Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Tomáš Bureš: rozhovor a aktuální forma před Arnold Classic 2011

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

S Tomášem Burešem jsme se na focení a rozhovor potkali ve fitness centru Hammer Strength Fitness pět dní před odletem na Arnold Classic. Byla jsem připravena na to, že Tom bude nyní, ke konci tvrdé přípravy unavený, nevrlý a ne moc sdílný, ale opak byl pravdou. Absolutně na nic si nestěžoval a byl tak v pohodě, jako kdyby právě zpráskal nejméně Sachrův dort se šlehačkou a zalil to pěkně oslazeným kapučínkem. Tomáš je prostě extra super třída, ostatně posuďte z rozhovoru i fotografií sami.

Tak, Tome, jak se ti dnes cvičilo a jak jsi zatím spokojený s formou?

Cvičilo se mi dobře a cítím se kupodivu také dobře. Letošní přípravu jsem pojal ještě zodpovědněji než jindy, možná nejzodpovědněji za svou kariéru vůbec. S dietou jsem začal hodně brzy, ale dieta mi vůbec nevadí ani v tréninku nemám žádné problémy, takže se cítím v pohodě. Co se týče formy, nejsem nikdy spokojený, takže ani letos nebudu.

Říkal jsi, že jsi s dietou začal hodně brzy. Kdy to bylo?

Začal jsem vlastně hned po Vánocích, což jsem ještě nikdy neudělal. Vždy držím dietu tak 3 - 4 týdny, ale uvědomuji si, že tyhle závody jsou úplně někde jinde než všechny, které jsem zatím absolvoval, takže jsem to vzal opravdu vážně.

Takže když máš cíl, dokážeš být na sebe tvrdý a nekompromisní?

Ano, co si řeknu, to dodržím.

S dietou máš už mnoho zkušeností. Zvládáš ji teď lépe, nebo tě stále honí mlsná a tvým nejoblíbenějším televizním programem jsou pořady o vaření?

Na pořady o vaření se v dietě stále dívám rád, dieta mi nevadí vůbec.

Takže nejsi ani podrážděný ani náladový?

Ne, to vůbec. Jen když mám málo cukru, jsem hodně unavený a je mi zima. Teď v posledním týdnu jsem navíc začal trénovat dvoufázově, takže ta únava tam je, ale že bych trpěl hlady nebo měl nějaké obrovské chutě, to opravdu ne.

Kolik jsi vážil před začátkem diety?

Začínal jsem asi na 119 kg. Získat objem bylo tentokrát snadné. Nic jsem nepřidával, dokonce jsem snad i jedl méně než jindy, ale tím, že si tělo odpočinulo, šlo to samo a v pohodě jsem přibral na 119 kg, z kterých jsem pak pomalu a nenásilně shazoval.

Kdy a proč ses rozhodl, že půjdeš do kategorie do 100 kg?

Ještě nejsem úplně rozhodnutý. Hodně lidí mi řeklo, že to není dobrý krok, a spíš mě od toho zrazují, ale já bych to chtěl zkusit. Nikdy dřív jsme se nechtěl vejít do nějaké váhy, to jsem dělal jen jednou na mistrovství Evropy v roce 2003, ale teď bych to chtěl vyzkoušet, shodit do těch 100 kg, sáhnout si na dno a po vážení se pokusit nacukrovat, abych měl na pódiu o nějaké 3 - 4 kg víc. Uvidíme, jak to půjde. Je to pro mě takový krok do neznáma, ale zároveň výzva, takže se na to těším.

Co tvá příprava jako celek? Probíhala podle tvých představ, nebo se vyskytly nějaké komplikace, třeba zdravotní?

Musím říct, že zdraví mi teď docela drželo. Já jsem vlastně minulý rok po dlouhé době nezávodil a pustil jsem se do něčeho jiného - začal jsem hrát golf. Tam jsem si tedy zázračně pochroumal loket, ale jinak jsem si hrozně odpočinul.

Takže jsi do přípravy nastoupil s novou chutí?

Přesně tak. Jediný problém, který jsem během přípravy měl, byl, že jsem chytil chřipku.

Vyřadila tě na nějakou dobu z provozu?

Ne, nevyřadila. Já to ani neberu jako nějakou velkou nepříjemnost, tím si teď prošel asi každý. Ale zotavení mi trvalo déle, protože jsem při tom pořád trénoval.

Máš za sebou řadu úrazů. Limitují tě ještě nějak v tréninku?

