Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Tréninková poradna (13/2010)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Trénink

Chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně silového tréninku. Ono to vlastně ani tak úplně s tréninkem nesouvisí a jde spíše o suplementaci. Slyšel jsem, že trenéři silového trojboje a také trenéři reprezentace vzpěračů v Bulharsku "ordinují" závodníkům nějaké speciální pálivé směsi, které zvyšují jejich výkon. Co je na tom pravdy? Na jakém principu to vlastně funguje?

Osobně jsem slyšel to samé a pátral jsem po původu této informace. Z dostupných zdrojů jsem nakonec zjistil, že se nejednalo o suplementy podávané orálně (tedy polykání nějakých tablet nebo pití koktejlů), ale o speciální masti, které se aplikují na určitá místa na těle.

Použití hřejivých emulzí jistě není žádná nová a převratná metoda, ale v tomto případě jde o něco jiného. Emulze používané ruskými a bulharskými trenéry totiž obsahovaly velmi silný výtažek ze zeleného pepře a speciální odrůdy velmi pálivých chilli papriček a mast se neaplikuje na svaly, ale spíše na místa s velkým množstvím citlivých nervových zakončení - podpaží, okolí ušních lalůčků a údajně (skutečně neručím za tuto informaci a nebyl jsem schopen ji jakkoliv ověřit) i v okolí testes (varlat).

Ačkoliv to zní skutečně velmi podivně, trenéři tento postup vysvětlovali poměrně logicky. Rostlinné alkaloidy obsažené v těchto emulzích (především kapsaicin) stimulují nervové dráhy, což vede k větší a rychlejší aktivaci motorických jednotek (tedy silnější svalové kontrakci). Při aplikaci v podpaží byly údajně zaznamenány dramatické rozdíly ve výkonu v bench-pressu u powerlifterů a nadhozu u vzpěračů. Aplikace v okolí ušních lalůčků pak způsobila velmi silné nabuzení v tréninku i bez použití běžných stimulantů (kofein apod.). Aplikace v okolí testes pak údajně zvýšila velmi dramaticky tvorbu testosteronu. Pokud máte odvahu tento postup vyzkoušet, pak skutečně nepotřebujete nic jiného než chilli papričky (musí být čerstvé, sušený prášek již aktivní látky obsahovat nebude) a drcený černý a zelený pepř. Směs můžete připravit v mixéru nebo hmoždíři. Aplikace by měla proběhnout bezprostředně před tréninkem, protože účinek je prakticky okamžitý.

Délka jednoho takového cyklu, při kterém používáte tuto stimulační emulzi, by neměla přesahovat 6 - 8 týdnů. To je poměrně krátká doba pro objemový trénink, ale dostatečná pro trénink silový, při kterém můžete překonat své dosavadní maximální výkony. Delší užívání se nedoporučuje, protože kvůli silné stimulaci nervových drah dochází velmi rychle k vyčerpání neurotransmiterů, což má po čase účinek zcela opačný - svalové kontrakce budou slabší, pomalejší a méně synchronizované, protože impulsy k jejich aktivaci budou slabé. Pauzy mezi jednotlivými cykly by měly trvat minimálně 8 týdnů, aby se stihla dostatečně zregenerovat centrální nervová soustava.


Ahoj, mám problémy s rozvojem lýtek. Trénuji je opravdu tvrdě - 2x a někdy i 3x týdně. Dělám výpony ve stoji i vsedě, střídám velké zátěže pro 6 - 8 opakování a malé zátěže pro 20 - 30 opakování až do maximálního pálení, ale objem lýtek zůstává pořád žalostně malý. Snad se trochu zlepšil jejich tvar a kvalita, svaly jsou trochu lépe oddělené a opticky možná působí trochu větší, ale páska metru pořád ukazuje ubohých 40 cm na obvodu a já už opravdu nevím, co s tím. Neměl bys pro mě nějakou radu?

Lýtka jsou sval, který dokáže odolávat všem pokusům o zlepšení skutečně velmi zarputile. Často nemusí být chyba v tréninku, ale genetika jednoduše není rozvoji velkých, dobře tvarovaných lýtkových svalů nakloněna. Základní podmínky podle popisu splňuješ - zvýšená tréninková frekvence, tedy trénovat lýtka 2 - 3x v týdnu je správně, střídání počtu opakování také, stejně jako použití různých cviků.

Při výponech ve stoji se zapojuje sval gastrocnemius a výpony vsedě pak procvičí soleus. Ne vždy ale zatížení těchto dvou svalů stačí k dosažení maximálního rozvoje. Část lidí totiž díky malé genetické odchylce disponuje také třetím lýtkovým svalem (podobně jako se u některých kulturistů objevuje na břiše čtvrtá, nebo dokonce ve výjimečných případech pátá "řada" políček břišních svalů). Tento sval nese latinský název multipelatus a vyplňuje prostor mezi gastrocnemiem a soleem. Ačkoliv je složený takřka výhradně z pomalých - červených vláken, která nemají příliš velký potenciál pro maximální růst objemu, vhodně zvoleným tréninkem lze tento sval působivě rozvinout a docílit tak nejen většího objemu lýtek, ale také lepšího "diamantového tvaru", který je v kulturistice kladně hodnocený. Velmi dobrým příkladem takového unikátního rozvoje multipelatu byly například lýtka Doriana Yatese nebo Mikea Matarazza.

Multipelatus je bohužel poměrně obtížné zapojit. Ačkoliv se částečně podílí na pohybu jak při výponech ve stoji, tak i výponech vsedě, jeho izolované a úplné procvičení vyžaduje poměrně specifickou polohu dolních končetin, respektive celého těla. Masitá část svalu se nachází blíže úponu pod kolenem, takže optimálního zapojení dosáhnete v poloze, kdy Vaše nohy směřují vzhůru. Stroje pro izolovaný trénink multipelatu jsou poměrně vzácnou záležitostí (bývají obvykle k vidění pouze v dobře vybavených velkých fitnesscentrech v USA), takže v běžných podmínkách budete muset poněkud improvizovat. Jednou z možností je využití pomoci sparingpartnera - lehnete si na zem na záda, nohy zvednete vzhůru, sparingpartner se postaví čelem k Vašim špičkám, zapře se do nich a poskytuje Vám tímto způsobem odpor pro trénink, zatímco Vy provádíte výpony. Možné je také použití multipressu v téže poloze (opět ale budete potřebovat sparingpartnera, který jej odjistí a po skončení série opět zajistí).

Pokud s tréninkem multipelatu začínáte, zvolte velmi opatrně tréninkovou intenzitu i tréninkový objem. Zpočátku budou stačit 3 - 4 série s velmi malou zátěží pro 15 - 20 opakování. Namožení multipelatu může být při nadměrném tréninku extrémní. Zkušenost s takovým tréninkem popsal v jednom z článků pro server Muscular Envelopment profesionální kulturista Mike Matarazzo:

"Hned na prvním tréninku jsem zařadil snad 10, nebo 12 tvrdých sérií s těžkou vahou, což byla chyba, kterou nikomu nedoporučuji opakovat. Namožení se ozvalo během několika hodin a další 3 - 4 dny jsem nebyl schopný chůze, a to myslím doslova, nikoliv obrazně. Skutečně jsem měl takové bolesti, že jsem nebyl schopen se postavit na nohy a dojít si do lednice pro jídlo."

P. S.: Pevně doufám, že víte, že je dnes 1. dubna a že tedy ne vše lze brát dnes vážně. :-)


Své dotazy můžete posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / Nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

06.04.08:47Honzina - ...ta lýtka! No každopádně potvrzuju, že tréninkem zdevast..
02.04.12:18reveira - První příspěvek je blábol.Co,ale funguje,aspoň u mě,je cit..+1
02.04.11:20Andropov - Tak se přiznám, že jsi mě dostal CIZO *24* Kdybych si to n..
01.04.20:04dexter1987 - s tema lytkama to je taky prdel? nebo to je fakt.. diky, j..+1
01.04.17:38Jana23 - Matheus: Ještě neuvěřitelnější komentář než Anavol měla pů..
01.04.16:45Matheus - pobavil jsem se luxusně *88* připomělo mi to doprovodné te..+1
01.04.16:14neis - Taky mě hnedka napadlo, že to bude april :D:D
01.04.15:46Jana23 - No tak to mi ho teda vyndej *24* Chilli aplikovat na koule..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 26 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie