Reklama:
100% Whey Protein od Extrifitu v akci 2000 g + 2000 g!
Nejprodávanější v ČR. 4 kila špičkového proteinu za skvělou cenu! Nové příchutě! Více zde.

Střípky ze světa... zdraví: Cholesterol dobrý, špatný
a průměrný

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Cholesterol je často považován za nebezpečnou složku, neboť vysoká hladina špatného cholesterolu v krvi představuje hlavní rizikový faktor pro vznik srdečních chorob. Toto riziko může podstatně snížit zdravý životní styl a výživa, avšak cholesterol má rovněž důležitý vliv na zajištění zdraví celého organismu.

Co je cholesterol?

Cholesterol je látka podobná vosku, která spolu s tuky a oleji patří do skupiny lipidů. Je nezbytný pro zajištění správné funkce všech buněk těla a významně se podílí na tvorbě buněk mozku, nervů a rovněž některých hormonů. Ačkoliv některé potraviny představují zdroj cholesterolu, jeho většina je syntetizována v játrech.

V rámci WHO byla u Evropanů stanovena průměrná hladina cholesterolu v krvi, která se u mužů pohybuje od 4,5 mmol/l v Turecku až k 6,2 mmol/l v Srbsku a Černé Hoře; u žen se průměrná koncentrace pohybuje od 4,6 mmol/l v Turecku až do 6,1 mmol/l v Norsku (1). Pro většinu osob je doporučená hladina celkového cholesterolu pod 5,0 mmol/l, avšak pro osoby s kardiovaskulárními potížemi se doporučuje méně než 4,5 mmol/l (2).

Cholesterol a zdraví

Příliš mnoho cholesterolu v krvi (hypercholesterolemie) představuje hlavní rizikový faktor pro onemocnění srdce (CHD-coronary heart disease), což může vést až k infarktu nebo mrtvici. Tato onemocnění představují hlavní příčinu úmrtí v Evropě (3).

Existují dva hlavní typy cholesterolu: LDL (low density lipoprotein - lipoprotein s nízkou hustotou) a HDL (high density lipoprotein - lipoprotein s vysokou hustotou).

LDL cholesterol, označovaný jako „špatný“, se za určitých podmínek usazuje na stěnách arterií, čímž snižuje jejich vnitřní průměr (tento pochod se označuje jako ateroskleróza). Tyto změny zvyšují tendenci k srážení krve. Jestliže se utvoří sražená částečka (trombus) a zablokuje zúženou tepnu (trombóza), může dojít u postižené osoby k infarktu nebo mrtvici. Ačkoliv LDL je tvořen přirozenou cestou v organismu, u některých osob je jeho produkce příliš vysoká. Množství LDL cholesterolu je rovněž ovlivňováno potravou.

HDL cholesterol neboli „dobrý“ cholesterol vrací přebytek tuku do jater, takže brání jeho usazování v tepnách. Vysoká hodnota poměru HDL : LDL, což značí relativní vysokou hladinu HDL cholesterolu vzhledem k LDL cholesterolu, chrání organismus proti onemocněním srdce. Vyšší hladinu HDL cholesterolu v krvi lze podpořit fyzickou aktivitou a zdravější, vyrovnanou stravou.

Potrava, životní styl a cholesterol

Existuje více faktorů, které ovlivňují hladinu krevního cholesterolu, především vyrovnaná dieta, udržování optimální tělesné váhy a pravidelná fyzická aktivita.

Cholesterol ve stravě

Některé potraviny (vejce, játra, ledvinky) obsahují zvýšené množství cholesterolu. Ve většině případů cholesterol v potravinách neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi tolik jako druh a množství snědeného tuku; avšak některé osoby mohou být citlivé na vyšší příjem cholesterolu.

Tuky v potravě

Potravinové tuky se dělí na nasycené a nenasycené. Obecně lze říci, že většina nasycených tuků zvyšuje hladiny celkového a LDL cholesterolu. Nasycené tuky jsou obsaženy v másle, sádle (a potravinách z nich vyrobených, včetně koláčů, sušenek a dalších druhů pečiva), masných výrobcích (salámy, párky, paštiky), ve smetaně, sýrech a potravinách obsahujících kokosový nebo palmojádrový olej. Některé nenasycené tuky mohou pomáhat snížit hladinu LDL cholesterolu a obecně platí, že je výhodné nahrazovat nasycené tuky nenasycenými. Potraviny obsahující nenasycené tuky zahrnují rostlinné oleje (např. řepkový, olivový, sójový a další), tučné ryby (makrela, losos, sleď), ořechy, avokádo.

Další typ tuků, trans tuky, bývá obsažen v potravinách, které obsahují částečně hydrogenované tuky (např. některé druhy sušenek), ačkoliv většina společností v Evropě snížila obsah trans tuků ve svých výrobcích na minimum. Trans tuky mohou zvýšit hladinu LDL (špatného) cholesterolu, mohou být rovněž příčinou poklesu HDL (dobrého) cholesterolu a zvyšují hladinu triglyceridů v krvi, což zvyšuje nebezpečí vzniku koronárních onemocnění srdce. Tyto negativní účinky se mohou projevit při dlouhodobém příjmu trans tuků v množství 5 - 10 g denně (4,5).

Obecně lze mimo konzumaci vhodných tuků doporučit snížení celkového příjmu tuků náhradou smažení jinými vhodnými kuchyňskými úpravami - vařením, pečením, dušením a snížením konzumace tučných potravin. Potřebné informace lze získat na etiketách výrobků, které mimo jiné udávají i obsah tuků různých typů, zvláště obsah nasycených tuků.

„Portfolio“ potravin

Mimo typu tuku, který běžně jíme, mohou i další potraviny pomoci udržovat hladinu cholesterolu na zdravé úrovni. Konzumace většího množství ovoce a zeleniny, potravin obsahujících rozpustnou vlákninu (např. oves, čočka, fazole, hrách), ořechů a sóji může být rovněž velmi vhodná. Výrobky na trhu, které jsou obohacené rostlinnými stanoly nebo steroly, jsou určené pro osoby s velmi vysokou hladinou cholesterolu. Podle vědeckých poznatků může dodržování zdravé diety s nízkým podílem tuku, včetně „portfolia“ výše uvedených potravin, snížit hladinu cholesterolu až o 20 %.


Zdroje:
1. WHO /2006/ WHO global infobase online.
2. Policy Analysis Centre. European Cholesterol Quidelines Report, 2008. Dostupné na www.policy.centre.com/downloads/ European-Cholesterol-Quide lines 0.7 pdf.
3. European cardiovascular disease statistics. Brusel: European Heart Network, 2008.
4. Hunter J. E. Dietary trans fatty acis: review of recent human studies and food industry responses. Lipids. 41 (11):967-992.
5. Stender S., Dyerberg J., Astrup A. High levels of trans fat in popular fast foods. In: New England Journal of Medicine, 2006. 354:1650-1652.
6. Jenkins D. J. A. et al. Direct comparison of a dietary portfolio of cholesterol lowering foods with a statin in hypercholesterolemic participants. In: American Journal of Clinical Nutrition, 2005. 81: 380-7.


Převzatý článek
Původní název: Cholesterol: dobrý, špatný a průměrný
Zdroj: www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 79 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínŠokující zpráva: Zemřel profesionální...
dzordn2 (04:54) • Tipl bych kolem třiceti nebo něco málo přes třicet. Ale přesně jsem to z nějakého důvěr...
magazínŠokující zpráva: Zemřel profesionální...
vlkodav (23:29) • To nejdulezitejsí, věk????
magazínNominace závodníků na mistrovství svě...
LeToucan (21:05) • Počty jsou neuvěřitelný a složení hodně zajímavé (v tom horším slova smyslu) :)
magazínNominace závodníků na mistrovství svě...
Hockey1000 (18:58) • Ty počty lidí jsou až neuvěřitelný*79* (v tom nejlepším slova smyslu)
magazínŠokující zpráva: Zemřel profesionální...
Zodiak411 (14:09) • Chudák. Jen doufám, že se toho nechytne jistý osvícenec a nebude zase psát, jak s ním m...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra