Reklama:

Suplementy: proteiny (III.)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

Třetí pokračování série nás dostává k výchozím surovinám potřebným pro výrobu, které jsme se plně věnovali v minulém díle. První díl se zabýval historií vzniku proteinových přípravků.

Výchozí suroviny

V této kapitole rozeberu tři nejčastější zdroje bílkovin - sóju, syrovátku a kasein. Možná jste se mohli setkat i s takovým rýžovým, pšeničným či vaječným proteinem, ale ty jsou kvůli jejich chuti, stravitelnosti a hlavně využitelnosti (výjimku tvoří vaječný protein) velice málo vyhledávány. Kromě lidí, kteří jsou vzácně alergičtí na tři nejpoužívanější výchozí suroviny, nevidím důvod, proč by si měl zdravý člověk pořizovat v dnešní době například vaječný protein.

Sója

Jediný rostlinný zástupce v našem rozdělení. Sója má jako jediná plnohodnotné aminokyselinové spektrum (dále jen AS) ze všech rostlinných zdrojů bílkovin. Přesto bych ji doporučil pouze do přísných redukčních diet, pokud si člověk nemůže dovolit chutnější a lépe využitelné syrovátkové proteiny, nebo lidem, kteří trpí laktózovu intolerancí a dělá jim problémy i velice nízký obsah laktózy. Dále musím zmínit, že sójové proteiny mají nižší schopnost tvořit novou svalovou hmotu, odborně tzv. "muscle protein synthesis" (dále jen "MPS") než syrovátkové či kaseinové preparáty.

Výhody:

  • cena
  • bez laktózy
  • nízký obsah tuku
  • vysoký obsah bílkovin
  • sója přirozeně snižuje LDL (špatný cholesterol)
  • jediná rostlinná surovina s plnohodnotným AS

Nevýhody:

  • často chuť
  • nižší "MPS" než u syrovátky a kaseinu
  • nižší obsah esenciálních aminokyselin

Syrovátka

Syrovátka je nejpoužívanější surovinou pro výrobu proteinových suplementů. Tyto výrobky jsou mezi cvičenci nejvyhledávanějšími. Přispívá k tomu příznivá cena v poměru ke kvalitě. Chuťově jsou na vysoké úrovni, ale i přesto se najdou výrobky, které by bez mléka člověk nepozřel. Jelikož se v dnešní době ustálila výroba proteinů na CFM metodě, vysokou prioritou se stává právě zmíněná chuť. Velkou výhodou je jednoznačně kvalita této suroviny - má vysokou využitelnost, vysoký obsah esenciálních aminokyselin a velice rychle dokáže poskytnout tělu aminokyseliny pro stavbu nové svalové tkáně. Ještě než přejdeme k výčtu výhod a nevýhod, chtěl bych upozornit na častý omyl. Sušená syrovátka není to samé jako syrovátkový protein. Jak to poznáte? Sušená syrovátka obsahuje na 100 gramů maximálně 15 % bílkovin a cca 70 % laktózy.

Výhody:

  • vyšší MPS
  • vysoká využitelnost
  • rychlá a dobrá stravitelnost
  • poměr cena / kvalita
  • možnost volit koncentraci obsahu proteinů ve výrobku
  • vysoký obsah esenciálních aminokyselin (vysoký obsah BCAA)
  • pozitivní vliv na imunitu

Nevýhody:

  • bez antikatabolických účinků (schopnost konstantně dávkovat aminokyseliny do krve po delší dobu)

Kasein

Ačkoliv se kasein i syrovátka získávají z mléka, obě tyto látky mají rozdílné působení v našem těle. Kasein je právem označován za „pomalou“ či „noční“ bílkovinu. Jelikož se občas na zdejším fóru objeví pár nesmyslných interpretací těchto pojmů, vysvětlím je blíže. Oproti syrovátce, která se stráví a využije v těle maximálně do tří hodin (záleží na velikosti dávky), kasein poskytuje tělu pomalý a stálý přísun aminokyselin, které jsou tělem využívány k udržení pozitivní dusíkové bilance a zabránění postupnému odbourávání svalové tkáně. Takové nastavení metabolismu trvá přibližně 6 - 8 hodin po konzumaci kaseinu. Proto se také tento zdroj bílkovin zařazuje nejčastěji k pozdním večerním hodinám, jako poslední svačinka před spaním, abychom tělo nevystavili dlouhému katabolismu ve spánku. Právě díky špatné interpretaci vznikají nesmysly typu, že tvaroh je před spaním špatný, protože jej tělo špatně tráví a polovinu z něj ani nevyužije. Jak se říká, chytrému napověz, hloupého kopni.

Výhody:

  • vysoký obsah vápníku
  • kvalitní aminokyselinové spektrum
  • antikatabolické a anabolické účinky
  • stálý přísun aminokyselin po dobu až 8 hodin

Nevýhody:

  • delší „start“
  • vyšší cena kvalitních nočních proteinů

Vhodným řešením pro získání kaseinu je vedle samotného tvarohu zařazení tzv. nočních (night) proteinů. U těchto preparátů se můžete nejčastěji setkat se třemi různými zdroji - kaseinát vápenatý, izolát mléčné bílkoviny a micelární kasein. První uvedený je nejméně kvalitní kvůli svému procesu výroby. Získává se sýřením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným se neutralizuje kaseinát sodný). Díky prvotním fázím získávání základního kaseinu ztrácí finální produkt na kvalitě. Pokud je jeden z těchto dvou kaseinátů primárním zdrojem kaseinu v nočním proteinu, dejte od něj ruce pryč a připlaťte si raději za kvalitnější zdroje.

Izolát mléčné bílkoviny a micelární kasein, to jsou nejkvalitnější zdroje kaseinu. Získávají se obdobným způsobem jako CFM syrovátkové proteiny. Díky takovému postupu se zachovávají bioaktivní látky spolu s nedenaturovanou bílkovinou, která má nejlepší možné využití v organismu. Izolát mléčné bílkoviny v proteinových suplementech obsahuje většinou stejný poměr kaseinu a syrovátky jako kravské mléko (80:20). Pokud se v proteinu nachází kaseinu více než 80 %, je výroba daného produktu nákladnější a jeho cena vyšší. Na druhou stranu si můžete být jisti, že dáváte svému tělo to nejlepší.

Pokud nemáte peníze na drahé kvalitní „night“ proteiny, můžete jako alternativu zařadit adekvátní vícesložkový protein. Z čeho by se takový protein měl skládat? Určitě by měl mít uvedený ve složení na prvním místě kvalitní zdroj kaseinu a až poté doplňující rychlé a středně rychlé bílkoviny (syrovátka, sója, vaječná bílkovina). Ten nejvíce kvalitní a férový výrobce uvede i procentuální zastoupení jednotlivých složek.



Vážení čtenáři, jelikož jsme chtěli, abyste se dozvěděli i nějakou zajímavost přímo z výroby proteinů, přímo od těch, kteří se produkcí zabývají, oslovili jsme několik českých výrobců s žádostí o nahlédnutí pod pokličku tvorby proteinů. Nyní Vám přinášíme odpověď zástupců firmy Extrifit.

Zeptali jsme se...

Má Vaše výroba proteinových preparátů určitá specifika, kterými se může pyšnit pouze Vaše značka?

Ano, naše proteiny jsou vyrobeny z instantního proteinového koncentrátu pocházejícího z EU. Splňujeme tedy nejpřísnější EU normy. Proteiny jsou výborně rozpustné, nepráší, netvoří hrudky. Příchutě jsou velmi lahodné a neustále je vylepšujeme. Aromata rovněž používáme pouze z EU. Naše obaly nejsou plastové, ale kartonové. Je tedy minimální problém s likvidací použitých obalů - na rozdíl od plastových dóz, které jsou velmi neskladné. Extrifit používá ekologické obaly a neničí přírodu. Naše proteiny Professional WPC 60, Professional WPC 80 a Professional Iso 90 se pyšní přídavkem velice drahých a špičkových přírodních trávicích enzymů, dovezených až z Japonska. Unikátem je náš produkt pro nejnáročnější zákazníky, kteří požadují nejrychlejší stravitelnost a nejvyšší možnou vstřebatelnost - Mercedes mezi proteiny - Hydro 77.

Kolika fázemi u Vás běžně prochází samotná výroba kvalitního proteinového přípravku? (Pokud je to možné, blíže je charakterizujte.)

Naše proteinové suplementy jsou vyrobeny od A do Z v naší výrobní hale. Kompletní vývoj a ladění výrobku probíhá v naší vlastní laboratoři. Suroviny putují výrobním procesem od prvopočátku, tedy od tvorby vlastních výrobních receptur, přes homogenizaci, až po finální balení do velkých přepravních kartonů - vše kompletně v naší firmě. Tímto se vyhýbáme jakékoli externí výrobě a máme tak 100% jistotu složení a kvality. Garantujeme deklarované hodnoty našich proteinových suplementů. Co je na etiketě, je ve výrobku! Stejně tak máme pod kontrolou chuť našich proteinů, kterou testujeme neustále, s každou šarží.

Máte v plánu rozšířit v blízké době Váš sortiment proteinových suplementů?

Ano, to si ovšem ponecháme jako překvapení.



V dalším dílu si detailně rozebereme syrovátkové proteiny, dále noční „zabijáky“ katabolismu
a představíme si vhodné zástupce obou kategorií. Také si ukážeme, jaké zdroje bílkovin jsou
v proteinových suplementech vhodné v závislosti na denní době.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

19.01.12:58Steel - super článek :)+4
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra