Reklama:
100% Whey Protein od Extrifitu v akci 2000 g + 2000 g!
Nejprodávanější v ČR. 4 kila špičkového proteinu za skvělou cenu! Nové příchutě! Více zde.

Může nás ohrozit pandemie
z potravin? (I. Sacharidy)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

[Text: Milan Koukal] Přední světoví odborníci na výživu varují! Světem se jako lavina šíří nebezpečná obezita a milióny lidí mají v organismu kritické hodnoty cholesterolu. Tento stav přirovnávají odborníci doslova k pandemii, která může způsobit, zejména ve vyspělých zemích, úplnou katastrofu. Nové poznatky dokonce staví obezitu do přímé úměry se snižováním plodnosti u mužů, což by v budoucnu mohlo ohrozit celou naši civilizaci. Jak se tedy před onou „pandemií“ z potravin bránit?

Dlouho i v této oblasti existovaly tzv. věčné pravdy. Nová vědecká zjištění je mění, často s opačným znaménkem. Dokazují to i následující řádky připravené díky spolupráci s nejlepšími odborníky.

Potravinová pyramida se změnila

Koncem 20. století vytvořili v USA tzv. potravinovou pyramidu. Pestrobarevně přehledně graficky ukazovala, co lidé mají jíst nejvíce a čeho se raději vyvarovat. Toto tabu nyní padlo! Původní doporučení znělo: Omezit spotřebu tuků a zvýšit příjem komplexních sacharidů. Přesto mnoho Američanů přibírá na váze a postihují je stále více civilizační choroby.

Nová verze „pyramidy“ klade důraz nejen na vhodnou spotřebu potravin, ale také na fyzickou zátěž organismu, pohyb. Zelenou mají celozrnné potraviny a rostlinné oleje (2 - 3 lžíce denně), rybí maso, ovoce a zelenina. Odborníci se však neshodli, pokud jde o doporučovanou spotřebu mléka (1 - 2 porce denně), které je výborným zdrojem vápníku. (Někteří však mléko doporučují pouze pro děti!) Objevují se také názory, že ani nadměrná konzumace mléka nezabraňuje osteoporóze (prořídnutí kostí), ale může naopak způsobit rakovinu vaječníků či prostaty. (Připouští se už mj. využívání polyvitamínových preparátů.)

A jaké potraviny máme jíst v omezeném množství? Především živočišné tuky, loupanou rýži, bílé pečivo, červené maso, těstoviny, sladkosti. Nově sem náleží i brambory. Předseda Fóra zdravé výživy ČR prof. ing. Rudolf Poledne, CSc. upřesnil, že nyní už existuje tzv. potravinová pyramida zaměřená speciálně na obyvatele ČR. Vychází z varovných signálů, že se u nás zvyšuje spotřeba živočišných tuků, konzumuje se málo ryb a jen pomalu roste spotřeba zeleniny a ovoce.

Bez sacharidů bychom neměli energii

Dopřejete si za rok v různých podobách 40 kg cukru? To je totiž průměr na občana vyspělých zemí. Nejen vánoční svátky si nedokážeme představit bez cukru v mnoha formách. Kdysi jeho dostatek býval jedním z ukazatelů tzv. života na úrovni. Nyní z něj naopak mnozí dělají zákeřného pachatele obezity, cukrovky, srdečních chorob, onemocnění ledvin a jiných zdravotních problémů. Vědecky dokázaným faktem však je, že cukry jsou spolu se škrobem jedním z hlavních typů látek dodávajících energii - sacharidů.

Sacharidy (dříve nazývány uhlohydráty či uhlovodany podle toho, že vedle atomů uhlíku obsahují vodík a kyslík ve stejném poměru jako voda) patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny a představují základní složku stravy. Podle současných výživových doporučení by měly tvořit 55 - 60 % celkového energetického příjmu, tedy v průměru 330 g u žen a 430 g u mužů za den. (U žen to znamená např. 500 g celozrnných sušenek.) Jejich posláním je dodávat organismu energii (17 kJ/g; 4 kcal/g). Pokud je příjem energie vyšší než výdej, ukládají se sacharidy ve formě tuku. Nadměrný příjem jednoduchých sacharidů současně zvyšuje riziko vzniku civilizačních onemocnění.

