Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Závodnice v bodyfitness a wellness fitness - rozhovory před IFBB Diamond Cup Milano 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Závodníci v klasické kulturistice - rozhovory
a formy před IFBB Diamond Cup Milano 2017

Ve dnech 24. - 25. listopadu 2017 se v italském Miláně uskuteční mezinárodní soutěž IFBB Diamond Cup, na které se představí i plejáda českých závodníků. Ukázat se v tomto legendárním městě módy na pódiu a zažít podobné pocity jako na modelingovém mole přijedou i půvabné české závodnice startující v kategoriích bodyfitness a wellness fitness.

jménokategorie
Jitka Vorlová bodyfitness do 168 cm
Tereza Linhartová bodyfitness do 168 cm
Tereza Valentová wellnes fitness
Martina Crlová wellness fitness do 163 cm
Yuliya Arkhiyereyeva wellness fitness do 163 cm

Martina Crlová

Vybrané úspěchy:

Diamond Cup Ostrava 2017 - 6. místo v bikiny fitness do 158 cm
International Austria Cup 2017 - 3. místo ve wellness fitness
EVLS Prague Amateur 2017 - 3. místo ve wellness fitness

Martino, Vy jste zkušená závodnice kategorie wellness fitness, kterou možná ne všichni naši čtenáři znají. Mohla byste pro ně tedy tuto kategorii specifikovat a za sebe říct, co se Vám na ní líbí nebo proč jste si ji vybrala?

Zdravím všechny čtenáře, fanoušky, přátele i nepřátele. (smích) Jsem strašně moc ráda, že kategorie wellness dorazila i k nám a mohu v ní závodit, protože na bikinku mám větší svalový rozvoj a líbí se mi i kulatější tvary a pořádný zadek. Jsem jakoby něco mezi bikinou a bodyfitnesskou.

Při svém startu na EVLS jste získala 3. místo, na International Austria Cupu jste byla také 3., věříte si, že byste se mohla z "područí" čísla tři při startu na Diamond Cup v Milánu vymanit? Tedy nejlépe směrem výš?

Trojka je sice moc krásné číslo, a pokud by se podařilo finále a znovu třetí místo, byla bych strašně moc šťastná, ale nechám se překvapit, jak to tentokrát dopadne, závod si jedu hlavně užít!

Jak Vaše letošní soutěžní příprava probíhala? Na které své partie jste se zaměřovala především?

Budu mít letos páté závody a dietím s mini přestávkami od ledna. Podzim jsem neplánovala, ale vzhledem k tomu, že u nás otevřeli kategorii wellness fitness, chtěla jsem si to zkusit na domácí půdě. (úsměv) Samozřejmě se nejvíce zaměřuji na slabiny a to je šířka zad, piluji více hloubku a tvar nohou, hamstringy a zadek, tréninky střídám po nějaké době, ať tělo dostane zase nové impulsy a krásně reaguje. A v závěru mě poslední měsíc samozřejmě nemine ani kardio.

Které cviky jste při zdokonalování těchto partií shledala jako nejefektivnější?

Nejlepší jsou samozřejmě dřepy s volnou osou i čelní, sumo dřepy, výpady (chůze) a izolované cviky na zadek a hamstringy, používám i odporové gumy.

Jak zvládáte dietu teď na podzim, kdy by se tělo chtělo spíše před zimou zabalit?

Jsem beran a celkem tvrďák, a když mám cíl, jdu si za ním i přes mrtvoly. (úsměv) Režim mi nedělá problémy, ale je pravda, že je tělo už vyčerpanější než při první dietě.

Čím se po ukončení soutěžní sezóny za všechno to strádání a dřinu odměníte?

V den závodů už se budu určitě odměňovat kokiny. (smích) Chci si v první řadě odpočinout fyzicky i psychicky, dát si do kupy osobní život a samozřejmě se moc těším na Vánoce, atmosféru a na to, že budu jíst rybu a salát a cukroví (které nejím). (smích)

Zpět na přehled


Jitka Vorlová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství světa juniorů a masters 2016 - 2. místo v bodyfitness juniorek
EVLS Prague Amateur 2016 - 5. místo v bodyfitness do 168 cm
International Austria Cup 2017 - 4. místo v bodyfitness žen

Jitko, máte za sebou v letošním roce už celou řadu závodů, naposledy MS juniorů, kde jste získala 2. místo - velká gratulace. Jak se Vám sbírají síly na další mezinárodní soutěž, kterou jste si naplánovala - IFBB Diamond Cup v Miláně?

V loňském roce jsem stále mohla soutěžit mezi juniory, což přineslo krásná stříbrná místa na mistrovství Čech, České republiky i světa. Původně jsem plánovala delší pauzu než jen jarní sezónu, odvážila jsem se ale do kategorie žen již tento podzim. Začala jsem hned třemi soutěžemi jdoucími po sobě a ukázalo se, že konkurovat zahraničním závodnicím o několik let vyspělejším nebude taková sranda. To bylo ale v září, teď už jsem formu vylepšila a na nedostatcích zapracovala, co to šlo. Diamond Cup v Miláně bude mou osmou a poslední soutěží sezóny, na posledních čtyřech jsme ladili formu a prezentaci, abych mohla po měsíci a půl opět porovnat formu s prvotřídní zahraniční konkurencí.

Dopřáváte si mezi soutěžemi trochu zvolnění v tréninku a uvolnění diety, nebo na to není prostor?

Ne, raději zůstávám v zápřahu. V dietě jsem nepolevila a tréninky v nesoutěžní týden jsem věnovala slabinám, a tak rozhodně nebyly odpočinkové.

Jak bude vypadat finální forma na pódiu, je vždy tak trochu překvapení. Na kterou z letošních soutěží se Vám dle Vašeho názoru podařilo doladit a načasovat formu nejlépe?

Zatím nejlepší forma byla asi na Rhein-Neckar Pokal v Německu, kde jsem se umístila na prvním místě ve své kategorii a vybojovala i absolutku. Byla to třetí soutěž v řadě.

Reaguje tělo na finální přípravu stále dobře, nebo nyní po řadě soutěží začíná trucovat a Vy musíte hledat nové strategie, jak na něj?

Podzimní sezóna přinesla úplně jiný přístup k dietě a tréninku, takže tělo poslouchá na slovo a já mám radost, že mohu objevovat další možnosti přípravy bez výrazného kolísání na váze.

Máte nějakou partii, která Vás tak trochu zlobí, nereaguje na trénink tak dobře, jak byste si přála?

Jsou partie, na kterých mě čeká ještě hodně práce, především šířka zad a zadek. To budou hned po ukončení sezóny dvě partie, do kterých se pořádně opřu.

Které partie Vám naopak dělají radost a Vy jste na nich v přípravě na tuto soutěžní sezónu zaznamenala největší pokrok?

Několik let jsem se vyhýbala tréninku klasického six-packu a soustředila jsem se především na střed těla. To se mi vymstilo co do symetrie i schopnosti vypracovat přímý břišní sval. Teď jsme trénink upravili co do objemu i intenzity a i tahle partie si dala říct.

V předsoutěžní přípravě není moc času na jiné věci než cvičení, vaření, odpočinek. Je něco, co musí jít v přípravě stranou a Vy se těšíte, že na to nyní budete mít zase čas?

Moji klienti jsou moji přátelé a rodinu jsem tuto přípravu vídala také mnohem více. Na co se těším, jsou procházky se psem, na které jsem často neměla energii a dostatečně teplé oblečení, aby mi nebyla zima. (smích) Příprava je vždy o prioritách a já mám štěstí, že mám skvělého partnera Petra, "velkého brášku" a trenérku Lídu. Letos už to pro mě nebylo psychicky tak náročné, takže jsem si to celé velice užila a spíš už se těším, co přinese jaro.

Zpět na přehled


Tereza Linhartová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství světa juniorů a masters 2017 - 1. místo v bodyfitness juniorek
Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2016 - 1. místo v bodyfitness juniorek
Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2016 - 1. místo v bodyfitness juniorek

Terezo, MS juniorů mělo být dle Vašich vlastních slov tečkou za Vaší juniorskou kariérou a Vy jste tu tečku zasadila do zlata - velká gratulace! Jak se Vám na MS závodilo a věřila jste si na příčku nejvyšší, nebo to pro Vás bylo tak trochu překvapení?

Děkuji, stále nemohu uvěřit, že se mi podařilo zakončit juniorskou kariéru jako mistryně světa. Stát na pódiu se zlatou medailí na krku, kde pro mne hráli českou hymnu, bylo něco úžasného. Na dobré umístění jsem si věřila, jelikož se mi i na GP PEPA Opava povedlo vybojovat druhé místo mezi zahraniční konkurencí žen, ale vítězství bylo překvapením.

Měla jste možnost tak trochu, třeba i zpětně okouknout konkurenci? Bylo to vzhledem k vítězství lehké, nebo vybojované?

V kategorii se mnou bylo dalších 20 bodyfitnessek, takže co se týče konkurence, myslím si, že byla v silném zastoupení. A to už jen tím, že byla open, což znamená, že jsme byly různě vysoké. Vyšší závodnice mohou být ve výhodě co se týče proporčnosti postavy. Ve finálové top 6 jsem již stála s opravdu skvěle připravenými závodnicemi, a proto stále nemohu uvěřit, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. (úsměv)

Dala jste si po MS trochu "oraz" v tréninku i dietě, nebo na něco takového není mezi soutěžemi tak blízko u sebe prostor?

Pauza v tréninku i dietě byla pouze jeden den, abych si odpočinula a načerpala síly na další závody, které mne čekají. Na delší pauzy a úlevy není prostor, pokud chci předvést víceméně stejnou či lepší formu jako na MS.

Nyní Vás čeká IFBB Diamond Cup v Miláně, poté ještě MS ve Francii. Máte ještě dost sil a odhodlání znovu a znovu podstoupit náročné finále přípravy? Jaké to pro Vás je, účastnit se několika soutěží za sebou jen s krátkým časovým rozestupem?

Účastnit se několika soutěží za sebou je určitě náročné. Ale já si přípravu na každý závod užívám, s každou další superkompenzací jsem silnější a odhodlanější. Více závodů za sebou vyžaduje určitě i větší sebekázeň, ale já jsem soustředěná a odhodlaná předvést to nejlepší. Tentokrát na scéně mezi ženami.

Možná si někdo řekne, proč jste se rozhodla startovat i na IFBB Diamond Cupu a nedala si víc pauzy mezi oběma Vašimi MS? Proč tedy i Diamond Cup?

Já si spíše kladu otázku proč ne?! Je to jedna z dalších příležitostí, jak porovnat síly mezi zkušenými závodnicemi a nabrat nové zkušenosti.

Čím se odměníte za všechnu tu dřinu a odříkání po sezóně?

Odměna bude ve znamení odpočinku a zdravé pestré stravy, hlavně mých oblíbených sladkých snídaní, proteinových palačinek a ovesných kaší s mandlovým máslem. (úsměv) Po závodech mne ve škole čekají zkoušky, takže odpočinek bude následovat až po nich. Poté bych také chtěla trávit více času s přítelem a rodinou, jelikož během náročné přípravy na závody času nebylo mnoho.

Zpět na přehled


Tereza Valentová

Vybrané úspěchy:

Jedná se o její první soutěžní start.

Terezo, Vy se chystáte na soutěž IFBB Diamond Cup, kde budete startovat v kategorii wellness fitness. Mohla byste se trochu představit našim čtenářům? Jak dlouho cvičíte, co Vás přivedlo na myšlenku závodit a proč jste si vybrala právě kategorii wellness fitness?

Zdravím všechny čtenáře. Dalo by se říct, že cvičím "teprve" 3 roky, ale sportu se věnuji od 3 let. Do svých 18 let jsem soutěžila v kategorii disco dance. K závodění mě přivedla kamarádka, která závodí v kategorii bikiny fitness. Její první závody mi naprosto učarovaly, a to jak z pohledu diváka, tak ze zákulisního prostředí. Můj prvotní plán byla tedy kategorie bikiny fitness, nicméně jsem postupem času zjistila, že mám mnohem lepší dispozice pro wellnessky, tak proč je nezkusit. Na závody jsem se chystala již loňský rok, ale bohužel neúspěšně. Zřejmě jsem okolo sebe neměla ty správné lidi, jako mám teď.

Předsoutěžní příprava na fitness závody je velmi náročná. Pomáhal Vám s ní někdo? Jak jste zvládala všechny její nástrahy a obtíže? Co pro Vás bylo vůbec nejtěžší?

Náročná je slabé slovo, řekla bych, že to není nic pro slabochy. Začátkem dubna tohoto roku si mě pod svá křídla vzal Martin Dvorožňák z Xfitness. Můžu s klidem říci, že Martin je opravdu člověk na svém místě. Již v minulosti jsem byla vedena nejmenovanou trenérkou, jejíž přístup se nedá s Martinovým srovnat. Tímto Martinovi a celému Xfitness děkuji za všechno, co pro nás dělají.

A co pro mě bylo nejobtížnější? Upřímně asi každé ráno. Nejsem totiž žádné ranní ptáče, ale důležité je donutit se vstát a začít další den, pak už to jde samo.

Které z Vašich partií máte takříkajíc od Boha a na kterých musíte těžce pracovat?

Partie od Boha? Nohy! Jednoznačně nohy. Proto také kategorie wellness fitness. Bohužel se zadkem je to o něco horší, ale to se určitě poddá. Jsem hodně sebekritický člověk, ale dokážu být na sebe velmi přísná, takže maximálně spokojená se svou formou zřejmě nebudu nikdy.

Jak se Vaše tělo proměnilo od doby, kdy jste poprvé vstoupila do posilovny?

Řekla bych, že je ze mě úplně jiný člověk. Cvičením se nejen změní váha, ale tělo dostane úplně jiný, krásný tvar. Když se dívám na své staré fotky, ani bych se nepoznala a přirovnala bych se ke krabici. (smích)

Jak se na Váš sport dívá Vaše okolí? Fandí Vám? Kdo je Vaším největším fanouškem?

Můj přítel, rodina, pár přátel, ale dokonce i kolegové v práci mě hodně podporují. V mém okolí se najdou i tací, co tomu nerozumí a nechápou, proč to dělám, ale díky tomuto sportu zjistíte, kdo je Váš skutečný přítel a kdo při Vás doopravdy stojí. Bez podpory přítele a rodiny bych to jen těžko zvládala. Tímto bych jim chtěla poděkovat, hlavně za jejich pevné nervy, nemají to totiž se mnou v poslední době jednoduché.

Proč jste si vybrala právě Diamond Cup a jak jste spokojená se svojí formou nyní, krátce před závodem?

Mezinárodní scénu jsem zvolila hlavně z toho důvodu, že nová kategorie wellness u nás zatím bohužel není. Upřímně mám obrovský strach z tak velké soutěže, ale zároveň se nemůžu dočkat pódia a samozřejmě pozávodních dobrot, které mě čekají.

Jaké jsou Vaše další sportovní plány?

Ráda bych se zúčastnila jarních mistrovských soutěží v ČR, ovšem pokud již zde bude má kategorie. Jinak mým velkým snem je závodit na Arnold Classic Europe, což je zatím sice daleko, ale uvidíme, kam mě to potáhne a jak se vypracuji. Věřím, že tímto závodem moje cesta nekončí a s mým trenérem to dotáhneme ještě dál.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie