky. Dá se navíc očekávat, že i závody profesionálů budou mít zajímavě poskládané startovní pole, a zejména mezi kulturisty by se zde měla sejít podstatně větší konkurence, než tomu bylo před několika dny na Cancun Elite Pro.

Obě zmíněné milánské soutěže zkrátka poutají pozornost a není se příliš čemu divit. Profíci zde změří síly v soubojích o podíly z finančních odměn v celkové výši 50.000 eur (cca 1.300.000 Kč) a amatéři pak budou moci usilovat o některou ze čtyřiadvaceti IFBB Elite profesionálních karet, které budou rovnoměrně rozděleny mezi nejlepší sportovce z osmi kategorií. Nadcházející události se v těchto dnech podrobněji věnujeme i na Ronnie.cz, když Vám postupně představujeme naše účastníky milánského Diamond Cupu. Dnes se prostřednictvím krátkých rozhovorů dozvíte, s jakými očekáváními se na cestu do Itálie vydávali Martin Dajč, Karel Tesař a Michal Sitter!

jménokategorie
Martin Dajč kulturistika mužů do 80 kg
Karel Tesař kulturistika mužů do 80 kg
Michal Sitter kulturistika mužů do 100 kg

Martin Dajč

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Rome 2017 - 3. místo v kulturistice mužů do 80 kg
EVLS Prague Amateur 2017 - 2. místo v kulturistice mužů do 80 kg
Mistrovství světa 2005 - 4. místo v kulturistice mužů do 80 kg
GP PEPA Opava 2005 - 2. místo v kulturistice mužů do 80 kg

Martine, Vy letos prožíváte vydařenou sezónu, když jste jak na EVLS Prague Amateur, tak i na IFBB Diamond Cup Rome dosáhl na medaili. Jaké změny jste v přípravě pro tento rok udělal, že se Vám tolik daří?

Někdo ty medaile dělat musí. (úsměv) Posledních deset let jsem se věnoval víc ostatním než sobě a 1. srpna jsem to otočil. Jinak cvičím pořád stejně, věci, které fungují, se nemění. Vím moc dobře, co mám dělat, a od nikoho si do toho nenechám mluvit. Jediný, koho se zeptám na názor v kulturistice, je Tomáš Bureš, se kterým jsem řešil závěr příprav. Děkuji mu za asi 3x 10 minut jeho času, nerad někoho otravuji. Dalším faktorem je, že se mi blíží konec veškerých úvěrů z podnikání i osobních a to je obrovská úleva.

Martin Dajč na EVLS Prague Amateur 2017
(foto: Tino Kuskunis, Ronnie.cz)

Je před Vámi ještě start na IFBB Diamond Cup Milano. S jakým cílem se závodů zúčastníte?

Do toho Milána jedu, ale fakt vůbec netuším. Nějak to dopadne. Myslím, že budu vypadat o dost lépe než na EVLS. Čtrnáct dní po Milánu je soutěž v Dubaji, tam bych chtěl vypadat úplně nejlíp.

Závodíte už od konce září. Jak je náročné držet formu tak dlouho a kolik sil Vám, teď krátce před startem v Itálii ještě zbývá?

Já mám síly na rozdávání, je to úplně na pohodu. Já jsem se na EVLS vlastně nepřipravoval, nechal jsem se ukecat od kluků z fitka, abych šel, že mě chtějí vidět. To jsem byl v přípravě necelých sedm týdnů. Nevím, co dělali ti ostatní závodníci, když to byl vrchol jejich sezóny. (smích) Takže za takovou chvilku jsem se fakt neunavil, proto valím dál. Mám teď super sparinga Péťu Tejkla, je o dvacet let mladší, tak musím pořádně zatnout dráp.

Po změnách na poli mezinárodní kulturistiky a fitness se v mezinárodní federaci IFBB nově bojuje o IFBB Elite profesionální karty, které sice nevedou k možnosti bojovat o účast na Olympii, ale představují koncept pro Evropana geograficky asi dostupnějších soutěží. Sledujete nějak toto dění? Pokud by se před Vámi otevřela možnost nastupovat na IFBB Elite profesionálních soutěžích, vyzkoušel byste si to?

