Reklama:
Hydro od Smartlabsu 2000 g + 908 g ZDARMA
Nejrychleji stravitelný legendární protein nyní v extrémní akci! Více zde.

Střípky ze světa... výživy:
Rozptýlení některých mýtů ve výživě

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Působí nápoje s obsahem kofeinu dehydrataci organismu? Je nutné omezit spotřebu vajec nebo nevařit zeleninu? Může konzumace určitých živin v určitou denní dobu přispět k snížení tělesné hmotnosti? Skutečnost je někdy obtížné odlišit od výmyslů.

Mají nápoje s kofeinem dehydratační vliv na organismus a zvyšují požadavky na množství tekutin?

Studie prokázaly, že kofeinové nápoje, jako jsou čaj, káva a kolové nápoje, konzumované v běžném množství nezvyšují ztráty tekutin v organismu. Při spotřebě kofeinu vyšší než 250 mg za den se projevují jeho diuretické účinky, což může vést k zvýšené ztrátě vody a tím i k možnému deficitu vody (tento vliv může být méně významný u pravidelných konzumentů kávy). Takže při mírné spotřebě kofeinových nápojů může voda z nich přispívat k zvýšení objemu přijímaných kapalin. Odborné výbory v evropských zemích doporučují příjem vody z nápojů pro dospělé alespoň v množství 1,2 l (4 - 6 sklenic), tedy mimo vodu získanou z potravin a při metabolismu, jako náhrada ztrát tekutin močí, stolicí a dýcháním.

Nemáme jíst více než 3 vejce týdně?

Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje významný rizikový faktor pro koronární nemoci srdce. To vedlo k domněnce, že vaječný žloutek, který je bohatý na cholesterol (kolem 225 mg v jednom vejci střední velikosti), není pro naše srdce vhodný. Lidský organismus však sám produkuje kolem 75 % celkového cholesterolu v těle a cholesterol přijímaný potravou má jen velmi malý vliv na jeho hladinu v krvi. Mnohem větší vliv na hladinu cholesterolu (zvláště LDL cholesterolu) v krvi však mají nasycené tuky v potravě a právě vejce obsahují nasycených tuků jen malé množství. Proto většina odborných orgánů v Evropě neomezuje konzumaci vajec za předpokladu, že vejce tvoří součást celkově vyvážené potravy s nízkým obsahem nasycených tuků.

Je možné vařením zničit všechny užitečné látky obsažené v zelenině?

Vitamín C a kyselina listová jsou látky ve vodě rozpustné a citlivé na oxidaci, takže při vaření potravin (především zeleniny) ve velkém množství vody, která se potom vylije, dochází k jejich velkým ztrátám. Tyto ztráty i ztráty dalších vitamínů a minerálů mohou být minimalizovány, jestliže se zelenina nekrájí, je vkládána do vařící vody a po uvaření je ihned podávána, nebo ještě lépe, jestliže se vaří v minimálním množství vody v mikrovlnné troubě. Na druhou stranu, další důležité složky - vláknina, lykopen v rajčatech a další antioxidanty - zůstávají v zelenině a během vaření se zvyšuje jejich dostupnost. Důkladné vaření rovněž zvyšuje mikrobiologickou bezpečnost potravin a jejich chuť.

Může tzv. „časová výživa“ pomáhat snižovat tělesnou hmotnost?

Program časové výživy (chrono nutrition) byl vyvinut výživáři ve Francii v roce 1986 podle teorie, že pro trávení výživových makrosložek - bílkovin, tuků a sacharidů - existují ideální časová období. Například potraviny obsahující bílkoviny, tuky a pomalu stravitelné sacharidy (celozrnné výrobky a zdroje bohaté na vlákninu) je vhodné jíst k snídani a potraviny převážně bílkovinné povahy k obědu. Tyto makroživiny požívané mimo uvedenou vhodnou dobu nejsou využívány, ale tělo je ukládá ve formě tuku za zvyšování celkové hmotnosti. Všichni máme denní cykly, biologické hodiny ve vztahu k slunečnímu světlu a teplotě, které se projevují v malých změnách různých složek v těle, např. hormonů. Přesto, kdykoliv sníme bílkoviny, tuky a sacharidy, naše tělo zvýší tvorbu všech látek potřebných k jejich trávení a využití. Ztráty hmotnosti dosažené při pokusném ověřování této diety jsou ovlivňovány snížením energetického příjmu, který je způsoben omezením jednotlivých jídel na určité složky.


Převzatý článek
Původní název: Rozptýlení některých mýtů ve výživě
Zdroj: www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

12.01.17:35herza - Hm, ony ty žloutky jsou tvořeny zejména kyselinou arachido..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJak to vypadalo před dvaceti lety v z...
Zodiak411 (23:05) • Já to snad nějak zpochybňuji? Pouze poukazuji na to, že člověk s odstupem let vidí vše...
magazínMr. Olympia 2019: výsledky a fotograf...
Mikuc (21:28) • Byly podstatně rozpačitější a kontroverznější Olympie, roky si každý doplní dle svého,...
magazínMr. Olympia 2019: výsledky a fotograf...
tomášekp (20:26) • Kolik si viděl Rusů na Mr. Olympia?????
magazínMr. Olympia 2019: výsledky a fotograf...
tomášekp (20:25) • Ať se koukám jak se koukám, je to vítězství B.C. takové z nouze ctnost....
magazínJak to vypadalo před dvaceti lety v z...
tomášekp (20:08) • Jestli tomuhle říkáte sentiment, tak já tomuhle říkám kvalita připravenost, když se kou...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra