Před napsáním příspěvku nepřehlédněte
pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.
Názory, které větší část čtenářů považuje za kvalitní:
Je jedna metóda stravovania ušitá na mieru každému. A tou je - stravovanie podľa metabolického typu (zahŕňa 7 delení, 12 skupín). U vás v Čechách také testy robí napríklad Univerzita Novej Doby... určí aký ste metabolický typ (nie len vďaka metabolizmu, ale vďaka rôznym iným faktorom, spolu ich je 7-8), a presne budete vedieť, aký pomer bielkovín, sacharidov a tukov potrebujete. Mimochodom... Som prekvapený, že ešte stále sa nájdu `mudrlanti`, ktorý si myslia že potraviny s vysokým obsahom sacharidov, primerane bielkovín (skôr minimálne) a minimom tukov sú zdravé (akože..zemiaky...:D)... Pozrite na všetky silné prírodné národy (Mayovia atď...) Ich stravu tvorilo najmä tučné mäso, potom zelenina, vajíčka, chudé mäso (len ak nebolo k dispozícii tučné) lesné plody, kvasené obilie (v kyslej vode, ale nemusí mať kyslú chuť, ryža natural ostane chuťovo nezmenená), kvasené orechy (kvasené v slanej vode), kvasené strukoviny (kvasené v kyslej, alebo zásaditej vode - roztoku). Nemôžeme si brať za príklad prírodné národy žijúce v Afrike a podobne, kde väčšinu ich stravy tvoria kukuričné placky a podobne... Pozrite sa na ich zuby...(keď sú starší)...chýbajú, alebo sú pokazené... Pozrite sa na jedálníček tých prírodných národov, ktorých zástupcovia majú nádherné zuby, rovnomerne `poskladanú` tvár, široké lícne kosti a čeľusť... A pozrite na naše zuby... akú stravu jete, také zuby máte... A ešte zopakujem... `Hloupý sedlák, velké brambory`. To so zemiakmi je skutočne pravda. Ak by ste prežili vojnu na suchom chlebe a h*vne ako pomazánke, tiež by ste obe velebili ?
nadbytku jinak by si to nikdo neodvážil říct, počkejte až bude válka budete rádi za každý brambor
No můj kamarád cvičí jednou týdně, roky snídá rohlíky s máslem a k nim milku, na svačinu tatranku, na oběd každý den hafo brambor a nějaké maso bez zeleniny, na svačinu mívá tučný slaný sýr a na večeři třeba chleba s klobáskou a je zdravý a v dobré kondici, nic mu není.
. Na to že občas pije energetické nápoje, kofolu a coca-colu, říkal jsem si masakr, ale odběry má v pořádku a cítí se dobře a to je mu už 43
.
Jojo, už tady chybí jen zástupce těch exotů co jsou přesvědčení o tom, že živiny přijímají ze vzduchu :)
takovy fanatismus a vymyti hlavy jde sledovat snad jen u svedku jehovovych .. GZ!
Víš, mě tvoje reakce ani nepřekvapuje. Je stejná, jako když se lidi podívají sem, přečtou si pár topiků na fórech a prohlásí, že jsme všichni pošahaní, fetujeme a bereme steráče a bez toho bysme nic nezvedli a pod.
Názor většiny lidí kolem mě na posilování a doplňky. Dovolit si odsoudit něco, jen proto,že o tom nic nevím a přečtu si pár článků může udělat jen, budu slušný člověk s menším IQ.
Já nejsem žádný bramborový protestant a už vůbec ne specialista na makrobiotiku.
Tvoje reakce je ještě omluvitelná mládím. Můj kámoš (jméno neuvádím,ale můžu privátně zaslat zájemcům info), trénoval s Jablonickým a byl svého času druhý na MČR v kulturistice. Zničil si zdraví a protože byl reprezentat ještě v Judu, měl tu nejlepší dostupnou péči. Nikdo mu nepomohl. Pak se v zoufalství obrátil na tyhle pošahané kořínkáče a po 15 letech je v takovém zdravotním stavu, jako není leckdy 20 letý kluk a to už má vnoučky. Já, co si sám nevyzkouším, tomu prostě nevěřím. Poznal jsem na sobě a svém okolí,že to opravdu funguje, na rozdíl od řady zázračných preparátů z TV a pod.
Ty si jez co chceš, jednou tě možná bolest donutí hledat něco, co ti pomůže víc, než chemie atd. Já dobře vím,že za pár let už tvoje tělo jedy, co do něj cpeš, nebude schopno odbourávat, přijdou exzémi,bolesti velkých kloubů, záněty,vředy a já nevím co ještě. Když vidím dnešní 50 leté starce s cukrovkou, kteří si kupují plné tašky prášků, je mi jich líto. V minulosti ještě lidé v 80 makali a umírali strářím. Dnešní 50 letí starci, se ani nedožívají důchodu. Tvoje tělo ti dá všechno včas vědět neboj, tomu bude jedno zda se chováš arogantně atd. Všechno ti vrátí. Je to jako když někdo odsuzuje kulturistiku, že to je jen o steroidech a ničí to tělo, je to stejná blbost,jako když si věnoval max.20 minut svého času přečtením několika topiků a odsoudil makrobiotiku.
Ta ti, narozdíl od chemiků dnešní doby, jednou dokáže opravdu pomoct.
Makrobiotika jen říká,že tělo má být v energetické rovnováze a tu můžeš dosáhnout správným stravováním. Když je tělo v extrému, přichází nemoc, stejně tak, jako když to přeženeš v posilovně a přijde zranění.
Když přijdeš k toktorovi, tak se ti podívá do krku, poslechne si tě a dá ti prášky. Nezajímá ho, proč jsi tu nemoc dostal, léčí jen její důsledek. Proto tu nemoc dostaneš klidně znova. Makrobiotika ti dává návod, jak odstranit příčinu nemoci, aby se už neopakovala. Tvoje reakce pramení jen z neznalosti a já věřím, že časem sám přijdeš na to,že na tom něco je. Byl jsem stejný jako ty a moje reakce byla daleko bouřlivější, pamatuji si, že jsem byl schopný i oponenta fyzicky inzultovat (dát mu popapuli), jen abych měl za každou cenu pravdu. Dneska už mě život naučil Hezký den
toto nikam nevede, muj nazor je ten, ze vsechny tyto uchylne zpusoby stravovani maji spolecne jedno, mysli si ze jsou pro cloveka ty jedine prave a nejlepsi a jejich privrzenci nam budou tvrdit jak se najednou zbavili vsech nemoci a citi se skvele, jenze ktery z tech zpusobu stravovan si vybrat, makrobiotiku, veganstvi, vitarianstvi a buhvi co vsechno, casto to jde proti sobe, ale hlavni je ze se vsichni citi skvele
No diskuzní PVP mě opravdu nebaví, pokud o tom co jsem zde napsal pochybuješ, zeptej se zde :
http://www.makrobiotika.info/index.php/board,1.0.html
Dostaneš relavatní odbornou odpověď.Na světě není jen to,co vidíš v TV, ale jsou i jiné a daleko přínosnější cesty, vedoucí ke zdaví. Já jsem zde jen publikovat střípek mých zkušeností. Ber a nebo nech být.Hezký den
to ze jihovychodni asie neni na nasi urovni vim i bez hledani, dokonce vim ale i to, ze stejna vzdalenost od rovniku neznamena stejne podnebi a stejnou vegetaci
co jsme si nasel ale jsou podnebna pasma, ktera jsou z hlediska vegetace a podnebi daleko presnejsi nez zemepisna sirka a jsou dokonce ruzna rozdeleni
podivej treba zde
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C3%B6ppen_classification_worldmap_gray.png
Já tady opravdu nemám čas a chuť tě učit zeměpis. Najdi si o tom na netu informace, je jich opravdu dost. Rýže pochází z našeho pásma-né kontinentu-pásma a brambor ne. Takže vše co roste na naší úrovni, okolo celé zeměkoule můžeš jíst, je to z našeho pásma-nikoli kontinentu a je jedno, kde to v současné době monentálně pěstují. Jde o energii té rostliny a potažmo potraviny. Já nevím, mě přijdou některé reakce až úsměvné, bez urážky, základní informace si snad umí najít každý. Jak jsem psal, jez si co chceš, mě je to fuk a kdo má o svoje zdaví zájem a nepropadl komerci, se možná zamyslí a najde si dál nějaké info atd. Jídlo je energie-JIN a JANG. Jen opravdu letmo, jak to funguje-velice zjednodušeně ! každý může vyzkoušet.
Ráno si dáš chleba, čaj a sýr. Chleba vysušuje a sýr, protože je to koncentrát a obsahuje hodně soli tě zákonitě táhne ke sladkému. Pak si dáš svačinku, něco sladkého na zub a cukřík ti zvedne inzulín, takže máš hlad. Na oběd zase nasolíš a okořeníš a po obědě pak zase bube následovat sladné. Odpoledne už budeš unavenej a hlavně je to vidět na ženských, které třeba sedí v kanclu, ale večer jsou úplně vyřízené. Tělo prostě svojí energii na 24 hodin spotřebuje na vyrovnávání exterémů, do kterých ho jídlem dostáváš. Když naopak jíš energeticky vyrovnaná jídla, můžeš spát pár hodin denně a nebudeš unavený, nemluvě o nemocech. Ale stačí si opravdu sehnat info, já nejsem žádný makrobiotik a nebo poradce ohledně výživy. Jen jsem viděl,že kámoš se díky jídlu dostal z nemocí a umí se léčit a když vyléčil i mého kluka z alegií, kde mu doktorka neuměla pomoct, řekl jsem si hergot, na tom něco je. Pak jsem ještě potkal přímo odborníka,ale o tom už jsem psal. Můžeš chodit k toktoru a jíst ` zdravé doplňky` a nebo být opravdu zdraví, informací je dneska již dost a dost. Když jsem byl kluk, tak u nás na škole byla jedna holka s alegiíí na seno. Na celé škole jedno dítě ! Dneska je alegický každý druhý. Jak to, když máme tolik vytamínů, zdravích produktů a mraky odborníků ? To Vám není divné ? Můj syn byl alergický několik let. Dávali jsme mu mraky prášků, chodil k vyhlšeným odborníkům a bylo to jen horší. V zimě měl pořád rýmu a byl v jednom kuse nemocnej. Pak jsem zašel za opravdu odborníkem(makrobiotikem) a stačilo jedno- vyřadil jsem mandarinky, banány,pomeranče, prostě ovoce, co sem nepatří a to zvláště v zimě. Všichni si ťukali na čelo, že nebude mít vitamíny atd. No dneska už není alergický a neví co je to rýma. Nikdo už si na čelo něťuká z rodiny. Doktorka tomu,ale samozřejmě nevěří, prej konečně zabrali ty léky (které už pak nebral :-) Holt obchod je obchod a někdo ty zdravé chmické preparáty musí kupovat. Kšeft je kšeft. Než zase položíš dotaz, podívej se please na nějaké info na netu, je toho opravdu hodně. Reklama je mocná čarodějka, ale né všechno, co Vám ukazuje usměvavej simpaťák v bílém plášti v TV, je opravdu zdravé a prospěšné. Kdyby to fungovalo, už tady nemáme nemocné, obézní, cukrovkáře atd. Fuj, to jsem se zase rozepsal
..něco jako dělit maso vepřové, hovězí a kuřecí podle své krevní skupiny?
a co je to za novou teorii s temi pasmy, jako ze lide zijici na urcite rovnobezce by nemeli jist potraviny vyskytujici se na jine zemepisne sirce? to je divne ne?
ryze navic nepochazi vubec ani ze stejneho pasma, pochazi z jihovychodni asie a ta ma daleko blize k rovniku
Já jsem moc rád, že nejdu s davem. Ten dav má většinou bolavá záda, necvičí mrtvé tahy a z větší části nedřepuje. Nebyl jsem 12 let nemocný, každý si myslí, že se cpu steroidy a nemůžou pochopit, že jen cvičím technicky a z posilovny jdu vždy spocený, nejdu si tam pokecat.Pravidelně mění cviky a trénink. Jídlo volím podle ročních dob, abych měl vždy dostatek energie a když mi někdo něco radí, vždy si snažím o dané věci najím maximum informací.Kupuji si kvalitní doplňky (proteiny atd.) a dosržují základní principy, které jsou vyzkoušené a fungují. Výsledek se pak vždy dostaví. Když vidím ty chudáky, jak se kroutí v posilovně, přetěžují tělo, dělají nesmyslné série a cviky a cpou se kolou a cukrem musím se smát. Mám jedno zlaté pravidlo a to,že když má někdo zájem, poradím mu, ale nikdy se nasnažím něco někomu cpát za každou cenu. Chytrý člověk vždy dokáže dobrou radu využít a blbec si k tomu holt musí dojít bolestí a opakováním chyb a to ještě v tom lepším případě :-)Takže s davem opravdu neee, to už opravdu nee
Ale to jsme sakra odbočili od brambor
Nedivím se,že to nevíte, já to také nevěděl. Brambora není z našeho pásma, podívejte se odkud přišla, je pod naším pásmem-musíte brát obvod planety (rovník taky není jen v Africe :-)
To znamená, že rýže je z našeho pásma i když tady nerostla, ale brambora není, její pásmo je jinde. Jsem milovník brambor, ale už radši volím zdraví, než chuť. Přišlo to s věkem, ve 20ti, jsem byl taky horká hlava
Budeš tu napádaný dovtedy, dokedy nepôjdeš s davom. Vitaj v klube...
Příspěvek nasbíral příliš mnoho negativních hodnocení od ostatních čtenářů a jako takový byl systémem automaticky skryt.
Ty jsi mi teda chytrolín, brambora není z našeho pásma, ale rýží se láduješ ostošest
Pak nám tu napíšeš, jak jsi nasměroval svůj jídelníček k lepšímu a dáváš vše za vinu bramborám. Já si tu ego honit nemusím, snažím se tu argumentovat, ale při Tvém přístupu to nemá cenu, když si myslíš, že za vše může ta `slavná` brambora.
roland? a ty jsi byl nemocny s jeste nejakymi problemy? brambory jim normalne, tak 2-3x tydne a opuchly oblicej nemam
mama pochazi z kraje, kde jeste v 50 letech nemeli elektrinu, cely zivot tam lide jedli jenom brambory a chleba a hodne pracovali, no a zadny oduly oblicej ani v 56 nema, s kreativnim myslenim nevim(je vystudovany fyzik)
ja bych rekl, ze brambory se v mistnich koncinach vyskytuji o par stoleti dele nez ryze ;)
Takže jsi kompletně změnil jídelníček, ale mohla za to především ta zlá brambora, chápu to správně? :) Mimochodem nevím o tom, že by se u nás někde pěstovala rýže... u té nevadí že není od nás?
Moje informace je čistě osobní, nikdy nic nikomu neradím co nemám odzkoušeno, že funguje na sobě ! Ani v posilovně, ani v jídle. Brambory miluji a jeden čas jsem bez nich nedal ani ránu. Výsledek z přebytku sodíku byl nafouklej obličej a poškozená imunita. Brambora není z našeho pásma a není vhodná ke konzumaci, bohužel nemám z toho osobně radost. Měl jsem velké štěstí, že jsem na dovče poznal člověka, který je v zahraničí opravdu uznávaný odborník na výživu. Jeho rada byla, nejez brambory, jez rýži. Moje reakce byla, co to vykládá za hlouposti, vždyť brambory jí každý a od mala nás masírují, jak jsou potřebné atd. Po cca 3 měsících, co jsem je úplně vyřadil a nahradil rýží, jsem měl konečně normální obličej, bez podbradku a plných tváří(opravdu jako brambor) a další obtíže se značně zmírnili, či úplně přestali. Stačilo vyřadit mnoho soli, cukru, rajčat (kečup), brabory, koření a bílou mouku. Naopak jsem přidal ořechy, zeleninu, rýži a kvalitní oleje. Opravdu jsem to poznal. Takže žádné fanatické demagogie, ale vlastní zkušenost. Nikomu nic nenutím, jezte si co chcete, zdraví máte každý svoje a doktoři a farmaceutické firmy potřebují vydělávat. Když mi bylo 25-30 let, považoval jsem makrobiotiky a jim podobné, za nějaké nepřirozené úchyláky, fanatiky, keří žerou jen kořínky. No byl jsem blbej a mohl jsem si ušetřit spoustu zdravotních problémů. Dneska jsem možná o něco chytřejší. Kamarád mi říká, dobře si vždy prohlédni člověka, co tě léčí. Když přijdeš k doktoru, co má pytle pod očima, zahnědlé kruhu u očí, podbradek, akné a vyrážku, či nepřirozené vrásky na čele a na očích brýle, co ti takový doktor asi pomůže, když nedokáže pomoct ani sobě. Budete v posilovně poslouchat člověka, který váží 45 kg i strenkama a vypadá jako reklama na hlad a bude se snažit vám radit, jak získat mega objem a kvalitní svaly ? No asi moc né že a stejné je to i s lékařem a podobně. Jak Vás může vyléčit člověk, který je sám nemocný ? Můžu tady žvanit hodiny,ale význam to má jen protoho, kdo má otevřenou mysl. Naopak egomaiak se tady semnou bude hádat o každé slovo a písmenko, jen aby ukázal tu svojí pravdu. Jenomže v životě není všechno černé a bílé. Fuj to je,ale písmen. THE END
Máš recht, toho jsem si nevšiml, zřejmě to myslel tak, že brambory jsou (včetně rýže) přirozenou bezlepkovou potravinou. Autor z vupp pouze překládal studie a dával článek dohromady, tohle přehlédl a já taky, díky za postřeh
.
Ono je rozdíl najít zajímavé, nebo pravdivé informace. Pokud se člověk o výživu zajímá, dá si tu práci a přispěje něčím, co aspoň dá sám dohromady a né najít pár informací a mrsknout je někam a dělat ze sebe výživovýho guru (za což se také nepovažuji, ale aspoň mám dostatek sebereflexe). Se solaninem si to přestřelil, musím v tuto chvíli souhlasit s BMW, je v nezralých bramborách, je to jejich vlastní ochrana proti škůdcům, aby mohli dozrát a případné nezvané návštěvníky zneškodnit touto látkou. Ale to se zde bavíme o mandelinkách atd., člověka by postihl solanin až ve větším množstvím.
O vyzive vim z odborne stranky nic, ale o to lepe poznam fanatiky kterym je lepe se vyhnout.
No podívej, já umí používat CTRL C a CTRL V, a pokud najdu zajímavé informace, tak použiji net. Možná ti to přímo vyrazí dech,ale je to rychlejší. Jez si co chceš, mě je to opravdu jedno, pouze jsem doplnil info. Taky jsem byl natvrdlej jako ty,děsnej machr a rozumbrada, než přišli zdravotní problémy atd. a začal jsem si více všímat toho co jím. Jedná se jen o info-ostatně ne pro tebe očividně
Rolande, Ty se zabíváš maximálně tak kopírováním věcí z internetu sem do komentářů. Nemáš náhodou takovou tu rádoby náboženskou školu, kde se vyučuje, jak je dneska všechno špatné a máme jíst jen semínka a kořínky?
.
BMW: Já to přiznám, protože to tak je Ale asi raději řeknu ve škole, že se učíme blbosti, že to nějakej BMW na ronnie ví líp .
Má vliv kuchyňská úprava brambor?
Přestože je solanin ve vodě jen slabě rozpustný, přechází při vaření částečně do vody. Pokud vaříte brambory, u nichž je obsah solaninu pravděpodobně již vyšší, vodu dále nepoužívejte. Sporné je, zda velmi dlouhá úprava při vysoké teplotě solanin částečně deaktivuje – při nepřítomnosti vody tomu tak být nemusí.
Dále se doporučuje se vysadit brambory a ostatní lilkovité plodiny (patří sem také rajčata, lilek, tabák, atd.), protože alkaloidy (solanin, tomatin atd.) působí na náš organizmus toxicky. Po časté a dlouhodobé expozici může dojít ke kloubním potíží, resp. k poškození jater a ledvin. Pokud chcete lilkovité plodiny konzumovat, měli byste je doplnit kmínem, který eliminuje škodlivé účinky solaninu z brambor.
Výžinou se zabívám řadu let a nesnažím se tady poučovat, jen by tady měla být i informace pro lidi, kteří si váží svého zdraví a chtějí si ho udržet i nadále vdobrém stavu. Brambory do našeho pásma nepatří a nemají co dělat v našem jídelníčku. Osobně je přímo zbožňuji,ale nahradil jsem je rýží a kromě konečně splasklého obličeje mě přestala řada zdravitních obtíží. Ostatně o tomhle si můžete vygooglit tunu infomací.
Solanin je obsažený jen v zelených bramborách a zelených rajčatech, jakmile dozrají není po něm ani stopa.
Brambory – obsahují jedovatý solanin. Nadbytek draslíku nás nutí používat mnoho soli. Dále průměr škrobové molekuly brambor je větší něž průřez nefronu v ledvinách, čímž poškozují jejich funkci (doporučuji bramborový škrob vůbec nepoužívat, vhodná náhrada může být škrob kukuřičný neboli maizena). Dalším závažným problémem je jednoduchá vazba uhlíku v molekule. Ta se proto chová ke slinivce stejně jako jednoduchý cukr – rychle zvedá hladinu krevního cukru v krvi. Další zátěží z brambor je toxin, který vyprodukují kvasinky ve střevech ze zbytku bramborové tráveniny: butiláty. Ty napadají mozek a ničí kreativní myšlení. Říká se, že nejhloupější sedlák má největší brambory… možná to ale funguje i obráceně? Tradiční obyvatelé And z 1200 druhů brambor používali pouze 2 druhy! a také ovládali úpravu brambor, která eliminovala jejich nevýhody, především velikost škrobových molekul. Důsledek konzumace brambor: mj. artritidy, tuberkulózy a stále častější cukrovka.Lilkovité rostliny – rajčata a brambory rostou především v noci, říká se jim „night-shades“ (noční stíny), jsou velmi jinové. Obsahují jedovatý alkaloid solanin, který po malých dávkách poškozuje naše zdraví.
Jinak pánové, také nafukují díky sodíku obličej. Chceš vypadat jako brambora ? Ok konzumuj je vesele dál.Osobně jsem nahradil moje předtím milované brambory rýží a je to fakt znát !
doteď sis myslel, že brambory, které se uvaří ve slupce a oloupou mají nižší glykemický index, než ty vařené bez slupky, tak to klidně přiznej.
Jinak zbytečná debata, brambory glykemický index 65-100, červené brambory 44, je celkem jasné, co je lepší do diety. Ovšem lidem, kteří dietujou na bílé rýži je zcela zbytečné to vysvětlovat.
O tom se přít samozřejmě s Tebou nebudu, to máš pravdu, že brambory se slupkou budou mít nižší GI, ale né o moc, než oloupané po uvaření, jelikož díky technologickému postupu se udrží v bramboře více vlákniny, než když je svlíkneš před varem. Hlavně nemíchej pojmy `GI` a `tráví déle`, mezi ně rovnítko nepatří, i když si koukám myslíš opak. Ale to je zas teorie a to Tě asi nezajímá.
což je mimochodem také důvod, proč se tráví neloupaná (hnědá) rýže déle než bílá, proč se potraviny z celozrnné mouky tráví déle než z bílé apod.
Dovolím si upozornit na nepřesnost v článku. Cituji: `Osoby trpící intolerancí ke glutenu obsaženém v lepku, který je součástí všech běžných obilovin (včetně rýže)`. Rýže je přirozeně bezlepková potravina. Možná autor myslel na něco jiného a použil slovo včetně ve špatném významu...
Kdo říká, že by jsi měl jíst i slupku? Normálně na loupačku. Díky slupce Ti tam taky zůstane víc výživných látek, stopových prvků, minerálů atd., proto se to tak praktikuje. Pečené ve slupce už jsou něco jiného, tam ta slupka je vcelku poživatelná a chutnější, uvařená slupka se fakt nedá.
btw. vařit brambory ve slupce a pak je jíst - chuťovka, když vidím ten hnus v obchodě, chtěl bych poznat někoho, kdo to tak dělá. Něco jiného je s tou slupkou je upéct - ovšem tam ten glykemický index stoupá na úroveň bílého cukru.
vařené se slupkou - 65, bez slupky 70-80. Nevím co jsem přestřelil. Brambory platí za sacharidy s vysokým GI, proto s nimi občas někdo cukruje. Znám pár soutěžních kulturistů, ale nikdo z nich brambory v dietě nežere.
To GI si trochu přestřelil, ale i kdyby, napadlo Tě je někdy uvařit třeba ve slupce? Odkazuješ sice na teoretiky, ale chtělo by to trošku kuchařské praxe, aby jsi si tu mohl `driblovat` s čísly GI
.
Na bramborách není nic špatného - v objemu. Do kulturistické rýsovací diety nepatří. Což ovšem vysvětluje odkud ten článek pochází.
jojo, a proto na nich rýsujou všichni profesionálové, společně s hnědou rýží. Batáty mají glykemický index okolo 40, vařené brambory okolo 70-80.
Myslím že článek tu je proto aby si lidé uvědomili že na bramborách není nic špatného. Když se podíváš na jídelníčky lidí, většinu je tam příloha rýže, pak rýže a pro změnu rýže ...
Takže obyčejné brambory, obsahující cca 15 - 18 % škrobů a necelé procento cukrů, nejsou vhodné do diety? Ale batáty, které mají vyšší kalorickou hodnotu, cca 6 % cukrů a 20 % škrobu, jsou? Chlape, chlape, Ty jsi rýsování neviděl ani z rychlíku
.
ten článek je převzatý z nějakého serveru, který nemá o kulturistice a rýsovacích dietách ani páru... tak to potom jo...
Teoretici budou psát o tom, že brambory jsou vhodné do diety, ale ten kdo někdo rýsoval ví, že se jim má vyhnout na hony, pokud to tedy nejsou brambory červené - batáty.
Ti inteligentní můj příspěvek pochopí, blbci mě budou samozřejmě chytat za slovo a hrát si tu na chytráky. A jestli to mělo pobavit, tak jsi na špatných stránkách
.
Pokud nepotřebuju znát glykemický index, potom můžu svoji denní potřebu sacharidů pokrýt řepným cukrem, ne? Chutná mi víc než rýže. A když si ho teda můžu zpomalit porcí másla, vidím to na větrníky a kremrole jakožto ideální zdroj sacharidů.
GI nepotřebuješ pokud nejsi diabetik na inzulinu. Stačí vědět, že čím jsou brambory více uvařené, či mechanicky rozšťouchané, tím GI stoupá. Z toho vyplývá, že ve slupce bude menší a kaše bude mít nejvyšší. Ale zase když si dáš na kaši solidní porci másla, tak se zase vstřebávání zpomalí, takže jak říkám, GI leda tak pro diabetiky, zdravýho člověka nemusí u příloh vůbec zajímat (rýže, těstoviny apod.)
len my chýba GI ...
Perfektní článek..brambory miluji ze všech příloh nejraději..a konečně znám i výživové hodnoty.
.