Index biologické využitelnosti (BV) |
---|
Index biologické využitelnosti bílkovin (BV) značí, kolik dusíku (bílkovin) je zpracováno do svalové hmoty. To je však vždy relativní a je tedy nutné číslo vztáhnout na určitý kalibrovaný standard. Nejčastěji užívaným standardem je vaječný bílek nastavený na hodnotu 100. Potom vychází BV syrovátkového proteinu 101 až 103. Hodnota BV enzymaticky hydrolyzovaného syrovátkového proteinu je vůbec nejvyšší ze všech proteinových zdrojů: 104 až 107!
zdroj bílkovin |
biologická využitelnost |
Enzymaticky hydrolyzovaný syrovátkový protein |
104 - 107 |
Syrovátkový protein |
101 - 103 |
Vaječný bílek |
100 |
Kravské mléko |
91 |
Hovězí maso |
80 |
Kasein |
77 |
Sójový protein |
74 |
Pšeničný protein |
54 |
Občas si některé firmy z marketingového hlediska chtějí čísla „přikrášlit“ a stanoví si nesprávně jako standard sójový protein. Ten je z hlediska biologické využitelnosti horší než vaječný bílek - pak takové falešné údaje zákonitě ukazují vyšší (nesprávnou) hodnotu BV. Nenechte se těmito údaji zmást. Nejvyšší možnou biologickou využitelnost (104 - 107) má pouze hydrolyzovaný syrovátkový protein.
|
Enzymaticky hydrolyzovaný (naštěpený - předtrávený) syrovátkový protein je vůbec nejkvalitnější možný zdroj bílkovin. Z hlediska využitelnosti a stravitelnosti stojí na samé špici veškerých bílkovinných zdrojů. Zjednodušeně řečeno, tento protein proudí bez jakýchkoliv ztrát ihned do svalových buněk. Díky hydrolýze („předžvýkání“) nezatěžuje trávicí ústrojí a gastrický (trávicí) čas je zkrácen na minimum. Při použití enzymaticky hydrolyzovaného syrovátkového proteinu se nevyskytují žádné ze známých negativních projevů jiných proteinů, jako je nadýmání, plynatost nebo průjmy - a to ani při užití skutečně velkých dávek. Z uvedeného pohledu je tento zdroj bílkovin velice vhodný pro osoby, které chtějí do svého jídelníčku zařadit velmi vysoké množství kvalitních bílkovin, rovněž tak pro všechny, kteří mají potíže s trávením bílkovin obsažených v běžných proteinových suplementech.
Jak poznáte čistý, enzymaticky
hydrolyzovaný syrovátkový protein?
Je třeba věnovat zvýšenou pozornost údajům na etiketě výrobku. V dnešní době lze nalézt na trhu (zahraničním) jen několik málo suplementů s obsahem výhradně čistého syrovátkového hydrolyzátu (důvodem je jeho vyšší cena a hořká chuť). V kolonce „složení“ musí být uveden pouze jediný zdroj bílkovin: enzymaticky hydrolyzovaný syrovátkový proteinový koncentrát (pure enzyme hydrolysed whey protein concentrate) a žádné jiné bílkovinné zdroje jako vaječný bílek, CFM protein, kasein, sójový protein atd. Dále je třeba sledovat obsah bílkovin a sacharidů (laktózy) ve 100 g výrobku. Vzhledem k tomu, že čistá surovina enzymaticky hydrolyzovaného syrovátkového proteinu obsahuje přesně 80 % bílkovin, pak hotový proteinový výrobek nesmí obsahovat méně než 76 % bílkovin. Rozdíl (cca 4 %) zahrnují ingredience na ochucení a přislazení. Stejně tak obsah sacharidů (laktózy) je maximálně 8 % (přirozeně obsažené sacharidy v hydrolyzovaném syrovátkovém proteinu). Další, již zmíněnou typickou vlastností hydrolyzovaného syrovátkového proteinu je hořká chuť. Renomovaní výrobci si však s tímto dokáží poradit a chuť hotového, správně ochuceného produktu je bezproblémová a jen mírně nahořklá.
Enzymaticky hydrolyzovaný syrovátkový protein v bodech:
- vyšší cena (v přepočtu cca 1000 Kč za 1 kg i více)
- složení: pouze čistý, enzymaticky hydrolyzovaný syrovátkový protein
- žádné jiné proteinové zdroje (kasein, sója, vaječný bílek, CFM)
- obsah bílkovin nad 76 %
- obsah sacharidů (laktózy) maximálně 8 %
- nahořklá chuť
- vynikající stravitelnost, žádné trávicí problémy
Použití
Uvedená specifika činí z hydrolyzovaného syrovátkového proteinu absolutní jedničku v proteinové suplementaci. Pro sportovce je tento zdroj bílkovin tím nejlepším možným v době po tréninku, kdy hydrolyzát nezatíží žaludek, dále ráno po probuzení, kdy svaly absolvovaly noční aminokyselinový půst a rovněž také v noci, kdy extrémně rychlá absorpce bílkovin nenaruší kvalitu spánku.