Sleduji to a nakonec to vypadá docela rozumně, žádný extremní skok do profi a nic. To Elite vypadá zajímavě, to bych si chtěl vyzkoušet na sto procent. Jen mně vadí, že ti pozitivní závodníci s doživotním zákazem dostávají další možnost bojovat o profi kartu.

Závodíte už od konce 90. let. Jak se podle Vás kulturistika za posledních dvacet let proměnila? Je podle Vás více příležitostí pro závodníky? Lepší se podle Vás soutěže po organizační stránce i po stránce kvality závodníků?

Kulturistika se nezměnila vůbec, jen mi přijde, že se kolem toho motá mnohem víc dementů. Všichni machrují, jak to jedou někam rozbít, a kde nic, tu nic. Nevím, je to teď taková divná doba. Soutěží je víc, ale na ty velké chodí kluci, kteří nebyli ani na republice, to je hodně nešťastné. Jinak závody jsou celkově dobře zorganizované.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě na letošní soutěže?

Chtěl bych poděkovat mojí manželce za "servis", sparingovi Peťovi a lidem, co mi fandí, několika utajeným sponzorům (úsměv) a ostatní neřeším.


Martin Dajč na EVLS Prague Amateur 2017

Foto:
Tino Kuskunis, Ronnie.cz


Karel Tesař

Vybrané úspěchy:

Partner Cup 2017 - 3. místo v kulturistice mužů do 80 kg
Beautiful and Strong 2017 - 4. místo v kulturistice mužů
Mistrovství Čech 2017 - 4. místo v kulturistice juniorů do 77 kg

Karle, na soutěžních pódiích Vás můžeme vídat od letošního jara. Prozraďte, prosím, co Vás přivedlo do posilovny a posléze i k závodění?

Do posilovny jsem se dostal v roce 2009 za účelem nějak vypadat, ale rozhodně mě nikdy nenapadlo, že mě to tak chytne, až se dostanu k závodění, ke kterému mě přivedli mí nejlepší kamarádi a zároveň trenéři Michal Seifert a Michal Šmejda.

Karel Tesař 4 dny před IFBB Diamond Cup Milano 2017

Po účasti na domácích mistrovských i pohárových soutěžích je teď před Vámi start na IFBB Diamond Cup Milano. Vnímám to tak, že se bude jednat prozatím o největší soutěž Vaší kariéry. Vidíte to stejně? Jakou očekáváte v Itálii konkurenci a s jakým výsledkem budete spokojený?

Ano, Diamond Cup bude pro mě po GP PEPA Opava zatím nejnáročnější závod a samozřejmě očekávám obrovskou konkurenci. Co se týká výsledků, nikdy to nemám nastavené tak, že si jdu přímo za nějakým určitým umístěním. Samozřejmě udělám vše pro to, abych dopadl co nejlépe, a to je pro mě to nejdůležitější. Dát do toho maximum a užít si ten okamžik.

Platí, že v kulturistice stále spíše sbíráte zkušenosti. Kdo Vás v současnosti vede v roli trenéra a jak je pro Vás pomoc někoho zkušenějšího nyní v začátcích soutěžní kariéry důležitá?

Jak říkáte, stále sbírám zkušenosti, po boku mám dva trenéry, a to Michala Seiferta, odborníka přes anatomii, výživu atd., a Michala Šmejdu, profesionálního kulturistu, který mi předal mnoho zkušeností se samotnou přípravou a s vyladěním superkompenzace přímo pro mě. Tyhle dvě osoby jsou pro mě nezbytnou součástí závodění, a to i v soukromém životě.

Co Vás na kulturistice baví více? Jsou to tréninky, anebo samotné závodění?

Na kulturistice mě baví jak budování progresu mimo závodní sezónu, tak i samotné závodění. Obojí je pro mě stoprocentní náplní a miluji cvičení stejně tak jako samotné závody.

Počítáte s tím, že budete závodit i v příští sezóně?

Ano, hned jak se vrátím z Milána, tak mi začíná objemová příprava na jaro 2018.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě na letošní soutěže?

Chtěl bych poděkovat mým trenérům Michalovi Seifertovi a Michalovi Šmejdovi, sponzorům Evosa, Matura Beads, s.r.o., Ruční mytí Jablonec a všem, co mě jakkoliv podpořili.


Karel Tesař 4 dny před IFBB Diamond Cup Milano 2017

Zpět na přehled


Michal Sitter

Vybrané úspěchy:

Olympia Amateur England 2015 - 2. místo v kulturistice mužů do 95 kg
Arnold Classic Amateur 2012 - 2. místo v klasické kulturistice mužů do 180 cm
Mistrovství světa 2010 - 1. místo v klasické kulturistice mužů do 180 cm
Mistrovství Evropy 2010 - 2. místo v klasické kulturistice mužů do 180 cm

Michale, po delší době absolvujete sezónu, ve které závodíte na jaře i na podzim. Jak je to pro Vás náročné a kolik sil Vám ještě zbývá?

V plánu to určitě nebylo, ale po Ostravě jsem se rozhodl pokračovat dál. Pravdou je, že jet přípravu celoročně je velmi náročné. Už se těším na zasloužený odpočinek po Miláně.

Jarní IFBB Diamond Cup Ostrava Vám výsledkově pravděpodobně nevyšel zcela podle představ. S jakým umístěním byste odcházel spokojený při Vašem nadcházejícím startu na IFBB Diamond Cup Milano?

Michal Sitter přibližně měsíc před startem
na IFBB Diamond Cup Milano 2017

Po Ostravě byla příprava směřována na EVLS Prague Amateur, ale bohužel mé plány zhatilo zranění osm týdnů před startem. Ale jelikož jsem bojovník a nechtěl jsem přípravu vzdát, vynaložil jsem veškeré úsilí a pokračoval dál i přesto, že jsem během tohoto období zranění léčil. Velkým úspěchem je pro mě už to, že jsem se přes vážné zranění dokázal na Diamond Cup v Miláně připravit. Co se týče umístění, jdu pro nejlepší možný výsledek.

Byl byste rád, aby Vaše forma tentokrát byla v něčem jiná proti jarní soutěži?

Ano, byl. Na Ostravu jsem týden před startem zkoušel nové postupy, které se mi neosvědčily. A proto se na Milán vracím zpět ke starým osvědčeným.

Po změnách na poli mezinárodní kulturistiky a fitness se v mezinárodní federaci IFBB nově bojuje o IFBB Elite profesionální karty, které sice nevedou k možností bojovat o účast na Olympii, ale představují koncept pro Evropana geograficky asi dostupnějších soutěží. Sledujete nějak toto dění? Pokud by se před Vámi otevřela možnost nastupovat na IFBB Elite profesionálních soutěžích, vyzkoušel byste si to?

Ano, sleduji. Možnost nastoupit na profesionální soutěži je určitě lákavá a nebránil bych se tomu.

Závodíte už od konce 90. let. Jak se podle Vás kulturistika za posledních dvacet let proměnila? Je podle Vás více příležitostí pro závodníky? Lepší se podle Vás soutěže po organizační stránce i po stránce kvality soupeřů?

Celkově šla kulturistika od 90. let nahoru. Od kvality a množství závodníků přes úroveň a počet soutěží.

Je někdo, komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě na letošní soutěže?

Velké díky patří mému kamarádovi a klientovi Lukášovi Dlouhému, který mi pomohl v době mého zranění a zajistil mi nejlepší možnou zdravotní péči, díky níž budu schopen v Miláně nastoupit. Tento sport se nedá dělat bez psychické podpory těch nejbližších a tím bych chtěl poděkovat Ivušce, mé mamce, která mě podporuje od mé první soutěže, a celkově všem mým kamarádům a klientům z BBC, kteří mi věřili a podporovali mě. V neposední řade firmě Gymfood, která mi během přípravy dodává stravu nejlepší kvality.


Michal Sitter přibližně měsíc před startem na IFBB Diamond Cup Milano 2017

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

23.11.16:13Arnold Strong - Copak mel Sitter za vazne zraneni ? Formu ma dobrou
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie