Reklama:

Výživa a její suroviny: brambory

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Brambory představují běžnou složku ve stravě většiny Evropanů, avšak někdy je jejich význam ve výživě přehlížen. Mezi pokrmy připravenými z brambor existují velké rozdíly v nutriční hodnotě v závislosti na způsobu přípravy, což do značné míry ovlivňuje, jak jsou brambory jako potravina vnímány spotřebiteli. Brambory mají zvláštní postavení díky tomu, že se v nich kombinují vlastnosti škrobnatých potravin a zeleniny.

V 16. století byly brambory dovezeny z Jižní Ameriky, avšak trvalo dalších 150 let, než se staly jednou z nejvýznamnějších potravinářských plodin. V současné době jsou největšími spotřebiteli obyvatelé střední a východní Evropy, ale brambory mají důležitou roli ve výživě obyvatel napříč celým kontinentem: V roce 2005 byla průměrná spotřeba 94 kg na osobu (1). Dále jsou uvedeny důležité a zajímavé aspekty, které potvrzují význam brambor ve zdravé a vyrovnané stravě (2).


Brambory jako zdroj vlákniny

Brambory jsou i zdrojem vlákniny, která přispívá k pocitu plnosti a podporuje zdravé trávící funkce. Porce 180 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což přesahuje desetinu doporučené denní dávky - cca 25 g (3). Některé osoby dávají přednost konzumaci brambor vařených ve slupce pro jejich výraznější chuť a v této formě mají i vyšší obsah vlákniny. Je však nezbytné se vyvarovat požívání zeleně zbarvené slupky. Zelené skvrny obsahují zvýšenou hladinu glykoalkaloidů - především solaninu, jehož požití ve větším množství může vést ke zdravotním potížím. Malý podíl bramborového škrobu nepodléhá trávení (rezistentní škrob), vyskytuje se především v případech, kdy se vařené brambory konzumují studené, např. v bramborovém salátu. Rezistentní škrob funguje v těle podobně jako vláknina a může ovlivňovat hladinu glukoźy a lipidů v krvi (4).

Obsah vitamínů a minerálních látek

Brambory jsou významným zdrojem vitamínu C - jedna porce vařených brambor (180 g) ho obsahuje kolem 10 mg, což je jedna osmina denní dávky. Nové brambory obsahují přibližně dvojnásobné množství, což je asi čtvrtina denní doporučené dávky. Existuje sice mnoho druhů ovoce a džusů, které obsahují vitamín C, žádná jiná škrobnatá potravina, která je běžně konzumována, však není ve srovnání s bramborami významným zdrojem tohoto vitamínu. Vitamín C je sice citlivý na vysokou teplotu a při vaření se do určité míry rozkládá, přesto ho zůstane v původním stavu dost na to, aby vařené brambory byly považovány za jeho důležitý zdroj. Vitamín C má příznivý vliv na zdravotní stav pokožky, zubů, dásní, svalů a kostí, rovněž zlepšuje absorpci železa z potravin rostlinného původu, které je jinak organismem využíváno jen velmi omezeně. Dále funguje v těle jako významný antioxidant a některé odrůdy brambor, které mají žlutou, oranžovou nebo červenou barvu - a rovněž sladké brambory - obsahují ve své hmotě významné množství dalších antioxidantů - karotenů a flavonoidů.

Brambory jsou rovněž zdrojem vitamínů skupiny B. Jedna porce vařených brambor (180 g) obsahuje množství vitamínů B1, B6 a kyseliny listové, představující více než jednu šestinu denní dávky pro dospělé osoby. Tato skupina B vitamínů má v organismu celou řadu funkcí včetně účasti na metabolismu sacharidů pro získání energie, udržování zdravé pokožky a nervového systému. Kyselina listová se podílí na podpoře vývoje a růstu buněk, proto je nezbytné zajistit její adekvátní příjem v průběhu těhotenství. Je rovněž nezbytná pro tvorbu červených krvinek.

Brambory jsou také významným zdrojem draslíku a obsahují malé množství hořčíku a železa. Draslík má v organismu více funkcí, včetně ovlivňování kontrakce svalů, přenosu nervových impulzů a regulace tlaku krve. Množství draslíku v bramborách je přibližně stejné jako ve většině druhů ovoce a zeleniny, brambory jsou však běžně konzumovány a proto představují spolehlivý zdroj této minerální látky. Střední porce vařených brambor (180 g) rovněž zajišťuje jednu desetinu denní dávky hořčíku a železa.

Brambory neobsahují žádný sodík, prvek, který tvoří s chlorem kuchyňskou sůl. V souladu s výživovým doporučením je vhodné omezit konzumaci soli vzhledem k riziku zvýšení tlaku krve. Jiné škrobnaté potraviny mají rovněž nízký obsah sodíku, avšak draslíku obsahují brambory nejvíce. Není vhodné přidávat při vaření nebo jiných úpravách brambor nadměrné množství soli ve formě slaných koření nebo omáček.

Pomocník při redukci hmotnosti

Brambory jsou vhodnou potravinou také pro osoby, které chtějí snížit svoji hmotnost. Střední porce (180 g) vařených oloupaných brambor představuje kolem 140 kcal, což je mnohem nižší množství energie než ve stejném množství vařených těstovin (186 kcal) nebo vařené rýže (248 kcal). Je však třeba mít na paměti, že smažené brambory ve formě lupínků nebo hranolků mají 2 - 3x vyšší energetickou hodnotu než brambory vařené nebo pečené, a proto takové úpravy brambor nejsou vhodné pro osoby, které se snaží svoji hmotnost snížit.

Další dobrou zprávou pro ty, kdo snižují svoji hmotnost, je skutečnost, že brambory nemají vysoký sytící index. Energická hustota (tj. množství kalorií v 1 g potraviny) vařených nebo pečených brambor nepředstavuje vysoký příjem energie. Proto se můžete najíst brambor do sytosti. Studie z roku 2005 sledovala hodnotu sytícího efektu různých potravin a pokrmů a bylo v ní zjištěno, že vařené brambory vykazují sytící efekt třikrát vyšší než bílý chléb (5).

Bezlepková dieta

Osoby trpící intolerancí ke glutenu obsaženém v lepku, který je součástí všech běžných obilovin (včetně rýže), musí dodržovat bezglutenovou dietu a nemohou proto jíst velmi mnoho druhů běžných potravin včetně chleba, pečiva, těstovin a většiny cereálních snídaní. Brambory lepek neobsahují a pro tuto skupinu nemocných představují velmi důležitou potravinu, kterou mohou konzumovat prakticky bez omezení.

Technologický postup a příprava

Vařené a pečené brambory prakticky neobsahují tuk. Obsahují významnou živinu - sacharidy ve formě škrobu, která je hlavním zdrojem energie a dodává organismu nejméně polovinu denní dávky energie. Výhodou brambor jako zdroje sacharidů je, že zároveň dodávají významné množství mikroživin. Brambory obsahují rovněž malé množství bílkovin - jedna 180g porce vařených brambor obsahuje kolem 3 g bílkovin (viz tab. 1). Ačkoliv je to méně než desetina doporučené denní dávky pro dospělé osoby, brambory jsou dobrým zdrojem aminokyselin lysinu a tryptofanu a v kombinaci s mlékem nebo vejci představují vysoce kvalitní potravu.

Obsah živin v pokrmech z brambor se velmi různí v závislosti na způsobu jejich přípravy. Nutriční ztráty během vaření závisí na teplotě a délce vaření. Minerální látky a vitamíny ve vodě rozpustné, jako vitamíny skupiny B a vitamín C, se při vaření vyluhují do vody. Vaření brambor ve slupce (po uvaření se mohou oloupat a jíst bez slupky) tyto nutriční ztráty podstatně snižuje. K určitým ztrátám rovněž dochází při skladování; z tohoto hlediska je vhodné skladovat brambory na suchém, temném a chladném místě. Nemají však být skladovány při teplotách 4 °C a nižších, neboť pak může docházet k zvýšené tvorbě akrylamidu při přípravě smažených hranolků (6). Při skladování se mohou na hlízách tvořit zelené skvrny nebo začnou rašit. Takové brambory se musí pečlivě oloupat a výhonky odstranit, nebo je pro přípravu pokrmů vůbec nepoužívat. Ačkoliv obsah tuku v bramborách je velmi nízký, při přípravě pokrmů z brambor se obsah tuku v celém pokrmu může podstatně zvýšit v závislosti na způsobu úpravy. To se týká např. smažených hranolků nebo gratinovaných brambor s plnotučnou smetanou a sýrem.

Typické nutriční hodnoty pro různě upravené brambory (100 g)

vařené ve slupcevařené loupanépečené ve slupcebramb. kaše s mlékem (7 g)
 a máslem (5 g)
smažené hranolky
Energie (kcal)6677 85104280
Bílkoviny (g)1,41,8 2,61,83,3
Sacharidy (g)15,417 17,915,534
Tuky (g)0,30,1 0,14,315,5
Vláknina (g)1,51,2 3,11,12,1
Draslík (mg)460280 547260650
Železo (mg)1,60,4 0,90,41,0
Vit. B1 (mg)0,130,18 0,110,160,08
Vit. B6 (mg)0,330,33 0,230,30,36
Kys. listová (ug)1919 442431
Vitamín C96 1484


Zdroje:
1) FAOSTAT database, Food Balance Sheets. Food and Agriculture Organization. [online] [cit 2010-01-26]. Dostupné na http://faostat.fao.org/site/368DesktopDefault.aspx?PageID=368#ancor
2) International Year of the Potato 2008 - Potatoes, nutrition and diet. Food and Agriculture Organization. [online]. Dostupné na http://www.potato2008.org/en/potato/IYP-6en.pdf
3) European Food Safety Authority website, News section. [online] [cit 2010-01-27]. Dostupné na http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902778363.htm
4) Grabitske, HA; Slavin, JL. Low-Digestible Carbohydrates in Practice. In: Journal of the American Dietetic Association, 2008, DOI: 108(10):1677-1681
5) Holt, SH et al. A satiety index of common foods. In: European Journal of Clinical Nutrition, 1995, DOI: 49(9):675-690
6) De Wilde, T.; De Meulenaer, B.; Mestdagh, F.; Govaert, Y.; Vandeburie, S.; Ooghe, W.; Fraselle, S.; Demeulemeester, K.; Van Peteghem, C.; Calus, A.; Degroodt, JM; Verhé, R.; Influence of Storage Practices on Acrylamide Formation during Potato Frying. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, DOI: 53(16):6550-6557
7) McCance, Widdowsons’s. The Composition of Foods. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 2002
8) Souci, SW.; Fachmann, W.; Kraut, H. Food Composition and Nutrition Tables. Stuttgart: Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, 2008


Převzatý článek
Původní název: Chvála brambor
Zdroj: www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

03.12.03:25Carnivor - http://doma.nova.cz/clanek/stihlaafit/american-zhubl-diky-..
26.11.22:28CaptainCrush - Je jedna metóda stravovania ušitá na mieru každému. A tou ..-1
26.11.19:11Carnivor - nadbytku jinak by si to nikdo neodvážil říct, počkejte až ..+1
26.11.14:56Chozraščot - No můj kamarád cvičí jednou týdně, roky snídá rohlíky s má..+1
26.11.14:49CIZOPASNIK - Jojo, už tady chybí jen zástupce těch exotů co jsou přesvě..
26.11.14:47mysH - takovy fanatismus a vymyti hlavy jde sledovat snad jen u s..+1
26.11.14:41Roland3 - Víš, mě tvoje reakce ani nepřekvapuje. Je stejná, jako kdy..+2
26.11.11:58kloucmil - toto nikam nevede, muj nazor je ten, ze vsechny tyto uchyl..+1
26.11.11:24eSko - Mrknul jsem na pár témat (např. http://www.makrobiotika.in..+1
26.11.10:58Roland3 - No diskuzní PVP mě opravdu nebaví, pokud o tom co jsem zde..
26.11.10:41kloucmil - to ze jihovychodni asie neni na nasi urovni vim i bez hled..
26.11.10:24Roland3 - Já tady opravdu nemám čas a chuť tě učit zeměpis. Najdi si..
26.11.09:40dunnoWayne - ..něco jako dělit maso vepřové, hovězí a kuřecí podle své ..+2
26.11.09:10kloucmil - a co je to za novou teorii s temi pasmy, jako ze lide ziji..+2
26.11.08:59Roland3 - Já jsem moc rád, že nejdu s davem. Ten dav má většinou bol..-4
26.11.08:42Roland3 - Nedivím se,že to nevíte, já to také nevěděl. Brambora není..-1
26.11.08:24BMW-fan - http://www.magazinzdravi.cz/brambor-1
25.11.22:15Chozraščot - všichni byste pochcípali, važte si jich, co by za ně dali ..-2
25.11.20:31CaptainCrush - Budeš tu napádaný dovtedy, dokedy nepôjdeš s davom. Vitaj ..-3
25.11.20:29CaptainCrush - ***-7
25.11.16:05eSko - Ty jsi mi teda chytrolín, brambora není z našeho pásma, al..+1
25.11.15:58kloucmil - roland? a ty jsi byl nemocny s jeste nejakymi problemy? br..+3
25.11.15:07mysH - ja bych rekl, ze brambory se v mistnich koncinach vyskytuj..+2
25.11.14:49CIZOPASNIK - Takže jsi kompletně změnil jídelníček, ale mohla za to pře..+2
25.11.14:38Roland3 - Moje informace je čistě osobní, nikdy nic nikomu neradím c..-3
25.11.13:38eSko - Máš recht, toho jsem si nevšiml, zřejmě to myslel tak, že ..
25.11.13:35eSko - Ono je rozdíl najít zajímavé, nebo pravdivé informace. Pok..
25.11.12:44Mablung - O vyzive vim z odborne stranky nic, ale o to lepe poznam f..
25.11.11:16Roland3 - No podívej, já umí používat CTRL C a CTRL V, a pokud najdu..
25.11.10:52eSko - Rolande, Ty se zabíváš maximálně tak kopírováním věcí z in..+4
25.11.08:55Roland3 - Má vliv kuchyňská úprava brambor? Přestože je solanin ve..+2
25.11.08:47BMW-fan - Solanin je obsažený jen v zelených bramborách a zelených r..
25.11.08:41Roland3 - Brambory – obsahují jedovatý solanin. Nadbytek draslíku ná..+4
25.11.06:03BMW-fan - doteď sis myslel, že brambory, které se uvaří ve slupce a ..-2
24.11.22:53eSko - O tom se přít samozřejmě s Tebou nebudu, to máš pravdu, že..+5
24.11.22:27BMW-fan - což je mimochodem také důvod, proč se tráví neloupaná (hně..-1
24.11.22:22BMW-fan - A co si myslíš, že způsobí ten zázrak, že ty brambory ve s..-2
24.11.22:20Tojotomi - Dovolím si upozornit na nepřesnost v článku. Cituji: `Osob..+3
24.11.22:13eSko - Kdo říká, že by jsi měl jíst i slupku? Normálně na loupačk..+2
24.11.22:11BMW-fan - btw. vařit brambory ve slupce a pak je jíst - chuťovka, kd..-1
24.11.22:09BMW-fan - vařené se slupkou - 65, bez slupky 70-80. Nevím co jsem př..-1
24.11.22:01eSko - To GI si trochu přestřelil, ale i kdyby, napadlo Tě je něk..+3
24.11.21:48BMW-fan - Na bramborách není nic špatného - v objemu. Do kulturistic..-3
24.11.21:47BMW-fan - jojo, a proto na nich rýsujou všichni profesionálové, spol..-1
24.11.21:40Mablung - Myslím že článek tu je proto aby si lidé uvědomili že na b..+4
24.11.21:38eSko - Takže obyčejné brambory, obsahující cca 15 - 18 % škrobů a..+3
24.11.21:33BMW-fan - ten článek je převzatý z nějakého serveru, který nemá o ku..-2
24.11.21:22BMW-fan - Teoretici budou psát o tom, že brambory jsou vhodné do die..-2
24.11.20:59eSko - Ti inteligentní můj příspěvek pochopí, blbci mě budou samo..+3
24.11.20:19BMW-fan - Pokud nepotřebuju znát glykemický index, potom můžu svoji ..-2
24.11.19:21eSko - GI nepotřebuješ pokud nejsi diabetik na inzulinu. Stačí vě..
24.11.18:38FLEGMA - len my chýba GI ...
24.11.16:31jr.e - Perfektní článek..brambory miluji ze všech příloh nejraděj..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 8 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínTréninkový videolog: Milan Šádek (01/...
dozahranici (20:39) • Milane profesionalove maji vstup do gold`s gym zdarma.
magazínJe Jay Cutler tím nejlepším, co se ku...
jr.e (19:32) • Tak v roce 2009 ,měl Jay asi svoji nejlepší top formu z celé svoji kariéry,a vyhrál zce...
magazínRonnie Coleman se po úterní operaci u...
amoresPE (08:18) • Tesi sa na legpress...neda si pokoj, otazka casu kedy dopadne ako Wheeler a mozno aj ho...
magazínRonnie Coleman se po úterní operaci u...
ironfighter (22:06) • Ronni je fakt drzak, drzim mu palce at to vse vyjde, ale at uz radeji uziva duchodu ...
magazínRonnieho Colemana za pár hodin čeká d...
jari (13:58) • A za 14 dní bude článek, jak znova trénuje, ještě k tomu úplně nevhodné cviky se žalost...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2020 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2020 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra