Téměř každý z rekreačních cvičenců, kteří se věnují posilování již trochu déle, si prošel obdobím, kdy chtěl za všechen ten čas adekvátní odměnu. Ne pár centimetrů přes hrudník a o trochu vyšší váhu závaží, které si mohou dovolit naložit na činku bez rizika, že se zlomí vejpůl nebo si utrhnou ruce. Drtivá většina z těchto lidí má mezery nikoliv v tréninku, ale ve výživě, která je bezesporu základním kamenem úspěchu pro všechny, kteří se snaží změnit své proporce, a to jakýmkoliv směrem. Jako první snad každého napadne, že si musí sestavit přesný jídelníček a ten bezpodmínečně dodržovat. Tahle rutina, i když poněkud nudná, má však své opodstatnění. Z dobrých vzorových stravovacích plánů se dá snadno okoukat, jak bychom se měli stravovat, abychom maximálně podpořili své snažení na cestě za vysněným cílem. Nicméně na sestavování jídelníčku je potřeba nemálo znalostí a tento článek je určen spíše těm, kteří jsou schopni si svůj plán sestavit sami, ačkoliv je to bude stát více úsilí.
Největším problémem při sestavování jídelníčku začátečníkem je nedostatek fantazie při výběru potravin a jídel, které by dohromady tělu poskytly ideální poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Nemálo z těchto snah končí tak, že se v jídelníčku na měsíc objevuje sklápěčka rýže, vyvražděná menší kuřecí farma, cisterna mléka, dvě kolečka ovesných vloček a pár lopat tvarohu na dobrou noc. Takto složený jídelníček nejenže není dlouhodoběji udržitelný, ale v cestě za Vaším cílem Vás podporuje méně, než byste si mysleli. Pestrost stravy je totiž důležitější než pár gramů sacharidů navíc, které by mohly rušit Vaše snahy o zhubnutí, případně pár gramů bílkovin méně, pokud jste zrovna na cestě stát se monstrem.
Právě ovoce a zelenina jsou potraviny, na které při tvorbě jídelníčku často zapomínáme. Kromě toho, že dotvářejí vizuální podobu jídla (která je také důležitá), obsahují mnoho látek, které mají na lidský organismus velice příznivý vliv. Jsou to vitamíny, minerály, vláknina, antioxidanty, fytochemikálie a fytoestrogeny. Zatímco první 4 jmenované složky zná nepochybně každý, poslední dvě - tedy fytochemikálie a fytoestrogeny - mohou být pro řadu cvičenců (včetně těch pokročilých) novým pojmem. Co si pod těmito názvy představit?
Fytochemikálie
Ač je v názvu obsaženo slovo chemikálie, nejedná se o nic negativního, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jsou to látky, které jsou výhradně rostlinného původu a které podle relativně nedávných výzkumů působí prokazatelně protektivně proti rakovině a srdečním chorobám.
Fytoestrogeny
Fytoestrogeny jsou specifické fytochemikálie, které jsou obsaženy v tofu a v jiných sójových produktech.
potravina |
nemoc, proti které preventivně působí |
|
brambory sladké |
|
rakovina plic a další nádorová onemocnění |
|
brokolice |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
cibule |
|
rakovina žaludku a střeva |
|
citrónová šťáva |
|
rakovina prsu, kůže, jater, plic, žaludku a slinivky břišní |
|
česnek |
|
rakovina žaludku a střeva |
|
čínské zelí |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
kapusta |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
karotka |
|
rakovina plic a další nádorová onemocnění |
|
kedluben |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
kmín |
|
rakovina prsu, kůže, jater, plic, žaludku a slinivky břišní |
|
kopr |
|
rakovina prsu, kůže, jater, plic, žaludku a slinivky břišní |
|
květák |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
máta |
|
rakovina prsu, kůže, jater, plic, žaludku a slinivky břišní |
|
meloun cukrový |
|
rakovina plic a další nádorová onemocnění |
|
pažitka |
|
rakovina žaludku a střeva |
|
pórek |
|
rakovina žaludku a střeva |
|
potraviny ze sóje |
|
rakovina prsu a prostaty, snížení příznaků menopauzy |
|
rajčata |
|
rakovina prostaty a žaludku |
|
rostlinné oleje |
|
zánětlivá onemocnění a onemocnění srdce |
|
růžičková kapusta |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
řepa |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
řeřicha |
|
rakovina prsu, žaludku a plic |
|
šalotka |
|
rakovina žaludku a střeva |
|
třešně |
|
rakovina prsu, kůže, jater, plic, žaludku a slinivky břišní |
|
zelený čaj |
|
rakovina kůže, plic, žaludku |
Tolik k nudné teorii. Podstatné je, že zařazením dostatečného množství ovoce a zeleniny nejenže do svého jídelníčku získáte potřebnou rozmanitost stravy, ale ještě k tomu podpoříte šanci, že se ve zdraví dožijete vynálezu samoposilovacího krému!
Zdroj:
Kleiner, S., Greenwood-Robinson, M. Fitness výživa Power Eating program, Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3253-4.