Býval problém vrátit se po zranění zpátky do tréninku a hlavně po utržené bicepsové šlaše to bylo psychicky náročnější, ale teď jsem v pořádku a nic mě v tréninku neomezuje. Tenhle rok jsem totiž opravdu dbal na regeneraci, chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže a to mi opravdu hodně pomohlo.

Když opomenu tu zmíněnou regeneraci, připravoval ses letos svým standardním způsobem, nebo jsi experimentoval a dělal něco jinak než obvykle?

Tak já své přípravy nikdy nedělám stejně, vždycky se snažím vymyslet něco nového, ale řekl bych, že teď jsem se vrátil k těm úplně nejjednodušším věcem, k úplným základům. Prostě, nic jsem nevymýšlel, "nešpekuloval" a držel jsem klasickou tvrdou dietu. Teď bude hodně záležet, jak se mi bude dařit v tom posledním týdnu, který je pro výslednou formu nejdůležitější.

Máš z toho trochu obavy, nebo už to máš v malíku, znáš dobře svoje tělo a víš, jak bude reagovat?

Mám v hlavě, jak to budu dělat, ale člověk nikdy neví. Ono to nikdy nemusí být stejné, tělo může zareagovat jinak, svoji roli může sehrát také ten dlouhý let do Ameriky...

Už jsi někdy letěl tak daleko na soutěž?

Jednou jsem letěl závodit do Kanady a tam jsem se řádně poučil, protože jsem „chytře“ zapomněl na časový rozdíl, takže mi na 7 hodin chybělo jídlo.

Poučení pro tuhle cestu. Ale teď k tvé formě. Za své slabiny jsi dřív považoval záda a hamstringy, je to tak stále?

To stále platí, ale snažil jsem se na tom letos hodně zapracovat, tak uvidíme, jak to bude vypadat.

Takže máš pocit, že sis tyhle partie zlepšil?

V objemu to vypadalo, že jsem na těch zádech zapracoval, ale když jsem nastoupil do diety, začalo to bohužel odcházet z těch nejslabších partií, takže teď vidím, že to není až takové, jak jsem si myslel. Ale uvidím, jak to bude vypadat na pódiu, až všechno vyshazuji.

Dokážeš sám objektivně posoudit, jak na tom jsi, nebo spíš vítáš názor dalších lidí?

Tak já se vždy vidím špatně, zatímco ostatní závodníci se mi zdají fantastičtí. Nevím, jestli se podhodnocuji, ale každopádně jsem vždy rád, když se na mě podívá někdo, kdo mě dokáže i zkritizovat. V posilovně se sice najde spousta lidí, co mi říkají: „Jsi jednička, jsi fantastický,“ ale to já slyšet nechci. Takže jsem letos poprosil Péťu Vaniše, který se na mě párkrát přišel podívat, nebo Michala Kvapila, protože to jsou kluci, kteří mi řeknou na rovinu, jak to je, a já jsem za to vděčný.

A jak tě viděli?

No, viděli mě dobře... (smích)

Takže jim věříš?

Nevěřím. (smích) Ne, tak prostě uvidíme...

Kdy tě vlastně napadlo, že vyrazíš na Arnold Classic?

Napadlo mě to už před prvním Arnoldem, ale ty první dva ročníky se mi nelíbily účastí. S postupem času se ale úroveň soutěže začala zvedat a minulý rok už byl fantastický. Stačí, když se člověk podívá na ty vítěze. Takže myslím, že teď už to bude stát opravdu za to!

Pro tebe to znamená přechod z federace NABBA zpět do IFBB. Když jsi závodil v NABBA, vyhrál jsi všechno, co jsi mohl. Nebyla to už trošku nuda?

Splnil jsem si sen, vyhrál jsem některé závody, které vyhrál i Arnold, a podařilo se vyhrát i všechno ostatní, ale pak se člověk zastaví a řekne si - co dál? Samozřejmě, že kdyby se to povedlo, mohl bych být třeba pětkrát Mr. Universe, ale co z toho? Potřeboval jsem udělat zas krok kousek dál a co si budeme povídat, ze sportovního hlediska je IFBB stále minimálně o třídu, dvě výš než NABBA nebo ostatní federace, v kterých se dá závodit.

Jsi zvyklý na úspěch, teď tě ale čeká veliká konkurence. Jak zvládáš případné neúspěchy?

S tím nemám problém. Je fakt, že jsem od začátku vyhrával a tak ode mě nikdo nic jiného než výhru neočekává, což je samozřejmě psychicky dost náročné, ale já to docela v pohodě zvládám. Třeba teď, když odjíždím na Arnold, tak samozřejmě jako sportovec chci být nejlepší, ale budu považovat za obrovský úspěch, když se dostanu do finále. V těchhle věcech jsem realista.

Bude tam větší nervozita než obvykle?

Myslím, že ne. Nejsem nervózní, spíš se těším na tu atmosféru. Včera večer jsem třeba mluvil s Pavolem Jablonickým a on mi vyprávěl, jak jsou to nádherné závody, spousta závodníků, obrovská konkurence, člověk se podívá i na profíky... Takže i kdyby to dopadlo na h..., bude to alespoň hezký výlet.

Trénoval jsi volnou sestavu?

No, vždycky si říkám, že ji budu trénovat dva měsíce dopředu, ale letos jsem ještě nezačal...

Ty jsi nikdy nebyl moc velký exhibicionista, takže jak se cítíš na pódiu? Užíváš si to trochu?

Já si užívám ten souboj, to soupeření. Úplně nejlépe jsem si zasoutěžil na Slovensku s Máriem Ondrišem, s kterým jsem tedy dvakrát za sebou prohrál, ale ta poslední dvě vyvolávání byla mezi námi a člověk si ten souboj opravdu užil. Takže závody mám rád, ale jinak, v posilovně se nerad svlékám a že bych cvičil v tílku, to také ne.

Takže netrávíš celé léto promenádováním se v plavečkách po plážích?

Myslíš jako, že přes den v plavečkách a večer před zrcadlem? Tak to fakt ne. (smích)

Máš trošku představu o konkurenci, která tě v Americe čeká?

Tak i to je pro mě změna, protože jsem to nikdy nedělal. Ale teď se koukám na ty kluky, jak mezi sebou soupeří, a těším se na to.

Pokud se vejdeš do té kategorie do 100 kg, kdo myslíš, že bude tvým největším soupeřem?

Detailně jsem to nezkoumal, ale rozhodně ten Lesukov bude hodně zajímavý.

Když jsi těsně před soutěží v zákulisí, máš tendenci dívat se na soupeře a porovnávat se?

Snažím se to nedělat, nekoukat, zalézt si někam dozadu a v klidu se připravit, ale někdy to člověku nedá. Hlavně při vážení, když tam vidíš ty týpky v tílkách, jak si ukazují šikmé břišáky, tak si říkáš: "Jéžišmaria..." Ale teď bylo hezké, co se mi stalo na posledních závodech. Na vážení jsem přišel úplně poslední, takže mě nikdo neviděl. Druhý den jsme měli problém, že nás nechtěli pustit do šatny, tak jsem si zalezl do kouta, Mára mě natřel, a když jsem pak přišel, závodníci, s kterými jsem měl závodit, mě zdravili a ptali se, jestli jdu dělat exhibici. Tak to bylo příjemné. Oni si nejdřív mysleli, že jsme nějací přiblblí Rusáci, a my je tam pak všechny vymetli. To se mi líbilo.

A mně se zas líbí, že přes úspěchy, které máš za sebou, nejsi žádný náfuka s nosem nahoru.

Tak já to všechno dělám pro sebe. Když jsem byl malý, říkal jsem si, že bych chtěl být jednou v něčem nejlepší, mistr světa a bylo mi jedno, jestli budu umět nejlíp čůrat do dálky, nebo něco jiného, prostě jsem chtěl být v něčem nejlepší a to jsem si splnil. A abych chodil s rypákem nahoru, že jsem mistr světa... Ono to trvá tak týden. Týden tě všichni poplácávají po zádech, ale pak přijde jiný mistr světa a všechno je jinak, takže je zbytečné kolem toho nějak vyšilovat.

Takže teď přijde Arnold a co dál? Budou tvé další kroky mířit do profíků?

Takové diskuse se tu vedou snad už tři roky a spousta lidí si myslí, že na to mám. Ale já měl možnost být s pár profíky nebo s nimi sdílet šatnu a vidím, že oni jsou úplně někde jinde. Takže jsem rád, že mě lidé pasují do téhle role, ale já sám vím, že na profesionály v žádném případě nemám. Ale kdybych to jednou viděl jinak, tak bych si tam mezi ty kluky šel určitě stoupnout, abych si splnil sen, ale že bych měl nějaké takové plány, že bych vyhrával profi soutěže, to rozhodně nemám.

Ale dostat se mezi ně, to by byla asi velká motivace.

To asi ano, ale teď mám před sebou Arnold Classic, což je soutěž, která je o něčem jiném než to, kde jsem závodil dřív. Takže se půjdu s těmi kluky poměřit a když budu vidět, že se s nimi mohu rovnat, tak třeba udělám krok dál. Ale zatím to srovnání nemám. Ono, když tě vidí samotného v posilovně, i když máš formu, je to úplně jiné, než když si vedle tebe pak stoupne šest podobných. Tam už jsou ty chyby víc vidět. Takže se uvidí, jak to bude vypadat, až se postavím mezi ostatní závodníky. Hlavně projít eliminací! (smích)

Budeme držet palce. A trochu odlehčení na závěr: Chodíš si ještě kopnout nohejbal?

Jo a teď jsme měli radost, protože jsme se s Márou a ještě jedním mým kamarádem přihlásili jen tak z hecu na turnaj, i když jsem rok nekopl do míče. Ale protože všichni jsme sportovci a ozývali se tam takové kecy jako "Jéžiš, pumpičky", tak jsem klukům říkal: „Hele, i kdybychom si tady měli vytrhat nohy ze zadku, musíme vyhrát.“ No a my jsme fakt vyhráli!

Bomba. Tak ať se stejně daří i v Americe!

Tomáš děkuje za podporu svým sponzorům, a to společnostem Autogames, BH Capo Car, Versta, Davo Car, Armotech a Vitalmax. Poděkování patří i jeho fyzioterapeutovi panu Robertu Klučiarovskému z GHC a manažerovi Dušanu Hovorkovi.


Tomáš Bureš - trénink a forma týden před Arnold Classic 2011




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

09.03.20:16Rocky Rock - Vypadá skvěle, ale na některých fotkách vypadá tak na 50 l..
03.03.08:46amoresPE - Este to nie je dotiahnuté, voda tam este je, hlavne ruky a..
01.03.01:04Majesty - To je co zas za curaka tady tohleto ?
28.02.22:29Paul5 - Měl jsem možnost v sobotu jet s Tomem trénink nohou ,necvi..
28.02.22:08seeya - vyzera to paradne a silovo sa moze merat s trojbojarskou e..+1
28.02.21:29ťuťuňuňu - videl si na foru ty porovnavaci videa ?? Asi ne a porovnav..
28.02.21:26HaToRi - perfektni forma, ale na Arnold Bai v Praze byl jednou tak ..
28.02.21:08ťuťuňuňu - presne jak pises, to je tak jedina vec, ktera mu bude sraz..
28.02.21:04j00hny - Mě se zase celkově více líbí Tomášova postava, jediné v če..
28.02.20:03MiKra - Nemůžu si pomoct, ale skvělá postava..Nohy úplně fantastic..+1
28.02.16:53Noocyt - lýtka by mu Wolf zavidel *2* +2
28.02.15:30sferone - vypada perfektně, ale přijde mi,že Lukáš je více symetryck..
28.02.15:24Spazik - Power balance náramek - LOL *2*
28.02.14:53The.FleX - někdo kdo se vyzná v amatérech, myslíte že má na finále ??
28.02.12:55Nejlepsianejsilnejsi - Je to Le Banner, Roný nás klame :D a Burák na těch videích..-4
28.02.12:46ťuťuňuňu - Bures ma fakt paru, co sem videl treningova videa, tak ben..
28.02.12:43Nejlepsianejsilnejsi - To není Burák, to je Jerome Le Banner!!!!!!!
28.02.10:35icepman - moc pekna forma, Tome, drzim palce a poradne jim to tam uk..+1
28.02.09:55Nejlepsianejsilnejsi - Burák dává hlavně hodně na ramena, 140 tlaky za hlavou s v..
28.02.09:52Nejlepsianejsilnejsi - to SHTIPEC: Lepší hrudník??? Ty jsi asi kokot, ne? :D Něja..-4
28.02.09:31maska0001 - tak s Tomášem jsem měl před necelým rokem možnost trénovat..
28.02.08:29ťuťuňuňu - kozy/ramena mel vzdycky paradni. Neskutecny napruhovani a ..-2
28.02.08:25shtipec - No podlě me teda se zády není žádný problém ale spíše by n..-4
28.02.08:01ťuťuňuňu - podle me ty zada sou opravdu o kus dal, vypada to fakt par..-1
28.02.07:17Semi - 3x ANO!
28.02.07:05Nejlepsianejsilnejsi - ty krávo to je postava jako prase, masakr!!! !!! !!! SKORO..-3
28.02.06:58JoeC - On bude soutěžit v kategorii s Lesukovem? ha doufám že ho ..
28.02.01:14Arnold Strong - no sakra ten má sponsoru víc než nějakej profík ,tak forma..
28.02.00:30Bara - je to fajn kluk a větší pohodář než se zdá z rozhovoru.Fak..
28.02.00:13patrikdundych - Ten Burák musí být fajn člověk *1* a forma fakt parádní,p..
28.02.00:03johny c - ***-6
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie