Legenda říká, že zelený čaj byl objeven náhodou 2700 let před naším letopočtem. Zasloužil se o ni čínský vůdce a lékař Sheng Nong, když vařil vodu pod čajovníkem a lístky mu napadaly do kotlíku. Výsledný „lektvar“ dobře voněl, dobře chutnal a Sheng se poté cítil vitálnější.
Dnes, po více než 4700 letech, je pití zeleného čaje rozšířené po celém světě a jeho pozitivní účinky jsou velmi dobře zmapované. Studie ukázaly, že sušené listy rostliny Camellia sinensis (od které je zelený čaj odvozen) obsahují několik polyfenolických sloučenin, tzv. katechiny.
Katechiny jsou antioxidanty, které významným způsobem přispívají k prevenci proti onemocněním typu rakovina, srdeční choroby, nebo onemocnění jater. Ve skutečnosti je zelený čaj považovaný jako všelék, prodává se i ve formě různých kapslí a podobně.
Poměrně zajímavou vlastností zeleného čaje je ale jeho příznivý vliv na stav našich kloubů a chrupavek. Průzkumy ukázaly, že katechiny ze zeleného čaje účinně zpomalují proces odvápnění kostí, osteoporózu. Katechiny taky umí lehce tlumit bolesti.
Takže proč ne? Je to chutné, zdravé, díky obsahu kofeinu lehce energizující a ještě to může být přínosné pro náš pohybový aparát. Až si budete vařit svou obvyklou kávu, popřemýšlejte, jestli není čas na malou změnu.