Sacharidy se představují

Sacharidy jsou z pohledu chemické struktury velká skupina látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek dělíme sacharidy na tři základní skupiny - monosacharidy, oligosacharidy (např. rafinóza v luštěninách) a polysacharidy. Přednost bychom měli dávat sacharidům s vyšším počtem cukerných jednotek.

Monosacharidy obsahují jednu cukernou jednotku. Mezi nejznámější zástupce patří glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Volnou glukózu najdeme zejména v hroznech, vázanou v sacharóze, laktóze, škrobu, celulóze a dalších složených sacharidech. Volná fruktóza je v ovoci a vázaná zejména v sacharóze a dalších složených sacharidech.

Z jednoduchých sacharidů v naší stravě tvoří většinu sacharóza čili řepný cukr. V posledních letech se rozšířil mýtus, že výrazně vhodnějším než řepný cukr je cukr třtinový. Z chemického hlediska se však v obou případech jedná o stejnou chemickou sloučeninu - sacharózu. Informace o pozitivních zdravotních účincích třtinového cukru jsou chybné.

Nejnovější vědecké výzkumy naznačují, že nadbytek cukru ve stravě sám o sobě nemusí způsobovat obezitu. Ukázalo se, že hubení lidé konzumují více cukru než lidé s nadváhou!

Cukr má mnoho sladkých podob

Základním omylem je ztotožňovat cukr jen s běloskvoucí kostkou či práškem, jak se nám představuje sacharóza - běžný řepný cukr. Existuje totiž mnoho druhů cukrů, které se liší i stupněm sladkosti.

A jak cukry dělíme? Kraluje fruktóza ukrytá v ovoci a medu. Dvorními dámami jsou sacharóza (hlavní látka v cukrové řepě, ale i cukrové třtině), glukóza (v medu, ovoci a zelenině), maltóza (v klíčících zrnech) a laktóza (jedině v mléce).

Dietetici rozlišují mezi dvěma typy cukrů:

  • vázaný - v buněčných stěnách rostlin (např. v ovoci a sladce chutnající zelenině jako mrkev a červená řepa)
  • volný - ve stěnách buněk nejsou (stolní cukr, glukóza, med, melasa, sirup, ovocné šťávy, mléčný cukr)

Cukr nám nedodává žádné minerály, vitaminy ani vlákninu. Volné cukry poškozují chrup, a proto odborníci doporučují, aby tvořily maximálně 10 % celkového příjmu kalorií.

Fruktóza tak trochu klame

„Vysoká spotřeba jednoduchých cukrů měla již v průběhu minulého století výrazně nepříznivý vliv na zdravotní stav populace v rozvinutých zemích, v posledních letech se ale tento nepříznivý vliv zrychluje,“ upřesnil prof. ing. Rudolf Poledne, CSc. z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze a předseda Fóra zdravé výživy.

Jak však zdůraznil, čerstvé metabolické studie přitom ukázaly, že důvodem není pouze zvýšený příjem jednoduchých cukrů glukózy a zejména sacharózy (např. formou slazených nápojů, dortů, sladkostí, sušenek, kompotů apod.), ale také zvýšení příjmu fruktózy (ovocného cukru). Ta je 1,5x sladší než sacharóza a vyskytuje se především v ovoci a v medu.

Jaké jsou vlastně výhody fruktózy? Cukry z fruktózy se dostávají rychle do krevního oběhu. Fruktóza nepodléhá trávení (neštěpí se). Buňky, které přijímají cukr (glukózu) jen v přítomnosti inzulínu (např. svalovina), si na fruktóze pochutnají i bez inzulínu.

Ačkoli ve struktuře fruktózy a glukózy je pouze velmi malý rozdíl, jejich metabolismus je rozdílný. Nadměrný příjem fruktózy - tohoto nízkomolekulárního sacharidu (ať již z jídelníčku nebo infuze) - tak může zvyšovat tvorbu tuku v játrech, svalech i tukové tkáni.

Vyháníme čerta ďáblem?

Když se zvýšilo povědomí o tom, že sladké moučníky nejsou zrovna to „pravé ořechové“, začal zájem o takové dobrůtky klesat, i když pouze mírně. Na druhou stranu roste spotřeba jednoduchých cukrů ve formě ovocných šťáv a hlavně slazených nápojů - dokonce čtyřikrát! „Je tedy zřejmé, že na vzrůstajícím výskytu obezity má příjem energie z tohoto zdroje podstatný vliv,“ vyvozuje prof. Poledne.

Zvýšený příjem kalorií ve formě fruktózy ze slazených nápojů se stal základem pro metabolickou studii prezentovanou letos v Bostonu na kongresu International Atherosclerosis Society skupinou pod vedením Petera Havla z University of California v Davisu. (V USA se nealkoholické nápoje sladí většinou místo cukru tzv. fruktózovými sirupy.) Autoři sledovali vliv spotřeby jednoho litru coca-colového nápoje za den po dobu 6 týdnů (bez změny jídelníčku). Zkoumanou skupinu tvořilo 40 mužů a žen, kteří byli podrobeni detailnímu sledování včetně předběžného a následného vyšetření magnetickou rezonancí. Výsledek ukázal, že hmotnost dobrovolníků se za tuto dobu zvýšila o více než tři kilogramy, objem podkožního tuku o 4 % a objem viscerálního tuku (tuku v břišní dutině, jehož zvýšené množství je významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění a cukrovky) o neuvěřitelných 14 %!

Náš jídelníček by neměl zapomínat na následující zdroje sacharidů: obiloviny (pšenice, žito, oves, kukuřice, rýže aj. a výrobky z nich), celozrnné výrobky (pečivo, chléb, rýže, nudle, těstoviny), zeleninu, luštěniny a ovoce. (Pozor - i v ovoci bývá dost cukrů!)

Umělá sladidla někdy kamarádí s průjmem

Umělá sladidla se dělí do dvou skupin. Objemná (jako manitol, sorbitol, xylitol), která mají stejnou kalorickou hodnotu jako cukr a často ho nahrazují při zpracování potravin, se nevstřebávají tak snadno. Pokud se však konzumují v nadměrném množství (přes 25 g denně), mohou způsobit průjem. Intenzivní sladidla (sacharin, aspartam atd.) neobsahují prakticky žádné kalorie a užívají se nejčastěji v dietních nápojích, ke slazení kávy a čaje. Jsou 200 až 400x sladší než cukr! Nedávno odborníci vyvrátili tvrzení, že umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu.

Toto je pouze část článku. Jeho pokračování (tentokrát o bílkovinách a tucích) zde naleznete v příštích dnech.


Převzatý článek
Autor: Milan Koukal
Zdroj: 21. století
Použito se svolením vydavatele.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

16.09.14:37Manek49 - Ing. Dryák - vynikající jméno v souvislosti se sportovní v..
16.09.10:22Spazik - Já se teda ptal v Promilu, jak je to s tim aspartamem, co ..+1
15.09.16:01I.N.G. - Výborný článek, těším se na pokračování. BTW: Výsledky..
14.09.21:46schnitzel - K aspartamu: http://www.youtube.com/watch?v=pvFRLIjOLOU ..
14.09.20:37wojceek - Paradní článek. Hned jsem o něco chytřejší.*79*
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 74 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínŠokující zpráva: Zemřel profesionální...
dzordn2 (04:54) • Tipl bych kolem třiceti nebo něco málo přes třicet. Ale přesně jsem to z nějakého důvěr...
magazínŠokující zpráva: Zemřel profesionální...
vlkodav (23:29) • To nejdulezitejsí, věk????
magazínNominace závodníků na mistrovství svě...
LeToucan (21:05) • Počty jsou neuvěřitelný a složení hodně zajímavé (v tom horším slova smyslu) :)
magazínNominace závodníků na mistrovství svě...
Hockey1000 (18:58) • Ty počty lidí jsou až neuvěřitelný*79* (v tom nejlepším slova smyslu)
magazínŠokující zpráva: Zemřel profesionální...
Zodiak411 (14:09) • Chudák. Jen doufám, že se toho nechytne jistý osvícenec a nebude zase psát, jak s ním m...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra