Reklama:

Arnold Schwarzenegger
- velký profil legendy (IV.)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Naše profily věnované profesionálním kulturistům, legendám světového bodybuildingu a nejlepším strongmanům historie se obvykle vejdou do jednoho článku. V případě článku zaměřeného na obdivuhodnou kariéru Arnolda Schwarzeneggera však bylo nutné udělat výjimku. Nepřeberné množství zdrojů, které se legendárnímu Rakušanovi věnují jako sportovci, herci a politikovi, nabízejí stovky stran informací, které si zasloužily naší pozornost.

V úvodním díle Arnoldova profilu jsme se zaměřili na jeho dětství, první kontakt se světem sportu i kulturistické začátky. Druhá část článku se zabývala Schwarzeneggerovými prvními úspěchy na mezinárodní scéně a jeho cestou do USA, kde od počátku sedmdesátých let začal sbírat vítězství na Mr. Olympia. Prvním Arnoldovým triumfům na prestižní soutěži organizované Joem Weiderem se podrobněji věnoval třetí díl článku.

V závěrečné části profilu Arnolda Schwarzeneggera se dnes zaměříme na zbytek jeho sportovní kariéry. Zvláštní pozornost přitom věnujeme jeho účasti na Mr. Olympia 1980, jako soutěži, která je dodnes považována za jednu z nejkontroverznějších v historii bodybuildingu. Nezapomeneme však ani na výčet nejvýznamnějších filmových rolí, jejichž ztvárněním si "Rakouský dub" získal srdce milionů fanoušků po celém světě.

Nyní však již zpět do roku 1973, kde jsme v minulé části profilu při rozjímání nad Arnoldovou kulturistickou kariérou skončili.

Třiasedmdesátý rok znamenal pro stále pouze šestadvacetiletého Schwarzeneggera již pátý start na Mr. Olympia. Při neúčasti Sergia Olivy, který byl vyloučen z IFBB pro účast na neschválených soutěžích, měl Arnold poměrně snadnou práci. Podle očitých svědků závodům dominoval a druhému Francu Columbovi ani třetímu Sergovi Nubretovi nedal šanci.

V roce 1974 začal Arnold navštěvovat kurzy herectví. S filmem měl přitom v té době již určité zkušenosti, které nasbíral v roce 1969, kdy ztvárnil roli Herkula ve snímku Herkules v New Yorku. Schwarzenegger později vzpomínal, že jeho cílem nikdy nebylo herectvím zbohatnout. Vše dělal, pouze aby dosáhl slávy, po které od dětských let toužil. Té se mu dostalo znovu i na pódiu, a to i přesto, že se objevil nový vyzyvatel. Na pódiu Mr. Olympia 1974 se totiž poprvé utkal s obrovským Louem Ferrignem.

Lou byl s výškou 194 cm a soutěžní hmotností kolem 122 kg tím největším kulturistou, jakého Arnold kdy viděl, a nebýt toho, že v průběhu předchozích měsíců zapracoval na zlepšení objemů i kvality svalstva, mohla se historie profesionálního bodybuildingu psát jinak. Takto Schwarzenegger v prvním roce, kdy se na Mr. Olympia soutěžilo ve dvou hmotnostních kategoriích, ovládl těžší váhu a mohl v klidu vzhlížet k souboji o celkový triumf s vítězem lehčí hmotnostní kategorie Francem Columbem. Arnold si v něm bez problémů se svým sardinským kamarádem a sparing partnerem poradil a při soutěžní hmotnosti 106,5 kg vybojoval na prestižních závodech popáté nejcennější trofej.

Po soutěži se začalo spekulovat, že Arnold plánuje z kulturistiky odejít a věnovat se práci u filmu. Později se ukázalo, že nejde pouze o klepy. Schwarzenegger byl skutečně ve svých sedmadvaceti letech rozhodnut s kariérou profesionálního sportovce skončit. Arnoldovy plány se však neslučovaly se zájmy autora publikace Pumping Iron Charlese Gainese a filmového tvůrce George Butlera, kteří se rozhodli zmíněné dílo zfilmovat. Hlavním hrdinou knihy z roku 1973 byl právě Arnold a její převedení na filmové plátno bylo bez Schwarzeneggerovy účasti na natáčení nemyslitelné.

Po diskusích s Butlerem a Gainesem Arnold nakonec s prací na dokumentárním snímku souhlasil a rozhodl se připravit na Mr. Olympia 1975. Tentokrát pod drobnohledem filmové kamery.

Olympia v roce 1975 Arnoldovi znovu vyšla. Na klání, které se konalo v jihoafrické Pretorii, podle některých přicestoval dokonce v životní formě. V kategorii nad 90,8 kg si poradil se Sergem Nubretem i Louem Ferrignem a znovu se mohl těšit na souboj o celkového vítěze s Francem. Za několik desítek minut bylo rozhodnuto a Schwarzenegger se radoval z šestého vítězství na Mr. Olympia v řadě. Bezprostředně po svém triumfu oznámil, že se soutěžením končí.

Své přípravy na Olympii před objektivem filmové kamery nemusel Arnold litovat. Pumping Iron mu dal příležitost, aby celému světu ukázal své obrovské charisma. Světoznámý Rakušan se později netajil, že v dokumentu v některých chvílích přehrával a záměrně budil dojem arogance. Hraná byla například scéna, kdy Arnold před objektivem kamery hovoří o smrti svého otce a o tom, jak nejel do Evropy na jeho pohřeb, protože se nechtěl rozptylovat v přípravě na soutěž.

Snímek byl poprvé promítán v roce 1977. V témže roce Arnold vydal autobiografii s názvem "Arnold: The Education Of A Body-Builder" a potkal svou budoucí manželku Marii Shriver.

V roce 1980 se Arnold začal připravovat na ztvárnění hlavní role v dobrodružném filmu Barbar Conan. Kromě tréninků v posilovně běhal, zdokonaloval se v jízdě na koni a trénoval s mečem. Zvýšená fyzická aktivita se projevila i na jeho formě a Schwarzenegger se v necelých třiatřiceti letech rozhodl, že chce ještě jednou vyhrát soutěž Mr. Olympia.

O svém záměru raději nikde nehovořil. Obával se, že pokud by se klání nakonec nemohl zúčastnit například z důvodu zranění, ztratil by na své pověsti. A tak, když vyšlo několik týdnů před závody nové číslo australského měsíčníku Muscle and Fitness se seznamem dosud přihlášených účastníků na Mr. Olympia 1980, nebyla v něm o Arnoldově startu jediná zmínka. Zároveň se však šířily zvěsti, že Arnold "dělá" formu. Někteří se domnívali, že proto, aby absolvoval exhibiční vystoupení, jíní si mysleli, že do Austrálie pojede jako rozhodčí.

Schwarzenegger do Austrálie přicestoval několik dnů před závody v doprovodu své přítelkyně. Byl opálený, působil energicky a od svého příjezdu trénoval v posilovně na Bondi Beach, která do jisté míry připomínala slavnější americkou Muscle Beach ve Venice.

Nadešel den soutěže. Semifinále se konalo v sobotu dopoledne v hlavní hale sydneyské opery, jejíž budovu koncem padesátých let navrhl dánský architekt Jørn Utzon. Finále bylo plánováno na týž den večer.

Krátce před začátkem prejudgingu se Arnold postaral o jeden z nejbouřlivějších okamžiků v celé historii Mr. Olympia, když oznámil, že se rozhodl závodit. Schwarzeneggerovo rozhodnutí vyvolalo u některých z účastníků závodů vlnu emocí a námitek. Podle jejich názoru se měl Arnold k účasti na Mr. Olympia registrovat měsíc předem, stejně jako to udělali všichni ostatní. Ben Weider v reakci na nečekaný vývoj událostí narychlo svolal setkání všech závodníků v jedné ze soukromých místností v přízemí.

V průběhu diskuse došlo k bouřlivé výměně názorů mezi Arnoldem a Mikem Mentzerem, který až do Rakušanova neočekávaného rozhodnutí patřil k největším favoritům soutěže. Málem údajně došlo i k pěstnímu souboji, když Arnold přilil olej do ohně svým tvrzením, že Mike se svým velkým břichem na titul Mr. Olympia stejně nikdy nedosáhne. Nakonec se vše vyřešilo a Arnold získal svolení k účasti na soutěži.

Semifinále začalo kvůli neplánované schůzce o hodinu později. Arnold před nástupem na pódium tentokrát v rozcvičovně zdaleka nepůsobil svým obvykle suverénním dojmem. Naopak, zdál se být mírně nervózní. Možná přemítal nad tím, že na přípravu neměl tolik času jako v předchozích letech. Vždyť se tentokrát na Mr. Olympia připravoval pouze sedm týdnů! Mnozí cítili, že Arnold není stoprocentně připraven. Zdálo se, že zadržuje hodně vody. Na druhou stranu, byl stále mohutný a žilnatý.

Semifinále začalo. Závodníci za potlesku publika nastoupili na pódium a Arnolda jeho charisma opět nezklamalo. Dokázal si získat diváky i pozornost rozhodčích. Ti jej brzy museli napomenout, protože opakovaně porušoval pravidla. V průběhu porovnávání tu a tam vystoupil z řady a k radosti diváků jednou předvedl nejsvalnatější pózu, podruhé zase dvojitou bicepsovou a podobně. Když ostatní závodníci udělali krok dopředu, Arnold ustoupil vzad. Jeho soupeři to zpozorovali, vrátili se zpět na původní místa a Arnold udělal krok vpřed. Jak se později ukázalo, Schwarzeneggerovo počínání hrálo v jeho prospěch. A to i přesto, že se v průběhu semifinále ukázalo, že Arnold rozhodně nezávodí v životní formě. Jeho stehna působila zejména v čelních postojích subtilněji a ani vyrýsování nebylo ideální.

Při podrobnějším pohledu na borce stojící na pódiu však bylo zjevné, že každý má svou slabinu. Frank Zane byl vysekaný na kost, ale aby mohl pomýšlet na úspěch, musel by být o dobrých 5 kg mohutnější. Také Dickerson disponoval perfektní připraveností, ale jeho paže za zbytkem těla zaostávaly. Boyer Coe měl sice paže perfektní, ale působil příliš hranatě a Mike Mentzer nebyl pro změnu úplně dotažený.

O přestávce mezi prejudgingem a finále Arnold přecházel po zákulisí a snažil se zjistit, jak si po úvodní části soutěže u rozhodčích stojí. Napětí však nepanovalo jen mezi závodníky. I v hledišti byla atmosféra doslova elektrizující. Publikum se na Arnolda těšilo. Byl považován za kulturistický fenomén desetiletí, možná i století a nyní zde měl po pětileté soutěžní odmlce znovu bojovat o titul Mr. Olympia!

Po závěrečných bojích došlo na vyhlašování výsledků. Někteří výrok rozhodčích přijali s pokorou, jíní své emoce na uzdě neudrželi. Frank Zane hodil svou trofej za třetí místo proti zdi, Mentzer a Coe nechali trofeje na pódiu a dušovali se, že se do Austrálie již nikdy nevrátí. Když byl na druhém místě vyhlášen Chris Dickerson, o vítězi bylo rozhodnuto! Arnold, který při vyhlašování výsledků nedokázal skrýt své napětí, po ohlášení Dickersonova umístění jen s úlevou pronesl: "Nemůžu tomu uvěřit! Nemůžu tomu uvěřit!" A běžel si ze zákulisí, kde závodníci po jednom čekali na vyhlášení svého umístění, na pódium pro svou poslední trofej.

Rozhodnutí rozhodčích na Mr. Olympia 1980 je dodnes chápáno jako jeden z nejkontroverznějších momentů v historii profesionálního bodybuildingu, který navíc negativně poznamenal kariéry několika borců. Nejvíce zřejmě Mikea Mentzera. Zajímavé zhodnocení Mr. Olympia 1980 poskytl médiím Samir Bannout, který sám na soutěži obsadil patnácté místo: "Někteří říkají, že si Arnold soutěž zasloužil vyhrát. Já si myslím, že si vyhrát nezasloužil. Vyhrál jen proto, že je oblíbený. Paul Graham, který soutěž pořádal, má Arnolda v oblibě, stejně tak jej mají rádi i rozhodčí. Takže si myslím, že to bylo trochu nespravedlivé. Jak jsem to viděl, Arnold na mě neudělal dojem. Ve skutečnosti mě mnohem více zaujal Mike než Arnold. Ale Mentzer se přes to měl přenést během týdnů, nebo měsíců. Nakonec s tím však žil několik let."

Po Mr. Olympia v Sydney Schwarzenegger definitivně ukončil kariéru a soutěžní plavky již nikdy nenavlékl. V roce 1982 konečně prorazil ve světě filmu, když se do kin dostal Barbar Conan. Ačkoliv tento snímek zná téměř každý, méně se již ví, že si Arnold v průběhu jeho natáčení přivodil několik zranění, včetně úrazu zad, když na ně dopadl po pádu z třímetrové výšky.

V roce 1983 Schwarzenegger získal americké občanství, o tři léta později se oženil s Marií Shriver. Ačkoliv se Arnold v osmdesátých letech věnoval zejména práci u filmu, na kulturistiku nezapomněl. V roce 1989 poprvé ve spolupráci s Jimem Lorimerem uspořádal Arnold Classic. Původně jednodenní profesionální soutěž se v následujících letech rozrostla do sportovního festivalu obřích rozměrů, kterého se každoročně zúčastní přes 17.000 sportovců z nejrůznějších odvětví.

Arnold se herectví věnoval až do roku 2003, kdy naplnil své politické ambice a úspěšně kandidoval na post kalifornského guvernéra. Ve volbách v roce 2007 dokázal svůj mandát obhájit. Funkci opustil až počátkem roku 2011 a okamžitě začal pracovat na několika filmových a televizních projektech. Po jarním rozchodu s manželkou Schwarzenegger své filmové aktivity na určitou dobu přerušil, zároveň však slibuje: "Já se vrátím!"


Filmografie

film rok role
Postradatelní 2010 Trench
Cesta kolem světa za 80 dní 2004 princ Hapi
Terminátor 3: Vzpoura strojů 2003 Terminátor
Protiúder 2002 Gordy Brewer
6. den 2000 Adam Gibson
Konec světa 1999 Jericho Cane
Batman a Robin 1997 Mr. Freeze
Rolničky, kam se podíváš 1996 Howard Langston
Likvidátor 1996 John Kruger
Junior 1994 Dr. Alex Hesse
Pravdivé lži 1994 Harry Tasker
Poslední akční hrdina 1993 Jack Slater
Terminátor 2: Den zúčtování 1991 Terminátor
Policajt ze školky 1990 John Kimble
Total Recall 1990 Douglas Quaid / Hauser
Dvojčata 1988 Julius Benedict
Rudé horko 1988 Kpt. Ivan Danko
Běžící muž 1987 Ben Richards
Predátor 1987 Dutch
Špinavá dohoda 1986 Mark Kaminsky
Komando 1985 John Matrix
Rudá Sonja 1985 Kalidor
Terminátor 1984 Terminátor
Ničitel Conan 1984 Conan
Barbar Conan 1982 Conan
Kaktusový Jack 1979 Krásný Cizinec
Scavenger Hunt 1979 Lars
Pumping Iron 1977 A. Schwarzenegger
Stay Hungry 1976 Jose Santo
Herkules v New Yorku 1969 Herkules






soutěž umístění
Mr. Steiermark 1964 4.
Mr. Herkules 1964 3.
Mr. Austria 1964 3.
Mr. Steiermark 1965 1.
Junior Mr. Europe 1965 1.
NABBA Mr. Universe 1966 (tall) 2.
VDH-IFBB Best Built International Athlete 1966 1.
Best Built Athlete of Europe 1966 1.
NABBA Mr. Universe 1967 1.
Pro NABBA Mr. Universe 1968 1.
IFBB Mr. Universe 1968 2.
Pro NABBA Mr. Universe 1969 1.
IFBB Mr. International 1969 1.
IFBB Mr. Europe 1969 1.
IFBB Mr. Universe 1969 1.
Mr. Olympia 1969 2.
Pro NABBA Mr. Universe 1970 1.
AAU Mr. World 1970 1.
Mr. Olympia 1970 1.
Mr. Olympia 1971 1.
Mr. Olympia 1972 1.
Mr. Olympia 1973 1.
Mr. Olympia 1974 1.
Mr. Olympia 1975 1.
Mr. Olympia 1980 1.


Arnoldovu autobiografickou knihu můžete zakoupit zde: Total Recall.


Použitá literatura:

  • Nailon, R. 1980 Mr. Olympia Retrospect - 28 Years Later! [online] [cit 2011-06-16]. Dostupné na http://www.bodybuilding.com.
  • Robson, D. 44 Years Of Joe Weider's Mr. Olympia & The World's Best Bodybuilders! [online] [cit 2011-06-16]. Dostupné na http://www.bodybuilding.com.
  • Robson, D. The Immortal Arnold Schwarzenegger: Insights From Those Who Have Known Him Best! [online] [cit 2011-06-16]. Dostupné na http://www.bodybuilding.com.
  • Weik, M. A Tribute Fit For A King: Arnold Schwarzenegger! [online] [cit 2011-06-16]. Dostupné na http://www.bodybuilding.com.
  • Weik, M. A Look At The Olympia History And 2006 Mr. Olympia Preview. [online] [cit 2011-06-16]. Dostupné na http://www.bodybuilding.com.
  • Pumping Iron - The 25th Anniversary Special Edition. Movie Review [online] [cit 2011-06-16]. Dostupné na http://www.bodybuildingpro.com.
  • 1973 Congress. [online] [cit 2011-06-16]. Dostupné na http://www.ifbbpro.com.
  • MuscleMemory - The Internet Bodybuilding Database. [cit 2011-01-14]. Dostupné na http://www.musclememory.com.

  • Líbil se Vám článek?
    Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

    Související články:

    Diskuse k článku:
    Reklama:
    Uživatelské jméno:
    Heslo:
    Text:
    ...
    Upozornit na novou odpověď e-mailem.
    Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

    03.03.09:20LUC - Přečetl jsem si tady ty příspěvky a přes veškerý respekt m..
    01.07.20:51Ctibor Stefunko - Arnold is numero uno, king of kings bodybuilding!!!+2
    01.07.11:39Petey - Trench je nieco ine,jeho postava je Trent Mauser
    30.06.21:59guruhonza - pro mě byl Arnold vždy spíš ten herec, než ten kulturista...
    30.06.21:57Rostislaw - Pleteš se, lýtka neměl vždy dobré. V mládí to byla jeho sl..
    30.06.19:39MiKra - To máš pravdu, řekl bych, že byl docela genetický talent, ..+3
    30.06.19:2770mMyW!53 - a nejen biceps, myslim ze ve sve dobe mel jedny z nejlepsi..+1
    30.06.18:02MiKra - Jeho biceps je legendární a ještě dlouho bude.. prostě Num..
    30.06.17:26Bara - Stal se legendou už za života a hlavně k tomu aby ho znal ..+3
    30.06.17:04Gerallt - a nelíbÝ ? ne, že bych nepsal chyby ale tohle je do očí bi..
    30.06.17:02Gerallt - Jeho postava je prostě dokonalá..není to přehnaný a vypadá..+3
    30.06.14:56Mablung - Vím že můžeš obdivovat něčí kozy, ale majitelka na tom vět..+8
    30.06.14:3370mMyW!53 - Nevim koho obidvujes zrova ty, jestli nekoho vubec, ale ja..+4
    30.06.14:1701Smajdalf - ***-19
    30.06.14:00Tom_93 - NA TU DOBU ..... GREAT BODYBUILDER *1* +2
    30.06.13:4770mMyW!53 - Dobry je ze tu je par fotek ktere jsem jeste nevidel.+1
    30.06.13:16Marinus - proste je jednička,best of the best!
    Zobrazit všechny příspěvky







    Jméno: pamatovat
    Heslo:



    Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
    Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
    Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
    Vyhledávání:
    RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra