[Text: ICTMN Staff] Podle poslední studie, která se prováděla na členech aljašského národa Eskymáků nazývaných Jupikové, se zdá, že zvýšený příjem omega-3 mastných kyselin může redukovat riziko chronických chorob spojených s obezitou, tedy srdečních onemocnění a cukrovky. Studie byla provedena Hutchinsonovým výzkumným centrem pro studium rakoviny (FHCRC) ve spolupráci s Centrem pro výzkum zdraví aljašských domorodců na univerzitě UA ve Fairbanks a byla zveřejněna 23. března 2011 v magazínu European Journal of Clinical Nutrition. Výzkumníci analyzovali data od 330 jupikských Eskymáků sídlících v deltě řeky Yukon v jihozápadní části Aljašky.
Dle zprávy centra FHCRC přijmou členové národa Jupiků v průměru dvacetkrát více tuků skupiny omega-3 pocházejících z ryb, než zkonzumuje průměrný Američan. I když 70 % této eskymácké populace je obézní nebo trpí nadváhou, jejich zdravotní stav vykazuje méně rizikových faktorů směřujících k srdečním chorobám a je u nich nižší výskyt cukrovky, než je průměr americké populace.
Pouze u 3,3 % populace Jupiků byl diagnostikován diabetes II. typu. Celkový americký průměr je 7,7 % a podle statistik z roku 2005 je průměr výskytu této choroby u amerických Indiánů a aljašských národů starších dvaceti let dokonce 14,2 %.
Výzkumníci vyslovili závěr, ve kterém označují rybí tuk bohatý na omega-3 mastné kyseliny za účinnou látku k prevenci chorob spojených s obezitou. "Vedle jejich odlišných genetických předpokladů, životního stylu a stravovacích návyků je opodstatněné zvážit, zda právě vysoký příjem ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny není pravou příčinou tak nízkého výskytu diabetu u této populace", řekla vedoucí výzkumu Zeina Makhoul z Hutchinsonova centra.
Vědci se zaměřili na tuky pocházející z lososa, sardinek a dalších tučnějších ryb, jmenovitě tedy na kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a eikosapentaenovou (EPA). Zjišťovali jejich vliv na rizika výskytu zmiňovaných chorob v různých souvislostech.
Zeina Makhoul rozhodně neradí lidem okamžitě a extrémně zvýšit příjem těchto omega-3 mastných kyselin v jejich jídelníčku. "Jsou zde sice praktické důvody ke zvýšení příjmu tučných ryb, především nižší riziko srdečních onemocnění," říká Zeina Makhoul, "ovšem je třeba se poučit z řady předchozích studií, které jasně ukázaly, že příjem velmi vysokých dávek jakékoli suplementace stravy je spíše škodlivý než vítaný."
Výzkumný ústav FHCRC před vydáním obecného doporučení dále pokračuje v ověřování, zda zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin opravdu výrazně snižuje nebezpečí následků.
Původní článek: Eating Fatty Fish May Prevent Heart Disease and Diabetes
Autor: ICTMN Staff
Zdroj: RX Muscle.com
Překlad: Petr Dvořák
Přeloženo se svolením autora.